►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Update ulterior: Cum muti Windows de pe HDD pe SSD
***
Titlul sună de parcă aş fi luat vreo boală din aceea despre care nu vrei să afle nevasta. Pentru cei care nu sunt la curent cu dezvoltările tehnologice, SSD înseamnă Solid State Drive şi este un fel de hard-disk mult mai nou şi bazat pe total altă tehnologie. În loc să aibă platane magnetice care se învârt şi care sunt citite de un cap magnetic (ca la pickup), SSD-urile au memorii electronice, ca şi cardurile de memorie din aparatele foto. Avantajele sunt viteza mult mai mare, faptul că nu fac zgomot (nu au părţi în mişcare), nu degajă la fel de multă căldură şi nici nu au motive să se strice atât de des.
După cum vă ziceam acum câteva zile, hard-diskurile mele sunt în vârstă rău şi am decis să le înlocuiesc eu până nu pierd informaţia de pe ele. Am cumpărat următoarele:
Cu această ocazie remarcaţi şi diferenţa de preţ între cele două tehnologii: 8,31 lei/GB în cazul SSD-ului faţă de 0,325 lei/GB la HDD-ul clasic. Un SSD de 960 GB, cam cât hardul respectiv, costă 13.099 lei la Evomag, de exemplu.
Revenind la al meu, am mers pe seria Vertex 2 după recomandările din comentariile de aici şi după ce l-am văzut destul de bine cotat în testele de aici. Vă spuneam anterior că, deşi memoria care face stocarea propriu-zisă este foarte rapidă, diferenţa dintre un SSD performant şi unul leneş o poate face controller-ul care transferă datele şi le aranjează în această memorie. Vertex 2-ul vine cu un controller Sandforce SF-1222, considerat (cel puţin anul trecut, dar când cumperi gama ieftină nu te aştepţi la ce-i mai nou) un produs foarte bun şi care oferă suport pentru TRIM (adică are grijă ca spaţiul gol să fie optimizat pentru scriere; fără TRIM se pare că SSD-urile se mişcă tot mai greu pe măsură ce trece timpul), NCQ – Native Command Queing, adică optimizează accesările în memorie pentru a elimina timpii morţi, şi tehnologie SMART de analiză şi monitorizare internă.
Iată-l mai jos. Ştie SATA 2, aşa că pe un astfel de port se conectează şi se poate alimenta doar prin conector SATA-Power. Ca dimensiuni este de format 2,5 inci, cât hardurile de laptop, dar vine şi cu un adaptor (o simplă tablă pe care scrie OCZ) cu care îl poţi monta în locul unui HDD normal, de desktop, şi include şi şuruburile necesare.
Dacă tot l-am cumpărat şi am dat doar 500 de lei pe el, hai să-l şi demontez. Iată în centru controller-ul Sandforce, înconjurat de 8 memorii fabricate de Micron, că al lor este acel logo cu un M într-un cerc, o companie americană mai cunoscută pentru brandurile Crucial şi Lexar.
Pe spate sunt alte 8 chip-uri de memorie. Sunt un pic nedumerit despre memoria totală. Dacă fiecare chip are 4 GB de memorie, 16 chip-uri înseamnă un total de 64 GB, dar capacitatea declarată este de 60 GB şi probabil cea reală undeva la 58 GB. Asta înseamnă că un chip este…. în repaos? Probabil placă este plantată cu 64 GB de memorie, dar un modul este dezactivat din firmware-ul controllerului şi activat la alte modele, precum gama Onyx care are 64 GB declaraţi. În fine.
Rămâne să o instalez în calculator. Următorul post va fi despre cum am mutat Windows-ul de pe HDD pe noul SDD şi cum am făcut această unitate activă şi bootabilă.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
28 comentarii
29/04/2011 la 12:07 PM
Nu stiu in ce configuratie il vei pune si cum se comporta in general pe Win insa un Kingston SNV425-S2BD de 64GB pe un MacBook din 2007, face minuni. In functie de nevoi, un SSD poate fi echivalent cu un upgrade al intregului sistem.
Ciprian(Citează)
29/04/2011 la 12:08 PM
Partea a doua ma intereseaza cel mai mult. Si eu vreau sa imi iau unul dar numai pentru boot si OS. Ca la cat costa, pentru altceva nu se renteaza.
Intreb de-acum desi poate ai scris asta si ar trebui sa astept: poti sa muti direct OS de pe HDD pe SSD fara reinstalare? In sensul back-up si restore acolo cu un tool?
Astept review-ul.
cosmin(Citează)
29/04/2011 la 12:41 PM
Il copiez pur si simplu, folder cu folder plus fisierele din root. Conectez SSD-ul in sistem, fac mutarea, apoi mai trebuie folosit un utilitar din Windows, “diskpart” parca ii zice, cu care trebuie sa fac partitia de pe SSD activa si primara. Dupa care inchid totul, scot HDD-ul si las doar SSD-ul si ar trebui sa mearga. In principiu asta e planul. Am si un utilitar gen Partition Magic pentru Windows 7 cu care as putea automatiza mai mult treaba sau cu care pot forta partitiile, daca e nevoie.
Studiez in weekend problema.
nwradu(Citează)
29/04/2011 la 12:17 PM
is curios cu “muti” tu windowsul :P
add(Citează)
29/04/2011 la 12:42 PM
eu l-am “mutat” cu o reinstalare ca la carte :) ala e si primul moment cand intelegi cat de rapid poate fi.
stefan(Citează)
29/04/2011 la 1:13 PM
norton ghost face minuni la operatiuni de genul asta, ala vechi vechi varianta de DOS, se gaseste pe hiren’s boot cd
AdrianG(Citează)
29/04/2011 la 1:22 PM
De ce nu incerci o clonare cu Norton Ghost …sau daca vrei ceva free …Clonezilla?
andreic(Citează)
29/04/2011 la 1:35 PM
Mai exista Ghost?
Principala lui problema este ca reface partitiile exact ca pe discul de pe care ai facut clona iar eu nu vreau asta (pe original am un 50+200, aici voi avea un 60 si atat). Nu merita nici efortul suplimentar. E mai simplu sa dau un copy la fisiere si la final sa rulez trei comenzi intr-o interfata cmd.
De asemenea, e posibil sa fie necesara o schimbare in niste drivere si asta nu o pot face prin clonare. Intai mut totul, ma uit ca SSD-ul se incarca in sistem, apoi doar il fac partitie activa si primara.
Problema adevarata este ce fac cu discul de 1 TB. Eu am acum trei partitii de stocare, D, E si F. Pe discul de 1 TB vor trebui sa ajunga in aceeasi ordine partitiile, iar din cate stiu asta e un pic arbitrar si le pune Windows cum vrea, mai ales ca voi face partitionarea cu discurile actuale inca in sistem.
nwradu(Citează)
29/04/2011 la 1:43 PM
Nah, te inseli. Aia ce zici tu e disk to disk cand cloneaza partiile complet. Eu vorbeam de varianta partition to image.
Nu stiu daca mai exista Ghost, probabil acum se numeste ceva de genul Symantec blalbla system manager bla bla bullshit care oricum e degeaba. Versiunea veche de DOS ramane cea mai buna.
Oricum, e adevarat ca e mai simpla metoda copy-paste. Sa ne zici daca a functionat, ca sa o notez si eu pentru future use (inclusiv comenzile din consola).
AdrianG(Citează)
29/04/2011 la 2:31 PM
acronis true image
nea_caisa(Citează)
29/04/2011 la 2:45 PM
reinstaleaza win 7 pe curat pe ssd, asa vezi si cat de rapid este.
am facut prostia sa mut un win de pe un hdd pe altul si am probleme cu unele foldere, imi zice ca nu sunt owner, n-am acces in ele decat dupa tot felul de smecherii, te doare capul.
probleme si cu cele partajate, eu zic ca nu se merita deranjul.
ai grija ca sunt unele servicii care trebuie dezactivate, sunt tutoriale pe net.
cartus(Citează)
29/04/2011 la 3:32 PM
@nwradu – ca să păstrezi literele partițiilor, te duci în Control Panel / Administrative Tools / Computer Management / Disk Management și dai right click pe fiecare partiție creată (sau faci partițiile în acel moment), apoi alegi Change Drive Letters and Paths. Eventual schimbi întâi literele D, E, F în ceva gen X, Y, Z, ca să le poți atribui noilor partiții. În câteva secunde e gata.
Să știi că 60 GB e cam puțin. Eu folosesc 50 GB deja, încet-încet se umple dacă faci update-uri, instalezi Office și alte aplicații care ocupă mult spațiu. Nici măcar n-am jocurile instalate acolo.
Melk(Citează)
29/04/2011 la 3:45 PM
E ceva mai complicat de atat, ca sper sa se pupe si cu maparea lor. O sa vad cum merge asta.
60 GB e ok. Am acum 40 ocupati si altceva mare nu planuiesc sa mai instalez. La o adica pot instala anumite softuri mari pe care le folosesc rar si pe alte partitii. E drept ca nu fac update-uri.
nwradu(Citează)
29/04/2011 la 5:08 PM
Hm, s-ar putea sa folosesc Paragon Drive Copy 2011 Professional pana la urma. Vad ca are modul fix pentru migrarea OS-ului de pe HDD pe SSD si e gandit pentru situatiile frecvente in care treci de la un disc mare la unul mic sau vrei sa dai alta marime partitiei.
In principiu as putea face toate astea si manual, dar vad ca sunt si alte implicatii. Intai trebuie oprite niste servicii prin Windows care ruleaza doar pentru HDD-uri (ceva de cache si buffere), apoi trebuie “aliniat” drive-ul (adica pe HDD nu incepe de la primul bit de memorie stocarea, ci are niste zone goale care la SSD trebuie sa le faci la fel. O sa vad daca softul asta face totul singur. Am mai utilizat produse Paragon in loc de Partition Magic (care nu exista pentru win 7, din ce am vazut) si au mers mereu foarte bine. Cred ca majoritatea oamenilor ar dori sa vada solutia cea mai simpla/atehnica.
nwradu(Citează)
29/04/2011 la 11:33 PM
Reinstaleaza OS curat, de pe stick dureaza 5-7min. Ma rog, mai ai de instalat stuff si tweaks dupa, da’ asa e cel mai ok.
mihai(Citează)
30/04/2011 la 11:24 AM
Reinstalarea nu este o solutie daca stii ce sa-i faci. Am avut XP-ul instalat 4 ani fara sa-l reinstalez, mergea ca-n prima zi. Acum am Win7 de vreo doi ani… la fel. Nu l-am reinstalat nici macar cand am upgradat sistemul si am schimbat toate componentele si merge de duduie.
Nu e vorba de stuff si tweaks, e inca o z ide munca de configurat si instalat Office, Corel, browser, parole, setari si tot restul. E inacceptabil sa pierd atata timp. N-am inteles niciodata cum pot unii sa reinstaleze lunar totu pe principiul ca “merge mai rau si asa se repara”. Nu s-or gandi ca a facut si Microsoft programul ca sa mearga bine ani in sir si trebuie doar sa ai grija cum il utilizezi?
nwradu(Citează)
30/04/2011 la 2:07 PM
Eh, io ma gandesc mai mult la userul obisnuit, nu-mi ia mai mult de o ora sa instalez/setez totul cap-coada. Poate si din cauza ca folosesc foarte putine aplicatii comparativ cu tine. Cel mai tare ma enerveaza cand uit sa-mi salvez bookmarkurile (adica de fiecare data) si trebuie sa le pun din nou.
mihai(Citează)
30/04/2011 la 9:35 PM
Nu am multe instalate, dar nu e vorba de o ora. Intr-o ora abia instalezi sistemul si pui si driverele principale.
Apoi ai de configurat Windows-ul: desktop, sunete, mouse, taskbar, systray, pictograme, firewall, defender, UAC, retea, regional settings. Chiar daca par neimportante, sa nu-mi zici ca le lasi default.
Apoi iei de pe net si pui un pdf reader. Apoi browser la care configurezi o gramada. Pentru FF eu folosesc extensia FEBE pentre export si import parole, cookies, tot. Apoi pun vreo 3-4 extensii cruciale la care configurez o gramada (tab mix plus, gmail manager, forecastfox, flashget, febe).
Office dureaza instalarea plus o micuta configurare. Outlook si HTC Sync. La fel si Picasa pt import de poze, plus setari si scanare hard. Irfanview, antivirus, total commander si configurare, yahoo, uTorrent, winamp si configurare, codecuri si media player, daemon tools, winrar si configurare la astea.
Am zis ceva inutil? Nu scoti o ora nici daca esti Superman. Ca sa nu mai zic ca poate te jucai ceva si tb reinstalat.
nwradu(Citează)
30/04/2011 la 10:39 PM
Tocmai ce-am pornit pe SSD acum. 12 minute a durat toata migrarea OS-ului pe SSD cu un utilitar care face asta direct. Prima impresie: e incredibil de rapid! Se invart luminitele alea de la ecranul negru cu Starting Windows si apoi apare direct desktop-ul, cu toate pictogramele si gata de utilizare.
Acum mai am de mutat alte 3 partitii pe noul HDD.
nwradu(Citează)
30/04/2011 la 7:04 PM
@mihai De ce nu folosesti un cont unde sa salvzi bookmarkurile online (ca de exemplu xmarks). Nu numai ca nu-ti mai bati capul la reinstalarea sistemului dar le poti accesa si de pe orice alt computer (de la munca sa zicem). Pentru mine a fost ca apa calda atunci cand l-am descoperit.
Bogdan(Citează)
01/05/2011 la 1:05 AM
Sa il folosesti sanatos, Radu!
Ma tot gandesc si eu de la o vreme sa trec pe SSD, si acum ca am citit la tine pe blog despre cat e de rapid si de fantastic, aproape ca salivez :P
PS: pe viitor, ca sa nu-ti mai fie asa groaza de un reinstall de windows, incearca sa folosesti http://ninite.com/. Iti usureaza munca, pentru ca iti permite sa faci o selectie de programe dintre cele disponibile acolo, pe care mai apoi ti de download-eaza si instaleaza automat. Tie iti mai ramane configurarea…
Legat de Firefox, eu nu l-am mai instalat de la zero de cativa ani. Cred ca as innebuni sa fac asta, la cate extensii s-au adunat intre timp, fiecare cu setarile si particularitatile ei. Cel mai simplu: il instalezi “chel”, si apoi muti de pe partitia veche cele 3 foldere Mozilla din AppData/Local, AppData/Roaming si Program Files/Mozilla, si treaba e rezolvata ;)
seba18(Citează)
01/05/2011 la 3:30 AM
Nu mi-e groaza de reinstalare, dar pur si simplu n-am avut motiv sa o fac. Am schimbat placa de baza, procesor, placa video si memorii si nici atunci n-a fost nevoie. O simpla trecere din BIOS de pe AHCI pe IDE ca sa booteze hardul, urmat de Win7 redetectand si instaland noile drivere si s-a rezolvat totul. Trecerea de la HDD la SSD a fost chiar banal de simpla cu utilitarul respectiv.
nwradu(Citează)
01/05/2011 la 2:11 PM
Nici eu nu ii înţeleg pe ăştia care reinstalează des windowsul. Xp ul l-am avut 7 ani de zile şi nu i-am dat decât o dată repair. Şi am trecut şi prin diverse uprade- uri hardware. Practic, doar un tv tuner rămăsese neschimbat (la care am renunţat când am trecut la 7, că nu mai exista driver ) Parole, conturi, configuraţii, arhive… Da, există utilitare, dar tot există complicaţii. Şi nici nu salvează tot. Şi e şi muncă, nene. Sunt convins că re instalările astea se fac în principal de către cei care nu utilizează pc-ul ca spaţiu de lucru complex ci, cel mult, ca strung.
nashu_mare(Citează)
02/05/2011 la 8:26 PM
Frumoasa jucaria. :) Si eu intentionez sa imi achizitionez una in viitor. Ce durata de viata are?
Adrian(Citează)
02/05/2011 la 9:03 PM
Tot vreo 5 ani. Vine cu 3 ani garantie 2 milioane de ore MTBF. Mi se pare ca dupa un numar mare de scrieri ar cam trebui schimbata, dar mai degraba faci upgrade cu mult inainte sa ajungi la limita ei.
nwradu(Citează)
02/05/2011 la 9:23 PM
Am inteles. Multumesc frumos! :)
Adrian(Citează)
14/12/2012 la 5:48 PM
[offtopic]
yesss, total commander, yeeeessss!!!!
d.orin(Citează)