un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum te ajuta statul sa-ti deschizi o firma si sa faci afaceri cinstite

29 Jun 2010  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Breaking news.

Vrei să-ți deschizi o firmă în București? Mai așteaptă. Cel puțin până după 1 iulie. Comodatul pe sediu trebuie înscris la fisc.

Pe scurt, orice SRL din România trebuie să aibă sediu social. In general sediul social este declarat ca fiind, măcar la începuturile firmei, locuința unuia dintre patroni. Legal acest lucru se face printr-un contract de comodat, adică un contract de folosință gratuită, prin care persoana fizică permite firmei (chiar daca e tot a lui) să își inființeze sediul acolo.

Conform noilor reglementări, contractul de comodat pentru sediul social trebuie înregistrat la ANAF. Sau mai degrabă trebuie ca ei să îți elibereze o adeverință că nu ai mai cedat dreptul de folosință cu altă ocazie. Oricum, toate bune si frumoase până acum și pe undeva de înțeles logica ministerului. Hic sunt leones (adică aici încep românismele):

  • măsura se aplică de la 1 iulie, dar ONRC (Registrul Comerțului) cere să o respecți de pe 25 iunie, în condițiile în care o firmă care depune actele pe 25 iunie le poate ridica și se poate considera înregistrată înainte de 30 iunie;
  • te duci la ANAF și ceri hârtia dar ANAF nu are norme de aplicare (adică nu știe ce hârtie să-ți elibereze);
  • mai mult, dacă ai domiciliul din buletin intr-un sector al capitalei și sediul pe care faci comodatul în altul, chiar și cu norme de aplicare oamenii de la ANAF nu știu cum o să rezolve pentru că sectoarele au baze de date separate și mai mult, nu au acces la bazele de date ale ONRC.

No firmă, no money. Nici pentru mine, nici pentru minister. Asta așa ca să vedeți de ce suntem unde suntem.

Text scris de cineva care vrea să-și deschidă o firmă și pe care îl așteaptă clienții cu banii. Proiectare, producție, vânzare și utilizare in România. Bani din care ar avea și statul de luat o grămadă de impozite.

asus s5507

    7 comentarii

  1. Mda si dupa aia ii auzi pe cate unii ce-si dau cu parerea ca privatii sunt de vina pentru situatia din tara, ca cica fac evaziune.
    Pfff… d’oh! Pai in conditiile astea normal ca la asta se ajunge. Statul, de la vladica la opinca, isi bate p*** de initiativa privata.

      (Citează)

  2. O soluţie mult mai elegantă decât apartamentul de bloc este “biroul virtual”. Sunt câteva firme care oferă sediu social “cu o adresă de prestigiu” – de exemplu la World Trade Center, cu doar 200-300 lei/lună. Sunt şi variante mai ieftine, gen 200 de euro/an.

    Anyway, nu se poate spune că nu ai fost avertizat ce înseamnă să faci afaceri în România.

      (Citează)

  3. Incep sa cred ca actuala guvernare vrea sa distruga totul. Nu au interes pentru absolut nimic. Ai zice ca sunt pusi sa ruineze tara asta dincolo de orice limite. Ar trebui bagati in inchisoare pentru incompetenta acuta si mai ales pentru ca atenteaza, sa nu zambiti, la siguranta nationala.
    O sa ajungem ca Argentina si anume sa nu mai iesim vreodata din criza.

      (Citează)

  4. @Emil: da’ uite ce figura frumoasa fac la Campionatul Mondial :D

      (Citează)

    • @Cristian: da, dar daca ai propria casa, ar fi normal sa o poti utiliza fara probleme. Pornesti cu dreptul in afaceri in Romania, nu?

      @Emil: da, macar iesim campioni mondiali :P

        (Citează)

  5. Actually, eu unul am preferat să-mi ţin casa departe de firmă (deşi 75% din activitate se desfăşoară acasă). E şi o chestie de imagine, de aceea cheltuiala o privesc ca pe una de marketing.

      (Citează)

  6. Uite ca nu vazusem aceasta parte a lucrurilor. Din pacate si Ghana are sanse mai mari decat noi. Si in fotbal suntem la fel de seriosi ca in problemele economice.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus