►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Alexandru Negrea a scris un post excelent despre nunțile-afacere, aşa cum au devenit mai nou toate aceste ceremonii, în loc să fie acel moment important al vieţii pe care îl sărbătoreşti înconjurat de familie şi prieteni. Nu, la noi lumea se duce la nunţi mai mult ca să se asigure că şi respectivii miri vor veni la a lor, ca să nu iasă în pierdere. Citiţi postul lui Alex, o spune cel mai bine.
Eu aş vrea să duc ideea un pic mai departe. De ce sunt nunţile nişte ceremonii atât de complexe şi de extravagante în cultura românească? Mireasa îşi caută luni în şir rochia perfectă, deşi o poartă o singură zi. Trebuie să fie coafată cu coc şi chestii albe în păr. Ai nevoie de lumânări mari, ornate cu flori. Dimineaţă la prima oră vine taraful şi îl ia pe naș, se duc să-l ia pe mire şi împreună merg la mireasă, mereu cu hore în stradă, claxoane, strigăte, băutură şi chef. Alaiul mare se duce la biserică, unde slujba ține o oră şi e punctată inclusiv de momente criptice în care cineva numit “Isaia” dansează în jurul mesei, se pun coroane pe cap şi se repetă de trei ori aceleaşi jurăminte. Ai nevoie de minim un fotograf şi un cameraman şi după biserică te duci cu ei într-un parc, la făcut fotografii printre flori. La restaurantul pe care l-ai rezervat cu un an în urma dai aperitiv, pește, sarmale şi friptură minim, plus băutură din belşug şi un tort gigantic ce trebuie adus cu mare ceremonie în sală. Trebuie formaţie sau DJ care să pună muzică până târziu în noapte (asta dacă nu eşti manelist, caz în care ai nevoie de un manelist cu voce şi “euroi” într-un număr ce nu poate fi determinat), pe lângă taraful care ţi-a cântat din acordeon dimineaţa, la ieşirea din casă. Cândva în toată această distracţie se mai fură şi mireasa, că nu e nuntă dacă nu-şi petrece măcar o oră din ea înghesuită într-o maşină şi mototolindu-şi rochia prin vreun club, iar mersul sub Arcul de Triumf este obligatoriu. Măcar nu merg și la shaorma.
Iar asta e aşa… nunta de oraş. Aş vrea să zic că a devenit complexă acum, în epoca modernă, dar înainte dura 3 zile. Aş vrea să zic că doar la oraş e aşa complicată, dar la ţară, în funcţie de zonă, apar şi dispar alte obiceiuri la fel de criptice (dar desigur că ştie vreo babă o explicaţie şi aduce ghinion mare să nu le faci, cum adică nu vrei?!?) precum scosul apei din fântână, dăruitul unei găini sau sunatul la porţile tuturor să-i chemi la nuntă.
Desigur, peste toate acestea stă “darul”. Chemi lumea ca să dea bani la nuntă şi să o poţi plăti, ba chiar să-ţi rămână ceva pentru mai târziu. Iar ei te cheamă la a lor din acelaşi motiv şi nu poţi refuza, că doar e quid pro quo.
Cum s-a ajuns aşa? Când a devenit o afacere? Un prieten a fost recent la o nuntă în Germania. Totul s-a făcut pe banii mirilor şi invitaţii nu au dat nimic. Petrecerea s-a terminat la 11 noaptea, după câteva ore. Masa avea două feluri. Ceremonia a fost scurtă. Oamenii au venit, au ciocnit un pahar, au băgat ceva în gură, au zis la mulţi ani, casă de piatră şi copii reuşiţi şi au plecat. La noi ce naiba se întâmplă? Fiecare e un rege şi fiecare nuntă trebuie să fie împărătească?
Bănuiesc că şi părinţii au partea lor de vină. Cum adică, să fie nunta copilului lor mai slabă decât a vărului Gigel? Acolo a fost aperitiv cu fructe de mare, noi dăm doar pateu de raţă? A avut rochie de 2000 de euro? Tu-ţi vei lua de 3000 atunci! Nu sunt convins că mirii vor toate acestea, cât mai ales părinţii lor, care consideră că e datoria lor sfântă să le facă o nuntă gigantică.
Am furat poza de pe: eCostin.com
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
3 comentarii
02/11/2010 la 10:11 AM
La tara exista cumva o explicatie pentru nunta epica de 3 zile si 3 nopti: in afara de cununiee, botezuri si inmormantari nu prea existau motive de petrecere in sat. A auzit cineva de petrecere de ziua cuiva la tara?
Preluate la oras, unde se presupune ca nivelul de civilizatie e net superior fata de zona rurala, obiceiurile astea isi pierd semnificatia si eu am mereu senzatia de kitch si maimutareala. Cam ca la nunta tiganeasca din Pisica alba pisica neagra, doar ca in loc de rahaturile de cadouri (pe care le striga bunica la microfon a doua zi, cine si ce a adus) sa dau acum direct bani. Mizerabil.
ipo(Citează)
02/11/2010 la 2:12 PM
hai nu o bagati repede pe aia cu romania? In alte tari se da direct foaia cu cadourile, sa nu cumva sa aduca doi oameni acelasi aparat electrocasnic.
Nunta e ca o sarbatoare la care sa te “bucuri” pentru miri. Cadourile (bani/lucruri) vin ca un ajutor pentru miri. Se cam mere pe sistem CAR (eu te ajut acum, tu ma ajuti maine, fara dobanda).
Ca se fac tampenii. Ca se umple de stres o petrecere. Ca sunt multi care vad din asta o afacere. Toate astea nu inseamna ca daca tu iti faci nunta nu poti sa ti-o faci misto.
Am fost la niste nunti unde era sa ma sinucid. La altele era sa ma sinucida ficatu :D
animaloo(Citează)
02/11/2010 la 11:14 PM
cred ca am mai discutat subiectul pe aici dar in fine. Si eram o data intr-un bar in Praga. Barul ca plin (inclusiv terasa desi era noiembrie, dar asta alta poveste). Am gasit o masa mai langa toalete si am luat un ceai cald ca era frigut. Si cum stateam noi asa de vorba, vedem bucatarul ca vine si aseaza doua mese langa noi. Intram in vb cu el, ha ha hihi, mai aduce si doua caldari imense cu gulas. Ne intreaba daca nu vrem si noi o portie? din partea casei. Noi da, si hai si-o bere.Vine lumea din bar, ii serveste cu gulas, ne mai da si noua cate o portie, mai luam o bere. Frumos. Dupa o vreme, vedem bucatarul cu tot cu chipiu, cum se duce el in fata barului si se apuca sa cante, sa spuna povesti, radeau toti. Noi ne uitam unu la altul, care e faza. O chemam pe chelnerita, care era logodnica bucatarului: domnisoara, care e faza, de ce serviti gulas gratuit si de ce canta bucatarul? Raspunsul ne-a lasat perplecsi: Pai avem o nunta aici la noi si bucatarul e cavalerul de onoare si tine un toast pentru mire. Si cine e mirele? intrebam noi, nevazand nici urma de mireasa sau mire (ea avea o fusta urata, m-am prins dupa). Pai baiatul acela de langa bucatar. ahaaaa
Concluzia, la cehi ai o zi libera daca te insori, drept pentru care multi fac petrecerea joia sau vinerea. Cheama 10-20 din cei mai buni prieteni intr-un bar, si asta e. Nu difera cu nimic de o zi obisnuita
Daca e bine sa rau, va las sa judecati.
ioana(Citează)