un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Termopane sau izolarea peretilor?

7 Feb 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Ştiţi că o soluţie pentru izolarea termică a unui apartament este înlocuirea ferestrelor clasice de lemn cu unele bune tip termopan şi izolarea pereţilor exteriori cu polistiren şi alte materiale, astfel încât căldura din casă să nu mai “scape” în afară şi invers. E destul de costisitor dacă nu te ajută primăria (iar dacă nu e an electoral şi nu ai blocul la stradă, ca să vadă toţi dărnicia primarului, e aproape garantat că nu te va ajuta), aşa că mulţi pun doar termopane sau doar izolează pereţii şi lasă vechile ferestre pe loc. Întrebarea la care răspund astăzi este: care variantă e mai avantajoasă? Răspunsul se afla matematic.

Undeva în marea lume a fizicii şi termodinamicii există şi mărimi care caracterizează transferul termic sau, altfel spus, câtă căldură pierde casa. Se măsoară în W/mpK, dar e mai puţin important asta. Trebuie să reţineţi în continuare că e important ca valoarea să fie cât mai mică, semnificând o pierdere mai mică prin perete sau geam. Valorile diverselor materiale sunt următoarele:

Material

Coeficient

Beton armat 30cm

5.6

Beton 30cm + polistiren 10cm

0.239

Geam dublu clasic tamplarie de lemn

2.9

Geam dublu low-e cu argon

1.1

Geam triplu tip termopan

0.6

Profil PVC cu 3 camere

1.6

Profil PVC cu 5 camere

1.1

Polistiren grosime 10cm

0.25

Caramizi beton 30cm

3.5

Lemn 5cm

3

Sticla simpla 4mm

5.8

După cum vedeţi din primele patru linii din tabel, diferenţele uriaşe apar la izolaţia pereţilor. Betonul armat are 5,6 coeficientul de pierdere căldură, pe când acelaşi beton cu un strat de polistiren adăugat în exterior ajunge la 0.239, o scădere uriaşă. Termopanul e şi el important, dar nu face minuni. De la cei 2.9 ai unei ferestre clasice, cu 2 foi de sticlă puse în tâmplărie de lemn, se ajunge la 1.1 pentru o fereastră termopan tip low-e cu Argon între geamuri şi tâmplărie de PVC cu 5 camere. Scăderea e bună, dar nu la fel de convingătoare ca la izolaţia pereţilor. Asta în calcul; în practică s-ar putea să ajute mai mult termopanul pentru că se închide foarte bine pe cercevea, în timp ce fereastra iniţială, cea de lemn, e în multe cazuri cu probleme şi şuieră vântul prin ea. De asemenea, trebuie luată în considerare și izolația fonică pe care o asigură termopanul atunci caând vorbim de confort.

Cum calculezi pentru casa ta? Păi e simplu: afli întâi suprafeţele şi calculezi exact câţi metri pătraţi de fereastră ai şi câţi de perete pe fața exterioară a camerei. Afli cât pierzi acum printr-o medie ponderată de forma (Coef_geam x Suprafaţa_geam) + (Coef_perete x Suprafaţa_perete) / (Suprafaţa_geam + Suprafaţa_perete). Ca să vezi cu ce procent s-ar îmbunătăţi situaţia faci diverse simulări înlocuind Coef_geam iniţial, cel cu lemn, cu Coef_geam de la fereastra termopan, iar dacă vrei să fii foarte precis foloseşti partea a doua a tabelului de mai sus pentru a calcula exact dacă merită diferenţa de bani între profilul cu 3 camere şi cel cu 5 camere sau te apuci să-ţi cauţi singur pe net valorile pentru geam termopan fără Argon sau cu alte tehnologii.

Iată mai jos o simulare pentru o cameră care are un perete de 9 metri pătraţi, din care 3 mp sunt geamuri şi restul de 6 mp sunt chiar perete din beton armat.

Scenariu

Suprafata geam

Coeficient geam

Suprafata perete

Coeficient perete

Coeficient mediu general

Beton armat 30cm + geamuri cu lemn

3

2.9

6

5.6

4.7

Inlocuire  geamuri cu termopan low-e + PVC 5 camere

3

1.1

6

5.6

4.1

Beton armat 30cm + izolatie polistiren 10cm, fara termopan

3

2.9

6

0.239

1.126

Termopan + perete izolat cu polistiren

3

1.1

6

0.239

0.526

După cum vedeţi, izolaţia peretelui face diferenţa, cu o scădere de 4 ori, pe când termopanul nu e foarte semnificativ. Desigur, contează şi cât costă fiecare, aşa că folosiți aceste calcule pentru a afla ce vă interesează mai mult şi exact cât veţi câştiga dacă nu aveţi bani decât de termopane sau decât pentru izolaţia pereţilor.

Disclaimer:  valorile sunt găsite pe net în diverse surse. E posibil să difere de la un producător la altul şi de la tehnologie la alta, în cazul ferestrelor, dar diferenţe şi mai mari sunt la perete, unde puţini ştiu exact din ce e făcut blocul lor și ce grosime are.

Valorile sunt de pe:

asus s5507

    34 comentarii

  1. Nu sunt specilaist, dar vin si eu cu o intebare. Vad din ce in ce mai multi care isi izoleaza singuri peretii (ai unui singur apartament), astfel existand un apartament izolat, celelalte ramanand neizolate. Intrebarea e daca are vreun sens sa izolezi tu singur, peretele nu lucreaza ca un tot unitar, eu logic vad peretele tot rece daca e izolat doar pe o mica parte din suprafata sa, restul ramanand in bataia frigului?

      (Citează)

  2. inginere zi-mi o chestie, te rog
    exista vreo legatura intre viteza scaderii temperaturii dintr-un apartament si diferenta de temperatura dintre acel apartament si temperatura de afara? daca n-am reusit sa explic bine, ceea ce vreau sa aflu e daca temperatura din apt scade mai repede daca afara sunt 2 grade decat daca ar fi 10? stiu ca teoretic raspunsul e da, dar ma interesa “a more scientific approach”.

      (Citează)

  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Convective_heat_transfer
    Newton’s law of cooling, which states that the rate of heat loss of a body is proportional to the difference in temperatures between the body and its surroundings.

      (Citează)

  4. Cam la aceeasi concluzie am ajuns si eu din experienta proprie.

    Termopane mi-am pus in toamna lui 2008, pentru ca nu mai voiam inca o iarna in care sa simt cum imi bate vantul prin casa. E totusi mai bine cu ele.

    Peretii nu i-am izolat pentru ca se vorbea ca o sa se izoleze tot blocul, chestie care nu s-a intamplat nici pana acum. Si ar cam fi nevoie… :|

      (Citează)

    • @Ana: la fel am facut si eu acum o luna, am pus termopane in camera, a crescut temperatura cam cu 1,5-2 grade. Probabil cu izolatie obtineam mai mult.

      @Bogdan: nu conteaza asa mult. Pierderea ta de caldura se face prin peretele tau exterior. Il izolezi, nu mai pierzi asa mult. Exista o pierdere si prin tavan si prin podea, catre vecini, daca la ei e mai rece decat la tine. La ei va fi mai rece decat la tine doar daca tu iti faci izolatie si ei eu. Practic pierderea asta prin podea/tavan e faorte mica, pentru ca e o grosime zdravana de perete, mai ai covor, parchet etc, plus ca diferenta de temperaura nu e asa mare.

      Tu poate ai in casa 23 de grade si afara sunt -5, deci un delta de 28 grade. Vecinul poate are 20 de grade, deci un delta de 3 grade, si atunci pierderea (vezi intrebarea lui silviu) e mult mai mica, lenta si nesemnificativa. Daca stai la parter sau la ultimul etaj poate fi altfel problema, dar depinde de materiale.

        (Citează)

  5. De fapt, tamplaria de lemn din majoritatea blocuruilor comuniste este atat de veche si atat de prost facuta incat tabelele de mai sus sunt irelevante. Problema cea mare vine de la imbinari si de la modul de inchidere. Prin multe ferestre poti baga degetul in luftul format. In tabele sunt date cifre pentru cazul ideal, in care fereastra este noua si fabricata cu simt de raspundere.

    Mai mult, blocurile construite prin ’86 (sau cel putin cel in care locuiesc ai mei) sunt alcatuite din placi din doua straturi de beton despartite de un strat de vata de sticla. Se vede (sau mai degraba se simte) diferenta fata de blocul in care stau acum, facut prin 70-80. (De fapt, se si vede, am toti peretii exteriori plini de mucegai).

      (Citează)

  6. Domnu endubluveradu: simultan cu cele 1,5-2 grade obtinute in plus, beneficiati si de o reducere la costul incalzirii, daca aveti repartitoare.

    PS: o alta solutie, in afara celor din titlu, este schimbare caloriferelor. Cu termopane si calorifere noi, eu am obtinut un plus de aproape 5 grade. Cel mai misto, dupa ce ca ma simteam bine, era sa ma uit la oftica vecinilor care veneau la noi cu hruba pe ei. Priceless. :D In anul urmator s-au dotat si ei la fel.

      (Citează)

    • @nashu: daaaa… gigantica reducere. Pana deschid geamul sa aerisesc si se da peste cap repartitorul ala. Nu zic, am facut calculul, cu repartitoare ies mai ieftin decat platind fara, dar nu te gandi ca termopanul acela face vreo minune. Ai vazul calcului, diferenta de la initial la final este cea mai mare cand e vorba de izolatie, acolo iti vine si reducerea de cheltuiala. Probabil insa ca te costa si mai mult lucrarea de izolatie.

      De acord cu tamplaria. Cat despre straturile de vata… asta zic, e greu sa afli in ce fel de bloc stai.

        (Citează)

  7. uite si sfatul “specialistului” :)
    in toate tabelele alea pe care le-ai pus ai uitat un mare factor: gigelul care va monta toate tarasenia. crede-ma, dupa experientele mele cu muncitorii romani, poti sa faci toate calculele posibile, muncitorii nostrii sunt atat de necalificati incat pana si o treaba atat de simpla ca fixarea unui izolant nu stiu o sa faca cum trebuie. iar manopera asta este extrem de importanta pentru efectul final. tamplarii stiu sa faca mai bine (mai ales ca sunt facute in uzina) dar inca o data, atentie foarte foarte mare la montaj.

      (Citează)

  8. Stefan, ușor cu stereotipurile depreciative pe scări. Dacă ar monta prost panourile de polistiren, adică cu priză proastă la perete efectul ar fi invers, aerul fiind un izolator mai bun ca polistirenul ;)
    Că n-ar tine prea mult lucrarea asta e altă poveste ….

      (Citează)

  9. ar fi stereotipuri daca nu m-as fi confruntat extrem de des cu performantele de top ale mesterilor manole de la noi. pentru mine e pur si simplu realitate. e adevarat ca aerul e materialul izolant nr.1 (cu cat mai poros cu cat mai bine). problema e ca aerul ala nu trebuie sa circule, asa ca o placa lipita prost ramane o placa lipita prost si atat. in rest, ai zis tot ce trebuia in legatura cu durabilitatea in timp. azi ai 5m2, maine 3m2, …. :)

      (Citează)

  10. @radu, nu zic ca ai facut calculul corect. De fapt, nici macar nu ti l-am verificat. Merg pe incredere, ca doar esti inginer, ce aia ma-sii (desi, inginerii…). Problema e ca ai folosit niste coeficenti irelevanti.

    Alte observatii:

    1. cand deschizi geamul in mod normal inchizi caloriferul, deci repartitorul nu inregistreaza nimic. Nu vad, oricum, cum ai putea sa il dai peste cap. Ala foloseste un deltaT. Nu sunt convins ca o integreaza ci doar contorizeaza cat timp Tcalorifer>Tcamera.
    2. Despre pereti: poti considera anul nasterii blocului drept referinta. Daca e in jur de 86, sanse mari sunt sa fie ca al meu, ca doar toate erau din prefabricate.
    3. stefan +1

    Eu am o inervare cu oamenii care cred ca fonta e baza la calorifere. Sunt unii care tin calorifere care au vreo 2 centimetri de metal cu energie termica mare dublat la interior de strat termoizolant de rugina si moloz. (vezi de ce cu ocazia observatiei 1) Si tot astora li se pare termopanul o taranie, un fel pedeapsa adusa romanilor de catre Guta si Basescu. Cu astfel de “ingineri” cu specializare in arte moderne m-am certat odata pe blogul lui Petreanu.

      (Citează)

  11. Stai la bloc, degeaba schimbi calorifele la blocuri de peste 20 de ani . De ce ?! Instalatia este veche plina de rugina si nu o sa schimb mare lucru. ( o spun din experienta). Ba mai mult unul destept vrea sa schimbe tevile el fiind la parter si le schimba dar pune alta dimensiune care schimba presiunea pentru care este instalatia calculata rezultatul de la etajul 3 incolo , presiunea pe retur este mai mare decat cea pe tur …. super nu se mai incalzesc dar tu platesti daca n-ai apometre-repartitoare.
    Solutia – iti pui centrala si atunci schimbi si tevile si te doare in 14 de restul din bloc … desi unora o sa le incalzesti apartamentul. Ori schimba toti tevile in bloc ori niciunul. Altfel poti sa faci ce vrei tu cu polistiren … ca nu ai sursa de incalzire daca afara ai -20 e cam degeaba . Principiul al II-lea ar termodinamici care se enunta “Într-un proces arbitrar, căldura trece de la sine doar de la corpurile cu temperatură mai mare la corpurile cu temperatură mai mică. Cu alte cuvinte, fără cheltuială de lucru mecanic este imposibil să se treacă căldură de la un corp mai rece la un corp mai cald.” Treaba e ca daca afara e mai cald un pic nu ti se mai raceste asa repede casa , la o izolatie imperfecta cu cat s-ar racii daca ar fi diferenta foarte mare dar asta se simte de la diferenta de 5 grade incolo intre 2 temperaturi diferite.
    Am si un alt apartament . Bloc nou cu centrala si polistiren afara si fiecare are instalatia lui proprie de apa si gaze. Nu exista decat o tzeava principala de apa rece la comun in rest totul este complet separat. Rezultatul nu platesc mai mult de 3 milioane iarna cu totul. Apartament de 2 camere – 70 de mp. Si tin constant in casa 24-25 de grade si centrala n-am folosit-o niciodata sa incalzeasca apa intre 40-60 de grade . Pt. ca n-a fost necesar.
    Asta asa ca sa ma aflu si eu in treaba :P

      (Citează)

  12. Erata, am vrut sa zic “calorifere din material cu inertie termica mare”, nu “calorifere din material cu energie termica mare”.

    @SW:
    Pe mine ma intereseaza sa am un transfer termic mai bun pe elementele care ma incalzesc pe mine, adica un calorifer cu design mai bun (aici includ si materialul). Atat timp cat inca circula agentul termic, nu ma intereseaza ca pe drumul pana la mine tevile sunt pline de mizerie. Din contra, zic ca e bine, ca nu se piarde energie. In plus, in caloriferele gen panou, mizeria nu se depune la fel ca in cele vechi, cu elementi, ca sunt mai putine coturi.

      (Citează)

  13. eu ti-as recomanda sa te interesezi despre ceramic-cover. are un coeficient de izolare mult peste traditionalul polistiren, iar costurile de aplicare sunt mai mici. in japonia are un succes incredibil, pacat ca nu se stie prea multe si la noi.

      (Citează)

  14. intrebare, ca tot aveam o discutie in contradictoriu cu cineva: izolatia pe exterior sau interior? care e mai buna si de ce? La o casa nu la bloc neaparat.

      (Citează)

  15. @ioana: depinde, zidurile sunt ale tale sau ale dusmanilor? Pui si pe peretii interiori?

      (Citează)

  16. @ Ioana -Exterior
    @ nashu -Nu ai dreptate. Randametul unui calorifer nu va fi niciodata egal cu randamentul unui calorifer unde teava este obturata.

      (Citează)

  17. @SW: Randamentul este un raport intre ce scoti folositor si ce bagi intr-un sistem. E un coeficent. Randamentul sistemului “calorifer” este acelasi, indiferent de ce bagi in el. Pana mea, este acelasi chiar daca nu bagi nimic in el, la fel cum randamentul unui transformator este acelasi chiar daca nu il alimentezi. :) Daca folosesti un calorifer mai “bun” inseamna ca transferi mai multa din energia agentului termic (atata cat e) camerei tale.

      (Citează)

  18. @ioana, pe exterior, eviti puntile termice in dreptul planseelor. problema este insa ca “la bloc” este cam greu sa faci asta, trebuie facuta de sus pana jos. de multe ori apar diversi gospodari care o fac numai in dreptul cutiutei lor, rezultatele sunt insa hilare, basta faptul ca izolatia nu o sa stea mult timp acolo.
    blocurile “reabilitate” din bukresh sunt facute pe exterior, problema insa este ca sunt facute prost, foarte prost. izolatia este lipita direct peste tencuiala veche sau uneori chiar peste finisajul ceramic (!) in loc sa fie aplicate direct pe beton, curatat de straturile vechi de zeci de ani. chestiile alea nu o sa stea mult timp acolo

      (Citează)

  19. @ radu – nu m-am facut inteles cum trebuie, nu ma refeream la tavan si la podea ci la peretele exterior, daca iti izolezi doar in dreptul apartamentului tau, fara a izola de la parter pana la ultimul etaj tot peretele, acesta continua sa fie rece in totalitatea lui (e ca si cum ai iesi afara pe frig doar cu un fular in jurul gatului si te-ai trezi ca ti-e frig, desi gatul il ai izolat :), Stefan mai sus mi-a confirmat ideea, multumesc.

      (Citează)

    • @Ioana: pe exterior, altfel daca pui pe interior se va face condens intre placa de polistiren si peretele casei si mucegaieste in timp. In plus, interesul tau este sa incalzesti peretii casei si sa-i pastrezi calzi.

      @Bogdan: nu prea te-a lamurit, ti-a zis doar ca se face prost manopera si ca se pune polistirenul direct peste tencuiala, ceea ce nu e adevarat daca stii ce sa ceri, ce oameni sa angajezi si cum sa le zici sa faca treaba.
      Ce intrebi tu despre pierderi e nesemnificativ. Sa zicem ca tu ai un perete exterior de 9mp prin care pierzi caldura si il izolezi cum poti. Zona de perete care se continua in jos spre vecin are vreo 30cm grosime si lungime 3 metri, deci 1mp in total, adica mult mai putin decat suprafata expusa spre exterior. In plus, caldura din casa “intra” in perete si iese din el spre exterior dupa o grosime de 30cm. Caldura care “intra in perete” si se transmite in jos sau in sus, spre vecin, are de parcurs o cale mult mai lunga prin conductie si eu zic ca astfel de pierderi sunt absolut neglijabile.

      Referitor la calorifere: apare din nou o problema de transfer termic intre apa calda din tevi si metalul tevii. Ideal ar fi sa nu existe, astfel incat toata caldura apei sa iti fie transferata tie, in casa, prin calorifer. In practica, teava (care poate fi izolata sau din material special) acumuleaza rugina in ea, rugina care capteaza din caldura apei. Mai mult, apa vine in casa la tine, “lasa” caldura in calorifer si pleaca mai departe in circuit. Daca teava se ingusteaza pentru ca aduna rugina/noroi in interior, atunci si apa circula ceva mai incet, daca nu ma insel. Apoi conteaza din ce material ai caloriferul si cat de bun este in a prelua caldura de la apa si a o transmite in camera.

        (Citează)

  20. @radu: cred ca bogdan se referea la remarca despre puntile termice; daca pui pe exterior, pui peste tot (adica si la vecini).
    cat despre partea cu tencuiala, cam tot ce se face acum (reabilitari prin B) se face fixand izolantul pe finisajul vechi. eu nu am vazut niciun exemplu de fixare pe beton.

      (Citează)

  21. …, dar dacă pereţii blocului în care locuieşti sunt de BCA şi au cca 40-50 cm grosime (construit prin 95) mai este necesară izolarea? Dacă nu am avut niciodată mucegai pe pereţi, se poate face izolarea pe interior cu polistiren extrudat?
    Câteva informaţii ajutătoare referitoare la eficienţa termică a blocului: facturile la gaze (am centrală de apartament setată la 23,5 grade ziua şi 20 noaptea – noapte nu porneşte niciodată, adică nu scade temperatura sub 20) variză între 150 şi 200 lei în lunile de iarnă, faţă de cca 30 lei în lunile de vară, ap. are 4 camere şi în jur de 90 mp,

      (Citează)

  22. interesant subiectul

      (Citează)

  23. eu sunt de parere ca e bine sa ai si termopane si sa iti si izolezi casa

      (Citează)

    • Cand vinzi termopane, si eu te cred ca ai parerea aceasta. Totusi, din calcul rezulta ca intai omul trebuie sa se gandeasca la izolatia peretilor, apoi a geamurilor. La vanzarea de termopane eu as pune accentul pe izolarea fonica si pe inchiderea buna a profilului, ca sa nu bata vantul prin el.

        (Citează)

  24. Dar de unde stii tu ca izolatia cu termopane nu e suficenta? In tabel sunt doar niste numere, cum se lauda nu stiu ce producatori de placi video ca scot 120 de frameuri pe secunda in nu stiu ce joc in timp ce concurenta de abia scoate 80fps…

      (Citează)

    • Pai sunt numere foarte bune in tabel, in practica nu m-ar mira sa fie mai mari de fapt. Acolo e cazul cu Argon intre geamuri, profil PVC cu 5 camere, geam low-e. Unii poate merg pe altceva mai ieftin.

        (Citează)

  25. va supar si eu cu o intrebare;caut o centrala de apartament,suprafata ap este mica 45 m,ce,centrala credeti ca este buna si pot sa las caloriferele de fonta?multumesc

      (Citează)

  26. Da-mi voie sa nu fiu de acord cu calculul tau… Asa de principiu.
    Pentru detaliere, incep cu o intrebare:
    Ce fel de medie ai folosit atunci cand ai calulat “Coeficientul mediu general”. Din cifrele pe care le vad la tine pare sa fie medie aritmetica ponderata…

    Ar trebui fie un calcul de medii armonice ale valorilor inverse. Altfel spus, coeficienul mediu ponderat e foarte aproape de valoarea maxima a coeficientilor. Trebuie umblat in primul rand acolo unde coeficientii sunt cei mai mari: acolo unde sunt geamuri deschise sau crapaturi pe uinde bate vantul.

    Mai mult, daca diferenta dintre coeficienti este mare mai suparatare decat pierderea de caldure este fenomenul de punte termica care e intotdeauna asociata cu condensul.

    La final, nu cred ca exista bloc in Ro cu grosime de doar 30cm. E cel putin 60 cm si include si o structura izolatoare (prost instalata), si nu strat de glet si vopsea care e mai bun izolator decat betonul, ceea ce face ca acel coeficient sa nu 5-6 ori mai mic decat al betonului de 30cm. (Daca ar fi asa cum spui tu geamul ar fi uscat ca-i mai bun izolator si tot condesul ar fi pe perete!)

    Iar la final: n-are nici un sens sa izolezi pe exterior cu doar 10cm de polistiren de proasta calitate. Ti-ai bate joc de timpul constructorului si de banii tai.

      (Citează)

  27. Da, intr-adevar izolarea peretilor aduce un plus de caldura dar si termopanele au rostul lor.

      (Citează)

  28. Buna ziua.As dori sa imi inchid balconul cu termopan.Ar fi mai bine sa zidesc pana la jumatate,sau sa pun termopan de jos pana sus?Partea de jos nu trebuie sa fie neaparat cu geam de sticla.
    Balconul are stica de jos pana la jumatate,sticla pe care nu o pot lua jos ca sa nu schimb interfata blocului.deci,ma gandesc sa pun un rand de polistiren peste sticla,si apoi,sa punem termopan de jos pana sus.In acest caz,e destul de izolat?Imi puteti spune parerea voastra,va rog…?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus