►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Ieri în timpul zilei nişte reporteri ai Realitatea TV au fost reţinuţi prin Egipt. Nu ţin minte exact cine i-a reţinut, dar bănuiesc că Poliţia. Seara am aflat că acelaşi lucru s-a întâmplat cu reporterii Antena 3. Sincer să fiu mă întreb dacă nu cumva au primit ordin să se ducă la primul egiptean care le iese în cale şi să-i dea o palmă doar pentru a fi şi ei reţinuţi, altfel întreaga dramă s-ar fi consumat doar pe Realitatea. Ostatecii aduc audienţa, se ştie de când cu cei ai Prima TV.
Eu mă întreb şi altceva: ce caută reporterii români acolo? Adică ce treabă avem noi cu Egiptul şi de ce ne interesează atât de mult revoluţia lor, încât fiecare televiziune trimite oameni acolo? Să ridice mâna toţi cei de aici care ştiau dinainte de revoltă cum îl cheamă pe preşedintele Egiptului, de câţi ani e în funcţie şi ce probleme au ei în ţară. Îmi plac ştirile, le urmăresc cu interes, dar nu înţeleg rostul prezenţei reporterilor români acolo şi nu o înţeleg doar prin prisma pericolului la care se expun în mod inutil.
Să fim serioşi, sunt alte televiziuni şi agenţii de presă care au ca unic scop acoperirea evenimentelor internaţionale. CNN Internaţional, Sky, ITV, BBC World, AP, Reuters… o grămadă. Nu pot să cred că nu se găseau suficiente ştiri, imagini şi reportaje pe fluxurile lor pentru a ţine întreg poporul român informat la perfecţie despre evenimentele din Egipt. E vorba de Egipt totuşi, eu nu le înţeleg limba, aşa că în interviurile luate egiptenilor pe stradă oricum trebuie să citesc subtitrările, nepăsându-mi deci dacă reporterul care ţine microfonul în mână e Hala Gorani sau Carmen Avram. Dacă s-ar fi întâmplat ceva în Europa sau ne-ar fi influenţat în mod direct, daca Egiptul era vreo fostă colonie de-a noastră, dacă ar fi săpat strămoșii mei la Canalul Suez, daca Napoleon ar fi luptat alături de bunicii mei la umbra piramidelor, mai ziceam, dar până în Egipt e cale lungă pentru români.
În timp ce ai noştri au fost reţinuţi practic imediat, pe Hala Gorani de la CNN am văzut-o în piaţa publică, mergând printre oameni, fugind de armată, filmând ba pe ascuns ba pe deasupra capetelor celor din jurul ei şi umblând bine-mersi în mijlocul evenimentelor. De ea le-o fi teamă… Poate ai noştri s-au dus acolo căutând senzaţionalul de parcă l-ar fi urmărit pe Irinel şi blonda lui, oameni obişnuiţi să prezintă ştiri despre ninsoarea de afară, cu reportajul făcut în fata sediului televiziunii, şi ca să vezi… au dat de nebuni înarmaţi şi lipsa oricărei forme de impunere a legii, că aşa e în haosul unei revoluţii.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
04/02/2011 la 2:38 PM
daca te uitai pe fluxurile de stiri “de afara” ai fi vazut ca multi jurnalisti au fost agresati, uneori foarte grav (cazul unui reporter al televiziunii suedeze de stat).
e bina ca sunt acolo, arata ca o adevarata televiziune de stiri e preocupata de ceva mai mult decat un cos pe buca dreapta a lui Basescu. asta e meseria lor, nu doar sa faca reportaje de doi lei despre fiecare mizerie petrecuta in romania. pacat ca nu s-au trezit mai devreme, pentru Tunisia. intr-un moment in care mai toata lumea civilizata aflase de ce se intampla pe acolo, romanii privitori de tv vedeau doar reportaje cu vadim.
stefan(Citează)
04/02/2011 la 3:25 PM
Eu prefer să văd un reportaj de la un reporter român. Mi se pare normal ca să fie trimişi în zonă. Dar ce cată neamţu’-n Bulgaria? Poa’ să cate, de exemplu, că pun frăţiorii musumani mâna pă putere, sechestrează toţi americanii de pe-acolo, închid canalul Suez şi să vezi nenică, iaca criza mondială: rutele petroliere sunt date peste cap, revoluţia asta se poate extinde şi-n Arabia Saudită (s-au cam săturat şi arabii de tătuci-regi medievali), petrolul îşi dublează (triplează!) preţul. Atunci o să fie criza cu adevărat. Ăsta e scenariul cel mai rău dar trăim într-o lume interconexată, globalizată şi ce se întâmplă aiurea s-ar putea să ne implice mai mult decât credem uneori.
nickro(Citează)
04/02/2011 la 3:45 PM
Total de acord. Nici eu nu inteleg ce cauta acolo.
DannielPH(Citează)