►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Ştie toată lumea că sunt un mare fan al smartphone-urilor şi, drept să spun, cred că m-aş simţi rupt complet de lume fără unul în buzunar. Cu toate acestea, sunt câteva opţiuni de pe mobilele trecutului pe care aş vrea să le văd şi pe cele ale prezentului şi viitorului. E mai mult un vis, pentru că îmi dau seama că nu s-ar putea implementa aşa ceva pe un smartphone al zilelor noastre, dar ce bine ar fi… Uite la ce mă refer.
1. Buton fizic de End Call. Da, duc dorul butonului clasic, roşu, cu simbolul unui telefon pus în furcă pe el. Vreau să pot opri instant, oricând, un apel. Zic asta pentru că uneori telefonul merge greu, durează câteva secunde să treci de la un program la altul, apeşi acum pe ecran şi apăsarea face efect după un timp şi pe altă opţiune decât ai vrut tu, iar uneori din greşeală suni pe cineva.
Ţin minte la un moment dat când am apăsat din greşeală chipul unui contact din widget-ul de Favorite şi l-am apelat pe respectivul. Am vrut să apăs End Call pe ecran, dar degetul mi-a nimerit pe Back, dialerul a dispărut în background, iar în loc să apăs pe notificări ca să-l aduc înapoi în faţă am apăsat pe ceas şi mi-au apărut opţiunile de programat alarma. Până când am reparat greşeala deja respectivul răspunsese…
Buton fizic de End Call, cablat direct la modemul de comunicaţii, ca să nu depinzi de sistemul de operare şi de faptul că poate e blocat şi nu-ţi interpretează comanda, asta ar trebui.
2. Prioritate maximă pentru apeluri. Ştiţi cum la Windows apeşi CTRL+ALT+Del şi orice ar fi pe calculator, oricât de blocat ar fi, apare instant Task Manager (aproape mereu)? Aşa trebuie să fie pe telefon atunci când e vorba de apeluri. La un moment dat rulam câteva aplicaţii complexe, aproape blocasem telefonul, când mă sună cineva. A trebuit să apăs de trei ori ca sistemul de operare să sesizeze că vreau să răspund la apel, apoi luând telefonul de la ureche de câteva ori am observat că senzorul de proximitate era ca şi blocat şi se declanşa foarte greu, iar de închis apelul am aşteptat să-l închidă interlocutorul meu, că eu nu reuşeam.
Poate ai o urgenţă. Poate vrei să suni acum, instant. Poate vrei ca cifrele tastate pe dialer să apară pe ecran în timp real, nu 3 deodată după o scurtă pauză de blocaj în sistem.
3. Opţiuni la terminarea bateriei. Asta sunt sigur că aţi păţit-o cu toţii. Mai ai puţină baterie, “pe roşu”, dar nu ştie nimeni exact câtă. Ajunge de un apel? Ţine măcar un minut? Nu ştii. Dar de multe ori te sună cineva, tu vrei să răspunzi, dar sunetul de apel şi transmisiunile cu turnul pentru începerea convorbirii trag şi ultima picătură din baterie şi chiar când vrei să răspunzi aceasta îşi dă duhul şi telefonul se închide direct. Cel care te sună crede că i-ai refuzat apelul, apoi că ai închis şi telefonul şi nu vrei deloc să vorbeşti cu el. Dacă e o ea, ai pus-o şi nu în sensul de sex, ci exact pe dos.
Totul s-ar putea rezolva uşor dacă telefonul ar trimite către reţea, cu ultima lui suflare, un mesaj de informare că bateria s-a descărcat. Toţi cei care te-ar suna ar primi un ton de ocupat, mesajul “abonatul nu poate fi contactat“, urmat apoi de “ultimul mesaj a fost de baterie descărcată“. Măcar înţelegi că nu e plecat din ţară, nu e în vreun tunel, ci nu mai are baterie şi nu are rost să încerci decât peste vreo oră. Sau dacă tocmai vorbeai cu respectivul să nu primesc brusc un semnal de eroare, ci şi un mesaj automat de “baterie terminată“. Simplu şi elegant.
În apărarea telefoanelor moderne, voi spune că astfel de probleme nu mi s-au mai întâmplat de multă vreme. Totuşi, chestiunile rămân mereu de actualitate. Veţi spune că hardware-ul telefoanelor devine din ce în ce mai rapid şi astfel de bug-uri/blocaje nu vor mai fi de actualitate, dar aici e un cerc vicios. Cu cât hardware-ul e mai bun, cu atât dezvoltatorii nu mai au aceeaşi motivaţie puternică de a optimiza la maxim programele pe care le fac şi atunci raportul performanță disponibilă / performanță necesară rămâne constant.
E ca la PC-uri, unde cele mai şmechere procesoare nu aduc “viteza luminii” în aplicaţii, ci doar o îmbunătăţire observabilă, dar care la următoarea versiune de soft deja este consumată; s-a ieftinit stocarea şi toţi avem sute de GB pe hard-urî? de asta .NET Framework cere acum 1 GB de spaţiu, la fel şi un Adobe Reader. Nici telefoanele nu fac excepţie.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
11/04/2011 la 9:41 AM
De fapt, odata cu procesoare mai puternice, apar si aplicatii care cer procesoare si mai puternice…
Ceea ce lipseste aproape tuturor dispozitivelor cu touchscreen, bazate pe un SO uzual (Win CE, Linux, Android etc) este un buton hard. Nu exista nici macar resetul ala apasabil cu agrafa. Acelasi lucru este valabil, desi intr-o masura mai mica, chiar si pentru dispozitivele industriale. Acolo insa configuratiile posibile sunt mult mai reduse, drepturile unui utilizator nu sunt atat de multe, astfel incat device-urile nu se aglomereaza cu tot felul de aplicatii dubioase.
Ce ar fi misto la smart-phoner-uri ar fi ca telefonia sa lucreze pe un procesor dedicat. Cred ca ar fi posibil ca in interiorul unui dispozitiv ca Desire sa indese si un Nokia 1100.
nashu_mare(Citează)
11/04/2011 la 10:23 AM
aia cu apelul gresit am patit-o si eu, noroc cu taskbarul de android care il aduci repede in fata si ai butonul rosu de end call
cartus(Citează)
11/04/2011 la 10:44 AM
La SGS poti termina un apel prin simpla apasare pe butonul de on/off. (cica e chestie legata de froyo)
GExGE(Citează)
11/04/2011 la 3:05 PM
@GExGE: da, e o optiune in Accesibility numita ‘Power button ends call’. Eu mi-am activat-o ca si asa avaem reflex sa apas pe butonul de power dupa ce terminam un apel
koltzu(Citează)
12/04/2011 la 8:24 AM
Pentru baterie iti recomanda asta:
http://www.proporta.com/F02/PPF02P05.php?t_id=4661&t_mode=des
super ok calificativ, aduc in Romania si isi face treaba cu brio. Desire HD al meu il incarca de cel putin 2 ori.
Daca te hotarasti sa imi dai un mail sa iti trimit un voucher de reducere.
CristiX(Citează)
12/04/2011 la 9:21 AM
@CristiX: Ce curent ofera chestia aia spre device-urile pe care le incarca?
nashu_mare(Citează)
12/04/2011 la 9:26 AM
Capacity: 3400 mAh
Output:5.5 V 700 mA max
CristiX(Citează)
12/04/2011 la 9:30 AM
Da, e insuficent pentru o incarcare buna a HTC Desire (HD), care cer 1A. La 700mA, e posibil ca in anumite conditii sa nu reuseasca sa faca fata consumului.
nashu_mare(Citează)
12/04/2011 la 9:35 AM
L-am incarcat in timp ce ma uitam la un film si apoi in timpul butonatului. Nu a fost nici o problema.
Sunt de acord ca nu este totusi o solutie la care sa apelezi zilnic. Este doar pentru ocazii mai speciale.
CristiX(Citează)
14/04/2011 la 12:52 AM
wow
Sunt un adept al telefoanelor “dumb”. Pentru mine un telefon este … un telefon.
Nu un device care face multe chestii – prost – si poate fi folosit doar asa ca proof of concept si pe post de telefon.
Acum Am un Sony Ericsson ELM ( pentru ca Nokia 3310 si-a dat obstescul sfarsit) si ma deranjeaza ca intre un respingerea unui apel si apelul inapoi telefonul decide ca trebuie sa treaca vreo 5 secunde, La fel cand apas butonul de retry. Pare un fel de feature cu beepuri si mesaje de avertizare nu un bug… :p
Si acum apropos de “smart”:
1. Cum adica dureaza vreo cateva secunde pana comuta de la un program la altul? E tampit? Aaaa e “smart”.
Apropos “sa nu depinzi de OS” nu exista… Telefoanele alea vechi aveau in OS – proprietar – si apasarea butonului era porcesata corespunzator “in modul “bumb”
2. Idem as above. La telefoanele alea vechi cand apasam o tasta aparea un mesaj pe ecranul ala alb negru cu pixeli putini INSTANT!
3. Toate telefoanele pe care le-am avut dadeau 3 beep-uri suficient de tari cat sa fie auzite si de corespondent DUPA care isi dadeau obstescul sfarsit, Mi-e greu sa cred ca astea smart s-au mai desteptat intre timp…
P.S. Imi povestea cineva care lucra intr-un loc unde semnalul era ecranat.Oricum, acolo era civilizat ca sa ai telefonul pus pe silent sa nu-ti sune vreo alarma uitata. Partea funny era ca un telefon de asta smart avea un minunat feature care te avertiza TARE chiar si pe silent c-ai iesit din aria de acoperire: Pam Para-raram Pam-Pam!
P.S.2. Oare cum ar fi o masina cu ABS+ESP pe un device cu sisem de operare de asta smart (gen android?)
tudor(Citează)
14/04/2011 la 6:58 AM
Se poate intampla uneori sa se comute greu programele. Poate tocmai faceau in test de benchmark si atunci intreg telefonul e solicitat la maxim sau poate te jucai Quake 3 pe el. Daca fix atunci te suna cineva, telefonul are multitasking si ruleaza si jocul in backgroundul apelului.
Cat despre bip-uri la baterii, nu toate dau acel semnal si oricum nu exista vreo garantie ca-l aude si cealalta persoana si stie ce inseamna.
Ce patesti tu cu SE-ul e tocmai pentru ca-i dumb
nwradu(Citează)