►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Din când în când solicit celor din jur diverse acţiuni casnice. Mă exprim frumos, cu blândeţe, gen “spală-mi asta!”, “calcă şi tu cămaşa aia albastră! acum!” sau “vreau mâncare”, ca să pară o rugăminte, nu un ordin. Ei bine, în unele zile mă lovesc de un refuz categoric şi în ciuda insistențelor mele şi a ameninţării cu bătaia, “nu” rămâne “nu”. Dar cea mai tare este motivaţia lipsei posibilităţii de a munci: e sărbătoare!
La noi în ţară aproape mereu e o sărbătoare religioasă, după cum se poate observa din calendarul bisericesc al bunicii. E miercuri sau e vineri, nu se spăla. E Sâmbăta Morţilor. E ajunul Bobotezei. E Sfântul Ioan Scărarul. “E” Floriile. E postul Paştelui. Sfântul Sisoie. Este iar Sâmbăta Morţilor, că au mai multe, deşi până acum n-am văzut nici un cadavru venind să o celebreze. O ţinem din sărbătoare în sărbătoare, de abia apuci să respiri. De exemplu în decembrie începi cu Crăciunul, treci prin Sfântul Stefan, Vasile şi Ion şi până te-ai dezmeticit deja e Paştele şi stai la locul tău, ţii post şi nu calci haine. Singurele sărbători de care este ok să muncești din greu sunt Sfântul Așteaptă și Paștele Cailor.
Şi ironia ironiilor e că de obicei aceiaşi oameni merg 8-10 ore pe zi şi muncesc din greu pentru patron, dar în schimb când trebuie să facă ceva chiar pentru ei, pentru binele şi existenţa lor, nu se poate. Sapi şanţuri, faci facturi, cari marfă, proiectezi, conduci camionul, ţii şedinţe, vinzi medicamente, faci audituri, răspunzi la call-center, dar când e să-ţi calci hainele sau să-ţi speli un prosop, adică ceva strict pentru tine, nu se poate azi, că e sărbătoare.
Qu’est que the fuck? Când s-au transformat oamenii intr-unii care folosesc religia şi obiceiurile bisericeşti ca scuză pentru a sta degeaba şi a nu face treburile cotidiene? Dacă nu ai chef de ele, zi aşa şi gata, nu mi-l băga pe Sfântul Puchețiu la înaintare ca scuză, că altfel încep şi eu să nu mai vin în unele zile la muncă, pe motiv că e sărbătoare “cu roşu” şi nu pot face nimic în acea zi (dar mă aştept să fiu plătit, pentru că obiceiurile mele religioase trebuie tolerate). Şi mai important, aşa e şi la alte popoare sau doar la noi rămâne veşnic tânăr acest obicei?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
07/04/2011 la 1:08 PM
cred că nu ai avut muncitori în casă pentru mai mult timp (să zicem trei luni), muncitori care iniţial au zis “în două luni terminăm tot”, muncitori pe care îi plăteşti şi care acum îţi zic “nu putem da cu vinarom azi, că e sărbătoare, e lăsatul secului”
nashu_mare(Citează)
07/04/2011 la 1:51 PM
Da’ singur nu poti sa-ti speli?
In Franta de pilda, nu am vazut pe nimeni caruia sa-i pese daca poate sa spele sau nu duminica. In schimb, sa nu-ti vina ideea sa te duci la Carrefour duminica, mai ales in Alsacia, ca faci un drum degeaba. Singurele magazine deschise duminica sunt cele tinute de arabi.
In Cehia, sunt aia atat de atei ca nici nu le pasa.
ioana(Citează)
07/04/2011 la 1:55 PM
si in Spania Hipermaket-urile sunt inchise Duminica , defapat mai tot innafara de restaurante m terase si magazinele chinezilor sunt inchise , si e asa de liniste , de calm totul
L!nuX(Citează)
07/04/2011 la 2:01 PM
Si unde era toleranta religioasa pe care o provaduiai? Lasa-l pe fiecare sa faca cum considera. Pe mine ma enerveaza cand mi se spune ‘nu fa aia ca e sarbatoare’, insa nici nu oblig sa spele pe cineva religios. Religia are multe aspecte mai ciudate (de exemplu, o sa iti spuna lasa ca spal seara, ca si cum Dumnezeu se culca la 7pm) insa fiecare interpreteaza cum vrea.
La munca e altceva, se presupune ca seful te-a obligat si pacatul cade pe el :)
Bogdan(Citează)
07/04/2011 la 2:06 PM
Religia e o scuză pentru alte lucruri, treaba asta cu lenea e pur şi simplu adăugată să pară că şi fraieru’ primeşte ceva în schimb pentru credinţa oarbă de care dă dovadă.
Lupica George(Citează)
07/04/2011 la 2:49 PM
radule cred ca tema religiei e una sensibila… poate cea mai sensibila fiecare alege cum crede ca e de cuvinta .
Eu de exemplu nu as spala Duminica nu pentru ca nu e bine ci pentru ca Duminica omul se mai odihneste mai doarme de dimineata pana seara si ma gandesc eu in sinea mea sa fie liniste ,ca lumea e nesimtita si o doare in fund si de religie si de bun simt e cu totul altceva. Nu ar trebuii sa auda nimeni masina de spalat a celui de sub el sau celui de deasupra (acum sa fim seriosi cati de la bloc mai spala de mana ?!)
SW(Citează)
07/04/2011 la 2:50 PM
trecand peste faptul ca faci confuzii, faci confuzii.
sarbatorile religioase in care nu se poate munci is Duminicile si cele notate cu cruce rosie. Nu-s asa multe.
E ca si cand ai zice ca ateismul nu este o scuza sa nu muncesti sambata si duminca. Crucile rosii erau “sarbatorile legale” in perioada in care se munceau cate 12 ore/zi zilnic
animaloo(Citează)
07/04/2011 la 3:44 PM
@animaloo: cred ca ai ratat postul acela in care aratam cum fiecare isi face propriile obiceiuri si sustine ca asa e scris in Biblie sau i-a zis Dumnezeu lui personal. De asta unii se inchina de 3 ori si altii de 7 ori cand trec pe langa o biserica. Altii deloc. Etc..
@SW: de ce sa nu auzi masina de spalat? Tocmai asta e cheia, munceste masina, nu tu. Daca nici dupa inventia ei nu se poate spala ceva, inseamna ca problema e la mansarda.
@Bogdan: observ niste chestii, nu oblig nici eu. Ii tolerez si ma minunez.
@Linux, @ioana: foarte bine, intr-un fel i-am admirat mereu pe cei care, chiar si in orase si zone turistice, la ora 18 au inchis magazinul si s-au dus acasa, iar in weeekend e inchis. Asta inseamna program, munca platita cat face, castig bun incat sa nu trebuiasca sa stea pana tarziu in noapte ca doar-doar o mai pica un client. Teoretic o tara civilizata care evolueaza economic bine se indreapta spre treaba asta.
@nashu: nu, imi renovez singur.
nwradu(Citează)
07/04/2011 la 6:08 PM
faptul ca ortodoxia crestina si romaneasca nu vine cu manual de utilizare este altceva. De aici apar tot felul de preluari din “ce a auzit la preot” adunate cu traditiile locului.
dar, nu e lene. Sunt pur si simplu niste pauze de munca. Pentru ca taranu asta facea, muncea toata ziua ca un bou.
Ca ai niste neni de rupe lenea pe ei si baga “e sarbatoare” e fix pixu. Aia ar trage chiulu ca luma bate de la dreapta la stanga.
Apropo de “nefacut nimic”. baga un ochi la evreii ortodoxi cunoscuti si drept “perciunati”. Acolo sa vezi lene. Si baietii aia chiar au pe post de munca in israel “deschifrarea cartii cu povesti”
animaloo(Citează)
08/04/2011 la 2:22 PM
Eu n-am zis sa nu o foloseasca sa o foloseasca ca o folosesc si eu dar din fericire pentru mine saptamana mai are inca 6 zile sa o foloseasca in “bip” in celelalte 6 zile nu in a 7 -a cand eu vreau sa frec maimuta in pat…(e primul meu post in stil de gluma) =))
SW(Citează)
09/04/2011 la 6:46 PM
Maestre, jos pălăria. Ai zis-o prea bine, chiar mai bine decât se putea. Eu sper să n-am nevastă obsedată de religie.
În altă ordine de idei: era bun un buton Recommend sau Like. Eu sigur îl apăsam.
Victor B(Citează)