un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Unde se duc subiectele cand nu mai sunt in actualitate?

11 Feb 2011  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Pentru că tot scriam şi altădată că o boală a jurnalismului modern este faptul că uită să facă nişte follow-up-uri la ştirile arătate acum o lună, două luni sau un an, iată alte exemple. Stau acum şi mă întreb ce naiba s-a întâmpla cu câteva subiecte ce erau de foarte mare actualitate, dar apoi au încetat atât de brusc încât zici că au expirat şi au fost aruncate la coşul de gunoi.

În preajma Revelionului era plin de ştiri cu Huidu. E în spital. A mişcat un deget. Acum şi pe celălalt. A băut apă. Ce-a zis fratele, sora, bunicul şi căţelul. Au luat interviu chiar şi copacului în care a intrat Huidu. Apoi nimic. Gaura neagră a reportajelor l-a supt în ea pe Huidu şi n-am mai auzit nimic de el.

Protestul pentru preţul crescut al benzinei. Într-o zi era plin de monede şi protestatari viteji, de analize de preţ la emisiunile de seară, de liste de taxe şi accize şi, mai important, de nu ştiu ce investigaţie a consiliului concurenţei privind posibile aranjamente de preţuri. Două săptămâni mai târziu nu mai e nimic. S-a dus pe vecie subiectul, s-au dus şi anchetele, benzina s-a scumpit iarăşi cu câţiva bani.

Se făceau nişte autostrăzi. Ba nu se mai făceau, se conservau. Se negociau termenele. Se făceau nişte licitaţii pe un tronson lângă Arad. Ce s-a mai întâmplat?

Vadim înnebunise, bătea poliţişti, arunca într-o “vacă încălţată” cu apă, făcea că toţi dracii în sediul partidului, motiv pentru care urma să fie urmărit penal şi evacuat forţat. Şi a fost evacuat? E urmărit penal?

Şi multe, multe altele la fel. Le încep, le amplifică până la un nivel de mare subiect, cu zeci de analişti concentraţi asupra lui şi apoi poc! s-a dus subiectul, ca un balon umflat prea mult. O fi aşa greu să dedici 10 minute din jurnal ca să revii câte 2 minute asupra unor ştiri mai vechi? “Uite ce se întâmpla acum 6 luni şi uite în ce stadiu e acelaşi subiect astăzi”. Simplu, rapid, în 3 idei şi 2 fraze. M-am săturat să mă uit pe Wikipedia sau Reddit pentru a vedea cum au evoluat nişte subiecte internaţionale, dar pentru România chiar nu am nici un instrument la dispoziţie, nici măcar blogurile.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Aici se vede calitatea jurnalelor şi cîtă informaţie “valoroasă” răspîndesc ele. Eu recomand de ceva vreme canalele alternative de informare, blogurile de exemplu, fiind la început de drum, sînt mult mai oneste cu publicul lor.

      (Citează)

  2. O stire trebuie prezentata din punct de vedere obiectiv , nepartinitoare, pe cand pe bloguri stirile sunt subiective , pre putini sunt cei care prezinta obiectiv ceva, ideea era ca meseria de jurnalist sa fie facuta asa cum trebuie , dar la noi jurnalisti sunt cam putini .

    Apeciez emisiunea “Romania te iubesc ” acolo se vede ce inseamna sa fi jurnalist , restul sunt doar pusi pe senzational

      (Citează)

  3. Era acum vreo un an sau asa o emisiune pe TVR in care chiar asta se facea: se reluau evenimente care au facut valva cu ceva timp inainte si se incerca sa se prezinte cum s-au desfasurat apoi lucrurile. Foarte interesanta.

      (Citează)

  4. de wikileaks mai stie cineva ceva? parca era cea mai revolutionara unealta in lupta pentru libertatea cuvantului. o basina.

      (Citează)

    • Wikileaks e un subiect bine dezbatut in stirile internationale si chiar si pe la noi se mai aminteste cate ceva de Assange. Si n-as zice ca e inutil, avand in vedere ca tocmai au descoperit ca Airbus era sa dea o spaga imensa in Romania, dar pana la urma tot Boeing s-a bagat.

      @ipo: cum se numea?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus