un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Testez un notebook Asus UL30J

17 Aug 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Ca să revenim la “business as usual” după concediu, am acasă un notebook de toate frumuseţea: Asus UL30J. Cred că se adresează gamei business, deoarece are procesor Core i5-520UM la 1,07 GHz, dar care uneori accelerează spre 1,6 GHz, ecran LED de 13,3 inci4 GB de RAM şi sistem video dual prin placa integrată plus o Nvidia GT310M pe care comută atunci când e nevoie. În plus e negru, discret, puţin cam greu la 1,7 kg, dar are carcasa de aluminiu pe partea frontală.

Vreau să testez în primul rând cum îmbină cele două placi video. Trecerea de la cea on-board la cea nVidia se pare că se face instant, fără deranj pentru utilizator, şi asta vreau să testez pornind filme HD şi poate chiar şi un joc. Îmi place clapeta silenţioasă cu închidere magnetică şi tastatura cu butoane bine dimensionate şi spaţiate, precum şi un touchpad imens. Eu îl văd ca fiind concurent cu Sony Vaio Y [mini-review], dar cred că este un pic mai scump (şi posibil mai performant) deoarece are această placă video dedicată GT310M la bord.

Apropo, ce s-a întâmplat cu Asus? Acum câţiva ani făceau doar plăci de bază şi intrau şi pe placi video, o evoluţie normală. După aceea am avut un PDA de la ei şi ţin minte că mă gândeam “Asus? PDA? Fac şi din astea?”. Apoi au reinventat netbook-ul prin EEE PC. Acum am intrat pe site-ul lor oficial, fac computere de gaming, monitoare, telefoane mobile şi PDA-uri, routere şi rețelistică (şi din câte ştiu, sunt foarte bune), sunt locul 5 în lume la laptopuri, ba chiar fac şi periferice şi accesorii pentru calculatoare. Asta pe lângă business-ul iniţial pe plăci de bază, video, sunet, surse, etc. Eu unde am fost când s-au întâmplat toate astea?

asus s5507

    21 comentarii

  1. Nu stiu unde erai tu, dar eu am un laptop de gaming de la ei (Asus X55 SV) si sunt foarte multumita de el. In aproape 2 ani n-a avut nici o problema, doar a trebuit curatat de praf o data, si ruleaza jocuri destul de bine.

      (Citează)

  2. Arata bine jucaria, chiar foarte bine! Evolutia Asus in ultimii ani e chiar surprinzatoare, eu as spune ca practic ei au “inventat” netbook-urile. Ce erau inaintea EEE PC-urilor eu nu le-as numi netbook-uri.
    Am pus mana pe cateva laptop-uri mai noi de la Asus si toate mi-au lasat impresia unor produse bine construite. Modelul de fata e chiar bestial.

      (Citează)

  3. Lol, da, de acord cu Jen si Robert. Am un M70VN si, in afara de mizeria de Vista cu care a venit (macar au bagat o cantitate decenta de bloatware, n-am stat juma’ de zi sa dezinstalez prostii ca la HP si Dell) si limita stupida la 4GB RAM (cu care l-am cumparat), n-am ce sa-i reprosez.

    Spor la butonat, sa ne zici si cum e in jocuri si Photoshop (de la CS4 in sus foloseste placa video pt accelerare).

      (Citează)

  4. Gama UL de la Asus contine produse de exceptie. Prima data cand am avut o jucarie din asta in mana am crezut ca e un fel de netbook, atat de usor si micut (a se citi subtire) era.

    Asus trage tare sa intre in top 5 worldwide al producatorilor de pc-uri. De curand citeam ca mai au un pic si dau jos Toshiba de pe locul 5. Pe piata noastra cred ca asus-ul e no.1 la notebookuri, netbookuri si componente ca placi de baza si placi video.

    Legat de gama de produse… au multe produse, dar multe sunt doar branduite. Spre exemplu unele monitoare din gama low end sunt luate de la alt producator (chestie confirmata de o persoana care a desfacut cateva lcd-uri asus)

      (Citează)

    • Nu cred ca sunt nr 1 la noi. Toshiba si Acer sunt sigur in fata, poate si HP. In orice caz, acest Asus e foarte bun, dar si costa. HDD-ul e de 640 GB, mi se pare imens pentru un laptop.

        (Citează)

  5. Eu am un Eee PC 1008P, foarte stilat (de fapt, m-a dat gata carcasa lui care nu e lucioasa sa se vada orice urma de deget, dar nici mată si totusi foarte shic) si foarte rezistent. Inainte sa il comand, am cercetat piata si cica Asus ar fi avut una dintre cele mai mici rate de probleme de garantie. Carcasa e solida, tastatura e exact cum imi place, mi-au dat si doua baterii, porneste instant, touchpadul e multi touch… De fapt scriu acum de pe el, de la mare de sub o umbreluta. E pornit de azi-dimineata.

      (Citează)

  6. Hehe, tocmai azi mi-a venit de la emag Eee PC 1008P-ul. Carcasa intr-adevar e bestiala. Abea astept sa ajung acasa sa-l butonez. Urmeaza si un review…

      (Citează)

    • Din ce vad, 1008p-ul are bateria foarte slaba, la jumate din cauza dimensiunilor reduse. Windows 7 Starter cum e? Ce are in minus?

      De curiozitate, licenta aia de 6 luni la BitDefender o folosesti?

        (Citează)

  7. Pe roz? :D

      (Citează)

  8. :))) pe maro. Si asa au ras colegii de mine…

      (Citează)

  9. Vezi ca pe partea cealalta a cutiei e varianta maro. :D

      (Citează)

  10. Dacă ma întrebi pe mine, eu nu l am luat de la emag. Windows 7 starter, din ce am văzut pana acum, nu te lasă să schimbi wallpaperul din interfaţa. Are totuşi asus aplicaţie pentru asa ceva.

      (Citează)

  11. Ah, si nici interfaţa aero nu are. Si vine standard cu 2 baterii.

      (Citează)

  12. Deci windows 7 starter e ideal :D

      (Citează)

  13. Asa ma gandeam si eu. De cand il folosesc, nu i-am simtit lipsa intefetei (pe care o am doar cand ma conectez prin remote desktop connection la desktop-ul meu). In schimb, ar fi fost misto suportul pentru multi-monitor. Acum pot sa privesc simultan pe displayul netbookului si pe un monitor extern dar doar imaginea clonata, la rezolutia displayului. Daca vreau rezolutie mai mare trebuie sa aleg doar monitorul extern/proiectorul.

    Bine, nu are nici media center sau cum aia a ma-sii se numeste prostia din Win 7 normal, dar cine ii simte lipsa?

    Pe de alta parte, parca nu e disponibil decat pentru netbookuri.

      (Citează)

  14. @Radu: bateria e Li-Polymer si e de 2900 mAh, 31 Wh. Nu stiu inca cat tine, dar din experientele mele anterioare cu telefoanele mobile, bateriile cu Li-Polymet sunt cele mai bune si rezistente in timp. In momentul de fata Windows-ul imi arata incarcat la 97% si o durata de functionare de 5 ore si 25 minute. Sunt legat pe wireless si navighez pe net. Partea buna e ca vine in pachet cu 2 baterii!
    Desi am Win 7 instalat pe PC, sunt cam scarbit de Windows. Deocamdata il folosesc doar din comoditate. Nu pot sa-ti spun care e diferenta intre Starter si cel normal, pentru ca nu m-am bagat in el sa vad ce stie. Am instalat pe PC programele care le folosesc si atat.
    Am sa testez pe el si Ubuntu netbook remix, care mergea mai bine decat Win XP pe un Eee PC 900 pe care l-am avut(de fapt inca il mai am, dar odata cu achizitia noua, il consider “istorie” :-) ). Sa vad pe asta cum merge.
    Licenta de Bitdefender e doar pe factura, cred ca se poate descarca de undeva… Cu siguranta n-am s-o folosesc, Bitdefender e campion la tocat resursele.
    Il mai folosesc cateva zile si voi scrie un review complet.

      (Citează)

  15. @robert, vezi ca, implicit ASUS iti da un mic linux (nu mai stiu ce varianta) pentru o butare instantanee (zic ei), cu programelele de baza pentru comunicatie, skype, messenger (imi scapa numele acum, dar e pe toate distributiile de linux) si cred ca si tweeter si facebook. :))

    Altfel, butarea de pe stick a lui Ubuntu mi s-ar parea crima si pedeapsa, sa nu zic blasfemie, pentru scopul pentru care au fost creeate netbookurile.

      (Citează)

  16. @nashu: am vazut ca are minisistemul acela de linux, dar inca nu l-am testat. De fapt am si pe placa de baza din PC. Niciodata nu am fost atat de grabit ca sa nu pot astepta incarcarea sistemului de operare, asa ca nu am folosit Express Gate-ul nici pe PC.
    In ceea ce priveste Netbook Remix-ul, e un vis pe langa Win XP, boot-area de pe stick e un pic anevoioasa, ma refer la manuirea netbook-ului, dar eu am ras Windows-ul si am instalat pe SSD Ubuntu. Dupa ce ii configurezi serverele pt. update-uri(ca sa-si scoata tot ce-i trebuie, inclusiv codecuri), e un vis!
    Mai mult ca sigur si de pe asta voi rade 7-le.

      (Citează)

    • @nashu_mare: auzisem ca Starter ar fi limitat la maxim 4 programe simultan si de asta ma temeam.

      @Robert: si eu la fel cu BitDefender, de asta intrebam. L-am avut trei luni cu licenta, l-am dezinstalat dupa 5 zile de stres. Sunt curios sa descopar oameni care chiar il cumpara si il utilizeaza din proprie initiativa. Mai caut :P

      Express Gate e o inventie super-marfa!

        (Citează)

  17. Erau 3 programe simultane, dar a fost doar in plan. Pana sa apara oficial, Microsoft a scos porcaria asta.

    1008p iese din standby intr-o perioada de maxim 2 secunde, deci nu vad de ce as folosi Express Gate. :)

      (Citează)

  18. pt cei cu placi video discrete NVIDIA ce suporta tehnologia Optimus (ca modelul de fata), exista tool-uri care va arata in timp real cand se activeaza / dezactiveaza placa video

    link aici: http://forums.laptopvideo2go.com/topic/26992-optimus-test-tools-finally-in-users-hands/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus