un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Demolari pe Buzesti

15 Jan 2011  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Nişte ziduri de stăteau să cadă la intersecţia dintre Griviței cu Buzești au fost în sfârşit dărâmate zilele trecute. Ce m-a mirat pe mine este că se muncea la asta vineri la ora 21, doar la lumina reflectoarelor. Eu înţeleg foarte bine respectarea termenelor asumate, dar excavatorul din planul îndepărtat, din care se vede doar braţul cupei, era suit pe ditamai mormanul de moloz, un adevărat deal artificial, şi distrugea de zor o casă; nu le-o fi teamă că pot avea loc accidente de muncă, atunci când faci astfel de operaţiuni pe beznă şi frig?

Ştiu că se lărgeşte strada pentru un bulevard care să ducă de la Victoriei tocmai până la Palatul Parlamentului şi mai departe, ceea ce ar fi binevenit.

asus s5507

    27 comentarii

  1. Au daramat cinematograful ala de acolo? Mare minune…

      (Citează)

  2. Oh, da, marele cinematograf de cartier…

      (Citează)

  3. Le demoleaza noaptea pentru ca nu au aviz de la Ministerul Culturii, care este necesar pentru cladirile monument. Chiar daca mai ramasesera doar niste ziduri, cladirea in acte ramane tot monument.

      (Citează)

  4. cum spune andrei, ce fac ei nu este 100% in regula, nici macar. darama monumente, fara niciun aviz sau hotarare din partea MEC. in fine, asta e Romania. genul asta de operatiuni (largirea in sine) sunt binevenite pentru oras, modul in care sunt facute este tipic romanesc: prost, fara vreo planificare atenta.
    bomboana de pe tort, sunt multi baieti destepti care vor beneficia de pe urma exproprierilor facute, daca cineva de aici crede ca ditamai operatiunea e facuta “pentru binele public”, inseamna ca e naiv.

      (Citează)

    • @stefan: hai ma, orice cladire veche acum e monument. Zona aia e la pamant, nu vizita nimeni nimic de acolo, chit ca ar fi fost muzeul romaniei. Eu n-am nimic cu protejarea culturii si a istoriei si a arhitecturii frumoase, dar nu poti sa protejezi chiar 100%, uneori mai fac si compromisuri.

      @Andrei: demoleaza si ziua la ele, dar continua pana in noaptea :P

      @AdrianG: ma mir ca n-a cazut singur, erau doar ziduri.

        (Citează)

  5. Nu orice cladire veche este monument, ci orice cladire inclusa pe lista monumentelor (google it). Si nu, nu pot fi demolate, nu pe criterii sentimentale, ci pentru ca asa e legea. Ca o mica precizare, o zona nu e protejata pentru ca cineva ar vizita-o sau nu, singurul argument luat in calcul este valoarea patrimoniala. De aia exista claidiri de patrimoniu in Rahova.

    uite un extras din lista aia:
    543 B-II-m-B-18258 Hotel Marna Str. Buzeşti 3 sector 1 sf. sec. XIX (cand am fost ultima oara era 1/3 taiat, acum presupun ca e jos); sunt mai multe case monument pe Buzesti, unele au fost distruse, altele urmeaza.
    Cinematograful Feroviarul, sau ce a mai ramas din el, era f frumos, nu stiu daca il demoloeaza, umbla vorba ca l-ar muta, ar pastra “carcasa”.

      (Citează)

  6. Tipic romanesc: plangem pentru daramarea unor ziduri putrezite care oricum cad pe cetateni dar nu vad pe niciunul sa protesteze inainte sa ajunga in starea asta. Sunt convins ca nu se apuca nimeni sa largeasca “bulevardul” (kkt, cum poti sa ii spui ulitei aleia bulevard azi?) daca pe o parte si pe alta a lui erau niste vile cochete din perioada interbelica, nu niste ruine.

    Cinema Feroviarul, auzi… mare monument. Oamenii nu fac diferenta intre ce ar fi putut sa fie si ce este. Legea este facuta sa apere valori de patrimoniu, nu cladiri vechi. Nu orice este vechi are automat si valoare. Nu trebuie sa conteaze ca in cladirea respectiva si-a pierdut Eminescu virginitatea, atat timp cat vorbim de o maghernita.

    De abia astept sa darame si casele de pe Mosii vechi. Sper doar sa nu pice inainte pe cineva.

      (Citează)

  7. @nashu: tipic romanesc este sa iti dai cu parerea in cazul unui subiect despre care nu ai nici cea mai mica idee. Toti ne-am nascut experti in tara romulanilor. Din pacate fff putini dintre compatriotii nostrii stiu sa identifice o cladire valoroasa (stii, hotelul Marna chiar era o cladire f interesanta, de pastrat).
    Sunt foarte curios pe baza carei experiente argumentezi asa savant principii de dezvoltare urbana. Din pacate la fel ca tine gandeau si toti ‘habarnistii’ care au modelat orasul intre 77 si 89, cat si ‘urbanistii’ nostrii contemporani.
    Pacat.

      (Citează)

  8. Demolarea era necesara deoarece prezenta un real pericol atat pentru cetatean cat si pentru masini.Nu orice cladire este monument,dar daca tot va dati cu fundul de asfalt pentru aceste demolari de ce nu ati fost interesati acum 20 de ani pentru a nu se ajunge aici.Stimate Stefan cred ca esti foarte mic ca varsta mai intreaba si d-ta despre patrimoniu,cladiri,antichitate,ori bine ca va puteti uita pe google it.Daca nu exista internetul cine va dadea informatia?

      (Citează)

  9. @tuca louisa: poate detaliezi partea cu pericolul, trec pe acolo destul de des si nu am patit nimic. Daca te referi la “coaja” cinematografului, statea f bine si nu cadea in capul nimanui. Daca te referi la hotel si la casa alea chiar stateau bine (hotelul cel putin era intr-o stare f buna).

    Mersi de sfat, insa nu am nevoie de goole pentru patrimoniu si cladiri, am o biblioteca incapatoare si ceva experienta “in domeniu”.

      (Citează)

  10. @stefane, hai sa nu fim mai catolici decat papa, vorba aia. Acolo nu mai erau decat niste ruine, o fantoma daca vrei a vechiului cinematograf, care nu aveau absolut nici o valoare de monument.
    Eu inteleg ce vrei tu sa ne arati, dar ti-ai ales un exemplu foarte prost.

      (Citează)

  11. Daca cititi cu atentie veti vedea ca vorbesc foarte des de hotelul Marna, mai putin de cinematograf. Din pacate s-a deraiat rau de la discutia initiala: pe tot traseul propus pentru extindere (nu numai Buzesti, ci si Berzei) au fost (si inca mai sunt) multe case frumoase, unele monument. Hotelul era monument, a fost distrus. Casa de la intersectia Berzei cu Stirbei, la fel, monument si rasa. Mergand pe Berzei catre Stirbei mai sunt cladiri frumoase, unele chiar (suprinzator de) bine intretinute.
    Asa ca hai sa nu mai vorbim de cinematograf (vad ca toata lumea se leaga de 1 cladire din 50), sa vorbim mai bine de restul de cladiri pe lista de demolari, unele intr-o stare foarte buna.

    @ andrei: daca ruinele nu ar putea avea valoare de monument, Italia si-ar pierde cam 30% din patrimoniul arhitectural, mare parte din acele “ruine” aflandu-se si pe lista Unesco.

      (Citează)

  12. În Italia, ruinele sunt vechi de 100 de generaţii, nu de 2-3 (cam ca la casa bunicilor).

      (Citează)

  13. fiecare se descurca cu ce are. daca nu e “destul de vechi” nu inseamna ca trebuie aruncat la gunoi.

      (Citează)

  14. Da, dar ce e destinat să fie locuit sau utilizat nu prezintă riscuri pentru sănătate.

      (Citează)

  15. ar trebui sa mergi mai des prin Italia, sau sa incerci sa locuiesti :) ai fi foarte surprins de calitatea unei mari parti din parcul de locuinte (valabil si pentru Franta, mai ales Paris, Spania, etc…)

      (Citează)

  16. Locuinţele din Italia le ştiu. Cât de rele or fi, dar nu sunt precum cele despre care s-a discutat aici. Poate în Franţa.

      (Citează)

  17. Eu nu doresc discutii contradictorii,dar este un subiect care ma priveste personal deoarece locuiesc vis-a-vis de fostul cinematograf si nu o data dupa ora 24 ne strigau tiganii in poarta sa ne tragem masinile de pe partea aceea(cu cinematograful) pentru a putea desprinde grinzile de metal,lemn,caramizi.Stiti cat de repede au cazut zidurile si cum am simtit noi in casa fiind?la fel ca la un cutremur.Iar hotelul cei cel gestionau cred ca au zis merci ca au luat banii pe el.Nu mai aveau clienti de multa vreme.Mai ales decand s-au deschis hotelul de pe Polizu,chiar langa mine este un mini hotel .Pe dinafara era impozant dar in interior spun vechinii nu au mai investit de mult timp.Aproape toate imobilele de pe Grivita au fost declarate monumente in anul 2004 de catre Mona Musca,am act trimis de catre PMB .Dar degeaba sunt de o rara arhitectura fiecare imobil in parte,interiorul nu a fost intretinut nici de ctre ICRAL,ROM VIAL iar noi proprietarii cand le-am cumparat ne-am confruntat cu lipsa de bani pentru a le restaura cum trebuie. Au demolat zi-noapte pana au terminat.Sa fiti atenti la cinema Dacia,acesta este de vanzare .De ce nu este obligat proprietarul sa-l renoveze ,este monument.Eu sunt suparata cand aud ONG-urile,petitii,tribunal…..de ce nu fac nimic inainte de demolare,de prabusire a acestor monumente?Vin sa stagneze niste lucrari sa dovedeasca ca un primar sau altul nu este in stare de nimic sau cineva se joaca cu nervii nostri .

      (Citează)

  18. Demolati tot bucurestiul daca se poate in numele “modernizarii” asa a facut si ceausescu in anii ’80 explicatiile erau aceleasi si atunci. Ceea ce ma surprinde pe mine este faptul ca , daca atunci lumea era revoltata, acum majoritatea aproba aceste actiuni barbare. Asta dovedeste inca o data faptul ca desi comunismul a murit acum 20 de ani mentalitatile au fost distruse iremediabil. Este si asta unul dintre motivele pentu care am renuntat la “minunata capitala a tarii” si m-am mutat intr-un oras unde valorile arhitecturii vechi sunt mult mai respectate.

      (Citează)

  19. Unii ar vrea sa traiasca intr-un permanent secol al XIX-lea, au capul rasucit la spate…nostalgiile, romantismele, atasamentele sunt foarte paguboase…ruina la ruina trage…cam tot o ruina e si spiritul celor care spumega, clocotesc si se vaicaresc de disparitia unor cocioabe…vremea trece, si floarea ofilita e aruncata la gunoi, in locul acelor cladiri sordide vor apare cladiri svelte, infinit mai valoroase arhitectural si mai ales, utile social…timpul nu iarta! Peste un timp va cadea si vermina medievala de pe strazile Viitorului, Lizeanu, Dudesti, vor disparea hardughii, carpeli “de la 1900 toamna”, vor disparea la topitorie statui, busturi, steme, kk-narii, sic transit gloria mundi…

      (Citează)

  20. Daca toata lumea ar fi gandit , pardon ar fi debitat ca tine, atunci astazi nici nu s-ar fi stiut despre Colosseum, Parthenon,Piramide sau alte constructii celebre ale vremurilor apuse din fericire au existat si oameni care sa se GANDEASCA la ceea ce inseamna arhitectura veche si la valoarea sa. Bineinteles astfel de oameni sunt pe cale de disparitie in Romania si in special in bucuresti, locul lor este luat de “omul de tip nou” un produs al comunismului peste care s-au suprapus cele doua decenii de pseudocapitalism. Acele “cladiri svelte” despre care vorbesti, adica arhitectura de beton fier si sticla lipsita de orice fel de personalitatea si stil isi are si ea locul in cadrul unui oras modern, dar in nici un caz inlocuind zonele vechi ci completandu-le.
    ” Traim intr-un oras pe care nu-l intelegem si de aceea nu-l stim ingriji, si-l indreptam adesea pe linii de dezvoltare care ar fi trebuit sa ramana totdeauna straine, stricandu-i astfel, prin adausurile si prefacerile noastre de acum, acel caracter care, in ciuda multor lipsuri si neglijente, il facea totusi simpatic odinioara strainilor care ne vizitau”
    (Nicolae Iorga)

      (Citează)

  21. Nu are nici o treaba ‘omul nou” cu necesitatile reale ale unei comunitati cu 2,5 mil. locuitori! Bucurestiul nu e muzeu de antichitati arhitectonice! E un oras cu oameni vii, care nu pot fi obligati sa se impiedice zi de zi de ruine si cosmelii fetide, iar compararea Colosseum-ului si Parthenonului cu Hotelul Marna si baracile de tabla si chirpici+casele “vagon” de pe Buzesti/Berzei e groteasca!

      (Citează)

  22. Probabil daca asa ar fi gandit si edilii Sighisoarei, acum pe Dealul Cetatii ar fi fost un “minunat” oras de beton si sticla.
    2,5 milioane cu acte ,mai pune pe langa asta si pe rezidentii fara forme legale si cred ca vei depasi cu mult 3 milioane. Nu esti obligat sa te “impiedici” cum spui tu , exista o solutie mult mai simpla: nu iti place o zona, o ocolesti, nu iti place un oras, te muti din el. Ce parere ai de asta ?
    Hotelul Marna (deja fostul) era, in caz ca nu stiai, unul dintre reusitele exemple de cladiri Art Deco interbelic romanesc , stilul Art Deco a fost foarte raspandit in perioada interbelica , numeroase cladiri apartinand acestui stil se pastreaza si sunt bine intretinute atat in Europa Occidentala cat si peste ocean, numai ca acolo “oamenii vii” nu se “impiedica ” de ele , sau cine stie, acolo poate nu sunt oameni vii…
    Daca nevoile reale ale comunitatii inseamna sa razi de pe fata pamantului tot ce inseamna istoria unui oras ,asa cum este ea ( apropo nu e vina cladirilor ca au ajuns in starea in care sunt ba chiar au rezistat eroic tinand cont ca in ultimii 30 de ani nu s-a mai ocupat nimeni de ele),pentru a construi in loc sosele si a polua si mai mult centrul si asa sufocat de noxe, este foarte trist. Si asta acum cand in marile metropole europene se pune tot mai accentuat problema restrangerii traficului auto in centrele oraselor si inlocuirii lui cu mijloace ecologice sau cu transportul in comun. Dar Romania este cu cel putin 50 de ani in urma occidentului atat ca dezvoltre cat si ca mentalitate.

      (Citează)

  23. Nu sunt de acord cu: Romania este in urma cu…….. pentru ca nu este adevarat.Cate somitati ale tuturor domeniilor a dat Romania? Cati gandesc si muncesc in Occident? Multi,foarte multi asta nu inseamna ca suntem redusi sau in urma cu ceva fata de altii.Sunt cateva persoane carora asa le merge lor bine.Iar ceilalti din comoditate daca le iese si lor ceva trec cu vederea.Aici discutam la nivel inalt.Este la fel ca in familie atunci cand tatal vine beat si impune reguli,iar ceilalti nu iau atitudine ci indeplinesc regulile. Si nu putem face comparatie intre orasele intretinute bine,cele din exemplele date de ceilalti deoarece aici s-au strans toti needucatii,toti tiganii,toti care au crezut ca o sa le ofere capitala covrigi gratis.Eu sunt in etate dar pe vremea tineretii mele nu am auzit atatea dezacorduri,atatea vulgaritati, ma gandesc ca undeva este o greseala si de educatie si in faptul ca nu se mai stie sa se bucure omul de culoarea cerului,de forma unei pietre,de rasul unui copil.Auzi si vezi in zona Grivitei (acolo unde locuiesc de 11 ani) numai dialecte tiganesti ,numai persoane vulgare venite de orisiunde.Pai cum sa stie acel personaj ce este un monument istoric,un copac secular? Domnul Bogdan este ori prea tanar ori un cititor inrait al istoriei.Ce nu au putut conserva,pastra (20 de ani) pentru a ramane nu pot reface ,reconstrui acum pentru ca totul este paragina,ruina,costurile sunt foarte mari pentru refacere.Si eu sunt o romantica imi plac lucrurile cu iz vechi dar este secolul vitezei totul se face ca sa fie facut,nu pentru a place privitorului ci ,pentru a scoate de 3 ori pretul la vanzare .

      (Citează)

  24. Doamna Louisa, imi cer scuze ca trebuie sa va contrazic, dar imi mentin afirmatia, Romania este mult in urma occidentului atat ca dezvoltare ca si ca mentalitate. Nu am spus ca suntem o tara de retardati, dar asa cum ati constatat si dumneavoastra multi dintre oamenii valorosi ai acestei tari pleaca in occident pentru a li se recunoaste adevarata valoare iar cei ramasi aici au din pacate slabe sanse de afirmare.
    Eu ma refer la faptul ca Romania este ramasa in urma atat din punct de vedere tehnic ( in multe sate din tara se traieste ca in secolul al XIX-lea ) cat si din punct de vedere al mentalitatilor ( pentru ca din pacate foarte multi au inca o gandire comunista).
    Intr-adevar aveti dreptate in ceea ce priveste lipsa de atitudine, istoria ne dovedeste insa ca aceasta este o meteahna veche a poporului roman, am ales mereu calea usoara (care sa dovedit de cele mai multe ori a fi o alegere proasta) in loc sa fim radicali sa luam atitudine. Iar faptul ca aici a venit o multime de oameni needucati nu este o scuza pentru halul in care a ajuns bucurestiul, ar fi trebuit ca cei educati sa ii influenteze si sa ii schimbe pe ceilalti si nu invers cum din pacate s-a intamplat.
    Cat priveste cartierul Grivita si nu numai el ci mai toate zonele vechi existente, banuiesc ca stiti ce s-a intamplat, o data cu inceperea demolarilor si cu iminenta lor amenintare, multi dintre vechii locuitori ai respectivelor zone au plecat iar in locul lor au venit tiganii si alti nevoiasi bucurosi de a avea un adapost. Din pacate dupa 1990 o data cu incetarea demolarilor, nimeni nu s-a sinchisit sa rezolve problema acestor zone, iar astazi asistam la o reluare a istoriei care s-a oprit in decembrie 89. Si ne revin in minte imaginile apocaliptice ale anilor 80, case distruse in numele “sistematizarii” , oameni mutati in graba, caci intre 1985 si 2011 nu-i diferenta. Poate ca sunt eu prea tanar sau poate prea pasionat de istorie, insa ceea ce se intampla nu mi se pare normal.
    E adevarat ca refacerea implica mari costuri si totusi unii au reusit sa treaca peste acest “impedient” : Catedrala Frauenkirche din Dresda distrusa complet de bombardamentele celui de al doilea razboi mondial a fost refacuta in 2005, sau Catedrala Isus Mantuitorul din Moscova demolata din ordinul lui Stalin in 1931 refacuta in 2000.Noi nu suntem in situatia de a reface din temelii inca mai putem salva ceea ce exista.
    Dar dupa cum stau lucrurile in ziua de azi si dupa cum gandesc oamenii, cred ca, pentru bucuresti, singura solutie ar fi un cutremur de 9 grade care ar “rezolva” tot atat ceea ce e vechi cat si ceea ce e nou si ar ingropa si mentalitatile si pe cei needucati si pe cei educati. Ar ramane in urma un loc gol numai bun de reconstruit dupa bunul plac al tuturor si care ar fi locuit de oameni noi. (Asta a fost o gluma sinistra desigur dar din cand in cand planeta noastra mai face si astfel de “glume”)

      (Citează)

  25. Am probleme cu imobilul in care locuiesc din cauza demolarilor de pe Grivita si deaceea nu am citit. Dl.Bogdan, vedeti d-stra prin ceeace simtiti, cand scrieti, banuiesc ca sunteti un suflet curat de artist. Dar acel cutremur nu trebuie sa se produca in Vrancea ci in mintile celor care nu iau masuri de acum, pentru viitorul cladirilor si in general al oraselor nu cand sunt deja vandalizate si reconstructia consolidarea vor fi o problema de ordin financiar.Nu conteaza cand se demoleaza ziua,noaptea deoarece mi-am dat seama ca suntem noi si sunt EI.EI conteaza,fac ce vor Ei dau OG, hotararii,dezlegari si legari,sunt obosita de ceeace se intampla.Dl.Bogdan va doresc o primavara bogata in bucurii si impliniri si un Paste . fericit.

      (Citează)

  26. este cert demolatorii in bucuresti in primul rand nu sunt bucuresteni apoi astia care dau ordine sunt bestiali dicatatori vandali ,acceptati de scursorile societatii si multe deci pdl,pnl,oprescu ,chiliman o japita ca si celelalte si basescu ,un nedezvoltat ales

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus