un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

De ce nu-mi place sa gatesc

18 Jan 2011  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Shrimp Salad #2Nu mi se pare eficient din punct de vedere al timpului pierdut şi de multe ori nici măcar al banilor cheltuiţi. Dacă ar fi după mine, aş mânca mai mereu la restaurante.

Teoria mea e simplă. Alegeţi orice fel de mâncare. Orice din cele prezentate de mine aici sau orice altceva aţi dori voi. Hai să zicem puiul cu sos gorgonzola care mi-a plăcut săptămâna trecută, cu garnitură de legume la grătar. Pare simplu de făcut în casă, că e doar nişte pui la grătar, cu sos de brânză şi câteva legume aruncate lângă, nu? Ar fi trebui să cumpăr un pachet de piept de pui, brânză gorgonzola, ceva faină şi smântână pentru a o face sos (sau din ce mă-sa se face sosul, că nu ştiu exact) plus 4-5 tipuri de legume pe lângă. Mi-ar fi luat vreo două ore, să zicem. Odată ajuns acasă tăiam puiul, îl spălam, îl băteam, îl făceam cu atenţie pe grătar sau în tigaie; brânză o dădeam pe razătoare şi o frecam cu smântână şi nişte faină până devenea un sos cremos; legumele le spălam, curăţam, le feliam, le puneam cu atenţie pe grătar şi le supravegheam şi le întorceam ca să am grijă să nu se ardă. Făceam toate acestea în paralel, că mâncarea trebuie să fie gata toată în acelaşi timp. Puneam totul frumos în farfurie, mâncam, apoi mai stăteam o rundă şi la spălat vase în chiuvetă.

Cât mi-ar fi luat toate acestea? Păi să zicem două ore de aprovizionare, plus încă una de pregătit masa şi încă 20 de minute de spălat totul. Cât mi-ar fi luat să mănânc marea delicatesă pregătită de mine? 5 minute! Nu merită! Nu merită 5 minute de plăcere obţinute prin 3 ore şi ceva de muncă. E ca şi cum s-ar schimba legea ca să muncim 8 ore pe zi, iar timp liber să avem doar 30 de minute.

Ştiu ce veţi spune. Plăcerea de a face mâncare cu “mânuţele astea două”, felul în care obţii exact gustul care îţi place ţie, cum prăjeşti exact legumele pe care le vrei, cum alegi cea mai bună bucată de pui şi reglezi totul până în ultimul detaliu, până la ultima boabă de piper pusă în sos. Aşa e, dar tot sunt convins că nu merită această muncă pentru aşa de puţin timp petrecut bucurându-te de ea.

Vă spuneam ceva şi de bani. Anul trecut am mâncat o salată de creveţi foarte bună la Nordsee şi m-am gândit că-mi pot face şi eu acasă. “Ce-are în ea? Creveţi, salată, roşii micuţe, mozzarella, ou fiert, sos de iaurt şi cam atât.” Hai şi eu! Am cumpărat toate ingredientele, am făcut o ditamai salata, a ieşit foarte bună şi am mâncat-o cu spor şi mândrie că e creaţia mea proprie. Apoi am făcut calculul. Creveţi aveam nevoie de vreo 10 bucăţi, dar a trebuit să cumpăr 500 sau 1000 de grame, că nici nu mai ştiu exact. Mozzarella îmi trebuia doar vreo 8 “biluţe”, dar punga luată din Carrefour avea 20. Aveam nevoie de vreo 4-5 roşii din acelea micuţe de tot, dar se vindeau doar la caserolă de 20 de bucăţi. O salată la Nordsee e vreo 21 de lei, iar eu am dat dublu ca să fac una identică acasă, fără a pune la socoteală şi manopera prestată.

Desigur, am obţinut mai multe porţii, dar eu vroiam doar o salată. Una. O farfurie pe care să o mănânc atunci, că-mi era poftă. Am mai dat în stânga şi în dreapta, ca să nu irosesc banii şi mâncarea, dar eu în total doar o porţie am mâncat, că nu puteam mai mult. Una. Peste vreo 3 luni, când mi-a fost iarăşi pofta de salată cu creveţi, m-am dus direct la Nordsee ca să nu-mi bat capul.

Acelaşi calcul l-aş putea face şi pentru scenariul cu puiul discutat mai sus. Mâncarea e mai ieftină dacă o cumperi în cantităţi mai mari, dar mie îmi trebuie exact invers, în porţii cât mai mici. Nu pot lua un singur piept de pui, că se vând mai mulţi la pachet, nu pot să iau doar 2 roşii mici şi nici doar două felii din ce legumă o fi fost aia de-am mâncat la Buongiorno, ci trebuie să iau toată planta. Minim toată. După care muncesc şi mai mult, am grijă să iasă totul perfect, mănânc în bucătăria mea neinteresantă şi în loc să mă las apoi pe spate şi să zic “ce bun a fost, aduceţi-mi un cappuccino şi un tiramisu“, mă apuc să spăl vasele, cu mâna până la cot în apă si grăsime, şi să strâng totul.

Salata de langustineDacă aş avea suficienţi bani, aş mânca doar la restaurante. Aş face-o fără nici un regret de genul “da mă, dar sarmale ca acasă…” sau “o ciorbă de perişoare cum face bunica…“. Nu mă aştept să fie reţetele întocmai ca cele cu care m-am obişnuit pe acasă atunci când eram copil, dar asta nu înseamnă că sunt mult mai proaste, ba uneori din contră.

Aceasta este “ars poetica” mea despre gătit. Urmează în curând și teoria mea despre rolul femeii la cratiță.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Radu, salată + tiramisu + bere/suc te duc la 50 RON. O persoană, o masă. Zilnic. Dacă te duci şi cu mândra din dotare, dublu. Iar când vei avea şi 1-2 copilaşi situaţia deja se schimbă dramatic. Nimic nu te împiedică să mănânci creveţii săptămânal/lunar la restaurant dar în restul timpului ce te faci?

      (Citează)

    • Sunt tot felul de meniul zilei si altele, chiar si la restaurante de cartier. Poti manca toate felurile cu 20 de lei. La ce ai zis tu nu dai 50 de lei nici macar in mall, poate doar la Hard Rock Cafe sa fie atat.

      Singurul lucru pe care l-as regreta ar fi cozonacii facuti in casa si astfel de retete traditionale. Nu ca altii ar fi mai rai, dar sunt… altfel. Iar un cozonac facut ca lumea, de mana, e pe la 30-40 de lei minim si se gaseste doar la cateva cofetarii.

        (Citează)

  2. Nici mie nu-mi place sa gatesc. Si nu ma pricep. Am un palmares bogat la capitolul dezastre in bucatarie. Mancaruri explodate, cauciucate, emo (adica roz, pentru ca m-am gandit eu ca e in regula daca pun compot in loc de zahar si apa), in care au ajuns din greseala chestii (cum ar fi hartie igienica, aracet, detergent de vase), chestii arse… Dupa ultima vizita a mamei, care a venit mandra cu ceva ce facuse pentru prima data (briose), am inceput sa ma gandesc ca probabil e ceva genetic. :))

    Ultima isprava: tarta explodata la mijloc si uscata pe margini. Am ajuns acasa pe la 7 aseara. M-am apucat de ea la putin timp dupa. Am terminat pe la vreo 2 noaptea. Nu stiu ce gust are. Mi-e frica sa incerc. In timpul ala as fi putut sa fac altceva ce imi place si la care ma pricep.

      (Citează)

    • @Ana: la mine nu e acelasi caz, gatesc chiar bine atunci cand o fac. Doar ca nu-mi place.

      @laur: ce intelegi prin semipreparate? Chestii de pus direct la cuptor sau pizza din aia inghetata sau altele asemenea? Nu-mi plac deloc, mai bine ma chinui cu gatitul traditional decat sa mananc din alea. Plus ca sunt scumpe cu spume.

      @Andrei: nu fac 3 mese pe zi. Mananc mai rar, uneori nu mananc seara, nu stiu sa gatesc cantitate mare ca apoi sa mananc 3 zile acelasi lucru si nici nu-mi place asta. Eu sunt omul portiilor unice. De exemplu as manca niste Nutella, dar nu pot sa mananc un borcan intregi, ci as avea nevoie sa pot cumpara doar un sfert din acea cantitate. Calculul meu nu mai e valabil daca gatesti pentru 3-4 persoane, ca poate ai familie mare, dar la mine nu e cazul.

      @Nihasa: frate, Copolovici e profesionist. E ca la snooker, eu curat masa in 13 ore de joc, aia pro in 18 minute. Ce sa zic de exemplul tau? Plus ca iti ia 18 minute pe film, dar atunci faci totul rapid si le ai pregatite, iar eu am pus timpul total, cu tot cu curatat masa, spalat vasul, scos cutitul de la locul lui, carat cumparaturile, platit la casa de marcat si astea.

      @add: situatia e simpla: simt placerea de a gati si satisfactia ca am creat ceva bun. Le simt pentru vreo 5 minute. Muncesc 3 ore pt a le obtine. La Disneyworld merge faza asta, cand stai o ora la coada pt 4 minute de rollercoaster. In fiecare zi insa, spaland si batand si taind mancare, nu.

        (Citează)

  3. mananci destul de repede radu=) just like me…noroc ca exista si semipreparate pe care le poti lua din hypermarket. de gatit o sa fie si la mine o problema daca raman singur

      (Citează)

  4. Andrei Ciubotariu

    18/01/2011 la 2:40 PM

    Cum ziceai tu 2 ore la cumpărături. Dar dacă faci 3 mese pe zi, asta nu înseamnă că mergi de 3 ori pe zi la cumpărături. Da, sunt de acord că nu se merită pe termen scurt. Dar pe o săptămână, o lună sau mai mult se merită. Și e și mai bună mâncarea făcută de tine acasă. Uite aici cotlet de porc cu garnitură în doar 4 minute. Și în drum spre casă de la servici găsești la (aproape) orice alimentară ingredientele. (bine, mie mi-ar lua cam o jumătate de oră, și fac repede!) http://www.adihadean.ro/2011/01/cotlet-in-4-minute-cu-garnitura-de-spanac/

      (Citează)

  5. Radu eu de ceva vreme filmez cu Copolovici retete si vreau sa iti zic ca pana acum nu am avut nici una ce sa dureze mai multe de 18 minute cu tot cu comentariu. Nu e chiar cum zici tu. Da. Comoditatea este cu siguranta un factor foarte important. Dar durata de preparare nu este asa de mare precum crezi.

    Tousi ai zis un adevar destul de bun: nu prea poti sa cumperi ingrediente pentru o singura portie pentru o singura persoana. Dar totusi exista frigider si o sa le folosesti si alta data. Asta daca nu esti o persoana ce gateste o data pe saptamana caz in care mai bine ramai la restaurant cu gatitul.

      (Citează)

  6. ba! mai e si placerea de-a gati. satisfactia ca-ti iese ceva bun samd

    daca stai sa calculezi totul in bani si in minute…

      (Citează)

  7. toate calculele pe care le-ai facut spun un singur lucru: esti varza in bucatarie :D. Nu este o jignire ci o constatare. In aceste conditii este normal ca nu iti place sa gatesti.

    sa o luam de la inceput.

    3 ore pentru cumparaturi? Asta daca esti schiop de o mana, ai platfus la limba si iti bataie o ureche. In mod normal (stii supermarketul) intr-o ora ti-ai stricat bugetu pe doua luni.

    pentru O SINGURA portie ce cauti in supermarket? Ai boala copchiilor? Iti place vro vanzatoare? Daca nu ma insel stai in tineretului. Piata. Te duci acolo si iei 3 rosioare, 4 rozete si un culbutor :D. Daca reteta de baza era cu cherry, nu e musai sa faci tot cu d-alea.

    Intr-adevar daca pui timp+ingrediente, rezultatul s-ar putea sa fie peste rezultat. Desi, eu timpul liber nu il calculez niciodata financiar. Ala este pentru relaxare. Daca pe mine ma relaxeaza sa gatesc, inseamna ca timpul ala e alocat corect. Daca pe tine te enerveaza inseamna ca nu e alocat corect, deci meri la restaurant

      (Citează)

    • @animaloo: 2 ore la cumparaturi, parca atat am bugetat. E timpul total, cu mers pana la magazin, intrat, cumparat, achitat, carat, desfacut, plus alt timp petrecut gandindu-ma ce sa fac si din astea. Nu e un timp ne-rezonabil.

      Apoi da, cum ziceam si mai jos, eu sunt omul unei singure portii. Am dat deja exemplu cu Nutella. As manca acum si niste cereale cu lapte, dar nu se mai gasesc pungi mici, doar de o portie. As manca si o inghetata Nirvana, dar nu gasesti decat la galeata mare si nu pot atata. Pur si simplu nu pot. Mananc azi, mananc si maine si gata, mi se ia. La fel si cu mancarea. Nu pot face o oala mare de ciorba ca sa mananc toata saptamana din ea, ci maxim de doua ori.

      Iar cu schimbatul retetei nu sunt de acord, o sa scriu si despre asta ca e o practica des intalnita in casele omului.

      Vezi ca n-am legat timpul de bani, sunt calcule diferite. Timpul e mai important pentru mine, indiferent de costul produselor. Eu unul nu vreau sa-l pierd taind puiul si curatand cartofi.

        (Citează)

  8. exista (sau existau) nutela mica.
    Cerealele au termen de valabilitate cacalau. Deci poti sa mananci az si sa sa le lasi, sa manci altadata (desi cerealele nu au treaba cu gatitul, in genere)

    Ideea e alta. Daca vrei sa iti faci un singur fel de mancare (care iti pica tie in cap atunci) nu are rost sa te duci in ceva mare.

    te duci la macelarii din piata si iei numai 200 grame de carne, eventual ii rogi pe aia sa ti-o transeze, te duci la taran si iei numa ce legume ai nevoie.
    10 minute cumparaturile. 20 de minute (max) gateala. In 30 de minute (mai repede decat la restaurant) ai orice mancare de gen.

    Pentru ciorbe/sarmale/etc n-ai posibilitati d-astea. Asa ca, aici vin sa te aprob pozitiv, daca ai noroc in zona de restaurante cu meniu de pranz, te-ai scos (langa mine, la 15 lei am ciorba, fel principal plus desert)

      (Citează)

  9. Bre, mie mi-au luat sarmalele 20 de minute de manoperă, cu tot cu tăiatul verzii. Restul de aproape două ore de ţinut la cuptor face parte din distracţie si e spre deliciul senzorilor nazali. Faci tu ceva greşit, pot deci spune că nu te pricepi.

      (Citează)

  10. Nu am primt plangeri. Din contra, chiar, Si nu numai din partea mea.

      (Citează)

  11. 1) nu e corect să bagi în comparaţie timpul de cumpărături dacă nu bagi şi timpul de mers la restaurant, incluzînd parcarea, aşteptarea, etc. Iar dacă zici că oricum eşti la mall şi poţi intra în restaurant, tot aşa poţi intra şi în supermarket.

    2) ignori situaţiile în care, la restaurant, eşti nemulţumit de mîncare. Nu pot să cred că nu ţi s-a întîmplat niciodată. Mie personal mi se întîmplă des să fiu măcar parţial nemulţumit şi să consider că au fost bani daţi degeaba. Asta compensează eventualele eşecuri în propria bucătărie

    3) preţurile nu au cum să fie în favoarea restaurantului. În afară de preţul ingredientelor şi salariul bucătarului, sînt nenumărate alte costuri pe care un restaurant le are. Nu mi se pare relevant că pt nuştiuce specialitate “specială” ai dat 2*N lei, pt gătitul mai mult sau mai puţin clasic avantajul financiar este acasă.

      (Citează)

  12. Mon ami, ăsta e un post scris special ca să vină lumea să combată :) Ţi-a ieşit :)) Şi nu, eu nu sunt un bucătar profesionist, ci doar un tip foarte pasionat de gătit. Ceea ce, de fapt, pari a fi şi tu când nu aplici strategii de blogging :p Hai spor!

      (Citează)

    • @copolovici: eu sunt pasionat de mancat la restaurant :P Si nu asta a fost intentia postului, desi la orice scriu sper sa obtin reactia celor care citesc blogul, ca e un fel de dialog.

        (Citează)

    • @alias: Exemplu concret: saptamana aceasta am mancat acasa doar luni si marti. Miercuri n-am mancat nimic, joi am fost la CHIP, vineri am mancat in oras. Pentru 2-3 zile pe saptamana nu se merita nici sa cumpar mai multa mancare decat pentru o portie (si cum ziceam, e foarte greu sa cumpar cantitati asa mici) si nici la bani nu ies bine, din acelasi motiv. Majoritatea restaurantelor care au meniu de pranz sau de cina iti dau mancarea cu 15 sau 20 de lei si de obicei bagi o ciorba plus un alt fel sau macar un fel principal si bautura.

      Cat priveste timpul de mers la cumparaturi/restaurant, avantajul e in favoarea restaurantului. Am vreo patru in cartier destul de bune (Sare si Piper, LA Bucur, La Gigi, Snack de cartier). Timpul de mers pana la oricare din ele: 5 minute. Timpul pana cand vine mancarea: 15 minute. In 20 de minute nu ajung la supermarket, cumpar, platesc, ma intorc, ma dezbrac, gatesc. Iar daca e vorba de facut cumparaturi in Carrefour versus mancat pe acolo prin mall, iese in pierdere Carrefour-ul cu mult.

        (Citează)

  13. Pai da, dar de obicei nu faci cumparaturile pentru o singura repriza de gatit, ci pentru o saptamana. Daca se intampla cateodata sa fac cumparaturi pentru o singura masa, nu ma duc pana in car4, ci undeva langa mine: 5 minute drumul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus