►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Update ulterior: mi-am luat un SSD de 60 GB marca OCZ Vertex 2OCZ Vertex 2, seria high-performance. Windows-ul a devenit incredibil de rapid!
***
În decembrie am făcut un upgrade la PC-ul desktop şi am luat nişte componente mai de ultimă generaţie. Trebuie să scriu alt post despre asta, ca să vă arăt mai în detaliu şi ce sursa super silenţioasă am luat şi ce placă video la fel de silenţioasă, dar puternică, mi-a fost recomandată şi s-a dovedit alegerea perfectă.
N-am schimbat atunci hard-diskurile, dar e momentul să o fac. Am două Western Digital-uri de câte 250 GB fiecare şi nu mai ţin minte când le-am cumpărat, dar cred că au trecut minim 5 ani de atunci. Sunt pe cale să expire, ca să zic aşa, pentru că în ultima vreme parcă am auzit mai multe trosnete, pocnituri şi zgomote de râşniţă de la ele decât era normal. Au ieşit de mult din garanţie, din timpul de MTBF şi se apropie şi de limita de parcări ale capetelor de scriere. Mai bine le schimb eu cât încă funcţionează decât să plâng după muzică şi fotografii după ce se strică ele.
Aş vrea să merg pe o soluţie de SSD micuţ (64-80 GB) pentru sistemul de operare şi un HDD de 1 TB pentru restul (muzică, filme, ce se trage de pe net etc). Ca să începem cu hard-diskul, vreau să merg tot pe Western Digital pentru că nu am avut niciodată o problemă cu ele. Variantele ar fi cele de mai jos, gamele fiind următoarele [link]:
Problema este că Black costă 100 de lei în plus şi tot ce oferă în plus faţă de Blue sunt doi ani suplimentari de garanţie. În principiu nu pun mare valoare pe această garanţie, că dacă s-a stricat discul plâng după informaţia de pe el şi faptul că primesc gratuit un alt disc de 250 de lei nu e mare mulţumire. L-aş lua pe cel Black doar pentru faptul că, având garanţia declarată de 5 ani, poate o avea nişte componente mai rezistente în el şi un mecanism mai bun.
La SSD-uri sunt complet în ceaţă. La eMAG au de la vreo 4 furnizori, la Evomag chiar de la vreo 8. Nu ştiu de care să iau. Am înţeles că deşi tehnologia ar trebui să fie oarecum unitară, în realitate sunt diferenţe mari de la un producător la altul în funcţie de controller-ul folosit şi de funcţiile implementate. Diferenţele de bani sunt imense (de genul 2000 de lei pentru aceeasi capacitate) şi nejustificate pentru cineva care nu cunoaşte aceste detalii. Colac peste pupăză, am găsit un test vechi de un an pe wasd.ro în care reiese că decât un SSD mare mai bine îţi iei două mici, le pui în RAID şi mai scoţi ceva performanţă. Cu RAID n-am lucrat niciodată, aşa că nu ştiu ce să fac.
Voi ce-ați face?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
26/04/2011 la 1:17 PM
La SSD-uri nu stiu ce sa zic, dar la HDD-ul mare ai putea incerca sa-ti cumperi unul din game Enterprise, de pilda acest Seagate ST31000526SV http://www.seagate.com/ww/v/index.jsp?name=st31000526sv-sv35-sata-1tb-hd&vgnextoid=a6c7320800cbc210VgnVCM1000001a48090aRCRD&vgnextchannel=f424072516d8c010VgnVCM100000dd04090aRCRD&locale=en-AU&reqPage=Support#tTabContentOverview
La emag e 274 lei, la alte magazine chiar mai ieftin, iar pe pagina producatorului este specificat “1 million hours MTBF”
saab2(Citează)
26/04/2011 la 1:29 PM
am trecut prin aceste dileme acum cateva luni. rezultatele (puternic influentate de sutele de giga de fotografii) sunt :
Intern1: Corsair SSD 90GB (Trebuie sa caut referinta exacte daca te intereseaza); am ezitat intre asta si un Intel, am ales Corsair, era mai rapid. Am auzit f multa lume recomandand Intel, se pare din cauza faptului ca ei detin multe patente si algoritmi in domeniu, deci hardurile ar fi mai performante. no idea, Corsair-ul meu merge perfect.
Intern2: WD Black 1 TB
Hard extern pt stocare date: 2 x WD Green 2TB 64mb cache+ WD RE 500 GB (scump, dar merita toti banii) + Seagate 1TB (mai vechi) + Seagate 500 GB (si mai vechi :) ).
dilema Green/Black/Blue e relativ simpla. vrei performanta : ia Black sau RE (gama pentru servere). Vrei un hard ok, ia Green. Blue nu am avut pana acum, insa sunt extrem de surprins de Green, viteza e f ok, singurul mic defect e ca dureaza putin mai mult pana pornesc. Black-urile sunt fff bune, insa se incalzesc destul de tare, eu i-am cumparat aluia intern un ventilator dedicat.
stefan(Citează)
26/04/2011 la 1:31 PM
Eu am 6 hdd-uri Caviar Black de 1TB (Raid Edition 3). Cumparate prin 2008-2009. M-am ghidat la fel cu tine: banuiala ca avind garantie mare, sunt folosite si niste componente mai reliable. Merg perfect (4 sunt intr-un NAS, doua le folosesc cu adaptor SATA/USB). Intre timp au aparut hardurile RE4. Pastrez datele vitale pe 2 hard-uri in configuratie RAID1 (Mirror) – ceea ce ti-as recomanda si tie la desktop (eu am facut-o pe NAS). Sansele sa crape 2 hdd-uri simultan sunt destul de mici, zic eu.
Apropo de RAID pentru SSD-uri, eu am pe desktop, doua RE3 de 250GB in configuratie RAID0. Vitezele de transfer sunt dramatic imbunatatite. Sincer, nu stiu daca si la SSD se va simti la fel ca si la cele clasice. Investigheaza si tine-ne la curent :)
Ciprian(Citează)
26/04/2011 la 2:08 PM
Nu vreau RE3 sau RE4. Vad ca nu exista modele care sa suporte SATA 3 si as vrea sa trec la asa ceva, mai ales daca le voi folosi ani in sir. Singurul model din gama de servere care sa stie SATA3 ar fi Velociraptorul de 10000 RPM, dar e mai zgomotos si nu se fac la capacitati mari. N-am probleme nici cu ventilatia.
@Ciprian: in principiu am date vitale pe discuri externe, dar nu fac backup toata ziua si orice pierdere ar fi nasoala. Nu atat de nasoala incat sa merite totusi un RAID 1 pt backup. Mai degraba m-ar interesa daca ar putea accelera transferurile, dar nu cred totusi ca merita efortul, nu am aplicatii care sa necesite asta.
@Stefan: in principiu producatorii de memorie Flash sunt tot felul de firme care n-au mare treaba cu HDD-urile clasice, gen Toshiba sau Samsung. Considerand memorie egala, conteaza foarte mult controllerul care o acceseaza, daca are sau nu TRIM, daca se potriveste cu driverul existent. As merge pe un Intel doar pentru ca am si placa de baza cu chipset Intel si poate s-or pupa mai bine, dar nu e o garantie asta. Kingston vad ca sunt ieftine, dar in ultima vreme am citit despre niste manevre Kingston care nu prea le fac cinste. Cele care in strainatate ies in teste pe primele locuri nu se gasesc la noi. S-ar putea sa merg pe un Corsair V64.
nwradu(Citează)
26/04/2011 la 1:38 PM
corsair f60, clar.
Ndrey(Citează)
26/04/2011 la 1:51 PM
RAID-ul este overkill. Cat despre alegerile la capacitatile care te intereseaza pe tine ele sunt doar cateva:
http://www.pcgarage.ro/ssd/ocz/vertex-2-series-50gb-sata-ii-25-inch/ (nu neaparat acesta, ma refer strict la seria vertex 2)
http://www.pcgarage.ro/ssd/corsair/force-series-60gb-sata-ii-25-inch-plus-35-inch-bracket/ (la fel ca mai sus, ma refer strict la seria force)
Ceilalti producatori ofera produse cu performante (ca viteza de transfer in principal) sensibil mai mici la aceiasi bani.
Cat despre hdd-uri mecanice, raportul cel mai bun calitate/performante/pret il vei gasi la Samsung. Uita-te dupa seriile F3 si F4.
mihai(Citează)
26/04/2011 la 2:13 PM
Ah bun, OCZ la PC Garage. Astea par si mai bune.
nwradu(Citează)
26/04/2011 la 2:37 PM
Cum am spus si mai sus, in momentul de fata ocz vertex 2 si corsair force sunt de departe cele mai rentabile achizitii. Cat despre SATA 3, eu iti recomand sa nu-ti bati capul. Ai atins cumva limita SATA 2 si iti trebuie mai mult ? Sata 3/usb 3 sunt deocamdata doar strategii de marketing avand in vedere ca hardware-ul care le poate pune macar cat de cat in evidenta este prohibitiv pentru 95% din publicul cumparator . Sigur, daca e sa fie, de ce nu. Da’ io zic ca acest aspect nu trebuie considerat factor decizional.
mihai(Citează)
26/04/2011 la 2:37 PM
Și eu am avut probleme în a-mi alege SSD-urile pentru desktop și laptop. La vremea respectivă atâția “experți” – atâtea păreri. Până la urmă mi-am luat pentru laptop un Kingston SSDNow V+ de 128 GB (+ HDD-ul standard de 500 GB pentru date). Avantajul era viteza maximă foarte mare, în general la copierea fișierelor mari. După câteva luni, pentru desktop mi-am luat un Intel X25-M G2 de 80 GB. Are viteza maximă mai mică la scriere, dar timp de răspuns foarte scăzut și viteză mai bună cu fișiere mici. M-am gândit ca, fiind pentru sistem de operare, o să lucreze mai mult cu astfel de fișiere și e mai important.
Eu nu mi-am dat seama care a fost alegerea mai bună în utilizare normală. Orice abordare ai alege, diferența este foarte mare față de un HDD standard. Ai grijă să nu iei SSD-uri din gama “ieftin”, acolo performanțele erau mult diminuate, practic viteză de HDD foarte bun, dar cu timp de acces îmbunătățit.
Ce zic eu aici era valabil acu’ 6-12 luni, de atunci nu m-am mai interesat. În acel moment erau cele mai bune opțiuni, de atunci poate au apărut și altele mai bune.
Melk(Citează)
26/04/2011 la 3:08 PM
Ferește-te de varianta Green , pt că sunt cele mai ” puturoase ” . Dacă vrei un hard rapid, ia-ți un Western Digital Black sau Samsung , sunt foarte bune oferte de la http://www.emag.ro
Marius Merticariu(Citează)
26/04/2011 la 5:38 PM
pentru hard disk alege Samsung. cunoscatorii stiu. 32mb cache, 7200 rpm
daniel(Citează)
26/04/2011 la 5:59 PM
@daniel: toate au 7200/32 acum, nu e mare chestie.
@stefan: am un Seagate extern si un Samsung extern, merg amandoua foarte bine. Dar intern, cum zici si tu, am avut mereu WD si nici o problema, niciodata.
nwradu(Citează)
26/04/2011 la 5:46 PM
vad ca foarte multa lume recomanda Samsung. am avut doua acum doi ani, au cedat amandoua. Seagate-urile pe care le am sunt ok dar nu ma incanta. in schimb nu am avut niciodata probleme cu WD-urile, nici Green, nici Black, nici RE. stie cineva vreo sursa de incredere cu statistici de hard-uri? sunt curios care sunt cele mai non-reliable, desi am vaga impresie ca e WD sau/si Seagate, din cauza raspandirii cu mult mai importante decat restul marcilor.
stefan(Citează)
26/04/2011 la 11:30 PM
Eu am unul Green si nu sunt prea multumit de el, este doar ok si nimic mai mult. Iti recomand Samsung, la ora actuala sunt de top, si iti dau doar un exemplu gandeste-te la magazinul Auchan care pe toate PC-urile de monitorizare au HDD Samsung, merg non-stop, nu sunt oprite niciodata, au 1 tb, iar ce se filmeaza pe toate camerele din magazin sunt scrise pe HDD, iar seara arhivate, trimise intr-un alt PC, iar acesta se sterge si o ia de la capat. Daca rezista la asa stres, mai mult de atat nu cred ca ai ce sa-i faci tu ca utilizator normal. Samsung sunt foarte reci si rapide.
Mihai(Citează)
27/04/2011 la 12:54 AM
Samsung Spinpoint F3 1TB.
Revo(Citează)