►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
M-am uitat ieri la SuperBowl, luat de pe net. Tot încerc să văd dacă e ceva de fotbalul acesta american şi mereu îmi zic să văd cu cel mai tare meci posibil, aşa că anual mă uit la SuperBowl.
Meciul de anul acesta, dintre Green Bay Packers şi Pittsburgh Steelers, a fost la fel de plictisitor ca şi alte SuperBowl-uri văzute de mine anterior. Îmi pare rău să spun asta pentru că meciul e spectaculos, dar acţiunea durează maxim 20 de secunde, până când cade vreun jucător sau prinde mingea 20 de metri mai departe de unde se juca până atunci. Se aruncă steguleţe, fluieră 3 arbitri, se dictează faulturi, se dau reluări, se face repunerea mingii de la nouă poziţie şi cu un pic de noroc, după 3 minute de întrerupere, vezi alte 20 de secunde de sport, totul pentru a cuceri alţi iarzi din terenul de joc. E mult prea fragmentat pentru gustul meu şi nu rezist la 3 ore de aşa ceva.
Dar Doamne, ce spectacol! Americanii ştiu să facă spectacol în toate sporturile lor, iar SuperBowl-ul e încununarea anuală a acestui talent. Venirea echipelor pe teren, în aplauze şi fanfară. Aplauzele stadionului gigantic. Câteva premii pentru carieră sau alte merite deosebite, readucând în mintea oamenilor jucători din meciurile de altă dată. Echipamentele făcute special pentru acest eveniment. Imnul Americii cântat de Christina Aguilera pentru un stadion absolut silenţios, în care toată lumea stă cu mâna la inimă, întrerupt doar de aplauzele tuturor atunci când pe ecrane au fost arătaţi militarii din Afganistan ce priveau în direct transmisiunea. O întreagă ceremonie de aruncare a monezii pentru a decide cine are prima minge, cu o monedă făcută special pentru eveniment şi vedete invitate pe gazon pentru asta. Un spot perfect făcut, cu Michael Douglas vorbind despre dificultățile țării, despre momentele grele și victoriile care au urmat mereu, cu imagini din debarcarea în Normandia, Iwo Jima, astronauți, ridicarea steagului din ruinele de la 9/11, spunând despre tradiția SuperBowl-ului legat de cele mai puternice valori americane.
În timpul meciului totul este perfect filmat şi regizat. Zeci de camere, reluări din orice unghi, grafică suprapusă pe teren, marcaje de-ale comentatorilor pe imagine, camere spider-cam deasupra terenului. Când e un touchdown se reped direct pe teren vreo 3-4 cameramani, filmând de aproape bucuria marcatorului. Când e un fault, imediat apar unii şi îi pun arbitrului un microfon deasupra capului, ca să-i audă toţi spectatorii motivarea deciziei. Reclame peste tot, inclusiv camera mobilă de deasupra terenului fiind sponsorizată de Budweiser. Vreo 40 de namile pe teren, dar n-am văzut nici un gest urât sau fault brutal.
În tot acest spectacol e de admirat şi modul în care televiziunile au ştiut să-şi ţină aproape spectatorii chiar şi în timpul publicităţii. Voi ce faceţi în pauzele jocului? Eu mă duc la toaletă, îmi desfac o nouă sticlă de iaurt, mă uit ce e pe alte canale sau ce-a mai apărut pe bloguri. La SuperBowl aştepţi cu interes reclamele şi le priveşti cu atenţie, pentru că te-au obişnuit cu ideea că sunt spoturi speciale, inedite şi cumpărate pe mulţi bani (cu 111 milioane de telespectatori nu e de colo). Nici în pauză mare nu te plictiseşti, pentru că e concert Black Eyed Peas.
Uitaţi-vă cândva la un SuperBowl. Poate că nu vă place sportul în sine, dar merită să vedeţi spectacolul şi profesionalismul transmisiunii la cel mai tare nivel.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
09/02/2011 la 4:21 PM
plm, nici tu n-ai zis scorul.
Deci asta e sport? Cand tot ce poti spune despre el este “wow ce misto e pe langa”?
animaloo(Citează)
09/02/2011 la 9:55 PM
@animaloo: pai poate mai vor si altii sa se uite, nu vreau sa zic scorul. Si da, e mai mult spectacol decat meci. Gandeste-te ca transmisiunea cred ca are vreo 8 ore, cu tot cu pre-event, kickoff, concert la pauza, premiere si analize dupa meci. Asa ar trebui sa fie. Se vede si bucuria sportului in toate acestea, ca nu sunt doar 2 plictisiti vorbind in studiou, ci o ceata intreaga de reporteri care alearga in toate partile pe teren dupa oameni.
Mai ales, se vede ca sportul e facut pentru public. Ti-am zis, dupa un touchdown intra camera pe teren si il alerga pe jucator, il filma pupandu-se pe acolo cu altii si bucurandu-se. La fotbal cum e in schimb? Nu intra nimeni pe teren, ba chiar jucatorul primeste cartonas galben daca isi scoate tricoul la bucurie. Parca la sporturile noastre incercam sa ingradim spectacolul. Nu mai zic ca o mare parte din spectacol vine din placaje si blocaje, fiind un sport violent, in timp ce in sporturile noastre se vrea eliminarea lor. Americanii se uita in principal pt spectacol, de asta la NFL se fac placaje puternice, la hochei e ok sa te bati pe teren, la Nascar lumea se uita pt accidente si tot asa.
@byubay: sincer sa fiu nu e asa important, dar eu am bagat o cifra mai mare si cu gandul ca o echipa e mare rau si baga atacul cand e de atacat, apararea cand e de aparat si tot asa. Stiu regulile generale, nu fiecare detaliu, suficient cat sa inteleg ce se intampla pe teren.
Eu am auzit de la cineva care stat prin SUA ca tot mai multi spectatori se uita la College Football. In NFL sunt prea vedete, multi sunt precauti sa nu se raneasca, jocul e prea tactic si se tem de orice greseala. In schimb, aia la College vor sa se remarce si atunci dau tot ce pot acolo.
@animaloo: e misto partea asta strategica a jocului. Cand stii ce se intampla si vezi pe ansamblu cum fiecare jucator merge pe fenta lui, face blocajul lui, iar unul singur reuseste sa se demarce si apoi prinde si pasa trimisa de la distanta mare, e misto. E vorba de cucerit terenul bucata cu bucata si imi place aspectul acesta.
@nihasa: nu mai tin minte. Si anul acesta a fost una misto, a alergat unul de la Green Bay o gramada, s-a ferit de vreo 4, a plonjat fix cat sa treaca de linia de touchdown.
Pe mine ma enerveaza ca daca n-au ce face, ies cu mingea in afara terenului si continua de acolo.
nwradu(Citează)
09/02/2011 la 4:26 PM
Radu, sunt 22 de jucatori pe teren, nu 40.
Apoi, meciul din Super Bowl nu a fost niciodata cel mai spectaculos din intregul sezon. Sunt meciuri din etapele de inceput sau chiar din ultima etapa care sunt mult mai frumoase decat finala. Ma refer strict la joc, nu la entertainment.
In primavara o sa fac un nou eveniment in care o sa explic regulile fotbalului american + vizionare meci din NFL si o sa fii invitat special :)
Animaloo, scorul a fost de 31 la 25 pentru Packers.
byubay(Citează)
09/02/2011 la 4:35 PM
byubay. De duminica incua am fost asaltat cu informatii despre reclame, cristina si alte prostii d-astea. Despre meci: Nimic.
Sport…Mdea.
animaloo(Citează)
09/02/2011 la 4:36 PM
ps: orcum, mersi pentru scor :)
animaloo(Citează)
09/02/2011 la 4:41 PM
Animaloo, nu iti iei informatia de unde trebuie.
Tu vorbesti de mass-media romaneasca? Pai aia nu e in stare sa iti ofere rezultatul unui meci din Liga I pana nu da trei vorbe spuse de Gigi.
Daca aruncai un ochi pe site-urile americane de sport, ai fi gasit informatii despre echipe, cine e accidentat, care este echipa de start s.a.m.d.
Nu poti sa spui ca fotbalul american nu este un sport pentru ca nu ai citit in ziarele romanesti despre el. Daca faci asta, ori este rau intentionat, ori ai un IQ subunitar.
byubay(Citează)
09/02/2011 la 5:36 PM
spun ca nu este un sport pentru ca nu mai este un sport. la nivelul de sus.
vezi diferenta intre ceea ce zic si ceea ce intelegi.
deja fotbalul american este despre reclame, despre pauze, despre chestiile conexe. Dece? Simplu: ai foarte mult timp liber. Stiu, si restul sporturilor sunt despre alceva (la nivelul de sus, revin). Dar macar se prefac ca fac sportu ala
Ca sport nu imi place in mod deosebit. Apreciez pasele, apreciez viteza.
Dar nene, dupa o pasa de 70 de metri la fotbalul adevarat, ala tre sa o preia si sa fie atent sa continue cum trebuie faza. La fotbalul american e de ajuns sa prinzi mingea si ti-ai facut treaba. Daca mai si marchezi, e un atu. NU un scop in sine
animaloo(Citează)
09/02/2011 la 5:41 PM
http://d3uwin5q170wpc.cloudfront.net/photo/76512_700b_v1.jpg
animaloo(Citează)
09/02/2011 la 6:13 PM
parca in ala de anul trecut a fost o faza de …. omg wow super tare.
nihasa(Citează)
09/02/2011 la 6:42 PM
hai ca m-ai facut curios, revin dupa ce arunc un ochi
AdrianG(Citează)
09/02/2011 la 9:54 PM
Americanii se dau în vânt după chestii insipide ca aşa-zisul lor fotbal sau wrestling. Probabil merită să te uiţi doar pentru reclame; când începe meciul poţi testa o nouă reţetă cu blenderu’, apoi revii şi o savurezi la reclame :).
nickro(Citează)
09/02/2011 la 10:04 PM
Radu, e de-a dreptul gay să spui că în pauză (de orice fel) tu desfaci o nouă sticlă de iaurt!!!! Puțină decență, ce mama măsii!
waven(Citează)
09/02/2011 la 10:35 PM
Ză plei http://www.youtube.com/watch?v=0fZCCAqoSwY
nea_caisa(Citează)
10/02/2011 la 12:01 PM
radu, intamplator sunt un mare fan al sportului. de la cap la coada, mai putin basebalul. N-am reusit sa ma uit la el, deci nu ii stiu regulile. In schimb ma uit la cricket, chit ca tine cate 4 ore :) (versiunea scurta)
1.”e mai mult spectacol decat meci” – e numa spectacol.
Si finala cm de fotbal dureaza 8-10 ore. un el clasico (2/an) dureaza 3 zile. Ceea ce nu inseamna ca in cele 90 de minute, alde Ronaldo se opreste sa pozeze, sa faca bezele, eventual sa bea o bere.
2. “dupa un touchdown…bla bla…La fotbal cum e in schimb”
Iti zic eu cum e. La un meci mare (vorbim totusi de o dita finala) ai reluari din toate unghiurile, inclusiv de sus. Aia se pupa, fac tiridumbe. Faza cu tricoul nu o inteleg, dar daca regulile zic ca nu ai voie, nu ai voie.
3. “sporturile noastre se vrea eliminarea lor”
E un cacat violent. Este ca si wrestlingul “da impresia de violenta”. dupa cum ziceam, vrei violenta: uite-te la handbal.
Fotbalul in america a devenit asa finut. Acolo se voiau multe faulturi, dar incete.
4. “la hochei e ok sa te bati pe teren”
e obligatoriu. Nu ok, pentru ca baietii isi iau minute
5. “E vorba de cucerit terenul bucata cu bucata si imi place aspectul acesta”
fata de celelalte sporturi unde daca nu esti atent pierzi totul.
“College Football”
Cred ca la ala m-as uita si eu.
animaloo(Citează)
10/02/2011 la 2:46 PM
Nu e violent ? Unul din exemplele din sezonul tocmai incheiat: http://www.youtube.com/watch?v=xwAhWlfF3NM
Daniel(Citează)
10/02/2011 la 9:14 PM
@Daniel: esti nebun? L-a rupt pe ala, zici ca l-a lovit tancul in piept.
@animaloo: nu ma deranjeaza spectacolul, ca pentru asta ma uit. As vrea sa fie mai multe asa. Intr-o vreme parca se transmitea si la noi ceva de prin NFL, dar vad ca au renuntat rapid.
nwradu(Citează)
11/02/2011 la 3:00 PM
Dap. A avut contuzie si a stat destule saptamani pe bara. Dupa etapa aia au interzis genul asta de lovituri (helmet to helmet), din cauza riscurilor uriase.
Daniel(Citează)