un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Legarea moderna de glie

27 Sep 2010  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Mi-am dat seama că, deşi trăim într-o perioadă a libertăţilor individuale duse la extrem, oamenii sunt în majoritate în continuare sclavi, de data aceasta ai băncilor şi ai creditelor pe care le au de plătit. Stăpânii lor nu mai sunt boierii din conacul din vârf de deal, ci miliardari neştiuţi decât de câţiva, ascunşi pe iahturi sau prin vile din toată lumea, dar care tot un fel de stăpâni le sunt. Nu te naşti sclav al lor, ca pe vremuri, ci din proprie iniţiativă deschizi uşa băncii şi păşeşti înăuntru, semnând chiar cu mâna ta actul prin care te-ai îndatorat pe viaţă.

E un sistem ascuns sub zâmbete frumoase, sedii frumos amenajate şi reclame TV bine gândite, dar efectul final este acelaşi ca şi acum multe secole: eşti legat de glia modernă a creditelor bancare şi nu poți evada decât după mult timp şi după multă muncă.

În ciuda libertăţilor pe care ne place să gândim că le avem, adevărul este acesta, unul mai sinistru şi conştientizat de puţini. Ba chiar, pun pariu, majoritatea celor ce plătesc acum bani grei la credite au intrat pe uşa băncii cu teamă în suflet că nu vor fi acceptaţi în sistem şi apoi au răsuflat uşuraţi când au semnat contractul final. Sclavi cu acte în regulă, la propriu, şi optimişti atunci când au devenit aşa, bucuroşi că în sfârşit îşi vor cumpăra casa, maşina, televizorul sau concediul pe care l-au dorit.

Nu ştiu cum au început băncile. Îmi aduc aminte ceva de la istorie când, odată cu revoluţia industrială, băncile s-au impus pe piaţă şi aici au rămas şi probabil vor mai rămâne multă vreme. Nu ştiu însă cine e “arhitectul” din spatele acestui sistem, omul care şi-a dat seama că poate lua tribut ani în şir de la alți oameni fără măcar a le da de bănuit că le-a devenit stăpân. Mă întreb mai degrabă altceva, dacă peste câteva sute de ani oamenii vor studia istoria şi vor vorbi despre aceste secole la modul “şi atunci a fost perioada băncilor, când oamenii luau bani de la cei bogaţi şi apoi munceau chiar şi 35 de ani pentru a-i rambursa, plătind lună de lună bani grei”, aşa cum noi discutăm acum despre boieri, iobagi sau regi absolutişti.

Matrix este un science-fiction despre oameni trăind într-o lume închipuită, neştiind că visează totul şi că de fapt sunt conectaţi la nişte aparate ce îi utilizează că surse de energie. Lumea creditelor bancare este bazată pe acelaşi sistem şi e chiar reală.

Până acum n-am avut nici un credit la bancă (şi sper nici să nu am vreodată, dar nu sunt convins că voi reuşi), dar mă uit la alţii din jurul meu cum lucrează doar pentru ca la sfârşitul lunii să aibă cei 500-600 de euro ce reprezintă rata la bancă, fie că e vreun leasing auto sau vreun apartament, eventual unul luat în perioada de vârf a preţului imobiliarelor, cu 100.000 de euro pe ceva ce azi s-ar vinde cu doar 50.000 (ba chiar ştiu pe cineva care a luat creditul şi de la Volksbank pentru asta).

Trăim degeaba într-o lume descentralizată, în care ni se spune că poţi munci unde vrei tu, în orice domeniu şi în orice firmă, fiecare cu regulile şi beneficiile ei. Statul nu te mai condiţionează prin nimic concret, pentru că ce-i ce-l conduc sunt nişte marionete inutile. Dacă vrei, poți să nu faci nimic și să stai acasă, ca un pustnic modern.  Şi totuşi, deşi ridicăm în slăvi aceste libertăţi moderne ale individului şi le comparăm cu viaţa mult mai sumbră de la început de secol 20 sau de acum mai multe secole, aceste libertăţi sunt, pentru majoritatea oamenilor, de mult apuse, sacrificate chiar de mâna lor, după cum spuneam mai sus.

Majoritatea oamenilor din jurul meu trăiesc cu frică în suflet că, dacă îşi pierd slujba, îşi vor pierde şi casa, maşina şi tot ce mai au pentru că nu vor avea de unde să plătească rata lunară la bancă. Scopul lor în viaţă, scopul lor pe următorii 35 de ani şi poate şi mai mult, este, deşi nu-şi dau seama sau nu vor să o recunoască, doar să aibă din ce plăti rata la bancă, pentru că nici măcar nu vor să-şi închipuie ce s-ar întâmpla dacă nu ar reuşi.

Eu îmi închipui undeva prin lume, probabil pe un iaht de lux sau la ultimul etaj al unui zgârie-nori tronând deasupra oraşului, un grup de oameni care râd şi îşi freacă mâinile de bucurie că au reuşit să facă acest truc şi să ducă omenirea pe această cale.

asus s5507

    26 comentarii

  1. 2 lucruri de zis:
    1. Alternativa la un credit imobiliar este sa strangi bani timp de mai multi ani, timp in care stai in chirie. Pentru orice altceva, un credit mi se pare cam stupid, dar pentru locuinta nu prea vad alte solutii.
    2. Nu pot sa nu observ cat de consecvent esti in subiectele abordate: Inghetata, Cherry Cola, I can has cheezburger, Sclavia moderna. Iar eu te urmaream initial pentru calatorii :)

      (Citează)

    • @botzi2001: ofer gama completa :P

      @animaloo: Tot mai multi oameni pe care ii vad in jur lucreaza pentru a plati creditul. Nu fac legatura ca daca nu il platesc pierd casa, ci li se opreste privirea de ansamblu la datoria catre banca si atat. Vad ca n-ai inteles ce zice postul: e o observatie asupra modului in care civilizatia moderna se afla cam in acelasi sistem de sclavie si legare de glie si munca pe care o fac ca si acum cateva secole, diferenta fiind ca acum e tot mai bine deghizat totul. Chiar nu-mi pasa in cat timp iti iei tu masina sau ca altfel nu ti-o puteai permite, nu despre asta vorbeam.

      @nashu_mare: eu nu vad nici chiria ca pe un avantaj. Am scris demult de tot asta https://www.nwradu.ro/2008/05/manac-si-chiria/
      Cum spuneam si mai sus, ideea postului este alta. Dar ce zici tu se leaga perfect in el. Care va fi valoarea unei locuinte dintr-un bloc de 30, 60 sau 80 de ani? Zero! Ai muncit toata viata pentru ea, ti-ai platit ratele, iar la sfarsit nu mai valoreaza nimic. Poate ca tie nu-ti pasa, pentru ca ti-ai trait viata si asta a fost, dar copiilor nu le lasi mare lucru. Ce le ramane lor de facut? Un alt credit, o alta banca, o noua locuinta… Macar sa faci credit la o casa pe care o poti darama si reconstrui cu materiale mai noi.

      @Meneopol: probabil as fi facut la fel in locul tau. Repet, nu-i condamn pe cei ce au luat credite, ci doar observ modul in care acest sistem reprezinta doar o forma de sclavie moderna. Un prim pas catre un sistem mai bun, mai deschis, mai ieftin pentru tine, mai permisiv cu eventualele probleme este intelegerea acestui sistem si a modului in care ne-a schimbat lumea. Trebuie sa fie candva si o revolutie economica si o schimbare a modului in care se invart banii prin lume.

      @Duke: am auzit de cineva din Germania care avea un Passat full-option. S-a casatorit, avea nevoie de mai multi bani asa ca a vandut-o fara sa stea pe ganduri si a trecut la o Skoda Octavia, ca e mai ieftina si mai usor de intretinut.

        (Citează)

  2. LOL. bre radule, la postul asta, era sa lesin de ras.

    Oamenii aia muncesc pentru a plati creditul? HAHAHA. Poate vrei sa zici “oamenii aia muncesc pentru a avea o casa”. asa da.

    hai sa vedem care ar fi solutiile? Vreau o masina. Am 25 de ani. dece o vreau tine de mine, nu de alcineva.
    credit lunar: 200E.
    asta insemna ca pentru o masina de 10k o sa lucru: 50 de luni. Adica eu, 4 ani, o sa pun luna de luna bani, sa imi iau la 29 de ani masina.
    Sau, iau credit si il platesc luna de luna. si la 29 de ani, am masina deja de 4 ani. eventual am ternat creditul deci masina e a mea
    Deci. am avut parte 4 ani de constrangeri cu masina in loc de 4 ani de constrangeri nematerializate.

    Da. bancile sunt ival.

    Deja, despre casa nici nu mai vorbesc.

    mdea. patetisme ieftine cu bancari rai. vorbeste si despre petrol/alcool/softisti

      (Citează)

  3. @animaloo, lucrezi intr-o banca?

    Alternativa la un credit pentru o locuinta e chiria, nu economisirea. Poti bine merci sa stai cu chirie, preturile fiind mai mici decat rata. In schimb, ai dezavantajul de a te putea muta unde vrea muschiul tau, daca te muti si cu serviciul sau daca banii iti permit mai mult. Sau asta era avantaj? Nu mai stiu. In plus, vei avea intotdeauna o casa noua sau veche, pe masura banilor pe care ii dai, astfel incat dupa 35 de ani vei sta tot intr-o casa noua.

    Pe partea cealalta, a investitiei, astept sa imi explice careva cum va creste pretul unei locuinte aflata intr-un bloc de apartamente, daca acel bloc va avea 30, 60, 80 de ani. Cine ti-l mai cumpara atunci daca, pentru a il valorifica la adevarata valoare (a se citi “demola si construi ceva nou”) e nevoie sa detii toate apartamentele?

      (Citează)

  4. Eu sînt unul din cei care şi-au dorit casă deci de mine puteţi rîde pînă nu mai puteţi. Dar am o justificare simplă a greşelii mele: o familie de tineri căsătoriţi nu poate trăi lîngă părinţi, au nevoie de spaţiul lor, de liberatatea lor. Ar fi fost o variantă şi cu chirie dar chiria la momentul respectiv era fix cît o rată lunară iar faptul că la sfîrşitul creditului rămîneam cu casa era un plus în favoarea ratelor. Aici mi se pare că povestea Matrix a lui Radu este de fapt realitatea sîngeroasă, nici o instituţie a statului nu a limitat avalanşa de credite şi nu a educat populaţia spre a înţelege cu adevărat efectele unui împrumut. E clar că majoritatea celor împrumutaţi sînt oameni simpli, cu nevoi, care nu au cunoştinţe economice… dar aceşti oameni îşi plătesc dările către un stat care nu i-a protejat cu nimic. În acest context îmi este greu să acuz băncile, ele sînt instituţii private, diabolice, hapsîne şi însetate de putere economică, astăzi sînt chiar un stat în stat, dar nu le pot acuza, sînt instituţii private.

    Astăzi îmi este din ce în ce mai greu să mă achit de datorii, a apărut şi un copil, au apărut şi probleme de sănătate, locul de muncă nu mai este loc de muncă iar şansele să mă reîntorc lîngă părinţii din ce în ce mai bătrîni sînt din ce în ce mai mari. Banca va beneficia de acest apartament dar nu asta e durerea mea cea mare, în acel apartament m-am simţit “acasă”, acolo mi-am găsit odihna şi liniştea, acolo am făcut un copil, acolo am băut cu prietenii apropiaţi. Îmi va fi greu să las toate astea dar va trebui, nu am ştiut în ce mă bag iar ceea ce părea o afacere la un moment dat s-a transformat într-un dezastru.

    Ce apreciez la articolul lui Radu este faptul că nu împroaşcă cu noroi în cei care au luat aceste credite. Este clar că cei mai mulţi au făcut rate pentru frigider, corniză, perdele şi geamuri termopan, chiar şi aceştia trebuiau protejaţi, dar printre ei sînt oameni care chiar aveau nevoie de case iar aici mă refer strict la tineri şi familiile tinere. Aceştia nu au vrut maşini, vile, telefoane scumpe, aveau nevoie de case, atît. Tocmai aceştia vor fi cei mai dezamăgiţi şi cei mai descumpăniţi.

    Eu sînt unul din cei care s-a resemnat, lupta cu morile de vînt este energie pierdută şi deja ma secătuit. Şi nu e visul meu în viaţă să lupt pînă la moarte pentru cauze deja pierdute. Unii dintre noi au strigat “Ieşi afară javră ordinară” iar javrele îi arată cu degetul ca pe nişte gunoaie ale societăţii în loc să înţeleagă că un om nu şi-ar jigni alesul dacă acesta nu l-ar fi părăsit. Sîntem un neam trădat de proprii aleşi şi prea singuri ca să mai răzbatem.

    Eu nu cred în dumnezeu dar cred că “ceva” mult mai intelgent ca noi va interveni la un moment dat, babilonul va cădea pentru că nu va mai avea pe ce să se sprijine. Am o teorie a mea în care cred cu tărie şi-anume că tehnologia va cădea la un moment dat. De tot. Atunci se va produce schimbarea adevărată şi curată pentru că va trebui să ne întoarcem la natură şi natural. Dar pînă atunci… pe 7 ale lunii am de plătit 300E.

      (Citează)

  5. Bancile au fost initiate de cavalerii templieri care (intamplator) n-o duceau foarte rau cu banii.
    @animaloo: daca vrei o masina de 10k, vei plati 18k. Nu mai bine cu avansul iti iei o masina mai ieftina (dupa nivelul de trai, care e reprezentat destul de bine de cuantumul avansului intrucat atat esti in stare sa economisesti) si traiesti linistit fara rate ? Dar si fara harfe de posesor de masina noua si/sau scumpa.
    In Romania, daca cineva are 3000 de iepuro, isi ia masina de 15-20k. In Germania, cu aceleasi economii cinve isi ia masina de 2k.
    (ON TOPIC) Oare lumea alege ratele doar pentru a simula un nivel de trai mai inalt (platind cu “libertatea”)? Raspunsul vine usor cand te gandesti cati platesc rate ani de zile pt. o plasma (de exemplu).

    @nashu_mare: pretul locuintei va creste cand va creste si cererea (ca despre usurinta creditarii nu mai e cazul o vreme de-acum incolo).

      (Citează)

  6. @duke: enter sporul pozitiv al natalitatii. Oh, wait…

      (Citează)

  7. @animaloo: iar pe langa cei 18K euro pentru returnarea creditului plus dobanda, o sa mai platesti si reviziile (cateva mii de euro in 4 ani), si full CASCO 4 ani (mai pune vreo 4000 euro). O afacere, nu gluma ;)

      (Citează)

  8. ah, radule dragă, d’aia te iubesc io pe tine (aka: te am în feed), pen’ că ești electronist!!!
    [nostalgie] am fost de curând prin leu, 15 ani de la terminarea facultății, e ceva mai mișto acum! [/nostalgie]
    să revenim!
    băncile au apărut în urma unei necesități: dorința oamenilor de a nu mai umbla cu valori la ei. există studii, analize etc, dar asta e, în mare, motivația acceptată.
    deci, în concluzie (vorba unui mare cuvântător), treaba cu matrix e așa… o licență poetic-electronică, să’i zicem.
    prin urmare (ergo, în limbaj electronic): bazele, rădăcinile articolului sunt bune, dar punerea în pagină lasă de dorit!
    nu poți blama băncile din cauza prostiei creditorilor. e ca și cum ai blama ferrari că’și vând mașinile muuult mai scump decât dacia (mașina = accesoriu care de duce din punctul A în punctul B; tu ai zis asta!)

      (Citează)

    • @al_core: bancile au aparut din motivul expus de tine, dar si-au schimbat modelul de afaceri intre timp. Uita-te la reclamele de la TV sau din geamurile agentiilor bancare: la ce se face publicitate, la posibilitatea de a nu mai umbla cu valori la tine sau la posibilitatea de a lua credite pentru orice? Transferul pur de bani este preluat de firme precum Western Union sau MoneyGram, bancile se indreapta spre alta cale.

      Si da, pot da vina pe banci. Nu doar eu o fac. De asta exista legi care cer sa afiseze clar comisioanele si DAE, de asta se cearta unii acum cu Volksbank si alte banci si de asta exista o stricta supraveghere a mediului bancar. Tocmai pentru ca unele banci te prostec cu promisiuni si vorbe buna, iti dau un credit si apoi descoperi ca tot cresc ratele.

        (Citează)

  9. o legare voluntară de glie – băncile nu te obligă să faci credit; și nu, nu e ca și cum n-ai avea de ales. eu cred că fiecare ar trebui să se întindă cât îi e plapuma și să se gândească la ce-i mai rău când face pasul major de a se îndatora la bănci. a căror apariție, de altfel, a precedat cu multișor revoluția industrială..
    cum nimeni nu poate fi sigur că va mai câștiga la fel și peste 5-10 ani, pentru incertitudini există mereu varianta chiriei.

      (Citează)

    • @Camil: exact despre asta vorbeam si eu. S-a facut in asa fel lumea in care traim incat te duci singur spre sclavie. Nu ai alta solutie daca vrei o casa sau ceva mai scump si ai un simplu salariu la dispozitie.

        (Citează)

  10. @nwradu: exact postul tau vechi imi da dreptate. Pentru acelasi apartament “bine utilat si pregatit” (inclusiv cateva dotari la care nu ma gandisem sa le caut, cum ar fi uscatorul de rufe, dar fara care nu cred ca mai pot trai azi… :D) de care vorbeai tu in 2008, eu dau acum 300 de euro (2 camere). E mult, e putin? Nu stiu, stiu doar ca pretul este variabil in functie de puterea de cumparare. Daca l-as fi luat in rate, as fi trebuit sa platesc ratele la valoarea din 2008. Plus dobanda variabila.

    PS: As fi putut sta si in casa pe pamant, fara sa platesc chirie, dar nu as fi avut aceeasi independenta. Curtea comuna sucks.

      (Citează)

  11. Nu poti inchide ochii si sa nu vezi firmele de succes care si-au inceput activitatea cu un credit (mai ales in tarile unde bancile nu iau si pielea de pe om), asa cum nu poti inchide ochii la milioanele de oameni care au ajuns pe strada din cauza creditelor. Creditul este un instrument care te poate ajuta sau te poate nenoroci, depinde cum, unde si pentru ce il folosesti. De obicei, cel mai rau ajung cei care doresc sa sara mai multe trepte decat ii tine.

      (Citează)

    • @Dan: ai dreptate, sunt si multe parti bune, dar si acele firme puse pe picioare cu un credit au suferit de aceeasi problema, tragand tare pentru a-l plati. Poate s-au eliberat mai repede decat un om normal care munceste 35 de ani pentru a da inapoi creditul luat pt casa.

        (Citează)

  12. E simplu, si imi pare rau ca dezamagesc probabil pe unii sau le confirm altora anumite banuieli, se numeste: CAPITALISM.

      (Citează)

  13. Hoooo, mici investitori, mai incet cu capitalismul pe scari! Un apartament cumparat sa stai in el nu se numeste investitie.

      (Citează)

    • @Lucian: nashu_mare are dreptate, majoritatea creditelor nu se fac pentru “investitii”, ci pentru a acoperi o nevoie personala. O masina nu e o investitie, un televizor nu e, probabil nici un apartament, decat daca poti anticipa piata pe multi ani. As fi cumparat si eu un apartament in anii 98-2000, daca as fi stiut ca incepnd cu 2003 creste exponential pretul lui si chiria.

      @iYli: ehm, nu sunt sigur ca despre asta era articolul meu, dar merge si asa :P

        (Citează)

  14. Bancile au inceput ca o idee buna dar au cam deviat de la scopul lor initial. Ce mi se pare mie cu adevarat ciudat este cum acesti natafleti qasi-inutili au reusit sa se infiltreze in orice (Nu mai exista nicaieri o blestemata de caserie ca sa nu-mi ridic salariul pe card) eu ce sa zic decat ca sunt un fericit (cu caramizile lui) ce nu se gaseste in nici o relatie semifeudala cu institutii financiar bancare.
    Ar fi o metoda ca sa nu mai apelam la banci, sa traim la un nivel acceptabil (adica sa avem un salatiu de ridicat de la bancomat si nu numai un pumn de graunte) si atunci creditul ar ramane doar la nivel de moft(masina de hatspe mi de koko) Pana la urma prostia si domnia se platesc.
    Aproape pe langa subiect dar eu cred ca bancile au devenit ceea ce sunt ca sa suplineasca capacitatea sistemului capitalist de a produce cu adevarat bunastare pentru toti.( La banca iti cumperi ,de multe ori, doar aparenta bunastarii )

      (Citează)

    • @aliosca: bancile sunt si o metoda de a genera mai multi bani decat sunt in lume. Tu faci credit pentru o casa. Banca ii da direct vanzatorului banii, dar de fapt ii da un cont cu bani virtuali in el, acesta ii da la altii tot prin banca, etc. Pana nu vin toti sa-i si ceara fizic la casierie, se vor tot face astea.

        (Citează)

  15. Pentru cei care imbratiseaza sistemul: cum credeti voi ca au ajuns casele sa coste de la 10k la 100k in 5 ani? Simplu, prin acordarea de credite sectorului imobiliar. Preturile cresc, bancile castiga oricum (chiar si cu 20% credite neperformante) indatorandu-i pe viata pe cutezatori. Ia sa stea lumea in chirie, sa vezi atunci ce vor scadea preturile la locuinte.

    pt cineva de mai sus: Asta cu transportul valorilor nu mai e de mult un argument, lumea financiara de azi e foarte aproape de un joc de noroc in care valoarea nu mai e fixa ci dependenta tot de sistemul care l-a creat.

    ps: primul stapan al sclavului de banca e televizorul. Dar asta e deja alta discutie.

      (Citează)

    • @leru: e acelasi sistem. Ca stai cu chirie sau ca esti proprietar, trebuie sa stai undeva. Cineva trebuie sa construiasca acele blocuri. Noi suntem la etapa in care s-au facut prea multe blocuri si nu mai vrea nimeni sa le ocupe, dar ideea e ca bancile isi gasesc mereu pe cineva care are nevoie de bani (unii pentru a construi, altii pentru a se muta in ele, de exemplu).

      Oricum se discuta prea mult pe exemplu casei luate prin credit.

        (Citează)

  16. @nashu: nu nu lucrez la banca. Am lucrat aprox 3 luni, dar munca era cam de maimuta. Ceea ce nu inseamna ca nu inteleg mecanismele.
    Creditul este un BUN pe care ti-l da banca. Bun pe care tu trebuie sa il platesti, pentru ca nimic in lumea asta nu e gratis

    Cu chiria ai avantajul ca te poti muta mereu, dublat de dezavantajul ca poti mereu sa primesti vesti neplacute de la propretar.

    @Duke. Nu. Duar 15k. restul cu masina luata din avans, sunt scoase din putzul gandirii.

    @Cristi Mosora: ha? Ai scos niste sume din burta. 18+dobanda+cateva mii + 4 mii casco? trecand peste faptul ca ai inteles gresit (masina a fost noua 10 mii, deci nu 18), daca luam masina cu banii jos nu mai plateam casco si revizii? Sau zici ca masina e o pierdere de bani, chestie cu care sunt vag de acord

    @nwradu. Folosesti cuvinte mari. “legare de glie”, “sclavagism”, pe care nu le inteleg. Ratele poti sa le platesti si daca lucrezi la polu sud. A. ca vrei sa pleci si sa nu mai muncesti, dar ai rate? aici e duda ta.
    acum nu stiu daca bancile sunt de vina. Ceea ce te face sclav al muncii este consumerismul in care traim. Unii castiga mai mult si isi permit lucruri cu banu jos, altii nu. sau, unii au rabdare alti nu. Banca nu e de vina.

    orcum e amuzant sa vezi de la un om care schimba telefoanele ca pe sosete ca se plange de consumerism :D

      (Citează)

    • @animaloo: evident ca poti sa nu apelezi la credite, dar majoritatea oamenilor sunt nevoiti sa o faca pentru a trai in in ceea ce societatea considera “normalitate”, adica sa ai o familie, o casa, o masina, etc. Ca poate te nasti bogat sau ca poate nu vrei nimic si traiesti acasa cu parintii ca un trantor, astea sunt cazuri particulare.

      Nu ma plang de consumerism sau de intreaga situatie, ci doar o observ.

        (Citează)

  17. @radu: Nici macar atunci nu ar fi fost investitie, ar fi fost bisnita si specula, fara plus valoare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus