►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am fost ieri la prezentarea oficială a gamei de ebook readere marca Prestigio. Până acum câteva zile nu ştiam că Prestigio este brandul de lux al firmei Canyon, despre care, la rândul ei, nu ştiam decât că face nişte căşti care se vând prin magazinele noastre. Dn scurta prezentare făcută de un neamț și un olandez, Canyon şi Prestigio au o întreagă gamă de periferice şi accesorii în diverse game, de la cele orientate spre tineret până la unele ţintite spre publicul business. Sunt prezenţi în peste 60 de ţări şi în creştere de vânzări atât în România cât şi la nivel global.
Am văzut mouși, hard-diskuri externe, stick-uri USB 3.0 (cu AVG full gratuit, care altfel costă 50 de euro), huse, căşti şi diverse altele, toate în carcase frumoase, inclusiv în piele de bună calitate. Am văzut nişte navigatoare GPS cu iGO şi nişte calculatoare net-top atât de mici, încât am fost uimit să văd unde a ajuns tehnologia PC-urilor. Despre acestea însă în alt post, deoarece acolo eram pentru ebook-uri.
Prestigio are 5 modele de ebook readere de arătat, mai subţiri sau mai groase, cu ecrane între 5 şi 7 inci, fie ele pe bază de eInk sau ecrane LCD normale. Toate au 2GB de stocare internă, toate pot rula şi fişiere audio, ca să asculţi muzică în timp ce citeşti, iar unele modele acceptă şi carduri SD suplimentare, ba chiar unele au şi WiFi. Detalii pe site-ul oficial.
Ecranul eInk este foarte interesant. Seamănă cel mai mult cu hârtia, încât la început nu-ţi vine să crezi că e vorba de un afişaj. Literele sunt negre pe un fond gri deschis, aproape la fel ca la un ziar. Avantajul major este că ecranul are un consum foarte mic, iar odată textul afişat rămâne aşa fără să mai consume suplimentar energie. Nu este ca la un LCD care trebuie mereu împrospătat şi alimentat de la baterie, altfel se stinge. Sper să nu mă înşel la treaba asta, pentru că o zic din memorie de la ce am citit acum câţiva ani. Cert este că durata unei baterii nu se măsoară în ore de funcţionare, ci în pagini afişate, iar cifrele sunt de la 4000 la 12000 de pagini, în funcţie de modelul ales. Kindle are modele asemănătoare. Dezavantajul este unul mare pentru mine: dacă un LCD are iluminare proprie, ecranul eInk nu, aşa că ai nevoie de o veioză pentru a vedea textul de pe el, iar mie îmi place să citesc pe întuneric.
Nu e deci de mirare că mi-a plăcut modelul PER3052W (din păcate toate au astfel de nume criptice), care are LCD tradiţional de 5 inci, color, la o rezoluţie de 800 x 480 de pixeli. Poţi vedea deci pe el şi fotografii şi filme, dar asta mă interesează mai puţin. Vreau ceva pe care să pot citi inclusiv cu lumina stinsă, ba chiar aş spune că mă enervează felul în care orice aparat de acum, inclusiv navigatoarele GPS, caută să-ţi ruleze şi fotografii şi filme. De acest feature nu voi mai aminti. Bateria e de 1800mAh şi tine în jur de 10 ore. E mult? E puţin? Nu ştiu, poate vă spun în urma unui review.
Interfaţa este simplă, iar textul a afişat citeţ, cu un font plăcut ochiului. Nu ştiu în ce măsură se pot customiza astfel de detalii, dar poate aflu în curând. Prima butonare a fost un moment comic, căci fiind obişnuit de atâta vreme cu ecranele touchscreen, am pus până pe ebook reader şi am început să trag în stânga şi în dreapta de el, dar nu se întâmplă nimic. Are butoane fizice pentru navigarea prin meniuri şi de la o pagină la alta. Nu e un minus, ci un element normal în încercarea de a ţine jos preţul unui dispozitiv adresat doar celor ce vor să citească o carte, iar un model beneficiază chiar şi de touchscreen, dacă nu puteţi fără.
Mai multe detalii probabil ca veti citi de la cei trei bloggeri care au primit câte un reader, Adrian Ciubotaru, Piticu și Chinezu.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
3 comentarii
19/11/2010 la 9:55 AM
Parerea mea, de om care n-a fost la prezentare, dar a avut 2 readere, unul cu LCD si touch screen (eBookwise) si un Kindle:
– 10 ore de baterie erau prea putine pentru mine, si asta a fost motivul principal pt care mi-am luat Kindle. Nu vroiam sa ma plimb cu incarcatorul dupa mine in concediu, iar Kindle-ul imi permite sa-l incarc inainte sa plec si atat. (Readerul meu fiind din SUA, aveam un transformator cam la fel de greu cat el…)
– touch screen-ul nu e indispensabil, dar eu ii duc lipsa. Poate si din cauza ca Kindle are navigatia destul de ne-user friendly, dupa parerea mea…
– m-am obisnuit cu ideea ca imi trebuie lampa, desi eBookwise-ul era foarte practic cand vroiam sa citesc langa prietenul meu care dormea :P
In orice caz, e bine de stiut ca exista optiuni. O sa dau linkul mai departe, sunt curioasa ce parere au si altii.
Jen(Citează)
20/11/2010 la 11:00 PM
Cel pe care il baga in fata Prestigio are autonomie de 10.000 de pagini. Astea inseamna cam 25 de carti maricele cu o singura incarcare.
nwradu(Citează)
22/11/2010 la 10:52 AM
Nu sunt asa convinsa de cifrele astea. Si Kindle se lauda cu mai mult decat face in realitate… Nu stiu cum calculeaza Prestigio, dar o “pagina” normala de Kindle este mult mai mica decat o pagina de carte. Eu citesc acum “Catching Fire” de Suzanne Collins, care are 4442 “pagini” pe Kindle si 391 pagini in hardcover.
Jen(Citează)