►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Nu ştiu dacă aţi observat, dar e tot mai greu de stat în întuneric deplin. Recent am făcut un pas mărişor pentru a transforma camera de dormit în peştera lui Batman, punând nişte draperii bunicele peste tot în balcon şi punând la ferestrele camerei nişte jaluzele textile luate din IKEA, unele prin care nu trece lumina. Serios, am pus şi o lanternă pe partea cealaltă şi tot n-am văzut lumina. Ah, bezna multă dorită… Apoi m-am trezit într-o noapte la 2 noaptea (duh) şi am observat că, orice aş face, nu pot sta în beznă.
Secretul este, desigur, în LED-uri. În anul 2011 suntem înconjuraţi de mici luminiţe care clipocesc şi blincănesc non-stop. Telefonul mobil are un mic LED care se aprindea verde intermitent, semnalizând un email venit în toiul nopţii. Am un ceas electronic ai cărui digiți aruncă şi ei nişte culoare roşie în noapte. De după dulap se vede o slabă lumină albastră, modulată în ritmul în care routerul de acolo primeşte pachete pe reţea, iar pe peretele de lângă geam pot sesiza, cu un pic de atenţie şi ştiind ce să caut, clipitul LED-ului galben de pe lateralul monitorului aflat în standby. Pe perete mai văd o mică luminiţă roşie care arată locul unde e fixat televizorul, sub el una micuţă roşie de la receiverul RCS. Noroc că la televizor am putut să dezactivez o lumină mult mai mare şi albastră de veghe. Dacă aş lăsa noaptea boxele deschise n-aş mai putea dormi, că LED-ul albastru al butonului de volum zici că e o lanternă.
Când am ajuns aşa? Mă uitam la cum blincănesc toate prin cameră şi zici că eram într-o scenă din Star Trek, doar că ceva mai speriat şi foarte somnoros (şi, slavă Domnului, fără chelia căpitanului Picard). Şi în general fiind pasionat de tot ce înseamnă tehnologie nu am de gând să zic că ar trebui să aruncăm toate aceste aparate din jurul nostru şi să trăim liberi, ci mai degrabă voi zice: de ce naiba nu se pot închide toate aceste becuri? Băi frate, chiar nu am nevoie de un bec roşu pe televizor, de un LED care să clipească galben pe monitor (cazul fericit, că unele modele au ditamai LED-urile albastre) sau de lumina de la router. Da, sunt bune la o diagnoză (“e în priză? nu s-a aprins nimic! e băgat, ia apasă şi butonul!”), dar asta o faci o dată pe an şi gata. În rest un simplu comutator care să stingă toate beculeţele ar fi binevenit.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
23/03/2011 la 1:29 PM
Buton de like, vreau buton de like!
Denisa(Citează)
24/03/2011 la 10:30 PM
@Denisa: ma feresc de ajuns pe Facebook, ca vedea lumea si postul acela in care recunosc ca sunt stalker si iese urat :P
@VisUrat: stai sa vezi echipamentele profesioniste. Un switch cu 32 de porturi are vreo 64 de LED-uri dintr-un foc, de exemplu.
@jules: am mai auzit astfel de cazuri, de oameni care nu se puteau obisnui sa nu le treaca tramvaiul prin fata blocului.
Eu am un HDD Seagate la care lumineaza logo-ul si se mai aprind si niste stelute pe langa el, motiv pentru care sta mereu scos din priza :P Ce mouse e ala de-si schimba culorile? Am vrut sa cumpar unul cadou cuiva, dar n-am stiut nici macar de model este si nici n-am gasit pe net informatii despre el.
@Marius, @ipo: oarecum imposibil. Mai stau in pat la televizor, ceasul acela e gandit special ca sa-l vad noaptea (de fapt e singura sursa de lumina pe care as accepta-o, ca de aia l-am luat), telefonul sta cu mine in camera… nu pot elimina totul.
Bine, acum sa nu intelegeti ca nu ma odihnesc. Dorm dus, iar dimineata abia ma dau jos din pat. Doar ca ma enerveaza luminile prin prezenta lor si prin faptul ca producatorii tot adauga si mai multe, in loc sa se gandeasca la faptul ca poate clientii nu le vor.
nwradu(Citează)
23/03/2011 la 2:07 PM
uite o lista cu led-urile din partea mea de camera (n-am pus si ce-i pe biroul Denisei, adica routerul, monitorul ei, calculatorul ei, telefoanele ei, boxele ei etc)
http://www.visurat.ro/2011/03/07/afacere-de-succes-pe-timp-de-criza-fabrica-de-led-uri/
:)
VisUrat(Citează)
23/03/2011 la 2:11 PM
Anul trecut m-am mutat. Din Militari la tara, in casa mea. O saptamina nu am putut dormi. Plecasem de la manele inuraturi, curse de masini, salvari, politie etc la liniste. Eram disperat ca nu puteam adormi. Luminile publice nu functionau si orice zgomot ma facea sa sar din pat. Ca o veme eram relaxat ca daca auzeam ceva ziceam ca e de la vecinu. Si dupa un minut saream ca ars ca imi aminteam ca nu mai am vecini deasupra sau dedesubt Si pe urma ma relaxam. Dupa o vreme mi-am revenit.
Noaptea batea un bec de la un vecin de al meu fix la noi in camera. Ne-am obisnuit cu el. Cind l-a stins intr-o seara, amindoi eram cu ochii in tavan. :))
Si da, si eu urasc luminitele de la orice rahat de aparat.
Doua hdd-uri externe cu leduri albastre si unul aproape ca e invelit in lumina. Arata misto vreo 5 minute. Ma gindesc sa-l desfac sa-i scot alimentarea la lumini. Basca ca am si mouse care isi schimba culoarea la 5 secunde. Si are vreo opt culori. De asta am vrut eu camera mea, ca sa pun acolo toate astea si in dormitor sa nu fie nimic. :))
jules(Citează)
23/03/2011 la 2:19 PM
Solutia e un apartament cu mai multe camere :). In cea in care dormi (de regula e incaperea denumita dormitor) nu aduci sub nici o forma electronice. fara tv, fara router, fara telefon (eventual se poate unul fix clasic – cu disc).
Se accepta un ceas desteptator din ala care trebuie invartit in fiecare seara!
Marius(Citează)
23/03/2011 la 2:37 PM
Ideal e ca dormitorul sa serveasca drept camera de dormit si atat. Atunci te-ai odihni calumea fara totate LED-urile, banioesc ca se poate dezactiva cel de pe telefon, iar ceasul sa-l inlocuiesti cu unul clasic. In rest nu vad ce luminite ar trebui sa fie intr-o camera de dormit.
ipo(Citează)
23/03/2011 la 3:49 PM
eu in dormitor nu aveam nimic electronic. seara aduc mobilul si-l las pe scaun dar nu are nimic aprins…niciun led. in rest liniste si intuneric. de cand s-a nascut prunca am o lampa de veghe. dar o voi scoate cand se va mari.
(nelegat de subiect, ce zici de prajiturile astea: http://www.urobores.blogspot.com/ ? poate incerci sa le faci si tu si-mi spui cum ti-au iesit… timpul de lucru efectiv in bucatarie e foarte mic)
docica(Citează)
24/03/2011 la 10:35 PM
@docica: singura sansa sa le incerc si eu ar fi daca-mi trimiti trei bucati prin posta. Altfel va mai trece ceva vreme pana voi invata eu sa gatesc si voi avea timp pentru ceva migalos precum prajiturile.
@Costin: eu din contra, la un moment dat aveam o bentita pe care mi-o trageam peste ochi. Dar mi-era cam cald cu ea, plus ca ma strangea. Dupa un timp am avut o bentita dintr-un chit de dormit in avion, care venea perfect peste ochi si era moale si pufoasa. Nu o mai gasesc :| Acum nu prea mai am problema asta (jaluzele bune plus trezit devreme oricum), dar zic ca eu eram in cealalta barca, a celor cu cagula peste ochi.
@alias: arata urat. Noroc ca n-am avut ghinion de vreun monitor cu LED-uri albastre de standby, ca asa ii faceam. Am avut anul trecut la review un laptop Sony Vaio, foarte misto, dar singurul cusur e ca avea un ditamai LED-ul verde, lung de 1 cm, care lumina toata camera.
nwradu(Citează)
24/03/2011 la 10:49 PM
Sunt curios cati constientizeaza faptul ca LED-urile sunt de fapt bucati de metal care emit lumina. Nu au o rezistenta care sa emita lumina pentru ca se incalzeste si ajunge la incandescenta, ca la becurile normale, nu sunt cu descarcari electrice ca la neoane… pur si simplu doua bucati de semiconductor lipite si care atunci cand le aplici un curent electric emit fotoni (adica lumina) pentru ca electronii se cupleaza cu golurile din partea cealalta (adica atomi carora le lipseste un electron). Bucata aia de plastic colorat de deasupra unui LED are rolul doar de a directiona lumina si de a o face mai vizibila, dar pana si culoarea LED-ului e data de diferenta de energie in materiale.
Asta a fost practic singura chestie care mi-a placut la DCE din tot cursul ala gigantic.
nwradu(Citează)
23/03/2011 la 10:20 PM
De aia, daciile cu leduri albastre la ştergătoare şi evacuare se cred cel puţin Enterprise la warp nain.
Altfel, soluţia e să nu mai stai cu părinţii iar camera în care dormi să o rezervi doar pentru dormit.
nashu_mare(Citează)
24/03/2011 la 1:26 PM
Intr-adevar nu putem dormi fara o raza de lumina in casa. Eu cel putin am impresia ca sunt intr-un spatiu vidat. In consecinta am actionat si am cumparat o lampa de veghe, care sta pitita dupa usa si care are un fascicul luminos foarte mic, fiind singurul consumator de curent electric (care lumineaza) din dormitor. Cum citeam si la visurat pe blog, productia de leduri e pe cale sa devina o industrie.
Costin comba(Citează)
24/03/2011 la 8:26 PM
decupează şi tu rondele de bandă izolatoare neagră ca să nu mai vezi ledurile de loc (sau roşie/albastră/whatever ca să le vezi mult mai slab). Şi gata. Iar dacă chiar ai nevoie de diagnoză, se dezlipeşte :-)
Eu aşa am făcut la un hotel, era un TV cu ditamai ledul albastru care bătea fix spre pat. Nu aveam bandă izolatoare dar un plasture tăiat în N bucăţi şi suprapuse l-a rezolvat :-)
alias(Citează)
24/03/2011 la 10:54 PM
Te credem, daca ai fi fost atent la TOT cursul de DCE, ai fi aflat ca metalele nu sunt SC.
nashu_mare(Citează)
25/03/2011 la 2:58 AM
Mai puțin alea albe http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode#Phosphor-
based_LEDs
nea_caisa(Citează)