un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Despre morti, numai de bine

6 Nov 2010  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Trebuie să spun încă de la început că nu ştiu multe lucruri despre Adrian Păunescu. Nu i-am citit poeziile, nu ştiu ce anume a făcut de zice lumea că l-a pupat în cur pe Ceauşescu, nu consider că trebuie el învinovăţit de faptul că nevastă-sa a omorât câţiva oameni într-un accident de maşină. Nu ştiu multe despre Adrian Păunescu şi atunci nu-l pot judeca.

Acum însă, după moartea sa, aflu diverse păreri. A fost singura voce care susţinea cultura românească în aceste vremuri. A fost al doilea Eminescu. Cum vă ziceam, nu i-am citit poeziile, dar cred că pentru “al doilea Eminescu” se bat nume precum Nichita Stănescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Alecsandri sau Coşbuc, ca să amintesc doar câţiva. E frumos să lauzi un om, măcar la moartea sa, chiar și exagerat și cu siguranţă familia lui Păunescu măcar are un mic confort auzind felul în care este elogiat la televizor. Şi mie mi-ar plăcea să fiu numit “al doilea Eminescu” la înmormântare, chit că n-am scris niciodată poezii.

Similar, toţi soldaţii noştri care mor pe undeva sunt eroi ai patriei. Nu mor în luptă, salvându-şi camarazii şi misiunea prin fapte incredibile de vitejie, ci eventual trecând cu maşina peste o mină improvizată de un afgan în coliba sa de lut, dar sunt consideraţi eroi oricum. Cei doi piloţi decedați recent la prăbuşirea unui MiG 21 au fost şi ei prezentaţi ca “eroi”, deşi sunt doar victime ale guvernului incapabil să oprească la sol o flotă învechită care doar face victime. Eroismul lor e de altă natură, deoarece eu nici silit nu m-aş urca într-un avion al armatei române. Dar din nou, pentru familie şi cei ce i-au cunoscut este o mângâiere faptul că au fost astfel elogiaţi şi că lumea i-a pomenit, pentru ultima oară, prin astfel de cuvinte frumoase.

Din partea mea să fie toţi eroi. Vorbele nu costă, nici elogierea. Măcar atât să aibă şi familiile lor. Dar în acest caz ce facem cu ceilalţi? Ce facem cu sutele de oameni care mor zilnic de foame, de frig, de lipsă de medicamente, de spitale pline de microbi, de accidente auto provocate de idioţi care nu ştiu să depăşească? Cu copiii care mor la naştere, cu tinerii care mor de boli grave pentru care n-au putut strânge banii suficienţi unor tratamente scumpe sau n-au avut succes? Ce facem cu bătrânii care, după o viaţă plină, trecută prin război, comunism, copii, muncă şi pensie, mor acum liniştiţi în patul lor? Pe ei nu-i ştie nimeni.

asus s5507

    4 comentarii

  1. O explicatie ar fi asta:
    Prietenii, partenerii de afaceri si prostii care mor din vina politicienilor (cum sunt cei din armata) sunt ridicati la rangul de eroi -pentru imagine sau ca un soi de mituire a familiilor. Plebea, prostimea moarta pe santiere in tara sau afara, saracii, bolnavii… nu conteaza -sunt “multi, dar prosti!”

      (Citează)

  2. Dar de ce așa modest? Al doilea Churchill, Von Neumann, Einstein, Da Vinci, toți la un loc. Ce plm, dacă nici după ce crăpi nu mai poate mânca lumea căcat despre tine ca se le crească lor rangul, atunci când?

      (Citează)

  3. ca sa poti sa emiti o parere pertinenta este nevoie de documentatie. probabil nefiind una din ariile tale de expertiza, n-ai avut rabdarea sa o faci, asa cum te pregatesti temeinic inaintea fiecarui review. nu am citit nici eu mult din poezia sa, dar inca de la primele lecturi, de prin gimnaziu, am simtit in scrierile sale energia cuvintelor caracteristica lui eminescu. cu timpul am descoperit si ideile din spatele cuvintelor. dar in afara de miile de pagini scrise, omul paunescu reusea sa adune o mare de oameni pe unde trecea, oameni insetati de cultura in vremuri de restriste.
    ce a facut el dupa revolutie nu este spectaculos. ca politician nu cred sa-i fi iesit vreun proiect memorabil. mai ales intr-o perioada in care patriotismul este o chestiune perimata si promovarea valorilor nationale practic interzisa.

      (Citează)

  4. De ce exista opinii echilibrate numai pe bloguri? Serios, nu am gasit ceva scris cu sange rece despre moartea lui Paunescu DECAT pe bloguri. Si ma refer aici si la comentarii si la posturi (de ex nu sunt de acord cu ce scrie mai sus Koma, dar nici nu ma apuc sa il injur aici). Bravo.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus