un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review Asus UL30J

9 Sep 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Notebook-ul Asus UL30J are ecran LED de 13,3 inci, procesor Core i5-520M, placă video nVidia 310M dedicată plus una onboard (soluţia Optimus), 4GB de memorie RAM, 640 GB de hard-disk, un webcam integrat, wireless N, HDMI şi un touchpad ce suportă multi-touch. E performant, dar şi portabil, eu îl plasez în gama business, “de şefi”.

Încep să fiu tot mai convins că atunci când e vorba de laptopuri lumea nu prea e interesată de teste gen 3D Mark şi cât de rapid calculează numărul Pi cu 15.000 de zecimale. Mai ales cu tehnologia de acum, laptopurile au toate performanțe apropiate în gama în care se plasează, diferenţele reale din punctul de vedere al cumpărătorului fiind date de timpul de viaţă al baterie, calitatea construcţiei şi uşurinţa în utilizarea zi de zi. Prin urmare, review-ul meu nu poate fi decât foarte subiectiv.

CONSTRUCŢIE
UL30J e solid, bine făcut. Carcasa ecranului este din aluminiu, dacă nu mă înşel. Totul este bine îmbinat, iar greutatea totală de aprox. 1,7 kg este foarte acceptabilă pentru un model de 13 inci. Îl iei lejer cu o mână, ba chiar l-am purtat în ghiozdan o zi întreagă împreună cu alte obiecte şi nu m-am simţit deranjat de el.

Carcasa subtire

Carcasa subtire

Spre deosebire de Sony Vaio Y, pe care l-am văzut acum câteva luni şi cu care îl compar, LED-ul de power de pe Asus e mic, discret şi albastru. Nu-ţi zgârie retina, nu îţi luminează camera. Touchpad-ul este integrat în carcasă şi îl sesizezi doar pentru că are altă textură, altfel nici n-ai şti că e acolo. E mişto că e multi-touch, de exemplu scroll-ul nu se mai face plimbând degetul pe latura sa dreaptă, ci mişcând oriunde pe touchpad nu cu un deget, ci cu două. Este mult mai comod decât metoda veche. Ba chiar am descoperit că degetele nu trebuie să fie lipite, aşa că gesturile devin mult mai uzuale, iar laptopul răspunde întotdeauna precis.

Taste spatiate

Taste spatiate

Spatele

Spatele

Touchpad cu multitouch

Touchpad cu multitouch

Pe stânga e o ieşire VGA, una HDMI şi un port USB, iar pe dreapta cititorul de carduri, mufele audio, alte două porturi USB, cel de reţea RJ-45 şi mufa pentru alimentare.

Stanga

Stanga

Dreapta

Dreapta

Partea nasoală e că se cunoaşte orice atingere cu degetul pe carcasă, atrage amprente mai ceva decât Bianca Drăgușanu privirile bărbaţilor.

HARDWARE
Ecranul are culori şi luminozitate bună, dar e foarte glossy. Asta e unul din punctele rele, căci prea e oglindă.

Ecran oglinda

Ecran oglinda

Procesorul rulează la 1,07 GHz şi accelerează până la 1,6 atunci când e nevoie, un widget de pe ecran arătându-ţi cât de rapid se întâmplă asta. Placa video e adevărata minune tehnologică aici. Sistemul Optimus presupune existenţa unui chipset video integrat (în cazul de faţă, un Intel GMA 4500), care consumă puţină baterie şi e foarte bun pentru aplicaţii uzuale gen Internet, Office, email, messenger şi altele. Porneşte un film HD sau un joc şi sistemul comută imediat pe a doua placă video, cea dedicată, un nVidia GT 310M cu 1 GB memorie RAM, un adevărat tren de mare viteză. Poţi urmări lejer filme Full HD sau să te joci ceva. Poate nu Crysis sau Mafia 2 la maxim, dar un Starcraft 2 merge bine.

Foarte mişto e cum se face această comutare: instant, direct, fără să observi. Variantele mai vechi de Optimus necesitau restart sau măcar redesenau ecranul, dar acum s-a ajuns la o generaţie ce poate fi utilizată fără inconveniente pentru utilizator. Treaba asta e genială!

LED mic

LED mic

Procesorul cu un consum foarte mic şi acest sistem video fac ca bateria să reziste 5 ore spre 7, cu tot cu wireless-ul pornit. Deja ce e peste 5 ore pentru mine e bun, aşa că nota 10 din partea mea!

PERFORMANŢĂ
V-am cam spus deja că te poţi inclusiv juca ceva pe acest laptop, prin placa nVidia GT310M. Filmele Full HD merg bine, cei 640 GB de hard-disk sunt mulţi, foarte mulţi, eu unul n-aş avea cu ce să-i umplu, cei 4 GB de memorie sunt bineveniţi, că doar rulează un Windows 7 pe 64 de biţi.

Merita amintit aici că placă de bază integrează şi sistemul ExpressGate, care e un sistem de operare bazat pe Linux şi integrat într-un mic cip. În loc să porneşti Windows-ul, poţi buta acest Express Gate, care porneşte în câteva secunde şi îţi permite un acces de bază la fişiere şi Internet. Dacă vrei să cauţi rapid ceva pe net sau să te uiţi dacă ai un mail nou, o poţi face în 3-5 secunde cu Express Gate, în loc să aştepţi vreo 30 de secunde să pornească Windows-ul şi toate driverele din spatele său. Asus a promovat această tehnologie şi se găseşte inclusă şi în diverse plăci de bază desktop, un alt element pe care mi l-aş dori şi eu.

Vine cu o grămadă de soft de la Asus. Nu ştiu ce face şi nici n-am vrut să aflu, dar te sperii când deschizi meniul de Start şi scrii Asus. M-am jucat un pic cu cel de la camera web, care e tare simpatic. Îmi detecta fața şi îmi punea automat mustăţi, îmi făcea să iasă fum din urechi sau să mi se învârtă ceva în jurul capului. Are o grămadă de efecte şi bănuiesc că acestea sunt emoticoanele viitorului.

Webcam

Webcam

Pe total, am făcut ce-am vrut pe el şi am fluierat tot drumul, ca să zic aşa. Nu m-a deranjat cu nimic. Tastatura spaţiată îţi ia maxim 2 zile să te obişnuieşti cu ea, la fel şi touchpad-ul cu multi- touch. E performant exact cât trebuie. Dacă vrei mai mult, te orientezi spre alte game şi dimensiuni.

CE E BUN

  • portabil şi performant
  • hard-disk imens
  • placă video performantă, ieşire HDMI
  • bateria ţine mult

CE E RĂU

  • ecranul cam glossy
  • carcasa, deşi solidă şi bine făcută, pare ieftină pe acest negru banal
  • ventilația și răcirea puteau fi îmbunătățite

CONCLUZIE
Un laptop portabil şi performant, nu pot să o spun mai bine decât atât. Are placa nVidia integrată şi asta îl pune peste Sony Vaio Y la performanţă, dar şi la preţ. Am spus că e de business, pentru oamenii activi, cu o viaţă plină, cei care vor un laptop ce face compromisul perfect între greutate, performanță versatilă şi baterie. Nu e pentru cei ce vor să arate bine cu el la masa de şedinţă, ci pentru cei ce au de muncit şi alergat.

Nu-l găsesc nicăieri la vânzare, dar va apărea în curând pe la 3700-4000 de lei, adică mai scump decât Sony Vaio Y, dar şi mai performant.

Alimentarea

Alimentarea

asus s5507

    7 comentarii

  1. intr-adevar, distribuitorii n-au pe stoc bijuteria de mai sus, din acest motiv nu l-ai gasit online. :(
    momentan ce am gasit:
    – UL30A, care vine exact in aceeasi configuratie, mai putin placa video discreta…pret intre 2500-2700 Lei
    – UL80VT – varianta de 14″, preturi intre 3400-3700. Acesta din urma are si unitate optica (cam inutila din punctul meu de vedere in 2010), este cu aprox 300g mai greu…si o configuratie ce-i drept, diferita: Intel Core 2 Duo SU7300, care are plusuri si minusuri fata de Core i5-520M .

    La plusurile lui SU7300 as mentiona performanta (SU7300 ruleaza la 1300MHz, e overclockabil :). I5-ul acela, desi e dual core + are hyper threading, e la 1 GHz, si chiar daca se overclockeaza si el, per total, in aplicatii single thereaded ramane sub 7300. Pe de alta parte i5-ul 520M va sta mai bine la autonomie (estimez 1/2h-1h)

    Banuiala mea, strict personala, este ca dupa ce s-au terminat stocurile de UL30J, distribuitorii asteapta inlocuitorul acestui, U31J, care vine in aprox 2-3 luni, cu placa video NVIDIA 415, 425…

      (Citează)

  2. Touchpad -ul asus nu are niciun merit. Este vorba de driverul synaptics care mai nou suporta multitouch.
    Dell-ul meu vechi de 4 ani suporta (si are) multitouch.

    Si ca sa fie fair, spune si ca nu se compara touch-ul cu ce ai pe telefon, sau cu ce au mac-urile.

      (Citează)

  3. Hmmm, mi se pare scumput, cel putin mie.
    Eu acum am luat un ultraportabil de la acer, ce-i drept modest la configuratie dar ptr ce-mi tre mie face.

      (Citează)

    • @ferike: si acesta nu mai vine?

      @cireasa: nu sunt foarte sigur, dar trebuie si touchpadul sa fie facut astfel incat sa stie de multitouch, nu e doar din driver totul. Si chiar daca e, multi fabricanti prefera metoda clasica de touchpad. Nu stiu cat de precis e cel de pe Apple, dar pe acesta am testat daca pot face scroll foarte fin, cu doar cativa pixeli, si raspunde foarte frumos la miscari micute din degete.

      @zelpix: da, pai de aia sunt multe game, ca sa gasesti ceva pe necesitatile tale. Eu de ex nu inteleg laptopurile de 16 inci, masive si puternice, nu vad la ce as putea folosi unul in loc de un desktop. La fel nu inteleg nici Alienware-urile de 11 inci.

        (Citează)

  4. radu, dupa cum am afirmat, este doar o presupunere de-a mea , nu stiu daca si cand si in ce fel isi fac comenzile distribuitorii locali (RHS, SCOP)…totul depinde de ei si de canalele lor de distributie (daca vine o cerere express de la un retailer, etc)

      (Citează)

  5. hh, nu-mi place sa trolez, dar citind si acest articol vad ca si tu pui crysis ca joc generic consumator de resurse. si eu spuneam ca nu as lua un laptop pt crysis, comentand articolul inrudit cu acesta.

    ps: era vitala folosirea trepiedului pt poza?

      (Citează)

    • Vorbeam la modul generic de Crysis, nici eu nu l-as juca pe laptop pt ca am un desktop performant. Dar sunt multi care au renuntat la asa ceva si poate din cand in cand sunt tentati de anumite jocuri. E bine sa stie ce si cum pot juca.

      Trepiedul e util pentru ca pot forta ISO 100 si ies fotografii mai bune. Nu am lumina buna in camera ca sa le fac din mana. In plus, e mai simplu sa misc laptopul si apoi sa apas butonul aparatului din orice pozitie, stiind ce fotografiaza.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus