un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Opinia mea despre Nokia + Microsoft

13 Feb 2011  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Am scris mai multe despre parteneriatul dintre Nokia şi Microsoft pe mobbi.ro, dar ideile pe scurt sunt următoarele:

  • noul CEO Nokia recunoaşte că sunt depăşiţi de situaţie şi că pierd constant cotă de piaţă şi bani în favoarea iPhone-ului de la Apple şi a smartphone-urilor cu Android.
  • câteva zile mai târziu, Nokia şi Microsoft anunţă că au intrat într-un parteneriat strâns pentru a produce telefoane Nokia cu sistem de operare Windows Phone 7
  • sunt descrise câteva schimbări majore, precum integrarea Ovi Market în Marketplace-ul din WP7 şi a Ovi Maps în Bing Maps.
  • Nokia anunţă şi că vor urma concedieri masive în toate centrele lor din lume, lucru de aşteptat în astfel de schimbări majore de strategie.

Este ceea ce întreaga lume aştepta de multă vreme. Nokia este în scădere constantă de ceva vreme, pierzând puternic cotă de piaţă pe segmentele de smartphone-uri scumpe, unde iPhone şi Android fac legea, dar şi pe cele ieftine, invadate de terminale chinezeşti sau de concurenţa de la LG, Samsung sau Motorola. Majoritatea acestor firme au făcut deja pasul spre tablete şi telefoane complexe, în timp ce Nokia părea că nu mai regăseşte forţa de a inova în acest domeniu.

Reacţia pe care am văzut-o pe Internet a fost una de uimire: de ce Nokia a ales Windows Phone 7 şi nu Android? O întrebare foarte bună. Cu siguranţă că toţi ar aştepta un telefon cu puterea Androidului şi legendara durata de viaţă a bateriilor Nokia şi calitatea construcţiei finlandezilor. Din păcate aşa ceva nu poate exista. În momentul în care pui un procesor puternic, multă memorie, un ecran gigantic de rezoluţie mare, comunicaţie Wifi şi 3G şi tot restul, e imposibil ca bateria să te ţină mai mult de 2 zile, nu dacă vrei să păstrezi şi grosimea respectivului telefon la o dimensiune acceptabilă. Nokia n-ar putea face minuni la acest capitol şi au dovedit asta prin N8, care descarcă bateria tot în 1-2 zile, ca la orice alt smartphone. Soluţia ar fi alta, o combinaţie între tehnologii mai bune de construcţie a bateriilor şi un consum mai redus al chipset-ului telefonului, dar astfel de tehnologii nu pot apărea de pe o zi pe alta.

Aşadar, de ce Windows Phone 7 şi nu Android? Uitaţi ce cred eu, analizând părţile bune şi cele rele ale parteneriatului cu Microsoft

CE E DE BINE

Windows Phone 7 e proaspăt lansat (noiembrie 2010, dacă nu mă înşel) şi asta înseamnă că nici un producător nu s-a impus încă pe piaţă, cel puţin nu în mintea oamenilor. Samsung, LG şi HTC au făcut terminale bune cu WP7, dar nu extraordinare (e totuşi prima generaţie), iar mulţi încă aşteaptă acel telefon care va fi “perfect”, aşa cum Droid sau Desire au contribuit enorm la succesul Android. În aceste condiţii Nokia poate câştiga rapid poziţie pe o piaţă relativ nouă, decât să fie “noul venit” pe piaţa deja mătură a Androidului, unde ar avea concurenta serioasă de înfruntat.

Office şi Exchange merg cel mai bine pe WP7. Dacă vrei să ai succes pe piaţa business, ai nevoie de Office şi Exchange, iar adevărul este că pe WP7 aceste programe sunt foarte bine făcute şi bine integrate în telefon. Iei telefonul din cutie şi acestea două merg direct, fără alte setări, într-o interfaţă accesibilă şi celor care nu se pricep la butonare (şi, la un anumit nivel ierarhic, nici n-ar trebui să se priceapă şi/sau să piardă timpul făcând-o). Android-ul poate face orice, dar îţi trebuie soft 3rd party pentru asta şi depinzi de calitatea lui. WP7 face mai puţine lucruri, dar pe acelea le face aproape perfect.

Microsoft va călări pe spatele Nokia pentru a creşte cota de piaţă a lui WP7. Pentru ei, această ocazie a venit la momentul perfect şi probabil că ţin cu dinţii de ea. Nokia îşi asociază numele cu liderul mondial în domeniul software-ului business (activitatea majorităţii firmelor ar fi dată peste cap dacă brusc le-ai tăia Windows-ul, Office-ul, Exchange, Project, SQL şi diverse servere). Din punct de vedere al brandului, Nokia a făcut o alegere foarte bună.

Pentru segmentul de “distracţie” şi tineret, WP7 asigură un player audio de top (interfaţa Zune e foarte mişto), Facebook direct integrat în contacte şi posibilitatea de a fi mereu la curent cu ce fac prietenii tăi şi un management foarte bun al fotografiilor făcute cu camera telefonului sau a celor puse pe Facebook şi alte servicii. Prin urmare, baza pentru a ataca şi acest segment este deja pregătită, iar cu un pic de programare suplimentară se poate obţine un rezultat foarte bun.

Există un singur WP7, sistemul Microsoft fiind făcut ca să elimine fragmentarea în multe versiuni pe multe terminale. Gândiţi-vă că Nokia ţinteşte o piaţă de milioane de unităţi vândute pe an şi gândiţi-vă la firme cu zeci de mii de angajaţi, care trebuie să aibă un control foarte bun al tehnologiei folosite de aceştia pentru a le asigura suportul tehnic necesar. Cum ar fi ca într-o mare corporaţie sau bancă să suni la Helpdesk şi să ceri ajutor pentru că nu mai vezi preţul acţiunilor pe ecran, iar respectivul “tehnic” să te întrebe “dar care din cele 30 de softuri de Stocks l-ai instalat din Market? ce versiune de Android ai? ah, nu ştiţi? Ce telefon aveţi? Nu scrie decât HTC pe el? Intraţi în Settings > About Phone şi citiţi-mi ce scrie la versiunea de kernel… aha, aveţi Android 2.1“. Se pierde timp. Uneori trebuie ca lucrurile să meargă direct, iar WP7 rezolvă multe necesităţi fără nevoia de soft 3rd party.

Veţi spune că şi Android poate face tot ce am zis mai sus. Aşa este, dar mai citiţi o dată paragraful de deasupra şi gândiţi-vă la eficientizarea timpului. Nu puneţi la socoteală faptul că voi ştiţi să umblaţi cu orice telefon, că citiţi bloguri precum mobbi.ro pentru a afla noutăţi, că aveţi timp să testaţi 10 programe din Market înainte de a-l alege pe cel mai potrivit pentru a lua notiţe text sau a scana cărţi de vizită. Nu vă gândiţi nici la noţiunea de gamă business ca fiind cea adresată firmelor de 5 sau 20 de persoane, în care te ajută un coleg să-ţi rezolvi problema. Eu am Android pentru mine, dar ca telefon de muncă folosesc un Blackberry aşa cum mi-a venit configurat (i-am schimbat doar wallpaper-ul şi ringtone-ul), pentru că face din prima tot ce am nevoie de la el. Chiar n-aș vrea încă un Android pentru muncă.

CE E DE RĂU

WP7 cere specificaţii hardware de top, iar asta înseamnă că gama low-price şi probabil şi cea medium-level vor trebui altfel acoperite. Mă aştept ca Nokia să ţină Symbian-ul în viaţa tocmai pentru acestea, măcar încă o vreme.

În celălalt sistem de operare, MeeGo, s-au investit mulţi bani în ultimii ani, dar ciclul de producţie este atât de lung încât n-ar fi fost gata în timp util. Acum că Nokia s-a dat pe WP7, MeeGo e pe moarte sau poate va fi păstrat şi adaptat pentru tablete. Personal nu cred nici asta, deoarece lumea nu vrea doar tablete, ci şi soft pe ele, iar MeeGo ar trebui să-şi găsească dezvoltatori independenţi care să scrie aplicații diverse.

În ciuda a ce am scris mai sus despre Android, faptul că acest OS oferă doar o bază solidă pe care alţi programatori să pună soft cu care poţi face absolut orice ai vrea este cel mai mare avantaj al său. Open-source-ul este un alt mare avantaj al său, deoarece îi asigură adaptabilitatea la orice noutate sau necesitate din piaţă. Nokia nu e aşa, fiind o mare corporaţie cu un întreg flux de aprobare şi producţie, cu verificări de calitate, cu memo-uri şi note şi aprobări şi decizii. După cum a scris chiar CEO-ul Nokia, chinezii scot acum o nouă generaţie de telefoane mobile în timpul în care Nokia abia face o prezentare în Powerpoint despre proiect, deoarece birocraţia internă şi sistemele de calitate duc la apariţia acestor întârzieri. Microsoft e la fel, o corporaţie în care lucrurile se schimbă greu. Şi lor le-a luat enorm să-şi dea seama că Windows Mobile 6 e complet depăşit şi trebuie altceva, şi la ei update-urile şi adaptarea la piaţă vin foarte lent.

Ori, gândiţi-vă la următorul scenariu. WP7 integrează foarte bine Facebook, de acord? Ce te faci însă peste câţiva ani, când Facebook poate nu va mai fi vreo mare sculă (aşa cum şi myspace sau hi5 au căzut dramatic după o perioadă de glorie) de platformă, ci altceva va fi la modă. “Hai mă, ţi-ai luat Nokia din asta cu WP7, ăştia încă sunt cu pe Facebook? Cine mai foloseşte Facebook acum?!?“. Cât credeţi că va dura ca Microsoft să vadă această problemă, să elimine Facebook din interfaţa lor bine gândită, să integreze altceva, să testeze, să găsească o metodă sigură de a updata telefoanele, apoi pentru Nokia, o altă mare corporaţie, să facă şi ei schimbările necesare şi telefoane noi? Pe Android, un soft de calitate probabil că ar apărea într-o lună.

Microsoft e în continuare blamată pentru tot ce-i rău în lume şi are un număr mare de hateri. Nokia preia acum o parte din această cârcoteală, mulţi zicând că finlandezii au nimerit din lac în puţ. Lansând la o parte reacţia de pe Internet, acţiunile Nokia au scăzut cu vreo 14% după acest anunţ şi nu vom şti niciodată dacă ar fi crescut în cazul în care anunţau că vor alege Android pentru viitor.

Cea mai mare problemă: durează până apare un telefon Nokia cu WP7. Încă nu se ştie când le vom vedea prima generaţie pe piaţă. Până atunci Nokia tot în pom este. Dacă prima generaţie nu convinge, tot în pom rămâne. Rămâne de văzut dacă nu cumva erau prea mult căzuţi pentru a reveni la nivelul de altădată.

asus s5507

    13 comentarii

  1. nu

    tocmai cerinta minima de sistem pentru windows 7 il face pe asta sa fie cel mai fiabil pentru nokia.

    e ca si cum ai lua un n8, lg ala cu windows si ai vedea ce asemanari au si ai vedea ce telefon urmeaza.

    eu sunt foarte mandru de simbioza asta si e mult mai buna decat android.

    dar acum sa si scoata telefonul, nu peste DOI ANI

      (Citează)

  2. Windows phone 7 are cerinte minime destul de ridicate, ori terminalele nokia, cel putin pana acum nu sunt dintre cele mai performante.
    N8 are procesor la 680Mhz si 256 RAM, ca idee.

      (Citează)

  3. Nu Nokia face procesoarele, Nokia doar le integreaza in produsele lor. Daca symbianul nu are nevoie de mai mult de 700 de megaherți, nu au pus mai mult pana acum. Eu sunt unul dintre potentialii cumparatori de asa ceva, unul care s-a saturat de jucarii precum HTC Desire sau Iphone care se lauda cu specificatii pe hartie. Spre exemplu, la ce e buna camera de 5 MP daca obiectivul are calitatea unui vizor de usa si este non-stop expus? Vreau un produs proiectat ca lumea, de o firma europeana, nu de una chinezeasca ce se chinuie indese in aparat ultimile tehnologii doar ca sa ia ochii. Vreau un software matur, proiectat de la inceput cu un scop, nu incropit din altceva.

    Nu in ultimul rand, faptul ca Nokia va folosi WP7, datorita cotei sale de piata, sunt convins ca va face ca numarul aplicatiilor pentru acest SO sa creasca.

      (Citează)

    • @nashu: ai dreptate in ce spui si multi gandesc la fel. Problema e ca software-ul acela matur nu poate aparea peste noaptea. Cea mai logica miscare pentru Nokia ar fi sa scoata un N8 cu WP7, desi nu cred ca s-ar misca bine pe actualul hardware. Altfel, e posibil sa treaca jumatate de an pana cand vom vedea niste telefoane noi. Gandeste-te ca si la HTC a durat ceva vreme sa scoata telefoane cu WP7, iar ei aveau deja hardware-ul gata (HD7 e un HD2, Mozart un Desire etc).

      @Piticu: toti il vor maine, dar nu e asa simplu. Eu sunt curios daca macar au terminat de discutat cadrul legal si comercial in care isi desfasoara parteneriatul.

        (Citează)

  4. pe scurt, daca nokia a semnat cu microsoft inseamna ca va scoate niste telefoane peezda rau … asa cum se zice in popor

    eu vreau sa vad telefoanele alea maine.
    pentru ca poimaine apare iphone5 si nu stiu ce dracu de la htc, dar si prostia aia de la blackberry

      (Citează)

  5. Cred ca va fi un esec. Nokia faceau telefoane mai scumpe si fara multe optiuni, dar renumite pentru stabilitatea si durabilitatea lor. Daca se amesteca cu un produs celebru pentru restarturile lui si nesustinut de o comunitate puternica (precum open source sau fanii ‘apple orice ar fi’) vor ajunge istorie. In ultimii 2 ani am avut cam 3 tel nokia care au cazut (unul la o luna dupa ce a iesit din garantie) – calitatea lor oricum a scazut dramatic.

    @nashu mare – ai punctat misto dezavantajele smart-phone-urilor actuale (obiectiv jalnic, proiectare la repezeala). Dar tot nu vad de ce te astepti ca o companie in declin + o companie al carei soft va fi criticat oricum sa scoata ceva bun

      (Citează)

  6. @Bogdan

    Pentru ca lucrez in domeniul industrial si ma intalnesc des cu echipamente industriale. Trebuie sa iti inchipui ca aici restarturile nu sunt permise decat in situatii limita si o data la perioade lungi de timp. Inchipuie-ti ca exista procese care ajung la stabilitate dupa zeci de ore. Cum ar fi sa se restarteze aiurea? Mai inchipuie-ti ca exista echipamente care fac diverse chestii si care, desi la prima vedere nu ai zice, au la baza sisteme de operare (fara interfata, de cele mai multe ori). Ghici ce sistem de operare se intalneste in 99% din cazuri? Windows CE. Pentru ca e fiabil, stabil, asigura garantie, e facut respectand anumite standarde… Pana si bancomatele tot Windows au pe ele.

    De cele mai multe ori restarturile PC-urilor cu Windows apar din cauza componentelor dubioase sau a combinatiilor exotice de componente. Pentru ca Windows este un sistem care permite sa ruleze pe o multitudine de sisteme. Asta il face atat de intalnit: poate sa il instaleze orice gigel pe un PC facut din bucati (si poate rula o serie foarte mare de aplicatii). Altfel se discuta cand e vorba de sisteme sub un brand (nu, flamingo nu e brand), sisteme testate si produse in serie mare. De aia nu vei vedea restarturi (dese) la apple. Pentru ca, de fapt, nu rulezi IOS-ul decat pe o lista limitata de PCuri… (De aia nu vezi restarturi nici la Sony. :) )De Linux nu mai vorbesc, mult succes sa il rulezi pe o combinatie exotica de componente!

    Nokia o fi o companie in declin, insa este o companie care stie sa faca dispozitive mobile care sa functioneze cum se asteapta cumparatorii, pentru ca, la fel ca si Ms, respecta niste standarde, nu-ti vinde ecran cu culori pe 256 de biti, numai pentru ca se poate, si memorie interna de 128 de mega (din care jumate e ocupata de SO). Poate se misca greu insa exista niste motive pentru care se misca asa.

      (Citează)

  7. @nashu _mare. Stai linistit, sunt programator stiu cum e cu lunga discutie windows vs linux. Nu am criticat windows, am spus ca are o baza solida de hateri. Azi vazusem un interviu in care un reporter BBC se lua de Steve Ballmer. Daca era Android in discutie, cred ca era altul tonul. Faptul ca multe sisteme au azi Windows e datorat si scaderii calitatii/optimizarii costurilor. Am vazut o gramada de bancomate cu blue screen. Am Samsung cu Windows pe el (6.1) daca nu ii dau un restart la 2 luni (uneori chiar reinitializare la setarile din fabrica) se duce naibii.
    Faptul ca actiunile Nokia au scazut cu 20% confirma pesimismul meu, chiar si un produs foarte bun are nevoie de bani / oameni care sa il promoveze si sa creada in el.

      (Citează)

    • Aia cu actiunile in scadere e discutabila. Pretul de la o zi la alta depinde de multi factori si arata doar o reactie de moment. Importanta e valoarea companiei de la trimestru la trimestru.

      Anuntul Nokia a fost in principal un anunt de “la modul curent afacerile nu merg”. Ani si bani pierduti cu Meego si Symbian, iar asta nu e ceea ce vrei sa auzi. Orice platforma ar fi ales, pentru actionari asta tot inseamna ca urmatorii 2 ani sunt de tranzitie si ca poate abia apoi va veni succesul asteptat. Poate nu va veni. Multi au preferat sa vanda acum.

      Oficialii Nokia au zis ca au abordat si Android-ul ca posibilitate, dar n-a mers. Le-ar fi fost mai greu sa se evidentieze pe acel segment, unde apar deja telefoane ca Galaxy S2 si ce-o mai scoate HTC acum. Avea mult de tras Nokia ca sa ajunga la nivelul lor.

        (Citează)

  8. Da, dar nu haterii aia cumpara Nokia. Nokia este inca pe primul loc la numarul de terminale (inteligente sau nu) vandute, deci are o baza larga de utilizatori. Problema cea mai mare a lor e sa nu ii piarda si pe astia. Am invatat sa nu ma iau dupa cotatia actiunilor. Nu de alta dar apple e compania cu valoarea cea mai mare pe bursa, desi nu vinde mai mult decat Ms si nici nu are profit mai mare. Bursa este o bula condusa de bisnitari. Cum sa pariezi pe cotatia dolarului si sa faci din asta o “stiinta”?

    Da, Windows se foloseste pentru scaderea costurilor, pentru ca e mai simplu decat sa reinventezi roata si ca proiectarea hardware este mai ieftina. Asta nu inseamna ca windowsul este un produs prost.

    Restart la doua luni? :O Pai asta e nemaipomenit.

      (Citează)

  9. Foarte bine punctat cu integrarea wingoz – office, exchange, sql si mai nooou Lync sau Office Communicator. Lucrez intr-o firma mamut cu jdemii de angajati proprii si clienti care la randul lor au alte jdemii de angajati, ar fi aiurea rau sa oferi suport pentru mai mult de 2-3 sisteme de astea integrate.
    Pe piata business vor avea success cu siguranta atata timp cand vor produce telefoane la fel de fiabile ca si pana acum.

    Cred ca e un moment bun sa cumperi actiuni nokia, vor creste destul de bine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus