un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Activeaza DXVA pentru filme

20 Dec 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

DXVA-ul (DirectX Video Acceleration) e o invenţie crucială pentru a vedea perfect filmele Full HD. Pe înţelesul tuturor, e o tehnologie şmecheră care face ca decodarea filmului să o facă placa video, nu procesorul, lăsându-l pe acesta liber pentru alte taskuri. Nici măcar nu trebuie vreo placă video deosebită, ci şi cele integrate de generaţie mai nouă îşi fac perfect treaba.

Eu folosesc pentru filme Media Player Classic cu codecul Ffdshow, cel mai bun ca număr de opţiuni şi customizări, în caz că ai nevoie de ele. Pe toate le iau direct din pack-ul K-Lite Codec Pack de aici (varianta standard e perfectă), care include Ffdshow cu o versiune ce are în ea inclusă şi decodorul DXVA.

Cum activezi DXVA-ul acesta? Păi la instalarea K-Lite ai grijă să bifezi că MPEG4, H.264, X.264 şi alte codecuri utilizate la filmele Full HD să fie deschise cu Ffdshow, direcționând totul spre acest codec. E posibil să vă întrebe dacă doriţi ca decodarea DXVA să o facă Media Player Classic în mod intern, dar alegeţi nu, deoarece ffdshow e mai bun la acest capitol şi îl vom activa imediat.

După instalare trebuie să faceţi doi paşi foarte simpli.

1. Vă asiguraţi că Media Player Classic nu face această accelerare în mod intern. Pentru asta deschideţi playerul, mergeţi în Options > Internal Filters şi aveţi grijă să fie debifate opţiunile H264/AVC DXVA şi VC1 DXVA din secţiunea Transform Filters.

2. Mergeţi în setările lui Ffdshow DXVA (Start > Programs > K-Lite Codec Pack > Configuration > ffdshow dxva video decoder) şi la secţiunea hardware acceleration bifaţi H264 şi VC1 în secţiunea DXVA Codecs Enabled.

Cam asta e tot. Deschideţi un film Full HD şi, câtă vreme intră pe ffdshow, va fi varianta DXVA a acestuia, identificabilă prin pictograma respectivă. Diferenţa este imensă la procesor: de la un 40-50% utilizare scade la 4-5%. Eu de exemplu pot pune un film Full HD pe ecranul secundar, iar pe cel principal pot rula orice combinaţie de softuri fără încetinire în muncă sau blocaje în film. Am instalat recent modul DXVA pe un mini-laptop cu procesor mai slăbuţ şi placă video integrată şi filmele merg foarte bine, cu tot resize-ul în timp real al fiecărui cadru pentru a fi adaptat la rezoluţia ecranului.

Doar de-al dracului am configurat Media Player Classic să ruleze direct fullscreen pe monitorul secundar, ca să nu-l mut eu acolo. Asta se face în meniul Fullscreen bifând Launch file în fullscreen şi mai jos alegând display-ul fullscreen. Dacă nu bifaţi prima opţiune, filmul va fi lansat în fereastră pe monitorul primar şi va trece pe cel secundar în momentul când apăsaţi un alt+enter pentru a-l face fullscreen, dar uneori se poate bloca.

asus s5507

    3 comentarii

  1. Media Player Home Cinema nu are nevoie de de ffdshow, o poate face intern cât se poate de eficient, de fapt o făcea de pe vremea când în ffdshow nici nu exista opțiunea asta.

    Procesorul consumat într-un astfel de caz este între 3%-5%, dacă ție îți consumă mai mult atunci nu ai DXVA activat sau ai o altă problemă.

    Poți folosi codecurile din Media Player Home Cinema și în alte playere, am văzut KMPlayer configurat și rulând perfect folosind codecurile cu suport DXVA din MPHC.

      (Citează)

  2. Dacă ai 40-50% mă face să cred că îți rulează în software mode pe un procesor dual-core. Mai bine verifici setările și îl pui pe dxva.
    Dacă îți rulează în dxva atunci o să îți scrie jos în status bar Playing [DXVA] și la rightclick, în Filter > MPC Video Decoder o să îți afișeze că folosește DXVA.

      (Citează)

  3. Media Player Clasic + CoreAVC 2.0 = LOVE :) (si este folosita accelerarea de pe placa)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.