►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am văzut supărare şi îngrijorare în rândul tuturor atunci când Franţa, Olanda şi alte ţări au declarat că n-ar vrea să primească acum România în spaţiul Schengen, ci în viitor, când vom fi pregătiţi. Bulangii! Au ceva cu noi!
Nu e chiar aşa.
Nu cunosc multe amănunte despre tratatul Schengen, dar cred că înseamnă eliminarea controalelor de la frontieră. Îmi aduc aminte prima mea întâlnire cu un astfel de sistem, în 1997. Am stat ore în şir la graniţa dintre România şi Ungaria, apoi între Ungaria şi Slovenia şi apoi Slovenia şi Italia, la controlul paşapoartelor, al vizei, la coadă lungă de maşini şi cotrobăit prin bagaje. Apoi între Italia şi Austria n-a fost nimic… am trecut cu suta la oră pe lângă o clădire şi ni s-a spus “aici era vamă, dar nu mai există între ţările acestea. Acum suntem în Austria”. A fost un moment care m-a uimit atât de tare încât îl ţin minte şi acum.
Neacceptarea noastră în spaţiul Schengen nu este o măsură îndreptată împotriva românilor decât într-o mică măsură, hai să zicem un 10%. Momentan toţi românii pot circula liberi în UE, arătând la graniţa doar buletinul. Chiar şi ţiganii repatriaţi din Franţa nu pot fi împiedicaţi să plece din nou acolo, atâta vreme cât au un buletin sau paşaport, pentru că țara noastră este membru UE şi acesta este dreptul la liberă circulaţie.
Schengen presupune ceva mai mult. De fapt mai puţin, deoarece dispare acel control de la frontieră. Nu-ţi mai cere nimeni buletinul, nu te mai opreşte nimeni la graniţă să te întrebe de sănătate. Asta înseamnă că, dintr-o dată, frontiera estică a României şi Bulgariei devine ultimul control de securitate înainte de intrarea în UE. La graniţa cu Moldova, cu Ucraina, în portul Constanța, în aeroportul Otopeni, aici trebuie avut grijă ca dinspre est să nu intre în România (şi de aici să treacă fără problemă mai departe în UE) tot felul de traficanţi de ţigări, de droguri, de femei, terorişti, extremişti, spioni, criminali, infractori, Osama bin Laden şi oricine altcineva este de obicei oprit la graniţă şi arestat. Asta e miza, iar frontiera trebuie să o asigurăm noi.
Cândva ţineam otomanii să nu cotropească Europa, dar nu ne-a reuşit prea bine. Acum trebuie să ţinem tot felul de infractori să nu treacă mai departe. Oare putem face asta? Păi… vameşii români au cerut spaga convoiului AC/DC ca să-i lase să iasă din ţară. Acum ei trebuie să protejeze graniţele de la Marea Neagră şi din alte zone estice (de exemplu bine-numita vama Sculeni). Ce ziceţi, vor reuşi?
Miza nu e că trece un moldovean oarecare cu 13 cartuşe de ţigări fără timbru dosite în bancheta maşinii sau un afgan cu 1 kg de heroină băgat în bagaje, ci că trece unul cu 2000 de kg de heroină, după ce va un 300 de euro șpagă vameşului român. Miza e că trece careva cu o bombă în spate sau cu femei răpite şi duse să se prostitueze în Germania. Toate aceste infracţiuni, nu neapărat săvârşite de români, ci de alte naţii venind dinspre est, ar trebui să fie blocate de vameşii români, de poliţia română, de Serviciul Român de Informaţii, de paza de coastă romană. Aveţi încredere în ei? Sunt dedicaţi muncii? Sunt incoruptibili?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
13/11/2010 la 1:38 PM
Ai dreptate, si mi se pare normal si mie ca alte tari se opun. Iar omul obisnuit n-ar trebui sa fie afectat daca nu intram si noi in spatiul Schengen, pentru ca tratatul se refera numai la eliminarea frontierelor. Acum ajungi in vama, dai buletinul si 30 de secunde mai tarziu ai plecat (asta in cazul in care nu esti tot transpirat, nu te balbai, nu esti nervos si nu-ti tremura vocea). Asa ca in afara de stationarea aia de 30 de minute, nu avem nimic de castigat, mai mult au de castigat infractorii.
Iar cei ce s-au suparat sunt niste ametiti care habar n-au ce inseamna spatiul Schengen. Ca de indignat… na, faptul ca nu intram in Schengen e o palma diplomatica data Romaniei, dar tot din cauza noastra.
Sabotor(Citează)
13/11/2010 la 3:51 PM
Eu am fost oprit de politia de frontiera, la granita dintre Italia si Austria si controlat la acte, porcbagaj, dar asta cred ca este alta problema.
Toata discutia cred ca este pur politica si ecnomica, EADS fiind cel care face modernizarea granitelor romanesti. De aia mi se pare ca este in interesul lor sa ne zica “fratilor, nu va primim, mai cumparati!”, EADS avand centrul operational in Olanda si printre principalele “actionare” pe Franta,
nashu_mare(Citează)
13/11/2010 la 7:55 PM
Nu
Weids(Citează)
14/11/2010 la 4:18 AM
O sa se redacteze un raport final de care va depinde integrarea noastra in spatiul Sgn. Raport in care vor da publicitatii punctele de trecere ale frontierei prin care diversi “cetateni” patrund in U.E. cu arme, droguri, explozivi, trafic de persoane etc. Totul documentat cu locul, data, ora, probe video, intocmite de “cetatenii” respectivi care vor testa vigilenta si rezistenta la spaga. Sunt sigur ca functionari europeni, militari sau ofiteri din seviciile de informatii ale U.E. testeaza vigilenta vamesilor, a politiei de frontiera si permeabilitatea viitoarei frontiere estice a uniunii. Oare cei din minister stiu asta?
Whizz(Citează)
17/06/2011 la 11:55 AM
Interesante punctele de vedere expuse aici asa ca hai sa mutam discutia luni, 20 iunie, ora 16:00, Sala 111, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Strada Povernei nr. 6 unde va invit la o dezbatere organizata de Centrul de Cercetare in Comunicare din cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice, dezbatere prilejuita de publicarea volumului “Examenul Schengen. In cautarea sferei publice europene” de Alina Bargaoanu.
Lucrarea de fata analizeaza sfera publica romaneasca intr-un context particular, cel al propunerii de amanare a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Volumul a avut in vedere reflectarea si incadrarea subiectului in mass-media romanesti, perceptia publica si pozitia actorilor politici fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dar si prezenta si abordarea subiectului in mass-media din alte state membre UE. Perioada acoperita de cercetarea noastra este 21 decembrie 2010 – 21 ianuarie 2011
Invitati la eveniment: Leonard Orban, Daniel Daianu, Adrian Cioroianu, Paul Dobrescu.
Alina Bargaoanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA si autoarea mai multor carti de specialitate.
Florina(Citează)
17/06/2011 la 2:49 PM
Eu nu pot ajunge, desi ar fi interesant de auzit ce puncte de vedere au domnii invitati.
Apropo de SNSPA: https://www.nwradu.ro/2009/08/atacul-clonelor-la-snspa/
:P
nwradu(Citează)
17/06/2011 la 2:51 PM
Eu sunt curios in ce sunt imbracate domnisoarele studente invitate. Poate chiar si Florina.
nashu_mare(Citează)
17/06/2011 la 3:36 PM
@nashu: vad ca pe masura ce creste afara temperatura devii tot mai obsedat de femei. Este ca un varcolac declansat de vara, doar ca nu vrei sange, ci sani.
nwradu(Citează)
17/06/2011 la 3:10 PM
@Florina: interesanta gasca acolo, as veni si eu, dar ma ia cu Stefan Gheorghiu pe spinare pe Povernei.
@nashu_mare: pe dedesuPt? nimic, sper. La noi, la UB, era muuult mai conservator. Conservator am zis? Neah, aia e alta facultate de dans si bune maniere.
ipo(Citează)
17/06/2011 la 4:02 PM
Femei pentru nashu_mare!!!111unu
ipo(Citează)
17/06/2011 la 4:38 PM
Om nom nom nom nom!
nashu_mare(Citează)