un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

La Webclub despre Cloud Computing

28 Sep 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Cloud computing este prioritatea numărul unu a companiei.

Primele 3 priorități ale anului fiscal 2011 sunt adopția serviciilor de cloud computing, creșterea cotei de piață și dezvoltarea organizației Microsoft România.

Călin Tatomir, Director General, Microsoft România: „Se întrunesc toate condițiile pentru o adopție la scară largă a serviciilor de cloud computing, în general, și a celor oferite de Microsoft, în particular.

Asta declara Microsoft într-un comunicat de presă. Atât de important este, iar eu nu ştiam ce înseamnă cloud computing, aşa că m-am dus la Webclub-ul de astăzi ca să aflu mai multe chiar de la sursă. Au vorbit Zoli Herczeg de la Microsoft, Dragoş Manac de la Sinergetic Clouds, Alexandru Lăpușan de la Zitec şi Marius Panait de la Entelion Software, fiecare dintre ei implicat în cloud computing prin diverse firme şi platforme (Microsoft, Google, Amazon).

Ce este deci cu computerele prin nor şi cum să o explic eu cât mai pe înţelesul tuturor? E un nou sistem de abordare a aplicaţiilor, fie ele online sau nu, publice sau dedicate doar funcţionării firmei. În primul rând presupune o externalizare a hardware-ului, deoarece nu mai are rost să investeşti tu în servere, rackuri, UPS-uri, redundanță plus celelalte costuri adiţionale (salariul administratorilor de sistem, mentenanţă, pierderi prin downtime). Nu, le închiriezi de la alţii, de exemplu Microsoft, care îţi oferă câte maşini şi câtă memorie şi câtă redundanță vrei într-unul din multele datacenter-uri de dimensiuni gigantice pe care le au prin lume. Nu-ţi pasă unde e hardware-ul şi nici cine şterge praful de pe el, se ocupă alţii de toate acestea.

Asta e doar începutul. După cum spunea cineva, Cloud Computingul nu trebuie privit doar ca un outsourcing de echipamente, ci ca pe un serviciu ce are ca principal avantaj scalabilitatea. Poate aplicaţia ta online are succes neașteptat peste noapte, precum Twitter când se întâmplă ceva grav prin lume. Poate unul din clipurile tale video devine viral şi este foarte accesat. Poate strângi date timp de o săptămână, iar apoi într-o singură noapte faci nişte calcule foarte complexe cu ele. Eh, în acest moment cloud computingul îşi merită cu adevărat banii. E foarte uşor ca în mod automat sau schimbând 2-3 parametri în soft aplicaţia ta să nu mai folosească doar două servere, ci două sute, dacă de atât are nevoie pentru a funcționa bine.

Unde e asta util? Păi să zicem că ai un serviciu de video-on-demand care ziua cam stă degeaba, dar seara creşte de o mie de ori traficul pe servere, pentru că atunci e lumea acasă şi se uită la filme. Nici o problemă, ziua foloseşti 3 servere iar în cele trei ore ale serii urci la 1000 de servere, dacă de atât e nevoie, apoi revii la cele 3 iniţiale. Plăteşti cât consumi pe oră. În sistemul clasic, cu propriile tale servere ai fi avut nevoie de 1000 de maşini permanent, deşi le-ai fi utilizat doar câte trei ore pe zi, un cost imens şi inutil.

Vrei mai mult, plăteşti mai mult şi nu mă refer doar la servere suplimentare. Securitate crescută, backupuri şi failsafe-uri locale sau interconectate cu alt datacenter din altă parte a lumii, în caz că primul ia foc, criptări, mentenanţă specială, servicii diverse… poţi să îl ceri exact cum vrei tu şi ei aşa ţi-l dau, câtă vreme plăteşti.

Microsoft vine nu doar cu datacenter-ul, ci şi cu platforma Azure prin care se pot crea programe ce rulează în Cloud. La programare şi dezvoltare nu mă pricep şi nici nu vreau să mă bag, dar cei ce o fac trebuie să studieze Azure şi avantajele sale. Sunt de acord cu ce zicea Zoli Herczeg la Webclub, anume că cei ce dezvoltă acum aplicaţii noi, mai ales pentru online, trebuie să le gândească din start pentru cloud, fiind foarte uşor să le ruleze/hosteze local la început şi apoi să le porteze în cloud dacă au succes. E ceva ce trebuie avut în vedere pentru start-up-urile cu idei bune.

Faza bună este că acest cloud computing se potriveşte şi firmelor mici şi medii, care nu vor să se complice cu servere şi mentenanţă, ci preferă externalizarea şi mobilitatea pe care o oferă cloud-ul, dar şi firmelor mari fie la nivel de ţară fie chiar cele multinaţionale, care îşi vor descentraliza astfel infrastructura şi o vor face uşor accesibilă de la orice filială din lume.

Faza rea este că mulţi sysadmini vor fi daţi afară în momentul când munca lor se va muta în cloud.

asus s5507

    7 comentarii

  1. şi despre partea de securitate nu s-a vorbit? că Google a cam sfeclit-o cu Docs acum câteva luni din cauza arhitecturii serverelor. A lăsat date ale utilizatorilor libere altor utilizatori care n-aveau dreptul. Desigur, au băgat-o pe-aia cu “niciun cont n-a fost compromis” dar…

      (Citează)

    • Ba da, chiar eu am intrebat. Se pare ca nu-si pune nimeni problema de securitate a datelor, toti stand linistiti la acest capitol si avand incredere in sistemele curente. Situatia ar fi cam urmatoarea:
      – datele nu sunt stocate “in clar” in servere si nici in mirroruri, ci eventual criptate, fragmentate, etc.
      – daca vrei masuri specifice de securitate, platesti si ti se ofera cat vrei. Depinde deci de respectivul site cata grija are de datele tale.
      – unele date sunt prin lege gestionate in anumite moduri, de exemplu in Germania se cere ca toate datele sa fie stocate pe servere din Germania, etc. Unii au nevoie speciala ca serverele cu care lucreaza ei sa fie in UE, de exemplu.
      – date bancare sau medicale nu vei vedea prea curand in cloud, din cauza legilor stricte.
      – statistic vorbind, mai multe scapari de date sau compromiteri ale securitatii au loc in sediul tau, din cauza sau prin rea-vointa oamenilor tai, decat din astfel de datacenteruri unde cei de acolo habar n-au ce se intampla inauntru.

      Eu am dat ca exemplu firma AOL si acele cautari care au facut mare valva acum vreo 2-3 ani. Data aparent inofensive au generat un scandal mare. Raspunsul e ca in cloud nu esti mai putin sigur decat in varianta clasica. Securitate absoluta nu-ti garanteaza nimeni. Impotriva hackingului sunt ceva mai bine protejate sistemele lor, pentru ca au investit in ele si stiu sa le gestioneze bine.

        (Citează)

  2. Ar fi destule de discutat, cloud-ul este abia la inceput, dar in SUA este considerata ca tehnologia cea mai cautata in 2011.
    Dar si acolo intampina o gramada de probleme, SLA-ul oferit de companiile de cloud este considerat inacceptabil de companiile mari (deci va trebui modificat), apoi deocamdata se negociaza in cazul unei probleme ivite cine va fi responsabil (si aici totul e cam ambigu), dupa aia sunt probleme de genul ca providerii ar dori sa poata schimba din mers datele contractului in functie de incarcare (lucru inacceptabil de catre companiile beneficiare mari).
    Din alt punct de vedere cloudul pare a fi binevenit pentru genul de afaceri pe care le-ai descris tu mai sus, unde incarcarea serverelor e disproportionata pe timpul zilei, dar nu si de cele cu incarcare predictibila (aici Qualcomm a spus de exemplu ca nu-si va duce ERPul in cloud pentru ca incarcarea lui este foarte predictibila si stiu exact cand trebuie sa scaleze si unde).
    Asa ca probabil pe la sfarsitul anului viitor in SUA va fi implementat oarecum ok, asa ca la noi poate anul viitor vor fi ceva migrari (desi ma indoiesc, asta depinde si de marii jucatori de cloud care au reprezentante la noi de cat de bine isi vor marketa produsul – mai bine zis de cat de repede vor populariza conceptul aici)

      (Citează)

    • @Bogdan: Imi spunea Zoli Herczeg ca acest cloud computing a fost gandit pentru firme mici si mijlocii sau startupuri care ar prefera sa plateasca doar ce consuma, fara sa fie nevoie de investitie mare initiala. Cu toate acestea, firmele mari au sarit si ele pe cloud, fiind foarte atrase de posibilitati (in special cele cu filiale la nivel de continent sau lumea intreaga). Deci ma gandesc ca problemele pe care le descrii tu se trateaza in mod particular cu astfel de firme, dar clientii small si medium sar fara probleme in caruta cloud-ului.

        (Citează)

  3. tu cred ca ai intrebat la intalnire despre procentul de SaaS

    Bazilide: Ponderea SaaS in piata de software

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus