un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Supraveghetorii sunt mereu de vina

6 Sep 2010  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Ca şi în cazul incendiului de la Giuleşti, unde asistenta este acuzată că n-a fost Super Woman, un nou caz asemănător a apărut la Costineşti. Un elev de 14 ani s-a dus să se scalde în mare, deşi profesoara din tabără îl avertizase că salvamarii au ridicat steagul roşu şi îi interzisese să intre în apă. Elevul s-a înecat. Profesoara riscă acum dosar penal.

Trecând peste tragedia respectivei familii (în continuare mă sperie modul în care o mică neatenţie, o mică greşeală sau pur şi simplu ghinionul îţi pot curma viaţa), profesoara de ce ar urma să aibă dosar penal? Ar fi trebuit să-l oprească pe respectivul elev… dar cum? Cum opreşti un copil de 14 ani, aflat în tabără, la mare, la soare, le fete şi distracţie, să nu meargă la o baie? Am avut şi eu 14 ani, aţi avut şi voi, la vârsta aia nu judecam logic şi cu siguranţă vorba bună nu mă oprea dacă vroiam să fac ceva, mai ales dacă păream şi foarte cool.

Trebuia să-l bată? Să-l încuie în cameră? Să se ducă după el pe plajă şi să-l supravegheze non stop, să sară în apă după el? Pe ceilalţi cum îi supraveghea? Trebuia să se pună în fața lui ca matadorul la o coridă? Lumea nu-şi dă seama că într-o astfel de tabără profesorul e doar un însoţitor care spune ce e permis și ce nu, însă nu poate stopa anumite acţiuni, când un copil îşi pune mintea să le facă?

asus s5507

    4 comentarii

  1. Eu sunt profesoara de 8 ani. Regulamentul e asa: inainte sa pleci intr-o excursie cu elevii trebuie sa ai aprobare de la inspectoratul scolar judetean. Ai niste acte de semnat, cu niste responsabilitati foarte mari. Dar multi profesori trec peste regulament considerandu-l doar birocratie. Desi actele sunt semnate, aprobarile date, nimeni nu ia in serios gravitatea acestui act. Profii profita ca merg gratis si lasa elevii destul de liberi cand ajung la destinatie. Apoi mai intervine un fapt: sunt luati in excursii copii care au probleme de disciplina. Nu toti profesorii sunt asa, dar destui considera ca a fi responsabil pentru viata unui elev nu e mare lucru… e o simpla excursie! In cazul profei de mai sus, nu stiu cine a fost cu adevarat vinovat (tind sa cred ca elevul… caci orice i-ar fi facut, pustiul tot “evada” pentru o ultima baie in mare), dar nici nu pot sa afirm ca profesoara este nevinovata, caci situatia nu a fost “un accident” (in genul: a trecut strada si l-a calcat masina… sau erau toti pe plaja, era vreme buna, se scaldau in valuri si unul mai slabut a fost luat de apa), ci o situatie conflictuala, in care elevului i s-au impus niste reguli pe care le-a incalcat, iar profesoara nu a putut sa-l determine sa nu le incalce. Concluzia mea e asta: ori stii ca poti sa tii in frau niste pusti (oricat de majori sau minori ar fi ei!) si chiar iti asumi cu seriozitate rolul pentru care ai semnat un act, ori nu faci excursii cu elevii… ca oricum ii vezi la scoala 9 luni pe an, nu-i nevoie sa-i vezi si in vacante.

      (Citează)

    • @docica: cum poti sti ca ii poti tine in frau? Cum reusesti sa stii asta? Pentru ca am fost si noi elevi. Iar eu, desi aparent cuminte, uneori faceam niste prostii inimaginabile din care acum zic mersi ca am scapat cu viata. Tu ce-ai fi facut daca respectivul zicea ca el face o baie, ca e ultima zi si vrea sa para cool? Cum il opreai? Il legai de calorifer?

      @A.Faith: responsabilitate au toti, dar cum il opreai? Si un parinte e responsabil pt copilul sau, fara angajament scris, dar daca se ineaca in mare nu cred ca parintele capata dosar penal.

        (Citează)

  2. Radu, întrebarea mea pentru tine sună cam aşa: dacă tu aveai un copil de 14 ani pe care-l lăsai în tabără şi se întorcea în costum din lemn de brad acasă, pe cine trăgeai la răspundere?

    Cum zicea şi cea care a comentat mai sus, cadrele didactice care pleacă în astfel de tabere îşi asumă, în scris, angajamentul că vor avea grijă de grupul format. Ori asta înseamnă inclusiv puşcărie dacă un tâmpit face baie în mare şi nu mai iese pe picioarele lui de-acolo.

      (Citează)

  3. nu ştiu dacă e cea mai bună idee, dar încerc să răspund şi la ultimele întrebări pe care i le-ai pus antevorbitoarei mele: cel care ajunge profesor face o şcoală unde se predă pedagogie. dacă vorbim de profesori absolvenţi şi de liceu pedagogic, cu atât mai bine, pentru că fac acele cursuri de pedagogie la un nivel mult mai avansat. fie că le place, fie că nu le place.

    Ca idee, acei profesori pe lângă abilităţile dobândite în anii de studiu, adesea mai beneficiază şi de acel fler personal. Aşa cum tu te pricepi la telefoane şi “miroşi” din start un model slab, aşa se descurcă unii (mie mi-ar plăcea să spun majoritatea, dar ştie toată lumea că nu-i bine să adopţi o atitudine idealistă în realitatea zilelor noastre) care pleacă în astfel de tabere cu colectivul lor.

    Deci se poate controla un grup de elevi aflat într-o tabără, mai contează să ştii şi cum să-ţi “păstoreşti turma”. Că uneori, vorbim de o turmă :))

    Revenind la întrebarea adresată mie, am o vagă bănuială că dacă ţi se îneacă copilul din vina ta, puţin îţi mai pasă de consecinţele legale. Nu sunt foarte informat cu privire la acest domeniu, dar mie asta-mi sună a neglijenţă, iar dacă acel copil mai are ceva fraţi, cred că părinţii sunt decăzuţi din drepturi dacă se dovedesc a fi vinovaţi pentru moartea vreunuia. Dar repet, nu sunt avizat în acest domeniu, e doar o simplă bănuială :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus