un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

iPhone 4, prima butonare

1 Oct 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Vă spuneam că am în teste un iPhone 4 primit prin amabilitatea Evomag. Ieri l-am desfăcut, acum hai să-l vedem mai în detaliu.

Prima impresie: e greu. Atârna greu în mână. Şi nu doar mie mi s-a părut aşa, ci şi altor persoane care l-au văzut. Spun totuşi că doar mi s-a părut pentru că am verificat pe gsmarena.com şi are cu fix 2 (două) grame mai mult decât HTC Desire-ul meu, adică 137 gr faţă de 135 gr. Insesizabil!

Lateral stanga

Lateral stanga

Atunci unde e diferenţa? Cred că e un efect psihologic, ca atunci când luna plină pare mai mare deasupra orizontului decât în mijlocul cerului, deși efectul este în capul privitorului. Telefonul are o carcasă trasată în linii drepte, e “pătrăţos” s-ar putea spune, pare ca un lingou, e rece de la sticla de pe ambele fețe şi de la aluminiul de pe lateral şi probabil în cap la mine mă aștept să fie mai greu decât în realitate.

Sus, castile si power

Sus, castile si power

Are cineva o agrafa?

Are cineva o agrafa?

Arată bine. Butoanele metalice de pe laterale sunt de efect, bine reliefate pe carcasă. Există şi un comutator care trece telefonul pe modul Silent şi îmi place că este mic, dar solid şi pare bine închegat. Carcasa am definit-o foarte bine prin cuvântul “lingou“, este solidă, nu se poate deforma, nu vezi îmbinări sau despicături în care să poţi băga lama şi nu dă semne că în timp s-ar putea lăsa pe undeva. Îmi place că sticla de pe fața superioară este continuată până în marginea telefonului şi nu-ţi lăsa impresia că ecranul e “introdus” în carcasă. E un telefon foarte scump, dar la capitolul construcţie se cunoaşte că e superior altor modele de pe piaţă.

Camera foto

Camera foto

Sticla de pe spate mi se pare însă absolut inutilă. O consider o fiţă şi atât. Da, e mişto senzaţia de sticlă atunci când ţii telefonul în mână, dar mă puteam lipsi de ea fără regrete. Se poate zgâria, se poate crăpa, se poate sparge şi nu merită aceste riscuri pentru o fiţă.

Spatele

Spatele

Prin comparaţie directă am descoperit că are aceleaşi dimensiuni cu Desire-ul meu. Lăţime, lungime, grosime, toate la fel.

Langa Desire

Langa Desire

Peste Desire

Peste Desire

Grosime

Grosime

L-am pornit. După un ecran de boot absolut banal, cu un logo Apple parcă sfâşiat de gheara unei pisici care a poftit la mere, s-a lansat iOS-ul şi ecranul principal. Este primul moment cu adevărat “wow” în experiența cu iPhone 4: ecranul este fantastic! Este cel mai bun display pe care l-am văzut vreodată pe un aparat, toate contururile sunt perfecte, culorile sunt vii şi oricât m-am chinuit şi m-am uitat cu atenţie, nu am reuşit să văd pixelii. De asta (duh!) se cheamă Retina Display şi se laudă cu o densitate de puncte mai mare decât cea pe care poate ochiul să o perceapă. Ideea e că nu e doar un artificiu de marketing, ci arătă extraordinar.

Mai mult: Nu ştiu cum au reuşit, dar nu am senzaţia de afişaj care se afla la 2mm sub sticla ce-l protejează, ci pare în faţă, de parcă l-ai atinge direct. De asemenea, deşi e glossy, pe ecranul aprins nu vezi multe reflexii, acestea fiind mult reduse ca intensitate. Mă vedeam în carcasa din jurul ecranului, dar nu şi în acesta. Nu ştiu cum au făcut-o, dar e bine.

Am intrat un pic prin setări şi prin programele cu care vine instalat. Simt lipsa butonului Back de pe Android, mi se pare cam peste mână să duci degetul tocmai în partea din stânga-sus a ecranului, unde este de obicei un buton de întoarcere la meniul anterior. O fi elegant cu acel unic buton real Home sub ecran, dar nu e şi foarte practic, iar pentru mine dorința de eleganță dispare la vreo 3 zile de la achiziție și contează doar să fiu eficient.

Mi-a plăcut că poţi comuta rapid interfaţa pe limba română, ca şi tastatura, şi am văzut că are până şi un mic predictor în română. În meniu erau disponibile şi o grămadă de alte limbi, ceea ce mă face să mă întreb: dacă Apple poate, alţi producători de ce nu o fac şi ei? M-am săturat să văd doar opţiuni de engleză și franceză plus 4 limbi asiatice şi gata, asta e tot, dacă vrei interfața în altă limbă trebuie să speri că există pe undeva un ROM pentru ţara ta şi să faci o întreagă resoftare. Câţi mega de memorie sau cât de greu poate să fie să obţii traduceri pentru mai multe limbi ale Pământului, de alţi producători nu fac asta? La iPhone schimbi toată interfaţa în câteva secunde, nici măcar nu a cerut restart pentru aceste modificări.

Chit că eu sunt fericit să am telefonul complet în engleză, mi-a crescut respectul pentru Apple văzând aceste posibilităţi incluse de la început. Aici mi se pare că e cea mai bună dovadă că sunt o companie americană şi că sunt conştienţi că piaţa lor este întreaga lume, spre deosebire de alţii care pun accent doar pe Coreea de Sud, Taiwan şi Hong Kong.

Tastatura virtuală este ireproşabilă la o primă vedere. Am scris aproximativ 50 de cuvinte la întâmplare, cu viteză mare (3-4 caractere pe secundă) şi doar cu degetul mare al mâinii în care ţineam telefonul şi nu am greşit nici un caracter! Am rămas şi eu uimit de cât de talentat sunt. Cum vă ziceam, ireproşabilă la prima vedere. La a doua vedere mi-am dat seama că tastele sunt mari şi spaţiate pentru că îţi apar pe ecran doar literele, fără alte taste auxiliare. Virgula, punctul şi alte semne uzuale nu sunt disponibile pe tastatura principală, ci apar prin comutarea pe Simboluri, împreună cu cifrele. Nu prea mă încântă să apăs de 3 ori ca să introduc o virgulă sau un punct (Simbol – virgulă – Simbol pentru revenire). E vreo alte metodă?

Cam atât am făcut la prima butonare. Continui testele, instalez software (fuck iTunes, numai gândul la el mă enervează), testez calitatea semnalului şi postez noi descoperiri. Până acum, văzând calitatea display-ului, tastatura și meniurile mi se pare un telefon foarte bun și elemente precum carcasa sau ecranul justifică ducerea prețului mai sus decât cel al unui smartphone uzual. Ca să merite toți cei 3699 de lei trebuie însă sa fie totul perfect și asta voi testa în continuare. Până acum mi-a plăcut ce-am văzut, dar testul adevarat va fi la multitasking, rapiditate, stabilitate și cât de bine îmi pot face eu activitățile mele normale cu iPhone 4.

Citiți si:

iPhone
EvoMAG
iPhone 4 16 GB 3,699 lei
asus s5507

    14 comentarii

  1. Nu trebuie sa mai apesi o data pe simbol pentru revenire, ci simplu spatiu. Oricum dupa semnele de punctuatie se pune spatiu, deci e ok asa… Iar cand termini de scris o fraza apesi de doua ori pe spatiu, si iti pune automat “. ” (punct si spatiu)

    E practica tastatura asa, si o sa te obisnuiesti cu ea. Merita sa apesi pe o tasta in plus pentru simboluri si sa scrii fara greseli, zic eu. Nu se compara totusi cu swype-ul celor de la Samsung.

    Incearca sa-ti invingi repulsia fata de iTunes si pe langa aplicatiile uzuale testeaza si variantele lite ale jocurilor mai populare. Chiar daca nu te prea joci pe telefon, o sa vrei sa le ai acolo chiar si numai pentru 5 minute de relaxare din cand in cand :)

      (Citează)

  2. Astept concluziile review-ului. Sunt de acord cu tine ca pentru a plati dublu fata de un smartphone asemanator care ruleaza android trebuie sa stie sa faca multe. Mult mai multe.

    In alta ordine de idei, htc-ul arata ca si cum ar fi petrecut un sejur in afganistan :))

      (Citează)

    • @AdrianG: HTC e chiar ok, nu are nici o problema. Carcasa era murdara, asta e tot. Daca il sterg cu o carpa umeda, arata ca nou pentru ca n-a patit nici un accident pana acum.

        (Citează)

  3. Nu e nevoie sa apesi de 3 ori pentru un simbol care nu apare pe tastatura principala. Pentru punct poti sa apesi Space de 2 ori. Ca sa nu mai apesi de 2 ori, duci degetul pe butonul de schimbare simbol apesi si fara sa iei degetul de pe ecran il duci pe simbolul dorit si iei degetul si se va intoarce automat la tastatura initiala. Este FOARTE utila treaba asta si ingenioasa. Sper ca m-ai inteles.

      (Citează)

  4. @MaTr3o: thanks, nu stiam de asta si nici nu mi-ar fi fatat mintea sa incerc vreodata cred :) Intr-adevar, e ingenioasa chestia si e si a naibii de utila.

      (Citează)

  5. Un pic offtopic, de ce nu este acest post si pe mobbi.ro ? Si de ce pe mobbi.ro nu exista un link ca aici catre o lista cu review-uri ? :) (aceasta din urma este mai mult o sugestie decat o intrebare :) )

      (Citează)

    • Am vrut sa fac din review-ul la iPhone o chestie ceva mai personalizata. De mult imi doresc unul la teste, eu, aici, nu blogul un pic mai impersonal care este mobbi. De asemenea, pe mobbi.ro era in desfasurare concursul, era haos mare in comentarii, ar fi trecut cumva neobservat. Voi muta si acolo posturile acestea si acum ca stiti cu totii ca fac un review la iPhone 4 (de asta il gandesc ca pe un serial), urmatoarele posturi probabil vor avea doar introducerea aici si versiunea full pe mobbi.ro, cu tot cu comentarii.

        (Citează)

  6. @Pastia: pe mobbi probabil o sa fie review-ul complet…

      (Citează)

  7. Intr-adevar, display-ul ala e clar o imbunatatire. Nu ca la 3GS care era mai varza decat cel de la 3G :))

      (Citează)

  8. imi permit sa atasez si eu 2 poze cu iPhone 4 dupa prima cazatura.
    Concluzie: baieti faceti-va asigurare cand vi-l cumparati, nu muriti pentru 2 euro / luna.

    http://www.imigi.ro/public/pview/15417/1.jpg

    http://www.imigi.ro/public/pview/15418/2.jpg

      (Citează)

  9. Asigurare la telefon?? 2 euro pe luna si ti-l rezolva ei daca il scapi…?

      (Citează)

    • @Gabriel: doar daca il cumperi de la un operator, ca altfel nu ti-l asigura.

      @Victor: iPhone-ul e mai fragil de la aceeasi inaltime. Are sticla pe ambele fete.

        (Citează)

  10. @Gabriel: dap, cam asta e ideea.
    gizăs Daniel de la ce altitudine a picat de arată în halul ăsta? Eu am scăpat wildfireul de la 1 metru pe beton (de două ori) și are doar o zgârietură pe carcasă.

      (Citează)

  11. Vi se pare scump iPhone 4? … incercati sa il procurati de aici: http://gifts.kudosnetwork.co.uk/108880
    E mult mai OK varianta asta (Freebie Marketing)!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus