un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Jurnalistilor, sa nu va faceti treaba

4 Jan 2011  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

O continuare a subiectului “Băsescu în elicopter“, cu banii cheltuiți pe transport aerian în timp ce pentru o sportivă nu se găsesc 5000 de euro ca să participe la Australian Open. Am văzut subiectul repetat la Antena 3 de atâtea ori ieri, chiar şi cu dezbatere în studiou, de mi s-a făcut şi silă să văd atâta ipocrizie aşa rapid în noul an.

Am auzit la ştiri că zborul cu elicopterul ar fi costat 1500 de euro şi cu banii aceia s-ar fi putut face lucruri mai bune. Fals. Elicopterul nu a fost închiriat ieri de la vreo firmă, în schimbul acelor bani, ci este al Administraţiei Prezidenţiale de ani buni, aşa că singurul cost pe moment a fost cel al combustibilului. Iar un elicopter consumă mult mai mult decât o maşină, nu?

Da, enorm mai mult. E un Eurocopter Dauphin şi înghite 310 litri de combustibil pe oră la viteza de croazieră, care e de 270 km/h. Hai să facem un mic calcul.

De la Predeal la Bucureşti sunt 126 de kilometri în linie dreaptă, aşa cum zboară pasărea sau elicopterul. La viteza de croazieră menţionată mai sus, drumul se face în 28 de minute şi se consumă 144 de litri de combustibil. Asta ar fi singurul cost direct al călătoriei de ieri.

Acum să vedem cât ar fi costul de combustibil pentru coloana prezidenţială. De obicei se merge cu două Passat-uri de Poliţie, un Mercedes S500, vreo 4-5 BMW-uri seria 5, o ambulanţă şi probabil un Forrester de la Jandarmerie. Vreo 10 maşini în total care au de parcurs toţi cei 146 de kilometri de şosea dintre Predeal şi, estimând un comsum mediu de 10 litri la sută (au motoare mari şi nu le pasă de economie, dar să zicem 10 la sută), înseamnă tot vreo 140 de litri de combustibil consumaţi. Adăugaţi la asta alţi şefi de post scoşi cu Loganul la drumul mare ca să ţină traficul în frâu, plus deranjul făcut de o coloană oficială care se deplasează cu viteză pe DN1 şi veţi ajunge la concluzia mea, anume că zborul cu elicopterul este mai eficient decât o coloană auto prezidenţială.

Kerosenul probabil că e mai scump decât benzină, dar nu asta are importanţă. Important e că toate ştirile au zis că Băsescu a cheltuit 1500 de euro pe un elicopter de parcă acesta ar fi fost achiziţionat ieri, în loc să arate cu un simplu calcul că de fapt s-a folosit soluţia mai eficientă. Vorbe goale despre bani şi reduceri de cheltuieli şi criză şi lipsa autostrăzilor, asta au arătat. Mă aşteptam să le aud de la trei melteni într-o bodegă, nu de la jurnalişti. Îmi pare rău să-i văd pe unii cum se dau mari şi tari pe blogurile lor de jurnalişti, luptători ai dreptăţii şi miştocari ai puterii, dar când vine vorba de vreo anchetă, de ceva date concrete, că tot au acces la ele, de nişte informaţii obţinute prin căutări şi săpături şi surse doar de ei ştiute, se fofilează şi sunt exact ca orice alt muritor de rând.

Cât despre tenismena invitată de autralieni la turneu, cea pentru care Federaţia de Tenis nu găsea 5000 de euro, a ajutat-o Fundaţia Mereu Aproape a lui Dan Voiculescu cu banii necesari. Sunt curios unde erau Țiriac şi Năstase în acest timp, ştiţi voi, ei care sunt mari susţinători ai tenisului şi au ajuns unde sunt astăzi tocmai din acest sport. Probabil în Monte Carlo. Nu contează. Nu-i obligă nimeni să dea ei banii.

Federaţia de Tenis ar trebui să o facă, însă. Şi dacă ne uităm pe site-ul de licitaţii electronice, vom observa că în decembrie 2010 au cheltuit 86.621 de lei (da, am adunat toate ofertele) pe diverse echipamente sportive, laptopuri şi birotică măruntă. Pentru fata aceea n-au găsit 20.000 de lei…

asus s5507

    17 comentarii

  1. Pai pulimea-i proasta, iar Basescu-i rau. (Nu-i iau apararea, personajul ma scarbeste de numa-numa, insa Realitatea are un singur scop, diferit de jurnalism).

      (Citează)

    • Basescu mai are 4 ani de mandat. Daca o sa-l atace A3 si Realitatea in acelasi mod stupid, nu m-ar mira sa-i creasca popularitatea in anii urmatori, venind din pozitia “underdog”.

        (Citează)

  2. Da, asta e ca si cum americanii i-ar pretinde lui Obama sa renunte la Air Force 1 si sa foloseasca in schimb un autobuz.

      (Citează)

  3. “Mă aşteptam să le aud de la trei melteni într-o bodegă, nu de la jurnalişti. ” – de fapt jurnalistii tocmai meltenilor li se adreseaza. Dupa ce vor repeta de un miliard de ori “Basescu e rau ca merge ca nulangiul cu elicopterul” melteanul o sa isi mai schimbe putin optica electorala. Apoi jurnalistul o sa caute urmatorul subiect despre Basescu. Uite asa iau unii niste salarii…

      (Citează)

  4. parca vad ca o sa fie eliminata din primul tur si federatia o sa sara cu replici de genul “stiam noi ca nu merita” :))

      (Citează)

  5. Bun calcul. Doar ca limuzinele care l-au adus acolo o sa se si intoarca la bucuresti. Deci ramane de comparat cat ar fi consumat o masina cu cat a consumat un elicopter. Avantaj masina. Oricum subiectul e stupid si neinteresant. Ca si titlul articolului.

      (Citează)

  6. Bre, la elicoptere e destul de simplu. Se da/calculeaza/coteaza costul pe ora de operare, nu consumul. Aici e inclusa si mentenanta aferenta si obligatorie. Din ce am gasit pe interent e undeva pe la 1500 de dolari pentru modelul de care vorbesti tu.

    Oricum, e un cost infim pentru o tara.

      (Citează)

    • @nashu: elicopterul e luat si banii cheltuiti cu el, indiferent daca pilotul zboara sau nu. La fel si mentenanta, ca fiind cel prezidential se face oricum.

      @marius: desigur, de asta ar fi mai bine daca ar merge mereu cu elicopterul atunci cand e vorba de distante mari.

      Eu as vrea un Galaxy Tab, poate renunta Basescu la 2 masini din coloana (ce-i trebuie 10?) si imi da mie banii. Ce, doar pentru ca-i tenis sau alt sport trebuie sa sara toata tara sa dea banii?

        (Citează)

  7. Nu, gresesti, alea sunt costuri cu ora de zbor si nu contin amortizarea aparatului. Daca elicopterul sta in hangar, nu se plateste aproape nimic. Bine, la noi nu vor fi chiar costuri de 1500 de dolari, pentru ca Romavia nu s-a mai dotat cu echipamente noi de pe vremea lui nea Nicu avand in schimb niste piese de muzeu (desi, functionale), insa calculul tau e eronat.

      (Citează)

  8. Chit ca e eronat calculul (+/- 1000 e) pune punctele pe y. Stirile de hateri ale baietilor de pe la realitatea si antena deja trec de orice limita.

    sa ajungi sa faci comparatia: presedintele a mers cu elicopteru cand o tenismena nu merge la un turneu= floare verde loboda mie imi ploua in garaj

      (Citează)

  9. Elicopterul a costat câteva milioane de euro, și mașinile mult mai puțin, dar și mașinile se schimbă mult mai des.
    Elicopterul are costuri de mentenanță, dar și mașinile au cheltuieli de întreținere.
    Poți să aduni combustibilul ars stând pe loc de șoferii trași pe dreapta și combustibilul ars de aceeiași șoferi accelerând după aia de nervi și să descoperi că de fapt prin faptul că Băsescu a luat elicopterul a redus inflația, țara importând cu X mai puțin combustibil și deci a redus deficitul comercial al țării și ….
    Și putem s-o ținem așa până mâine.
    Scopul calculului nu e să demonstreze că un mod de deplasare e superior altuia ci să demonstreze că sunt SIMILARE.

      (Citează)

  10. Calcul corect sau nu , pana la urma vorbim de presedintele tarii . Hai sa ne luam de Basescu ca se duce cu avionul la Bruxelles si nu foloseste Loganul.
    Cat despre acea tenismena sunt de acord cu Radu, Nastase si Tiriac probabil erau prea ocupati cu pitipoancele lor .

      (Citează)

  11. Doar tenismena avea nevoie de 5000 de euro? Si eu as avea nevoie de suma aceasta pentru a imi cumpara o masina si a merge la servici, unde muncesc si platesc impozite. Orice roman cred ca are avea nevoie de 5000 de euro acum, nu doar respectiva sportiva. O demagogie totala la televiziuni. As fi curios sa vad ce impozite platesc “stiristii” si “prezentatorii” A3 si R. incat vor ca statul sa ajute pe oricine.

    Intrebare: de ce sportivii romani nu cauta sponsori asa cum fac sportivii straini?

      (Citează)

    • @Stefan: corect zis.

      In ceea ce priveste intrebarile tale, stiristii nu platesc impozite. Ei sunt platiti pe drepturi de autor si nu plateau decat impozit pe venit, nu si contributie la pensii si altele. Stii tu, Gadea si Badea si toti ceilalti invitati vesnici in studiou, toti cei care plangeau soarta pensionarilor dar nu plateau contributii pentru ei, la fel ca alti salariati.

      Iar la a doua intrebare raspunsul e simplu: nu stiu sa caute si, mult mai important, nu cred ca investeste multa lume in sport. E un pic si vina televiziunilor si a ziarelor care ne spun doar ce-a baut Mutu la masa de pranz si cum si-a tras-o Cristea pe webcam cu Bianca, dar pe celelalte sporturi nu se insista deloc. Totusi, in tenis sunt castiguri mari si probabil ca o investitie intr-un sportiv talentat, dar inca necunoscut, ar aduce inapoi ceva bani pe termen lung.

        (Citează)

  12. Bine punctat Radule !!! De obicei te citesc pentru celelalte articole dar pot spune ca ai stofa de analist in tine.

    Un an nou iti doresc !

      (Citează)

  13. @nwradu, tech & review-urile…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus