►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mă gândesc la o idee de fast-food: un loc în care să-ţi prepari chiar tu shaorma sau pizza. Nu mă refer de la zero, ci doar să poţi controla etapele importante, elementele cheie cum s-ar zice.
De exemplu pe mine mă enervează că cei ce împachetează shaorma nu amestecă ingredientele în interiorul lipiei, ci le pun la rând, astfel încât uneori iau o gură şi mănânc doar castraveţi muraţi sau doar cartofi prăjiţi. Şi oricâtă bunăvoinţă ar avea respectivii, n-am cum să le explic exact ce vreau atunci când zic “doar puţină varză, te rog… şi pune-i mai multă maioneză, să nu fie uscată”, pentru că puţinul meu nu se potriveşte mereu cu al lor. Aşa că uite ideea mea. Cineva îţi dă lipia, te învaţă cum să o ţii în mână, îţi arată de unde să iei ingredientele şi să le pui în ea, dar le pui tu cu mâna ta, le amesteci, le roteşti, îţi pui exact trei fire de varză şi fix patru bucăţi de castravete murat, dacă aşa ai gusturile. Ţi se pare că băiatul de la shaorma (că veni vorba, femeile de ce nu lucrează la shaormării?) n-a pus sos şi în vârful ei? Nu-i nimic, tu îi acorzi toata atenția pentru că e shaorma ta, faci doar una şi nu te grăbeşte nimeni, îţi permiţi să petreci chiar şi 3-4 minute aranjând-o perfect.
Similar şi cu pizza. Nu am chef să învârt coca în aer şi să bag cu lopata în cuptor. Dar aş prefera să-mi aranjez eu ingredientele pe ea aşa cum vreau, că poate îmi place să pun porumbul pe exterior, şuncă la mijloc şi roşiile în centru. Sau între fiecare două felii de şuncă vreau să pun una de bacon, nu doar să fie aruncate la întâmplare pe aluat. Le aşez eu, apoi dau ok-ul omului care să o pună în cuptor şi să mi-o aducă la masă, unde o aştept cu bucurie.
Simplu şi rapid, că e o treabă de maxim 5 minute pentru client. Şi ar trebui să mă coste mai puţin, nemafiind nevoie de armata de shaormari şi bucătari pe care îi înlocuieşte chiar mâna clientului. Culmea e că cei ce au auzit deja de la mine această idee n-au fost încântaţi de ea: “De unde să ştiu eu să fac shaorma? Păi ies în oraş ca să gătesc tot eu?”
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
27/10/2010 la 11:09 AM
Stii ca si Kramer din Seinfeld a avut idea asta acum vreo 15-20 de ani. Bine, el zicea ca sa-ti faci singur si blatul de pizza.
De fapt, nu ai de unde sa stii ca cineva nu il vrea mai gros, sau mai subtire, sau mai gros spre exterior si subtire la mijloc :)
Ovi(Citează)
27/10/2010 la 11:26 AM
Daca ai fost vreodata la dristor kebab (bdul marasesti) ai vazut ca acolo e coada mereu de cate 10-12 persoane, uneori chiar mai multe, daca ar sta fiecare sa-si faca saorma singur, ai astepta o vesnicie.
Un restaurant special pentru asa ceva ar merge, desi nu cred ca ar atrage asa multa lume si implicit nu ar merita investitia.
AdrianG(Citează)
27/10/2010 la 3:20 PM
Doua lucruri imi vin in cap la prima strigare.
Pe de o parte sigur toti romanii ar pune exclusiv o tona de carne in ea si numai carne daca se poate (vezi cam ce se intampla pe la noi la un salad bar), asa ca din punct de vedere al patronului ar fi o gaura.
Pe de alta ma gandesc numai la igiena personala a majoritatii pe care ii vad in toalete publice, care pleaca dupa ce isi fac nevoile fara sa se spele pe maini si nu cred ca as vrea sa-mi pun ingrediente dupa ei sau sa pun mana pe ustensilele folosite de ei (aici de mentionat ca acelasi lucru se poate intampla si cu angajatul care prepara produsul).
Si mai sunt anumite procese in fabricarea unei mancari care trebuiesc respectate si pe care nu le stie oricine si sa tii un angajat sa explice fiecaruia tot acolo ajungi si produsul final s-ar putea sa iasa prost si asa pierzi clienti etc.
Ca o treaba de nisa as vedea-o mergand, desi personal nu m-ar atrage. In SUA de exemplu, poate si in alte parti, sunt restaurante in care se organizeaza cursuri in care mai multe cupluri vin impreuna, prieteni intre ei, gatesc impreuna cu un chef si la sfarsit consuma ce au produs, o chestie foarte buna din multe puncte de vedere, dar care din nou la noi nu cred ca ar merge.
O zi buna,
Bogdan(Citează)
27/10/2010 la 4:10 PM
Ar merge, dar ca nisa. Ca noutate e misto sa faci asta o data, de doua ori. Si doar pentru feluri de mancare gen pizza sau paste si daca oferi si feluri standard.
Intr-o oarecare masura am vazut deja asta. de pilda restaurantele braziliene unde iti aduc bucatile de friptura la masa si tu le pui pe plita incinsa exact cum iti place. Sau restaurantele japoneze unde gatesc in fata ta. La Subway unde ii spui ce vrei in sandvis si ti-l face destul de uniform.
Cat despre restaurantele unde iti dau cursuri de gatit, sunt si prin Praga la restaurantele de lux dar costa cam 150-300 de euro de persoana, chiar si mai mult. E misto ca idee, au meniuri gourmet, speciale. Bine nu sunt cursuri de gatit de unde iesi cu un certificat ,e o seara de gatit in cuplu, cu prieteni, cu un bucatar alaturi si in care faci feluri de mancare deosebite.
Inca o chestie, restaurantele Ambiente tot din Praga, all you can eat paste si pizza. Periodic vine un ospatar la masa cu un platou pe care are felii de pizza sau cu un vas de paste, de fiecare data diferite si poti sa iei sau sa astepti runda urmatoare, la alegere.
ioana(Citează)
27/10/2010 la 8:40 PM
@ioana: Ca nisa zic si eu, ceva inedit. Si nu e vorba de gatit serios, ci de 5 minute in care se implica si clientul. As prefera asa decat sa ma stramb dupa aia ca e prea mult porumb pe pizza.
@Bogdan: Nu fi asa sigur. Locul nu s-ar adresa alora care ar vrea doar carne. In plus, o shaorma e foarte ieftina, cred ca te costa 3-4 lei sa o faci cu toata carnea din ea. Si se vinde cu 15 lei.
nwradu(Citează)
27/10/2010 la 10:02 PM
astea-s fitze sau idei pentru oameni care n-au cu ce sa-si umple timpul.. si pana la urma, daca tot ai chef de gatit, de ce nu iti faci nene acasa, in bucataria proprie, unde esti sigur de fiecare ingredient pe care il folosesti..
..nu mai vorbesc de mirosul care intra in haine (cum te imbraci, de “bucatarit” sau iesi la pizza in niste haine cat de cat de “oras”?
gabitza(Citează)
27/10/2010 la 10:54 PM
Pentru ca nu am cuptor de pizza sau arzator de shaorma?!?
nwradu(Citează)
27/10/2010 la 10:58 PM
@nwradu
sa ziceam ca una normala facuta de ei costa 3-4 lei, daca dublezi carnea din ea se face 5-6 lei si asta doar materia prima, dupa mai adaugi spatiu, personal, utilitati si nu stiu daca iti mai da, e mult de discutat si trebuie calculculate bine cifrele inainte, asta daca se incumeta cineva la o treaba de gen. Poate fi o idee buna pentru cineva care vrea sa se pozitioneze in piata destul de aglomerata.
@ gabitza
nu cred ca e doar o idee a unor oameni care nu au cu ce sa-si ocupe timpul cum zici. In ultimii ani, cand se spunea ca economia tot creste, se deschideau mii de restaurante, era una dintre cele mai la-ndemana afaceri, aveai sau nu habar, puneai mana pe ceva bani si-ti faceai restaurant. Odata cu strangerea pietii, nefiind pozitionate cum trebuie, multe au disparut cum au aparut. Asa ca o idee noua, cum e cea de fata, poate duce o afacere pe o nisa care sa-i asigure supravietuirea si cresterea, deci nu este de neluat in seama (inovatorii vor supravietui mereu).
Iar in legatura cu partea de miros, personal prefer oricand mirosul de mancare in haine decat cel de tigari, omniprezent in locurile publice de la noi.
Bogdan(Citează)