►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mă gândeam zilele trecute cât de greu este să cumperi un apartament într-un bloc nou-construit şi câte lucruri pot merge rău. Dai între 100k şi 200k euro (funcţie de an şi criză) şi totuşi poţi lua ţeapă în aproape toate etapele achiziţiei. De exemplu:
1. Dai banii înainte de a fi finalizată construcţia. Indiferent dacă plăteşti când încă e un teren gol sau când blocul deja ia formă, există o şansă ca firma ce-l construieşte să dea faliment sau să fugă patronul cu banii, lăsându-te pe tine cu buză umflată. Complexul Planorama, cu 2 turnuri aproape finalizate dar abandonate de ani buni, e exemplul perfect. Bine, avantajul crizei este şi că sunt multe apartamente disponibile pe piaţă, nu mai e goana cumpărării unei case şi atunci majoritatea îşi permit să dea banii direct pe ceva construit.
2. Constructorul face socoteala prost. Undeva în Pantelimon e complexul de apartamente Hercesa. Eu am văzut planurile iniţiale şi acolo trebuiau să fie 18 blocuri pe un teren pe care ar încăpea doar vreo 10 pentru a nu fi considerat înghesuială. S-au construit 4, finalizate odată cu lansarea crizei prin 2009. În cele patru blocuri se poate locui şi probabil că unii o fac, dar au în jurul lor un teren gol şi un şantier lăsat în conservare pentru construcţia celorlalte blocuri într-un viitor incert şi în general o atmosferă nasoală, nu una de 120.000 de euro.
3. OK, ţi-ai luat apartamentul, acum e timpul să plăteşti 35 de ani pentru el. Viaţa poate să ţi-o tragă în diverse poziţii sexuale: rămâi fără slujbă, dar nu şi fără rată de plătit; creşte euro; creşte dobânda, că prin contract nu e limitată şi angajatul băncii care te asigurase la semnare că asta nu se va întâmpla, ba chiar va scădea în timp, s-a dovedit a fi un bulangiu care vroia doar comisionul de vânzare a creditului pentru că şi el avea un apartament de plătit, plus vreun BMW seria 3 cu motor mare luat în leasing; creşte francul elveţian; dă faliment banca s.a.m.d.
4. 35 de ani e o perioadă atât de mare încât nici nu pot să presupun ce s-ar mai întâmpla. Acum 35 de ani URSS-ul stăpânea jumătatea aceasta din continent, iar oamenii erau doar nişte roboţei care mergeau la fabrică şi nu bârfeau de teamă că i-ar auzi cineva. Cu alţi 35 de ani în urmă era un război în care au murit 50 de milioane de oameni. Cine ştie ce se va mai întâmpla în perioada viitoare?
5. Plăteşti, te muţi, eşti fericit. Descoperi că ai luat ţeapă cu apartamentul, că vecinii sunt gălăgioşi şi administratorul e nepăsător, că finisajele sunt proaste, că în baie se înfundă toaleta.
6. Vine cutremurul. Să sperăm că au făcut blocul aşa cum trebuie, că unii mai fură pe la cantităţi şi pun beton mai ieftin.
Complicat rău nene. Şi pentru toate acestea tu iei un credit de 100.000 de euro şi urmează să dai înapoi 250.000 cu tot cu dobândă şi comisioane.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
22/03/2011 la 4:23 PM
well, acum daca e s-o iei asa nu e roza nici daca iei apartament vechi:
– creditul tot pe zeci de ani il faci
– sigur trebuie facut pe dinauntru, oricat de amenajat ar fi, e imposibil sa fie fix pe gustul tau
– sigur ai instalatia electrica si tevaria proasta
– sigur ai vecini galagiosi, manelisti, babe vizoriste, un caine la parter, tineigeri scuipatori de seminte in casa scarii
– sigur ai holul jegos
– sigur ai administratorul comunist
Si in epoca de aur se turna beton prost, finisajele erau proaste, ca si acum, totul tine de noroc pana la urma.
add(Citează)
22/03/2011 la 4:29 PM
Asta cu 35 de ani e relativa..si daca nu il iei si platesti chirie e mai bine? Teoretic, cu rata macar la pensie ai unde sta, asa cu chirie cand nu mai castigi destui bani ..nici nu stiu unde ajungi…in strada?
Singura chestie in care ai dreptate e loteria cu vecinii si mai ales calitatea constructiei, de asta as alege o casa. Aia de bine de rau nu cade chiar asa usor…
Bogdan(Citează)
22/03/2011 la 4:50 PM
Totusi, la prima casa dobanda e undeva la 4-5% pe an. De la 100.000 apt. ajungi sa platesti vreo 150K poate, nu chiar 250K
AdrianG(Citează)
22/03/2011 la 4:59 PM
Dobanda la PC e ceva de genul EURIBOR+4%. Daca se face EURIBOR 4% e nasol. Cat despre chirie ai anumite avantaje. Te poti muta cand vrei, unde vrei si unde iti permiti. Daca incepi sa nu-ti mai permiti rata la casa e cu mult mai nasol, ca ramai si fara casa si cu datorii.
Combo(Citează)
22/03/2011 la 11:36 PM
Oare sunt singurul care considera ca chiria e MULT mai buna?
acsel(Citează)
22/03/2011 la 11:43 PM
Oricum in viata mai totul e o loterie. Cand ai impresia ca ai facut o super afacere peste cativa ani poti afla pe pielea ta ca nu e chiar asa. Important e sa faci pasul care ti se pare tie potrivit la acel moment (dupa ce cantaresti bine situatia) si sa mergi inainte.
GExGE(Citează)
23/03/2011 la 1:29 PM
@add
– creditul tot pe zeci de ani il faci (singurul risc ar fi ca pana cand termini de platit se darama blocul)
– sigur trebuie facut pe dinauntru, oricat de amenajat ar fi, e imposibil sa fie fix pe gustul tau (ai vaga impresie ca vei gasi un bloc nou facut exact pe gustul tau?)
– sigur ai instalatia electrica si tevaria proasta (poate s-a facut bine cand s-a facut si nu e cazul, sansele sa fie materiale de proasta calitate intr-un bloc nou sunt mai mari fata de apartamentele facute acum 20 de ani care s-a dovedit ca au rezistat, daca e s-o iei asa)
– sigur ai vecini galagiosi, manelisti, babe vizoriste, un caine la parter, tineigeri scuipatori de seminte in casa scarii (eu unu’ consider ca am noroc la capitolul asta, poate si din cauza ca nu locuiesc in bucuresti)
– sigur ai holul jegos (nu fi foarte sigur)
– sigur ai administratorul comunist (din nou nu e adevarat, astea cu administrator comunist si holuri jegoase se intampla in general in zone de blocuri confort 2-3 whatever, nu in zone civilizate)
Dan C(Citează)
23/03/2011 la 1:29 PM
@acsel – cati ani ai?
Dan C(Citează)
23/03/2011 la 7:43 PM
@DanC: 20.
Ma gandesc ca eu daca as avea posibilitatea sa ma mut de la ai mei, as alege o chirie lejer.
acsel(Citează)
24/03/2011 la 10:22 AM
@acsel – la 20 de ani ai perfecta dreptate.
Dan C(Citează)
24/03/2011 la 1:36 PM
Eu sunt adeptul dai banii la casa ta nu la chirie pentru ca rata la casa si chiria sunt aproximativ egale (asta pentru ca in Romania inca nu exista o mentalitate occidentala, dar nici conditiile sociale, care sa iti permita sa iti gasesti un loc de munca mai bun foarte repede)
-primul risc este acela de a pierde banii.
-daca achizitionezi de la ANL esti plimbat intre constructor si ANL, cand te duci sa te interesezi de ce apartamentul tau nu e gata, desi termenul era acum 2 ani (colegul meu de serviciu, a facut un reportaj ca nu are gata casa)
daca printr-o minune reusesti in final sa te muti risti sa:
-vara sa inceapa s iti miroasa in casa a urina, pentru ca muncitorii isi faceau nevoile pe unde apuacau cand construiau blocul.
-racordurile la utilitati sa fie prost facute, deci risti sa iti darame peretii.
Costin comba(Citează)