►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mă tot frământă o problemă încă de când s-au anunţat micşorările de pensii şi salarii: cum va pune în practică guvernul micşorarea de salariu, deoarece orice modificare de acest gen înseamnă un act adiţional la contractul de muncă, act cu care trebuie să fie de acord şi respectivul salariat?
Răspunsul l-am aflat ulterior: guvernul va face apel la articolul 53 din Constituţie, care îi dă dreptul să restrângă anumite drepturi cetăţenilor în cazul în care siguranţa naţională este ameninţată. Cu alte cuvinte, vor anula bugetarilor dreptul de a beneficia de prevederile contractului de muncă semnat între ei şi instituția în care lucrează, vor anula dreptul de a protesta că nu mai sunt plătiţi ca până acum, ci cu 25% mai puţin, iar termenul “siguranţă naţională” va fi văzut în acest context ca reprezentând bunul mers al țării, ameninţat de criză economică.
OK. Tare ideea. Dar, din câte ştiu, orice sindicat, imediat după aplicarea acestei decizii, poate face o plângere la Curtea Constituţională. Iar această Curte, alcătuită numai din experţi în lege şi Constituţie, în mod normal ar trebui să concluzioneze că acţiunea guvernului este neconstituţională. O fi confuză legea supremă a ţării, dar despre acel termen “siguranţa naţională” ne dăm cu toţii seama că se referă la cazuri de război, fiind chichiţa prin care statul poate instaura legea marţială, trimite armata în stradă, recruta pe oricine, etc. Oricât am da-o într-o parte sau în alta, nu se referă la crize economice şi bugete mânărite şi aparate administative prea încărcate şi neprofitabile.
Curtea Constituţională, fiind, din câte cred, instanţa supremă din stat, cea ce veghează ca legea supremă să fie respectată, are drept de viaţă şi de moarte şi asupra preşedintelui şi guvernului şi tot. Dacă decide că acţiunea lui Boc nu e constituţională, trebuie anulată. Dacă Boc nu ascultă de decizia Curţii, atunci România încetează a mai fi o ţară democratică.
Recunosc că nu ştiu bine domeniul şi rolul acestor entităţi, dar dacă am dreptate, tare sunt curios să văd cum vor ieşi din situaţia aceasta. Din câte țin minte, Emil Boc e profesor chiar de drept constituțional, așa că probabil știe cum să evite această capcană. Dar cum o face?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
02/06/2010 la 2:09 PM
Cam acelasi lucru sunt si eu curios. Astept raspunsurile oamenilor care se pricep :)
Buna treaba cu postul asta!
AdrianG(Citează)
02/06/2010 la 3:05 PM
Curtea Constitutionala a decis ca o masura similara este legala. Este vorba de numarul de zile libere acordate fortat unor categorii de bugetari. Existand un precedent este putin probabil sa se ia o alta decizie acum.
Mirel(Citează)
02/06/2010 la 3:21 PM
Curtea Constitutionala o sa-si dea acordul pt invocarea acelui articol.
Uita-te la Baselu cu cata incredere sustine guvernul in acest demers. Nu prea cred sa aiba CC o pozitie total opusa fata de a lui Basescu.
Pe de alta parte, mai rau ar fi sa nu fie de ajuns aceste masuri, iar la anul sa mareasca TVA si cota unica.
Sau, cel mai rau pentru mine, sa elimine scutirea de impozit programatorilor.
un băicoian(Citează)
02/06/2010 la 5:06 PM
@nwradu: “şi aparate administative prea încărcate şi neprofitabile” – asa credeam si eu dar http://www.capital.ro/articol/de-ce-altii-isi-permit-armate-de-bugetari-si-noi-nu-135486.html
Este adevarat insa ca patura de sus a administratiei este incompetenta si nu poate administra eficient si profitabil pentru tara resursele de care dispune. Gresesc, administreaza “profitabil” pentru membrii de partid, rudele si prietenii lor.
@Mirel: “Curtea Constitutionala a decis ca o masura similara este legala” – nu a fost similara. Daca nu ma crezi intreaba un profesor de drept constitutional din indiferent ce universitate vrei. Chiar si particulara.
Personal cred ca o sa treaca de Curte si presedintele o sa o promulge.
@un băicoian – “Pe de alta parte, mai rau ar fi sa nu fie de ajuns aceste masuri, iar la anul sa mareasca TVA si cota unica.
Sau, cel mai rau pentru mine, sa elimine scutirea de impozit programatorilor.” – reducerea de venituri si pensii cu 25 respectiv 15%, se face pentru a se incadra intr-o tinta de deficit bugetar de 6,8% in 2010 urmand ca in 2011 sau 2012 (nu stiu exact) deficitul sa ajunga la 3%. Cum se poate face asta? Venituri mai multe la buget. Exclus, o sa scada colectarea. Alte reduceri de salarii si pensii? Nu cred. Ce ramane? Cresterea taxelor si impozitelor.
Whizz(Citează)
02/06/2010 la 5:48 PM
uite aici o alte parere. Eu merg pe mana femeii de la secunda 30. Arata prea bine :D
un băicoian(Citează)
02/06/2010 la 5:49 PM
Şi mai e o hibă în sistem pe care nimeni nu o bagă în seamă, faptul că nu există sindicate sau mai degrabă cine să acţioneze în justiţie aceste decizii legislative. Nu cred că ciocoflenderii gurişti de astăzi se pot numi lideri de sindicat. Scursurile astea sînt mai vîndute puterii decît oricine altcineva, grija lor maximă fiind în aceste zile ca orice formă de protest să se desfăşoare în cea mai paşnică şi domestică formă. Profesorii au fost puşi cu botul pe labe în două discuţii, pensionarii mai au un pîrţ… deci ei nu sînt o ameninţare, sistemul medical nu-i prea interesat de zilele de grevă pentru că asta înseamnă cîteva zile fără şpagă… şi tot aşa. Mişto cum ai pus problema, mă refer la context. În mod normal, într-o ţară normală, nu ar avea cum să primească ok-ul Curţii Constituţionale dar noi trăim într-o românie a lor locuită de noi.
Meneopol(Citează)
02/06/2010 la 6:06 PM
Solutia e simpla: si cei de la CC sunt oameni si sunt pusi acolo pe criterii politice fiecare dintre ei fiind sprijinit de diferite partide si mai ales sunt santajabili. Vezi http://www.evz.ro/detalii/stiri/omul-lui-boc-pentru-curtea-constitutionala-a-picat-la-vot-897085.html , chiar zilele astea se da o mare batalie pentru 3 locuri de la CC
dmz(Citează)
02/06/2010 la 6:43 PM
@un baicoian – depinde de gusturi. Pe de alta parte cata incredere poti avea intr-un consilier de la justitie, care in CV la capitolul seminarii si simpozioane scrie IQ COMUNITAR în loc de ACQUIS COMUNITAR. IQ este abrevierea de la Intelligence Quotient – coeficient de inteligenţă (sunt sigur ca cei care citesc blogul lui Radu stiu diferenta si implicit, sunt la cel putin un domeniu, mai buni ca ea) şi nu are nicio legătură cu termenul acquis care reprezintă ansamblul de drepturi şi obligaţii asumate de statele membre ale Uniunii Europene. Nu crezi? Google e la un click distanta.
Asa cum spuneam, ne conduc varfurile mediocritatii.
Whizz(Citează)
02/06/2010 la 7:43 PM
Credeti ca este greu sa treci ceva prost prin vreo institutie din romania si sa o scoti la capatul celalalt ca masura la fel de proasta? Oameni aia de la curte sunt si ei pusi acolo pentru ca intr-un fel sau altul sunt destul de manjiti si de santajabili, nu pentru nesfarsita lor intelepciune. Pana si profesorii sunt santajabili si asistentele si…cred ca si bunica-mia e santajabila ( daca a furat la timpul ei din uzina de plase pescaresti? dosar penal si turnatorie la popa ala batran si colaborator la schitu Secu) Eu unul sunt in mediul privat, muncind pentru o companie straina, direct pentru piata externa si tot STIU ca voi fi afectat de politicile stupide ale astora.
Eu tot astept violenta, sincer sper sa inceapa ca sa ma mai racoresc si eu putin Moldavian Style.
aliosca(Citează)