►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Se dau două ceaiuri, unul de afine şi altul de zmeură.
Apoi se dă lista lor de ingrediente, de unde se observă că cele două ceaiuri au acelaşi conţinut, diferenţa de arome făcându-se cu 2% afine sau 2% zmeură. Dacă le vedeţi la raft, închideţi ochii şi luaţi unul la întâmplare, că nu e vreo diferenţă mai mare de 2% între ele. Şi ce mă-sa e o floare de porumbar?
18 comentarii
03/09/2010 la 4:03 PM
Nu-i mai bun ceaiul ala cumparat din piata, de la taran?
Emilian(Citează)
03/09/2010 la 4:27 PM
nici “ceaiul” de la taran nici chestiile de mai sus nu sunt ceaiuri ci infuzii. primele 2 chiar infecte, la taran ai avea sanse mai bune :). ceai pe bune gasesti in cateva magazine de ceai, dar si acolo majoritatea sunt tot felul de amestecuri infecte de ceai plus arome. am avut surpriza (f neplacuta) sa gasesc tot felul de arome de kk in ceaiurile de la carturesti&co. pana la urma tot ce am mai bun in “colectie” vine din magazine serioase din alte parti din lume.
stefan(Citează)
03/09/2010 la 4:30 PM
Si, concluzia care este? Ca a bea ceai este un hobby scump, care nu poate fi sustinut decat prin cumparaturi din strainatate?
Eu zic ca un ceai de tei, cules de tata direct de la sursa, e infinit mai bun decat ceaiul pe care l-a dat Radu exemplu.
Emilian(Citează)
03/09/2010 la 5:01 PM
@Emilian: stefan se refera probabil exact la ceaiul ceai, care e o planta, nu la ceaiul de tei, musetel, sau alte tampenii.
ipo(Citează)
03/09/2010 la 5:03 PM
are dreptate Stefan. Ce zici tu, Emilian, se numeste infuzie. Ceai e doar o planta anume si poate fi de diferite categorii, in functie de perioada de uscare, tipul de planta etc. (alb, verde, negru, rosu). Ceai adevarat am cumparat si eu din Austria. Dar totusi ceai in diferite combinatii (fructe sau frunze de alte plante) am gasit chiar si in Galati… si de foarte buna calitate. La plafar gasesti tot felul de plante pe care le poti face “ceai” (adica infuzie)… si daca nici asa nu esti multumit, cel mai usor e sa culegi planta cu mana ta. Eu am adunat coada soricelului de la Busteni, menta din muntii Dobrogei sau musestel, menta si sunatoare chiar de la bunica mea din curte.Oricum menta cresc si acasa in ghiveci , asa ca am tot timpul plante proaspete.
docica(Citează)
03/09/2010 la 6:02 PM
emilian, ceaiul e o planta. in principiu exista ceai verde si ceai negru. cele albe si rosii sunt acceptate de unii ca “ceaiuri”, puristii le baga la infuzii. in rest tot ce ai spus tu sunt infuzii, nu ceaiuri. nu e nimic rau in asta, doar ca nu sunt “ceaiuri” :).
eu traiesc in strainatate, deci mi-e mai usor sa mi le procur, dar am gasit in romania de multe ori ceaiuri bune, problema e ca ceaiurile cu arome puternice artificiale sunt majoritare.cat despre hobby costisitor, poti gasi si in romania ceaiuri bune, trebuie doar sa cauti cu atentie si sa alegi citind bine eticheta. supermarket-urile ies din discutie.
stefan(Citează)
03/09/2010 la 8:17 PM
si eu mi-am luat ceai negru din londra, ceai alb din barcelona, ceai verde din paris, ceai cacaniu deschis din roma, etc. si traiesc in strainatate deci mi-e f. usor sa imi procur ceaiuri adevarate, nu ca prostii de voi care ziceti ceaiuri la infuzia de menta, prostilor care sunteti prosti.
Pentru toti deontologii ceaiului un citat din dex:
CEAI, (1) s. m., (2, 3, 4) ceaiuri, s. n. 2. S. n. (De obicei urmat de determinări care arată felul) Băutură obținută prin macerația, infuzia sau decocția frunzelor de ceai (1) sau a unor plante medicinale
NeaFane(Citează)
03/09/2010 la 9:31 PM
altul care doarme cu dexul sub perna si il ia drept referinta pentru orice :)
intreaba orice om care bea ceai si o face cu pasiune si iti va explica diferenta intre ceai si infuzie. de la aspect, aroma, gust, textura,etc. pana la efectul asupra organismului.
nu a facut nimeni clasamente, doar ca nu e rau sa poti face diferenta intre un ceai si o infuzie. si intre un ceai adevarat si lipton, care e un fel de solutie de gargara. dupa aia poti incerca sa vezi ce importanta are recipientul in care il prepari, apa, modul in care o fierbi si o torni, temperatura, timpul de infuzie, etc. si nu, nu e snobism sau fite, este o pasiune. asa ca e usor de inteles, chiar daca nu scrie in dex, de ce unii “deontologi” tin la diferenta intre ceai si infuzie.
o seara buna :) si un ceai rosu ;), e bun pentru somn
stefan(Citează)
03/09/2010 la 10:05 PM
Cand vine vorba de definit termeni in limba romana dorm cu dexul sub perna.
Snobism este sa crezi ca ai iluminat pe cineva cu informatia ta despre “ceaiul de ceai” care se gaseste si la mega imageul din rahova, nu doar in “alte parti din lume”. Ca nu este de colectie este deja o discutie care nu are nici o tangenta cu articolul de fata.
NeaFane(Citează)
03/09/2010 la 10:07 PM
Traiască habotnicii de pretutindeni.
nea_caisa(Citează)
04/09/2010 la 9:21 AM
Uuuuu, tea fan boys!
nashu_mare(Citează)
04/09/2010 la 11:21 AM
Nici nu ma gandeam ca se poate ajunge la scandal pornind de la un ceai.
nwradu(Citează)
04/09/2010 la 12:04 PM
adica insinuezi ca ceaiul nu e un lucru serios ? :D
stefan(Citează)
04/09/2010 la 12:21 PM
O fi :P
La noi se gasesc niste ceaiuri ok la Demmer Teehaus
https://www.nwradu.ro/2010/02/demmers-teehaus-magazin-de-ceaiuri/
In rest, in ceainarii mi s-au parut cam fara gust. Poate sunt prea vechi, dar nu ramane o aroma puternica sau un gust solid, indiferent cat timp tii in ibric ceaiul. Cred ca e cam la noroc ce si de unde iei.
nwradu(Citează)
04/09/2010 la 11:47 PM
porumbar = arbust care produce porumbele, niste fructe asemanatoare strugurilor negri romanesti, care iti fac gura punga inainte de a da inghetul si care sunt delicioase dupa ce da inghetul. Au un continut EXTREM DE RIDICAT in vitamina C. N-ai prea umblat prin natura, stimabile :P
http://ro.wikipedia.org/wiki/Porumbar
N/A(Citează)
05/09/2010 la 9:02 PM
Nu prea, dar cred ca nici tu, ca altfel ai cita din experienta personala, nu de pe Wikipedia :P
nwradu(Citează)
05/09/2010 la 9:05 PM
Ma tem ca n-ai facut o comparatie intre ce am scris eu si ce e scris pe wikipedia :P
N/A(Citează)
07/09/2010 la 11:10 AM
Oh, am dat din greseala de acest post. Pacat ca va certati asa pe denumirea corecta, ca sa scapati de confuzie puteti sa fiti specifici : ceai verde, ceai negru, ceai alb , ceai oolong sau ceai de musetel, etc. Daca intru in casa la oricine nu ma apuc sa ii explic ce si cum este corect, pentru ca cuvantul “ceai” e de uz general deja.
In domeniul calitatii nu intru in detaliu , dar la noi in tara doar un magazin imi place, si nu e Demmers (Desi acolo din cand in cand, se mai gaseste ceva cat de cat acceptabil ) .
Si acum pentru Stefan , categoriile principale de ceai ( pe care puristii cum zici tu le accepta) sunt alb, galben , verde , oolong, negru , puerh , toate din planta de ceai . Fiecare are subcategorii si variaza un pic de la tara la tara. Ceaiul negru e cunoscut cu numele de ceai rosu in China ( numa refer la roibos) si dintre toate e aproape cea mai tanara categorie . Daca la rosu te refereai la rooibos, atunci probabil ca si la alb te refereai la altceva, oare la ce?
P.S.:
Acelasi nwradu care pe cand eram tanar era moderator pe Linkmania?
caleaceaiului(Citează)