►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Scandalul pensiilor nesimţite e doar o apă de ploaie pornită de televiziuni şi spusă publicului sub forma “dacă le-am micşora unora puţini aceste pensii foarte mari, voi cei mulţi aţi trăi mult mai bine”. O astfel de afirmaţie este falsă şi singurul ei rezultat este întărâtarea celor săraci împotriva celor cu mai mulţi bani, amăgindu-i că aceia sunt cumva vinovaţi pentru situaţia lor. Citiţi în continuare pentru demonstraţia bazată pe cifre.
La sfârşitul postului am pus un tabel cu categoriile de pensionari care primesc aşa numitele pensii speciale, adică bani mulţi în fiecare lună. Consultaţi tabelul dacă vreţi să mă verificaţi, dar calculul meu spune că 146.264 de pensionari primesc o pensie specială medie de 1733 de lei pe lună. Pentru uşurinţa calculelor următoare, hai să fiu mărinimos şi să măresc ambele valori: să presupunem că 200.000 de pensionari ar primi fiecare câte o pensie specială de valoare medie 2000 de lei.
Conform datelor pentru întreaga Românie, există 5.496.300 de pensionari în ţara noastră (îi include şi pe cei de mai sus), iar pensia medie este de 686 de lei. Înmulţind cele două valori, înseamnă că lunar statul cheltuie 3.770.461.800 de lei pentru a plăti pensiile. Da, e vorba de aproape 4 miliarde de lei noi fond total de pensii pe lună.
Bun. Din această sumă, fondul de pensii “speciale” este de 200.000 oameni x 2.000 lei = 400.000.000 lei pe lună. Scădem această valoare din fondul total de pensii şi împărţim rezultatul la numărul de pensionari normali, adică 5.296.300 de oameni (am scăzut cei 200.000 speciali) şi rezultă o pensie medie de 636 de lei pentru pensionarul normal, precum bunică-mea şi bunică-ta.
Ai naibii ăştia cu pensiile nesimţite. Hai să le tăiem! Să zicem că le reducem tuturor la jumate, deci dăm doar 1000 de lei la cei 200.000 de nesimţiţi speciali. Banii economisiţi astfel îi mutăm în pensia celor “săraci”. Ştiţi la cât ajunge pensia lor medie în aceste condiţii? La 674 de lei.
Cu alte cuvinte, pensia medie a celor “nevoiaşi” ar creşte de la 636 de lei la 674 de lei. Simţiți că s-a îmbogăţit cineva cu aproape 40 de lei în plus pe lună? Credeţi că atunci vor avea bătrânii bani de mâncare, medicamente, medici şi ce mai au nevoie la acea vârstă? E o nimica toată! Tot scandalul acesta este pentru 38 de lei daţi lunar în plus fiecărui bătrân, după ce aceiaşi bani au fost luaţi de la un alt bătrân care dintr-o dată nu-i mai merită.
Aici se vede de fapt ideea de la baza scandalului: dacă eu am pensia mică, altul de ce să aibă mai mulţi bani? Să moară şi capra lui. Asta e tot.
Acum o altă chestie privind militarii în special. Dacă vă uitaţi pe tabelul de la sfârşit, veţi observa că 94% dintre pensionarii “speciali” sunt foşti angajaţi ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului Apărării Naţionale. Cu alte cuvinte, foşti poliţişti şi foști militari.
E simplu de zis acum “băă dar ce pensii mari aveţi? Ce-aţi făcut să le meritaţi?” (iar pensia lor medie, apropo, este de 1470 de lei, nu vreo enormitate). E simplu de zis asta pe timp de pace. Dar în caz de război oamenii aceia ar fi luat arma în mână şi s-ar fi dus la luptă. Ei, nu ceilalţi pensionari, ar fi fost primii la război.
Ah, n-a fost război? Bravo nouă. Dar omul trebuie plătit bine oricum, altfel atunci când vine războiul îşi bagă picioarele şi fuge. Sau vine alt stat şi îi dă bani mulţi pentru a trăda secretele naţionale, iar peste 20 de ani, când poate va fi un război, descoperi că poţi pierde totul pentru că n-ai plătit bine nişte oameni aflaţi în posturi cheie. Eu nu mă aştept să ne atace cineva, dar aceasta este gândirea logică pentru orice țară de pe lumea aceasta.
Cel mai bine o zice Jack Nicholson aici. E un discurs din Men of Honor, poate una din cele mai bune scene din toate filmele. Dacă nu-ţi convine cum sunt plătiţi militarii, ia tu o armă în mână şi du-te şi apără ţara. S-a umflat Dunărea? Soldaţii sunt cei chemaţi să construiască diguri la urgenţă, nu noi care-i privim la ProTV. Ne invadează iar minerii? Jandarmii se duc să se bată cu ei prin Valea Oltului, nu noi. S-a format gheaţă? Ies soldații să o dinamiteze. Dacă nu vrei să faci tu acestea, STFU şi zi mersi că o fac alţii, iar după ce au făcut-o toată viaţa nu le lua pensia promisă de la gură. Sunt multe alte locuri din care s-ar putea obţine prin economii logice acele 200 de milioane economisite.
Uitaţi mai jos un grafic făcut pe baza tabelului de la sfârşit. Se vede că deşi cei din MI şi MApN sunt cei mai mulţi, pensia lor este de fapt cea mai mică dintre cele speciale. Dacă ar fi să se taie de la cei cu pensiile cele mai mari, adică Procurori-Judecători şi Aviaţie, pensia media a bătrânului de rând ar creşte cu vreo 4-8 lei…
Categorie | Numar pensionari | Pensie medie | Fond Total |
Ministerul de Interne | 61.307 | 1.440 | 88.282.080 |
Ministerul Apararii | 76.868 | 1.493 | 114.763.924 |
Diplomati | 704 | 4.295 | 3.023.680 |
Aviatie | 1.539 | 9.177 | 14.123.403 |
Parlamentari | 522 | 3.648 | 1.904.256 |
Functionari parlament | 388 | 2.767 | 1.073.596 |
Procurori, judecatori | 2.684 | 8.589 | 23.052.876 |
Functionari instante | 1.952 | 2.934 | 5.727.168 |
Curtea de Conturi | 300 | 5.474 | 1.642.200 |
sursă tabel: newsiasi.ro
Să vă aduc aminte acum că am crescut mult numărul pensionarilor speciali şi valoarea pensiei lor? În realitate nici cei 38 de lei nu sunt atât.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
20/01/2011 la 11:14 AM
Total fals…nu acesti generali, colonei etc ar fi fost in prima linie in caz de razboi…ci tot omul de rind, civil care acum ia o pensie de 2 lei. Iar cei care au muncit la diguri, canale, transfagarasan, etc erau bieti civili obligati sa faca armata…nu acesti “pensionari de lux”
shadow(Citează)
20/01/2011 la 11:23 AM
@Shadow, tata e unul din acesti pensionari de lux. A fost in Afganistan, Irak, Bosnia, Somalia, Angola, toate in timpul razboaielor si nu doar o data, a dormit cu vesta antiglont, a avut tot felul de probleme de sanatate de la carat ecipamentul si mancat cand apuca, are decoratiuni de la mai toti ministrii de dupa revolutie si de la presedinti, indiferent de culoarea politica. Si acum nu este sigur ca macar primeste pensia aia media calculata de nwradu. Asa ca shadow, mai usor cu “patriotismul”.
ioana(Citează)
20/01/2011 la 11:23 AM
Si drept dovada la ceea ce spune shadow, n-o sa vezi generali si colonei burtosi in trupele noastre din afganistan. Si inca o chestie, se pare ca pensiile militare au crescut pentru subofiteri. Au scazut doar pentru ofiteri.
Sid(Citează)
20/01/2011 la 11:43 AM
@Shadow: Ai vazut tu vreo armata sa castige o lupta fara ofiteri, de la ala mic la ala mare ? La fel vreo companie cu manageri idioti sa ajunga sa conteze pe undeva ?
@Sid: sunt sigur ca in Afganistan avem doar soldati care se plimba pe acolo de capul lor, fara sefi :D.
Combo(Citează)
20/01/2011 la 12:19 PM
@shadow: pai acum strategia e ca sefii sa stea in ultima linie, ca nu mai ataca precum Mihai Viteazu cu sabia in mana. Dar strategia castiga luptele acum.
nwradu(Citează)
20/01/2011 la 1:09 PM
mai e o problema: varsta la care ies la pensie astia cu speciale. De exemplu ala care a facut scandal la miting acum cateva zile iesise pe la 45-48 de ani (Mapn). Deci manaca pensie zeci de ani. Noi, pulimea care munceste la privat (de multe ori la gri, dar asta e alta poveste), iesim la 65 si in curand la 67. Cati ani mai avem de mancat pensie?
@ioana: tatal tau a fost trimis obligatoriu pe teatrele alea de operatiuni? Nu a primit ceva (mult) in plus la salariu?
S-o lasam balta, discutam de ani buni de Armata profesionista. Asa ca mai subtire cu eroii, sunt oameni care au ales o meserie, sunt platiti pentru asta si stiu ce presupune.
ipo(Citează)
20/01/2011 la 1:16 PM
@nwradu, felicitari pt articol. ma bucur ca inca mai sunt oameni care gandesc cum gandesti tu iar daca nu ai un membru al fam. in armata/politie cu atat mai bine, inseamna ca ai fost 100% obiectiv.
@shadow, pentru tine un pod, o cladire/casa, e facuta de muncitori? inginerii, arhitectii nu au avut nicio contributie?
in absolut orice institutie trebuie sa existe persoane cu functie de conducere, asa este normal.
iar “burtosii” aia – ofiterii au facut o academie militara/de politie, au dat un examen sa intre, au o anumita pregatire si ei sunt cei mai in masura sa conduca, sa fie lideri.
UnuL(Citează)
20/01/2011 la 2:05 PM
@ipo, nu a fost platit nimic, in nici un caz “mult” si nu prea a avut de ales daca sa se duca sau nu (spre disperarea lui maica-mea). De acord ca e vb de oameni care stiau despre ce e vorba, dar tine minte ca e o munca dificila care pp riscuri suplimentare. Cel din exemplul tau probabil era un militar de cariera, cu liceu militar si toate astea, care era deja in armata de 10 ani cand un civil de varsta lui a inceput munca.
Oricum, nu cred ca militarii au salariile cele mai mari dintre bugetari, nu sunt nici cei mai numerosi, iar daca vrem o armata de profesionisti, nu asta e metoda cea mai buna de a o avea.
ioana(Citează)
20/01/2011 la 3:25 PM
aia cu iesitul la pensie la varsta mica, e iar praf in ochi. Da, s-a iesit la pensie mai devreme, dar asta pentru ca asa li s-a cerut. Li s-a zis: “bah, iesiti la pensie si noi va dam urmatorii bani”.
dupa 5 ani le zici: “tzapa!”?
tata, din comandant de unitate a ajuns la minunata pensie de 12 mil. E logic nu? Dece sa aibe pensie mai mare decat unu care vinde la magazin?
animaloo(Citează)
20/01/2011 la 3:50 PM
1. În caz de război, toţi rezerviştii au maxim 24 de ore să se prezinte la unităţile la care-s arondaţi. Şi ei îşi apără ţara cum pot, gratis!
2. Milităria este o meserie. Nu-ţi convine, te laşi de ea şi te apuci de vândut semniţe la piaţă. Sau faci altceva, dacă eşti capabil. În plus, academia militară nu este aşa o facultate de excelenţă, poate doar dacă avem în vedere şpaga care se dă la admitere.
3. Soldaţii sunt chemaţi la urgenţă să facă … dar când nu-i stare de urgenţă/necesitate ştii ce fac soldaţii (alături de minunaţii lor ofiţeri, desigur) prin cazărmă? Tu, cum munceşti pentru leafa lunară: în fiecare zi la foc continuu aşa cum scrie în job description sau doar când arde undeva?
În rest, problema pensiilor nesimţite este că există. Şi că au fost dăruite cu mare largheţe, lucru nu tocmai corect. Iar dacă, acum în perioadă de criză, se iau la puricat şi se găsesc anomalii, acestea trebuie corectate.
waven(Citează)
20/01/2011 la 3:56 PM
@ioana: eu nu am spus ca militarii au cele mai mari salarii, nici ca ar avea salarii nemeritate. Aici e vorba de pensiie speciale. La capitolul salarii asta e motivul pentru care avem nevoie de legea salarizarii unice. Nici profesorii sau doctorii nu sunt suficient de bine platiti, in vereme ce in companiile de stat se iau salarii barosane degeaba. Cate salarii de profesor merita lunar un general? Dar un plutonier?
Din pacate sistemul nostru de pensii e pay-as-you-go. Din banii pe care noi, cei activi, ii platim acum la fondul de pensii sunt platite, mai departe, pensiile catre cei retrasi din activitate. Pe masura ce noi platim mai putin (fiind din ce in ce mai multi someri, mai mici salariile) pensiile vor scadea OBLIGATORIU. Fonsurile private de pensii vor rezolva temporar problema sau o vor atenua, reforma sistemelor de pensii e o problema uriasa in toata Europa, pe masura ce din ce in ce mai multi pensionari sunt sustinuti de din ce in ce mai multi contribuabili. Iar sursa problemelor e de natura demografica, scaderea natalitatii si cresterea sperantei de viata. Germania a propus cresterea varstei de pensionare la 67 de ani (!!!). In contextul asta, pensiile speciale par cu atat mai injuste si greu sustenabile.
ipo(Citează)
20/01/2011 la 4:02 PM
@waven: Si cam cum propui tu ca astia care sunt la pensie sa isi schimbe meseria si sa se faca vanzatori de seminte ? Pentru o analogie cu mediul privat cum ar fi sa semnezi un contract, tu sa iti faci treaba si cand e vorba de plata sa te anunte ca nu mai e pretul negociat ci e unul la jumatate, ca oricum n-ai cum lua ce ai facut inapoi.
Armata este ca o asigurare. Ca pompierii de exemplu. Mare parte din timp nu fac mare lucru, dar daca iti ia foc casa si aia nu vin arde tot cartierul.
Combo(Citează)
20/01/2011 la 4:20 PM
vorbim de scaderi de 70%. Asupra unui drept care ti s-a mentionat in momentul in care ai acceptat sa iesi la pensie.
animaloo(Citează)
20/01/2011 la 4:39 PM
@combo: vorbeam de meseria de militar nu de pensie. Oricum, orice contract poate fi renegociat (şi chiar este în mediul privat!) iar condiţiile stipulate acolo se modifică. Şi nu întotdeauna în favoarea ta.
@animaloo: vorbim şi pe nişte cifre?
waven(Citează)
20/01/2011 la 5:59 PM
cam ce conditii poti schimba pe pensie?
waven: dap. Am doua cazuri in familie, dupa cum ziceam si mai sus.
Tata: scadere 18 mil. Si nu ca e tata, dar era comandant de unitate. Adica un fel de CEO. Iesit la pensie. N-are voie sa se angajeze, conf pensionarii anticipate.
Credit de 30% din pensie, transformat peste noapte in credit de 90%.
Unchi (iesit pe perioada completa) scadere pe la 20 de mil (ce-i drept aici procentul nu a fost decat de 40-50%)
animaloo(Citează)
20/01/2011 la 8:55 PM
@nwradu: nu e corect ca daca e razboi se lupta numai militarii. daca e razboi serios, se mobilizeaza toate persoanele apte. daca in schimb e vorba de vreo misiune gen angola sau irak, acolo se duc oricum numai voluntari, si pe perioada aia sunt platiti mai bine decat restul care freaca duda la cazarma (ca tocmai de-aia se duc…)
in concluzie:
– daca e pace nu-si risca gatul nici militarul (doar daca se ofera voluntar pt misiuni bine platite), nici civilul,
– daca e razboi, se lupta si militarii, dar si civilii.
pensiile speciale sunt absurde. daca ratiunea lor e sa acopere un risc sporit (justitie, aparare, politie), de ce se acorda pt perioada cand omul nu se mai expune la risc? oricum aceste riscuri sunt incluse in salarii, cat timp lucreaza omul. implicit, contributiile acestora sunt proportional mai mari. deci si pensia va fi proportional mai mare.
deci de ce s-ar acorda pensii speciale si nu strict proportional cu contributiile?
claus(Citează)
20/01/2011 la 9:30 PM
Conform pensionării anticipate? La ce vârstă? Și ce bonus a primit la pensionare? Credit de 1000RON pt un pensionar, nu-i cam mult? Statul este obligat să nu-i scadă pensia românului pentru că are credite? ( să-i propun și eu asta lui John Doe angajatorul meu, să vedem ce zice)
Și acum, vorbind sincer, ție în România de astăzi ți se pare normală o pensie de 4000RON? În condițiile în care aceste pensii au fost obținute fără niciun merit?
waven(Citează)
21/01/2011 la 8:45 AM
Felicitari pentru articol. Tare faza cu link-ul din Men of Honor.
Dan(Citează)
21/01/2011 la 10:24 AM
Nu voi intra in vreo polemica desi poate as fi tentat sa o fac…unul dintre rolurile statului este sa asigure coeziunea sociala nu sa dezbine. Ceea ce face guvernul, cu ajutorul mass-media este sa intoarca niste categorii sociale impotriva altora, tocmai pentru a ascunde neputinta lor de a rezolva niste probleme. Nu este ciudat ca multi dintre noi avem impresia ca medicii si politistii sunt corupti, ca militarii ies prea devreme la pensie si au pensii nesimtite, ca mass-media este controlata de moguli, ca cei care lucreaza folosind PFA sau cei platiti pe drepturi de autor sunt evazionisti care nu platesc asigurari medicale si la fondul de pensii, ca taranii care vand in piete sunt de asemenea evazionisti pentru ca nu iti ofera bon fiscal, ca toti cei care au construit o afacere de succes dupa 1989 sunt niste fosti securisti, care au furat statul si implicit pe tine cetateanul de rand, ca profesorii dau meditatii fara sa isi declare veniturile, ca tiganii sunt cu totii hoti etc.? In spatele tuturor acestor perceptii sunt niste frustrari alimentate pe care cu totii le simtim, dar nu reusim sa le canalizam corect. Putem totusi intrezari totusi ca sistemul de sanatate se duce de rapa, ca avem o calitate a invatamantului in scadere, ca politia nu are autoritate, ca nu mai avem de mult o armata, etc. uitati-va aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Quality-of-life_index si decideti fiecare de ce Romania este clasata pe locul 58 si care sunt cauzele.
Adrian(Citează)
21/01/2011 la 11:41 AM
” În condițiile în care aceste pensii au fost obținute fără niciun merit?”
trecand peste propozitia asta, care denota o vaga prostie (tradu merit in general). Intradevar, intr-o tara cat de cat normala, un comandant de unitate nu avea nevoie de pensie. numa daca pui un procent de 1% din toate lucrarile executate acolo (cam ca orice CEO ) procent pe care al meu nu si l-a pus, ca de “cinstit” si as fi mers la pitzipoance cu ferariul nu la munca cu bicla.
Creditul putea fi de 10 lei. Putea fi de 20 de mil. Era facut pe suma de bani promisa de stat. Dupa care acelasi stat vine si aplica un nou calcul? Beton nu?
Cum ar fi ca statul sa anuleze TOATE contractele de vanzare cumparare ale oamenilor, sa recalculeze impozitele?
animaloo(Citează)
22/01/2011 la 4:04 PM
Exact cum mă așteptam, nu ai curajul să răspunzi. Ataci cu afirmații imbecile, nu poți o avea o discuție obiectivă, treci la presupuneri absurde cu scopul de a devia discuția. Vorbim degeaba și e mai bine ca cel mai …prost, să cedeze.
waven(Citează)
22/01/2011 la 7:54 PM
Toti cei care au zis ca militarii sunt platiti bine in timpul muncii sau asa uitati cateva aspecte ale vietii de militar. In primul rand, calatoresti mult, te muti unde e baza si unde e ordinul. Asta inseamna ca nu ai casa ta si nici mare branza in rest si deci ai nevoie de bani la un moment al vietii cand altii deja pot trai cu mai putini. In plus, nici macar asta nu e important. Cand ti-ai inceput cariera, ti s-a promis un salariu bun si o pensie buna. Sa le schimbi la finalul carierei e inselatorie, e ca si cum ai lucra o luna si apoi seful ti-ar spune ca n-are bani sa-ti dea cat ti-a promis.
De asemenea, la un razboi total ajung sa lupte toti. Dar in lumea de azi nu mai e chiar asa. Militarii activi sunt cei care asigura paza, merg la diverse lupte, sunt dusi la interventii de urgenta si altele asemenea. Dovada la americani, care sunt implicati pe doua fronturi acum, dar n-au luat toata populatia la lupta ci doar cateva zeci sau sute de mii, toti deja soldati. In caz ca merge intreg poporul, aia de traiesc primesc apoi bani si beneficii in stilul soldatilor.
Cum ar fi sa te ia din civil si sa te duca la razboi, iar dupa cativa ani cand se termina sa afli ca nu poti primi nimic in plus?
@Dan: a zis-o perfect ala in film :P
@ipo: sistem e pay-as-you-go si ai dreptate, daca nu mai sunt bani la fondul de pensii, de unde sa-i plateasca pe pensionari? Dar eu ma refer la exprimarea idioata a presei care zice ca prin micsorarea pensiilor speciale vor profita ceilalti pensionari, cei normali. Tocmai am demonstrat ca le-ar creste pensia cu vreo 20-40 de lei, poate mai putin. Cu alte cuvinte, doar vrajeala din partea presei si doar vor sa invrajbeasca lumea.
nwradu(Citează)
24/01/2011 la 4:19 PM
Guvernul si-a atins scopul. Au disparut pensiile speciale, mai putin ale magistratilor. Daca recalculau pensiile intr-un termen realist, iar cele cu drepturi mai mici decat in prezent, ramaneau plafonate pana cand indexarile si maririle le egalau, nu se supara nimeni!
Un sergent si un marinar isi bat joc de onoarea cadrelor militare in rezerva!
Cea mai grava minciuna politica a acestui an a fost insa adoptarea in Camera Deputatilor a Legii Pensiilor, cu 170 de voturi pentru, in conditiile in care in sala erau doar circa 80 de parlamentari. Minciuna de onoare. Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, anunţa acum o lună şi jumătate că îşi va da demisia dacă pensiile militarilor vor fi diminuate. Generalul în rezervă a bătut eroic cu pumnul în masă – „Nu mă mai pot uita în ochii colegilor mei!” -, dar când a venit momentul să fie de acord în Guvern nu doar cu scăderea pensiilor, ci şi cu cea a salariilor militarilor, nici nu a protestat şi nici nu şi-a dat demisia. DOMNULE BASESCU NU AM PRIMIT UN MILIARD DE LEI NU AM VRUT SA FIU PENSIONAR MILITAR AM PRIMIT DOAR 100 MILIOANE LEI IN MEDIE ATI UITAT DE OUG7 SI DE ZVONISTICA DIN ACEA PERIOADA ???????? MINCINOSULE DEMAGOGULE
PANI HACITIN(Citează)
17/03/2011 la 5:06 PM
Este normal ca cei care au picat la examenele la institutii militare, desi si-ar fi dorit sa aiba aptitudinile necesare si sa devina ofiteri, acum sa se razbune nejustificat pe cei care au reusit sa faca o cariera adevarata din armata, politie, servicii, aviatie, pompieri etc… Cosmin Guse este unul dintre acesti frustrati, care a preferat fustele gen Lavinia Sandru, decat cariera militara de care probabil nu a fost in stare… Este la fel de adevarat ca dupa porcaria din 1989 au partuns in institutiile amintite mai sus impostori sau copii de impostori cu pile mafiote sau politice, care au facut unele dintre cele mai ciudate facultati, apoi au fost incadrati cu grade exagerat de mari, profitand de legi antinationale ! In timpul PSD-ului, in politie si servicii erau mai multi generali decat capitani sau maiori ! Smecherii promovati de mafie si politicieni erau angajati cu grade de lt.col. sau colonei, pe functii bune, inventate pentru ei peste noapte, apoi, pecte cateva luni, te trezeai cu generali la 36-42 de ani, cu salarii, prime si apoi pensii rapide imense.Oameni buni ! Din respect pentru Romania si aparatorii ei faceti diferenta intre militarii adeverati cu scoli , academii si cariere militare si intre parvenitii care i-au sufocat, sfidat si molestat pe ceilalti militari de calitate care au fost exclusi incet-incet, in favoarea asa-zisului SANGE TANAR nepregatit si cu pile politice !
Esti un nemernic Cosmin Gusa! Te-ai intrebat vre-o data care a fost viata acestor oameni care si-au inceput cariera militara de la 14-15 ani (cand tu erai pe maidan ?), cat timp si-au petrecut alaturi de copii, familie ??? Ca somnul lor era doar unul de veghe indiferent de regim ? Ca in orice moment trebuiau sa raspunda “prezent” la orice ora din zi sau noapte ? Cu ce drept vii tu acum sa-i judeci ? Daca ei nu au facut nimic pentru tara asta , ce-ai facut tu , om politic de nimic ? Rusine si sa dispari din emisiunile TV. si din viata politica ! . Singura data in toata cariera mea de militar cand am vazut respect pt armata a fost in ’68.. Nu stie nimeni, ca eu stateam in cabina radarului ca sa asigur securitatea avioanelor in zbor si sa dirijez pilotii catre cei ce- ar fi cutezat sa treaca frontiera, constient fiind ca in orice moment sovieticii pot lansa o racheta care sa se ghideze dupa undele radarului si sa il faca praf odata cu mine Oare pt ce mi-am riscat viata si acum am insomnii si stau nopti in sir cu ochii in tavan si cu ginduri invalmasate in cap? Si acum mai am cosmaruri si visez acele nopti de groaza si de teama! Ca sa fiu facut nesimtit de unii care au stat prin circiumi, ori in patul unor parasute, a celor care au huzurit la caldura in timp ce eu m-am ales cu boli cronice foarte grele, pe care cei “civilizati’ le asimileaza bolilor profesionale? Domnul GUSA nu va intelege faptul ca eu, la virsta de 23 de ani am fost trimis la moarte in mod deliberat si ca am acceptat sa merg fara sa cricnesc, constient fiind de consecinte…aveam in aer pilotii – acum desconsiderati de toti si dezonorati cu apelativul de nesimtiti! Ca si mine ei isi riscau viata si trebuia sa le asigur securitatea zborului, sa ii feresc de eventualii atacatori si sa ii aduc in viata si siguranta la aterizare!” ! INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA ….AMARA ….
PANI HACITIN(Citează)
17/03/2011 la 5:07 PM
nea_caisa(Citează)
17/04/2011 la 4:45 PM
Dacă nu-ţi convine cum sunt plătiţi militarii, ia tu o armă în mână şi du-te şi apără ţara.
PANI HACITIN(Citează)