►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am fost rugat să ajut campania “Viitorul copiilor începe la È™coală” organizată de UNICEF scriind un post. Trebuie să vă zic despre cum m-a ajutat pe tine în viaţă mersul la ÅŸcoală, cum m-au ajutat profesorii pe care i-am avut ÅŸi cât de crucial a fost ceea ce am învăţat pe băncile ÅŸcolii pentru cariera pe care o am acum sau pentru definirea mea ca persoana care sunt azi. Ideea este că sistemul educaÅ£ional în România se află într-o stare nasoală ÅŸi UNICEF se implică în îmbunătăţirea lui, dar are nevoie ÅŸi de ajutorul vostru. Pentru asta s-a făcut site-ul sustineunicef.ro.
Am spus întotdeauna că oamenii care au nevoie cu adevărat de ajutor nu pot fi ajutaţi doar scriind pe blog despre ei. Cu un post nu vine primăvara, cu un Like pe Facebook nu se vor face şcoli pentru copii. Eu nu consider că am făcut mare brânză pentru o cauză atunci când stau în spatele monitorului şi dau câteva clickuri sau scriu ceva despre o campanie.
Prin urmare am făcut direct ceva concret: am intrat pe sustineunicef.ro şi am donat bani. O sumă mică, nu îmi va face UNICEF-ul statuie, nu se va construi o şcoală din fondurile date de mine, dar puţin cu puţin se strânge o sumă mare şi un ajutor concret.
M-am gândit şi că dacă e vorba să donez bani cuiva, atunci cui mai bine decât UNICEF-ului? Nu doar pentru că Gheorghe Hagi e ambasador al acestei campanii şi şi-a asociat numele cu ei (spre deosebire de, să zicem, alţi mari sportivi care au preferat să se asocieze cu bănci comerciale), dar şi pentru că FC Barcelona a făcut-o, UNICEF fiind sponsorul lor pe tricou. Poate mai puțin știu că Barcelona donează bani UNICEF-ului pentru a purta numele lor pe tricou, nu invers așa cum se întâmplă la alte sponsorizări. Mă simt într-o companie selectă când donez un ban pentru ei. Sper să-mi urmați exemplul.
Acum să vă zic de ce nu am putut scrie prea multe despre profesori şi şcoală, așa cum era planul:
ÃŽmi e greu să scriu despre cum m-au ajutat profesorii ÅŸi mersul la ÅŸcoală. Cu oricâtă tărie aÅŸ susÅ£ine că ÅŸcoala este absolut necesară dacă vrei să ajungi cineva în viaţă, mi se vor da exemplu ospătarii, zidarii, mecanici, fotbaliÅŸtii, maneliÅŸtii, cei care au “combinaÅ£ii”, altfel spus oameni care câştigă mult mai mult decât mine ÅŸi decât tine, indiferent câtă È™coală avem noi la bord.
Din toţi profesorii pe care i-am avut în 8 ani de şcoala generală, 4 ani de Gheorghe Lazăr, 5 ani de Electronică şi 2 ani de Masterat, majoritatea şi-au făcut meseria şi atât. Nu s-au dat peste cap să mă înveţe pe mine personal ceva crucial pentru viaţă, ci mai degrabă eu am ales cât să învăţ, cum şi de la cine, acelea fiind cazuri particulare. Matematica am priceput-o de la profesorul cu care am făcut meditaţii în ultimul an de liceu, nu de la cel din spatele catedrei. Plăcerea de a citi proză şi poezie în engleză o am de la Gălășanu, dar pe alții nu-i va mai inspira, pentru că nu mai e printre noi. Am tot respectul pentru doamna profesoară Carmen Dinescu, cea care mi-a predat franceza în liceu.
ÃŽn facultate au fost enorm de mulÅ£i cei care mi-au predat zeci de materii criptice, dar pe puÅ£ini i-aÅŸ numi “profesori” în acel înÅ£eles complex ÅŸi poate demodat al cuvântului: Mihnea Udrea, George Lojewski, Cristian Negrescu, Åžerban Obreja, Teodor Petrescu. Cam puÅ£ini, dar pe aceaÈ™tia i-am reÅ£inut ca fiind oameni de excepÅ£ie. De la aceÅŸtia am învăţat cu adevărat electronică, în mod clar ÅŸi bine explicat; de la restul, zeci de alÅ£i nenumiÈ›i aici, dar nume mari în această specializare, trebuia ca eu să “citesc printre rânduri” ÅŸi să mă descurc cum pot.
Totuşi, orice aş zice ca exemplu personal, de şcoală e nevoie. Pentru că nu toți avem talent la fotbal, nu toți putem cânta manele și nu toți putem da țepe ca să ne luam bemveu. Pentru că cei mai mulți doar învăţând pot avea acces la o viaţă mai bună, pentru că orice copil merită să aibă posibilitatea de a învăţa în condiţii cât mai bune, pentru că profesorii, chiar și cei varză, îţi definesc viaţă şi cariera pe care o urmezi. Poţi ajuta şi tu, afla mai multe detalii pe sustineunicef.ro
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
13/12/2010 la 1:25 PM
Și Hagi È™i-a asociat numele cu BRD È™i cu alte mărci mari…
Adrian Enache(Citează)
13/12/2010 la 5:33 PM
Barcelona a renuntat la UNICEF(i-a trecut pe locul 2 se pare) pt a pune o sigla a unei fundatii arabe (ceva legat de CM Qatar). Orice cauza nobila moare pt 150 milioane…
Bogdan(Citează)
13/12/2010 la 8:38 PM
UNICEF e acolo din 2006. Acum tu in loc sa vezi jumatatea plina a paharului, o vezi pe cea goala. Au facut deja mai mult ca oricare altul…
nwradu(Citează)
14/12/2010 la 12:41 AM
Sunt la o facultate si spun cu mana pe inima ca o profesoara chiar isi da interesul pt. ca tu sa ajungi cineva si anume doamna Dabu.
…(Citează)
14/12/2010 la 1:26 AM
Era mai mult o gluma (amara) faza cu Barcelona
Scoala te-a ajutat mult mai mult decat crezi: Scrii (clasa 1), scrii corect gramatical (clasele 2-4), intelegi ce inseamna un triunghi(a 8-a), ai notiuni de biologie/chimie/engleza (liceu), poti sa inveti o carte in 2 zile (facultate). E f greu sa realizam cat de multe a facut scoala din noi. Uneori as spune ca poate mai mult decat parintii – daca te gandesti doar ca timp – 5-6 ore pe zi scoala pe cand cu parintii cat stateai? Cred ca asta sustine Unicef, pasii mici dar esentiali pe care i-ai invatat in clasele 1-8.
Bogdan(Citează)
14/12/2010 la 11:51 AM
Da, asta asa este. Doar cu profesorii in sine nu pot numi decat cativa din numarul mare care s-au perindat, restul facandu-si strict meseria. Nu zic ca nu m-au ajutat deloc, doar ca nu le ridic si statuie pentru eforturi beyond the call of duty, cum ar zice strainii.
nwradu(Citează)
14/12/2010 la 11:56 AM
@…: O singura profesoara din toata facultatea? :P
nwradu(Citează)
14/12/2010 la 7:24 PM
@bogdan: partea cu “datorita facultatii, poti invata o carte in doua zile” suna ca “am crescut in Pantelimon, sunt deci smecher si calit”.
nashu_mare(Citează)
14/12/2010 la 9:38 PM
@Nashu_mare Alte asemanare intre studentii de la farmacie si cei de la IT nu am gasit. Preferai sa laud rezistenta la bautura capatata sau numarul de aventuri galante?
Bogdan(Citează)
14/12/2010 la 9:43 PM
Studentii la IT (electronica) au mai multe femei decat aia de la medicina. Mult mai multi giga.
nashu_mare(Citează)
14/12/2010 la 9:47 PM
Dar cele de la medicina pot fi pipaite..la disectie :))
Bogdan(Citează)