►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Decizia de a le-o trage bugetarilor este cea mai corectă şi mai avantajoasă din mai multe puncte de vedere. Întâi pentru că sectorul privat nu ar trebui să sufere din cauza proastei organizări a aparatului de stat, dar tocmai acest lucru s-ar fi întâmplat prin mărirea TVA-ului şi a impozitului. Eu produc mobilă, de ce să mă oblige statul să o vând mai scump către clienţi, în acelaşi timp în care clientul îşi vede salariul micşorat prin mărirea dărilor către stat?
N-ar fi logic. Producătorul de mobilă sau, prin extensie, orice particular care are o afacere şi o desfăşoară cinstit, nu e vinovat de situația actuală. Statul însă se vede pus în dificultate de lipsa de reforme şi de corupţia generalizată din ultimii 20 de ani. Birocraţie stufoasă, lipsa de modernizare tehnologică, lipsa de infrastructură, de trei ori mai mulţi angajaţi decât e nevoie, pensii imense date militarilor şi mai ales corupţia la toate nivelurile: de la cei care îşi angajează rudele în câte un post călduţ la cei care îşi baga singuri salarii şi sporuri nesimţite şi până la licitaţii de milioane, aranjate şi apoi furate cu nesimţire, pe faţă.
Concluzia? Pensiile reduse cu 15%, ajutorul de şomaj redus cu 15%, salariile bugetare reduse cu 25%, pe lângă alte măsuri de reducere a cheltuielilor. Observaţi însă că nu începe nimeni să ia măsurile adevărate ce trebuie luate, un control mai bun al cheltuielilor, eliminarea corupţiei, investiţii în baze de date şi tehnologia necesară, toate astea generice care se adună în sume imense până la urmă. Sigur, nu e uşor, trebuie să supraveghezi inclusiv că toţi îşi iau rovignetă, îşi declară veniturile suplimentare, îşi plătesc TVA-ul la stat, execută lucrarea bine şi la timp şi tot restul.
Eh, tocmai măsurile acestea nu e nimeni interesat să le ia, ci doar să facem cumva să mai supravieţuim încă o zi. Plătim acum faptul că în ultimii 20 de ani nu a gândit nimeni pe termen lung, probabil pentru că toţi s-au gândit să fure cât mai mult în cei 4 ani de guvernare, înainte de a fi daţi afară de următorii.
Unde e nasol acum? La pensionari, care se văd cu 15% mai puţini bani. Nu cred că au vreo vină. Sunt oameni care au muncit toată viaţa la postul lor, cu încredere în gândul că cei de la conducerea ţării ştiu ce fac, administrează cumva banii şi legile şi bugetul încât la bătrâneţe să le fie oferită o pensie confortabilă. Şi mai e nasol şi la bugetarii care vor fi daţi afară. Unde să se angajeze? “Ce făceai înainte, puneai o ştampilă de registratură pe un formular şi atât? N-avem post din acesta într-o firmă particulară.” “Te uitai pe un tabel şi îi spuneai cuiva câte locuri de parcare sunt alocate la blocul lui, apoi îl trimiteai acasă pentru că nu avea şi ştampilă pe timbrul fiscal, iar acum vrei să fii derulator de contract? Nu!“. O grămadă de posturi nu au echivalent în sectorul privat şi mulţi vor rămâne cu buză umflată.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
44 comentarii
07/05/2010 la 9:59 AM
problema e ca in capitolul bugetari sunt inclusi si profesorii si medicii, iar acolo situatia deja pute rau de tot. sa scazi si acolo salariile e dezastruos. de acord pentru “stampilatori”
stefan(Citează)
07/05/2010 la 10:39 AM
Cum draq sa tai tot de la pensionari, astia sunt nebuni? Dar asta e solutia comoda cum a fost mereu, nu am fost competenti ca guvern sa facem absolut nimic, ce facem acum sa mai scapam: punem in carca economiei active – nu, ca aia sunt inca in putere si maine avem ce e in Grecia in strada; atunci e mai simplu, baga la pensionari ca aia abia pot sa se miste, cine sa vina peste noi? Lasa-i sa mai si moara si intre timp mai vedem noi ce mai furam.
MI-E SCARBAAAAAAAA!!!
Bogdan(Citează)
07/05/2010 la 12:33 PM
Normal ca de la pensionari tai! Doar nu o sa te bata mamaia ca-i faci treaba asta. Ati vazut voi profesori vreodata sa sparga capetele studentilor in Piata Universitatii? Doar nu va suferi Nutzi la turism asa ceva ca ea poate sa retalieze si nu este bine.
stampilatori avem multi, mult prea multi,si majoritatea sunt intradevar pusi pe criterii politice dar nu toti. Cei ce sunt acolo pe merit au dat de dracu acuma.
Problema majora este ca niciunuia din cei aflati la putere nu-i este frica de faptul ca ar putea sa plateasca pentru ceea ce a facut in fata (pseudo)justitiei sau macar sa i se intample ceva de mana strazii ( o defenestrare ar fi draguta, Casa Poporului are destul geamuri)
aliosca(Citează)
07/05/2010 la 1:21 PM
Fiind un tip rational credeam ca o sa judeci diferit actiunea tipului care se vrea presedinte democrat. Mai ales lucrand intr-un domeniu care necesita gandire matematica, banuiam ca tocmai tu vei intelege consecintele deciziei de ieri. Doctorii iau spaga? Sa vezi acum ce spagi or lua cu salariile taiate! Profesorii castiga mai mult decat ar merita, cumva?! Sincer, in situatia de fata, imi bag ceea ce nu am in toti si in toate, iar eu, ca profesor care-si face meseria corect si care a reusit sa se faca iubit de elevi si sa formeze niste oameni (nu oi!) voi schimba atitudinea si o sa fiu nesimtita. Cum?! In doua feluri: o sa incerc sa trag cat de mult pot pe spuza mea (mai rarut cu intrarea la ore la timp, mai multe corigente, mai multe cafele acceptate… intelegeti voi!) si o sa cheltuiesc cat mai putin pe produse. Eu personal am bunici la tara care-mi trimit destule bunatati, asa ca prin supermarket voi trece mai rar… iar de alte produse nu ma mai intereseaza… imi ajunge ceea ce am deja. Se strica ceva?! Asta e… pot trai si fara! Asa ca va scadea puterea de cumparare (caci ca mine gandesc foarte multi) si vi se va scadea si voua, celor care lucrati in domeniul privat, profitul! Asta va doresc: sa produceti si sa ramaneti cu marfa pe stoc, daca sunteti atat de incuiati incat sa credeti ca scaderea salariilor va aduce vreun ban la buget! Nici marirea TVA-ului nu este o solutie. Poate ca una ar fi sa mai reduca din averile date pe sub mana unei Udrea sau unui Berceanu! Sau ca fiscul sa fie fisc, nu un papitoi care linge in… manelistii care nu-si platesc taxele. Asta e o solutie corecta: banii de pe taxe sa ajunga in buget, nu in buzunarele unora. INAINTE SA VA BUCURATI CA SE SCAD SALARIILE BUGETARILOR, GANDITI CA IN ECONOMIE TOTUL MERGE PE CERERE SI OFERTA… degeaba va exista oferta, daca cererea nu va mai fi!
docica(Citează)
07/05/2010 la 3:05 PM
Avand in vedere ca lucrezi la UTI care are contracte in majoritate cu statul o sa fii afectat in mod indirect. Asa ca nu te mai amagi ca lucrezi la privat; orice scadere la stat ne va afecta pe toti.
marius(Citează)
07/05/2010 la 5:35 PM
Tu stii ce inseamna o cariera? Ai efectuat stagiul militar? 2400 crezi ca este mult pentru un ofiter? dupa 12 ani? pot sa accept privatiuni, acum si materiale, dar nu pot accepta behaitul isteric al “privatilor” care cred ca toti bugetarii pun stampile. Noi suntem printre primii in aplicatiile NATO daca tot vorbim de profesionalism si nu-mi place analiza simplista facuta de tine intr-un restaurant din Baneasa Mall.
Radu, cum ai ajuns angajat la U.T.I.? Concurs? Interviu? Aveai referinte? Te-a placut Tibi? Te bucuri pentru ca nu se taie de la achizitii publice iar tu, sau firma la care lucrezi, aveti majoritatea contractelor cu statul, daca nu toate. Si stim ca achizitiile publice sunt extrem de corecte si transparente intr-o tara incoruptibila ca Romania.
2% din impozit i-am directionat catre SMURD, 600 cat o sa-mi taie din bani sper sa fie directionati catre U.T.I sa traiesti tu mai bine (stiu ca banii – 600 – nu exista, dar nu ma pot abtine).
Whizz(Citează)
07/05/2010 la 6:36 PM
@stefan @aliosca @docica: cu profesorii e alta treaba. Scoala trebuie sa fie pe bani. Eu am facut toata Electronica pe gratis, dar nu mi se pare normal. Eram 100 in serie, doar vreo 20 chiar vroiau sa invete ceva, restul erau acolo pt ca e pe gratis si pana la urma o terminau cumva. Nu se poate asa. Vrei sa ai o facultate buna? Platesti o taxa anuala pt asta. Statul iti ofera gratis 8 clase, hai si liceul. Dar mai sus de atat mai da si studentul ceva, ca in atatea alte facultati si tari straine. Iar din acei bani profesorii ar putea fi platiti regeste si ar putea fi dotate facultatile cu materiale, laboratoare, sali de curs bune. Asta trebuie facut aici. Facultatile s-ar intretine singure, iar banii care acum se duc de la buget catre ele ar fi redirectionati catre licee si scoli generale.
De pensionari si de profesori si de medici chiar imi pare rau. Dar sistemul de invatament trebuia sa fie facut cu taxa (eu as fi fost de acord sa o platesc, am profitat de faptul ca e gratis), iar spitalele privatizate sau alocate fonduri suficiente. Dar acum e sansa voastra: nu va convine ce s-a anuntat, iesiti in strada, faceti scandal, mitinguri zilnice, greve de o luna. Nu va asteptati sa lupte altcineva pt voi. A zis bine Bogdan mai sus. Un medic e important. De ce nu se gandesc ca au salarii mici pt ca din acelasi buget trebuie platiti si 15 “stampilatori” de la administratia publica, de la o gramada de agentii guvernamentale si personal auxiliar? Sa se reduca unde trebuie si sa se redirectioneze banii acolo unde e nevoie, dar vad ca chiar oamenii care ar profita de aceasta redirectionare nu pricep asta.
@marius @Whizz Ma astept ca toate firmele care lucreaza cu statul sa aiba de suferit (asta s-a intamplat deja masiv anul trecut, nu stiu daca mai au unde sa scada acum). Ma astept ca peste cateva luni sa creasca si TVA-ul si impozitele, pt ca deficitul e prea mare. Ma astept sa-mi mearga mult mai prost si mie. Dar MOMENTAN, acum, solutia zisa ieri de Basescu este mai potrivita decat cea cu crescutul TVA si impozite. Ah, ca cea mai buna ar fi fost o reforma din timp, eliminarea coruptiei, etc… asta stim toti.
Nu mai vorbiti de sectorul privat de parca aici ar fi totul bine sau noi, puletii de rand, am lua acasa milioane si toate fondurile din achizitiile publice, nu tot un salariu trist si fara sporuri, prime, al 13-lea salariu sau ore suplimentare platite, cum e la stat. Anul trecut au fost concedieri mari in majoritatea firmelor si reduceri salariale substantiale, pt ca nu se puteau sustine. Multe luni am luat doar jumatate de salariu. Acum a venit si randul statului sa faca acelasi lucru. E o simpla problema de economie. Daca ma da afara de aici (ca nu sunt atasati de mine, nici eu de ei) o sa ma duc sa-mi caut de munca in alta parte, ce altceva sa fac? La fel trebuie sa faca si angajatii statului, doar ca apar probleme acolo. Nu la tine Whizz, care probabil iti poti gasi usor in alta parte daca vii din armata, ci la toti angajatii din administratia publica, multi prezenti acolo doar pt ca organigrama este stufoasa, reforma a intarziat si nu s-a investit in IT. Si nu cred ca am zis undeva ca toti bugetarii sunt inutili, ca fara ei nu s-ar putea conduce si gestiona tara. Dar acum ce vrei? Sa ramana toti in functie, vesnic, cu bani? Desi doar pun o stampila sau freaca o hartie? Ai nevoie de 10 stampile si pt asta sunt platiti 10 oameni, asa cum se intampla acum? Ai nevoie sa repari un drum si muncitorii dorm jumatate din zi, dupa care vreo 2 se fac ca lucreaza? Si tu vrei sa-i tii pe astia in continuare?
Fa tu o analiza mai buna despre ce ar trebui facut in stat si n-am zis eu deja. Oricum discutam astea degeaba, pentru ca in urmatoarea perioada ma astept sa fie greve masive peste tot, cum a facut Metrorex-ul cand nu au primit mariri, si paralizand totul e cea mai simpla metoda sa santajezi statul si sa se renunte la acea reducere salariala. Pensionarii tot si-o vor lua, ca ei nu au la ce sa faca greva. Culmea, nimeni nu va face greva pentru a atrage atentia la cazurile flagrante de coruptie, macar astea de apar in presa si sunt clare ca buna ziua. Sa mai zic cate impozite ar trebui sa dea la stat fotbalistii sau manelistii?
@docica: asa au zis multi. “sa trag mai multe pe spuza mea… sa mai accept niste cafelute”. Tu vei face asta de la un anumit prag salarial, ei au inceput deja de la un altul. Pe total s-a ajuns aici.
@Whizz: daca esti in armata, spune-mi si mie cat costa pt voi niste zile de cazare vara, la mare, la Neptun, la hotelurile de acolo. M-am angajat cu CV-ul in mana la un targ de joburi, apropo. Nu mi-a dat nimic special firma asta, puteam sa lucrez la oricare alta si tot la fel ziceam.
S-a gandit cineva ca exact aceeasi situatie era si daca se marea TVA-ul si impozitul? Cresteau preturile, scadea salariul, tot aia era pe total. Doar ca am fi fost cu totii in aceeasi barca, in loc sa si-o ia acum doar bugetarii. E mai mult oftica de capra vecinului decat o gandire realista?
nwradu(Citează)
07/05/2010 la 6:42 PM
Divide et impera …. fraierilor.
nea_caisa(Citează)
07/05/2010 la 7:07 PM
Radule, scaderea puterii de cumparare cu 25% a ~ 1.400.000 de oameni (cam atatia bugetari avem) se traduce prin scaderea vanzarilor. Scad vanzarile, cine o sa fie afectat in mod direct? Particularii!!!, Apoi si statul va incasa oricum mai putin.
Mai mult, nu numai ca le reduci salariile dar si mai spui ca trimiti acasa cam 10% din bugetari. Ai idee cum stau oamenii aia acum? Crezi ca se mai duce vreunul din ei sa-si ia pc, masina, tv, etc? Ce se intampla? Scad vanzarile, moare particularul. Somaj la particulari (sau trecerea in zona economiei gri), nema taxe la buget, mai dam afara cativa bugetari.
O crestere a tva-ului la 20% ar fi fost ceva mai sanatoasa. 20% nu 25%. Asta coroborat cu o verificari si un control la sange al cheltuililor bugetare, ne-ar fi scos din rahat. Banii aruncati pe nu stiu ce site-uri, pe reclame pentru Romania (care nu conving pe nimeni), licitatii in afara cadrului legal, uite cateva zone in care se puteau face economii. Luat la intrebari ala care conduce Q7: tu de unde ai avut bani sa-ti iei Q7, ca firma la care esti patron are 1 angajat si e pe minus de 3 ani. Dar Base cum sa faca asa ceva? Cum sa-si loveasca in clienti? Mai bine taie de la amaratii de pensionari. Care ce sa faca? Sa iasa pe strada si sa se bata cu scutierii?
Bogdan(Citează)
07/05/2010 la 7:45 PM
Cred ca in jur de 250 camera cu 2 paturi fara masa, nu stiu exact. Am fost o singura data si am renuntat sa mai merg pentru ca vreau sa schimb putin atmosfera. E ok dar se simte in aer o anumita retinere care este fireasca.
Nu este vorba de capra vecinului, ci de felul in care ai tratat subiectul. Sunt de acord cu multe din ce spui mai sus insa nu-mi place abordarea la modul general.
Am vrut sa comand la eMAG monitorul din postul trecut. Am renuntat, merge foarte bine asta de 17″ si am alte prioritati acum de cand a inceput “lupta statului cu criza”. Vanzarile de bere la pet si seminte probabil o sa ramana constante pana spre iarna.
No offence, citesc doar 3 bloguri si m-am simtit putin tradat. A fost ca un team kill.
Whizz(Citează)
07/05/2010 la 7:54 PM
@Bogdan: Aberezi crunt!
Se vor reduce cu 25% fondurile de salarii ale bugetarilor. Doar daca nu va fi dat nimeni afara, se vor micsora salariile cu 25%. Altfel, io-te, nene, cum statea economia romaneasca in darea de mana a bugetarului. Bah, bugetarul ala, in caz ca nu e de prin vreo firma cu capital de stat cu autofinantare, de unde are bani daca nu de la particular? Daca murea particularul, muream toti. Vorbesti de teama din randul celor 10% gata-gata sa fie dati afara dar nu zici nimic de confortul psihologic al restului cetatenilor romani care vede, pentru prima data in multa vreme, o abodare cu bun simt a problemei.
Bine, tu omiti sa observi ca Basescu e doar o persoana politica, adica ala care iese in fata si apare la televizor si care nu face parte din Guvern decat indirect, asa ca iti iert acest derapaj caci, dupa cum spunea si Gizas, a voastra, a celor fericiti, va fi imparatia cerurilor, asa ca vreau sa ma pun bine cu tine.
nashu_mare(Citează)
07/05/2010 la 7:56 PM
@alex: de unde masuri stimulative, daca cresterea taxelor ar fi fost de abia pentru atingerea unei linii de plutire?
nashu_mare(Citează)
07/05/2010 la 10:32 PM
Stii care e problema? Zici ca nu loveste in sectorul privat. Tocmai ca loveste mai rau decat o majorare de 1-2 procente a TVA-ului. Scazand veniturile la aproximativ la aproximativ 50% din populatie scazi consumul cu peste 60-70% din valoarea neta.
Poate fabrica de paine din colt nu o sa simta la fel de tare impactul dar magazinele da, producatorii de bunuri non-vitale da, prestatorii de servici o sa simta de vai de ei…
O masura de crestere a uneia din taxe cu 1-2% combinata cu un pachet de masuri stimulative si un pachet de combatere a evaziunii erau mult mai eficiente
Alex(Citează)
08/05/2010 la 9:10 AM
@Bogdan @Alex: care 1-2 procente in plus la TVA? Nici nu s-ar fi observat. Era vorba sa-l creasca la 25%, nu la 20%. Impozitul crestea de la 16% la 20%, aia e alta discutie. Si chiar si cu aceste cresteri nu s-ar fi ajuns la un echilibru, ci doar ar fi intrat mai multi bani la buget.
Lasati aia cu site-urile scumpe, controale si intrebari de genul “tu de unde ti-ai permis Q7?”. Stim cu totii ca asta ar trebui facut, dar nu se va face, pentru ca deciziile le iau chiar cei care au Q7. Cine imparte, parte isi face, nu? Asa ca postul era doar despre ce s-a anuntat zilele trecute si atat. Sa zici ca daca ar fi crescut TVA-ul de la 19% la 20-21% s-ar fi rezolvat problemele tarii e cam pueril.
Puterea de cumparare nu o putem estima noi, decat daca vreunul din voi e de fapt Videanu sau Vladescu. O gramada de oameni muncesc la negru, au venituri nedeclarate din diverse alte surse (meditatii, spaga, chirii, netaiat facturi, instalatori, electricieni, etc) asa ca puterea de cumparare nu se poate estima bine. Si care cumparare? A fost intretinuta artificial anii trecuti prin credite pentru orice. Toti si-au luat plasme si case si masini si acum n-au din ce plati rata la banca. Ce, se cheama ca au avut putere de cumparare atunci?
Si cum zice nashu_mare, daca in buzunarul bugetarului si in darnicia lui stau puterea de cumparare si profitul atator afaceri mici sau mari, inseamna ca suntem chiar rau de tot in groapa.
@aliosca: da ma, nici o munca nu e usoara. Si mie mi se pare a mea mai dificila decat a altora, sunt sigur ca e si reciproca treaba. Lasa asta. Toate joburile sunt interconectate de toate celelalte, dar acum ce vrei sa se intample? Anul trecut am vazut jumatate din oameni dati afara si salariile reduse. Au fost in total, cat, 500.000 de noi someri? Cati au fost de la buget? Nici unul, nu-mi aduc aminte sa se fi facut reduceri de personal pe undeva. S-a mai eliminat al 13-lea salariu si niste sporuri. Si acum ce vrei, sa tai tot din sectorul privat, ala care oricum sustine deja tara prin impozitele pe profit pe care le plateste (statul nu are asa ceva), marind impozitele si TVA-ul?
Vad ca majoritatea ziceti ca “ha, ha, nu-ti dai seama ca daca ii reduce pe bugetari, tu esti interconectat cu ei si o sa suferi si tu”. Nu va dati seama ca e si invers, ca pana acum s-a redus doar de la sectorul privat, care fie a dus multe firme in faliment fie le-a obligat sa recurga la tot felul de manevre pt a nu da banii la stat, asa ca acum bugetarii nu mai au din ce sa fie platiti. Interconectarea asta nu o vede nimeni? E o proportie intre sectorul privat si marimea aparatului de stat pe care il poate sustine. A scazut unul (133.000 de firme inchise in 2009, zice o stire), trebuie sa scada si celalalt.
“Voi, pirvatul, existati pentru ca exista bugetari cu putere de cumparare, sa va dea sens economic.” Asta e fals, economia moderna capitalista se duce spre privatizare pe toate planurile, iar statul exista doar ca sa supravegheze buna desfasurarea a lucrurilor. De aia la straini s-au privatizat si spitalele, caile ferate, inchisorile si o gramada de altele care la noi inca sunt “de stat”. Faptul ca statul face tot felul de licitatii si achizitii publice este doar pt ca suntem o tara in dezvoltare si astfel se ridica si niste firme private. Multe sunt facute cu fonduri europene date direct pe anumite linii de business, nu vin de la statul roman banii ca sa zici ca ei iti dau de munca.
nwradu(Citează)
07/05/2010 la 10:56 PM
@nashu_mare, vedem cine abereaza, ca teoretic traim toti in tara asta…
1. mai lasa-ma cu zeii astia privati. Am lucrat (si inca mai lucrez, sa vedemc at) in 3 firme suta la suta particulare si peste tot se faceau magarii ca sa nu plateasca toate sumele. Nu e vina patronilor insa, e tot vina guvernului si a autoritatilor ca nu-s in stare sa-i verifice.
2. toate tarile afectate de criza au avut programe care au incurajat consumul. Explica-mi tu mie cum incurajezi consumul spunand oamenilor : va tai 25% din salariu, 15% din pensie si stati linistiti ca vreo 10% din voi (cel putin) pleaca si acasa?
Abordarea cu bun simt a problemei era sa se umble acolo unde zboara grosul banilor… catre buzunarele celor de la putere.
Bogdan(Citează)
08/05/2010 la 1:16 AM
mai omule! Am lucrat pentru armata candva, sa-ti spun ceva care s-ar putea sa-ti para ciudat! NU e usor sa fi soldat. Am avut o aplicatie si am dormit in niste conditii de” basm”, in aceleasi conditii dormeau si soldatii. Eu am trecut prin viata mea prin multe situatii de pomina, in mare parte datorate prostiei mele, dar pe leafa unui subofiter sa dormi departe de casa, intr-un f…t de camp ,undeva in pustiul baraganului, nu mersi.Nu mai repet experienta, mai ales ca era iarna.
Voi, pirvatul, existati pentru ca exista bugetari cu putere de cumparare, sa va dea sens economic.
Ar putea sa vina ca o surpriza pentru tine dar, in Moldova de sud(si nu numai), esti un om fericit daca ai salariul minim pe economie, in sectorul privat. Iar jobul tau este ,intr-un fel sau altul, interconectat de sectorul(stampilator)de stat.
Acum eu iti sugerez sa te trezesti si sa mirosi trandafirii, miros a faliment.
Nu-i asa ca miros minunat?
aliosca(Citează)
08/05/2010 la 8:57 AM
@Bogdan, nu a zis nimeni ca se micsoreaza salariile cu 25% si se dau afara 10% din angajati. Base a zis ca se miscoreaza fondul de salarii cu 25%. Adica daca s-ar da afara 25% din personal, salariile ar ramane la fel.
Oricum, buna asta:” Voi, pirvatul, existati pentru ca exista bugetari cu putere de cumparare, sa va dea sens economic.” La o asemenea replica, pe care ai sugerat-o ti tu, nu mai ai ce sa adaugi, ramai mut. Nu ca nu ai avea ceva de zis ci de mirare ca respectivul stie cum se deschide un calculator.
nashu_mare(Citează)
08/05/2010 la 9:30 AM
@nashu_mare, te joci cu cuvintele. Care e diferenta intre a scadea salariul cu 25% si a reduce personalul cu 25%, d.p.d.v. al puterii de consum? Nici una. In ambele cazuri, un numar de oameni vor avea putere redusa de cumparare (in cazul reducerii salariale) sau nu vor mai avea putere de cumparare (in cazul celor care vor pierde locurile de munca).
Pentru mine, ca privat (care traiesc din vanzari), inseamna dezastru in ambele cazuri. Iar in final, acest dezastru se va rasfrange si asupra bugetului, pentru ca scazand vanzarile, scad si taxele pe care eu le platesc la buget. Daca nu mai vand , sunt dat si eu afara, si iarasi statul pierde niste bani din taxele din salariul meu si din contra, statul trebuie sa cheltuiasca niste bani cu mine.
“Nu ca nu ai avea ceva de zis ci de mirare ca respectivul stie cum se deschide un calculator.”
Replica de mai sus te descalifica ca interlocutor. Bugetarii nu inseamna doar cei care plimba un dosar prin Admin. Fin. Inseamna in primul rand, profesori, educatori, invatatori, medici si (soc si groaza pentru tine) multi dintre ei stiu sa foloseasca pc-ul la nivel de utilizator sau, ca sa extrapolez, sunt pregatiti pentru domeniile in care activeaza. Si chiar si in administratia financiara lucreaza oameni pregatiti si care muncesc.
Si nu trebuie sa fi atot cunoscator ca sa-ti iei pc/tv/masina de spalat, etc. Poti sa ai si IQ 50.
Ideea este: daca se reduce si mai mult puterea de cumparare (prin reduceri salariale, reduceri de personal, cresteri de taxe si cresteri de preturi) cine naiba o sa mai cumpere produse din magazin? Videanu? Nu nu… el se duce la Paris sa-si faca cumparaturi.
Cineva spunea ca masura reducerii salariilor la bugetari este gandita pentru a-i face sa plece. Sa plece unde? La privat? Pai daca privatul nu mai vinde/produce de ce naiba sa mai angajeze?
Reducerile de personal bugetar trebuiau sa se faca (ma refer in mod special la cei din ANAF/GUVERN/PARLAMENT?PRESIDENTIE), dar doar in acelasi timp cu un program guvrnametal de stimuli pentru privatii care angajeaza sau cu program de investitii.
@ Radu, aia cu 133000 de afaceri care s-au inchis e apa de ploaiei. Statistica corecta trebuia sa fie: 133000 s-au inchis din care X nu mai aveau activitatte de y an(i) si atunci ai fi vazut ca cifra reala a firmelor care chiar s-au inchis din cauza masurilor guvernului si a crizei era mult mai mica.
Cunosc un contabil caruia , acum 2 ani , ii faceam declaratii lunare pentru buget pentru aproximativ 34 de firme. Luna de luna. Din astea 34 doar 14 avea efectiv activitate. Restul depunea declaratii pe 0 pentru ca nu mai aveau activitate de cel putin 5 – 6 ani. O sa zici, bine, dar de ce nu erau lichiditate? Pai pentru ca patronul respectivei firme nu avea chef/timp sau bani ca sa-si lichideze firma, sau poate ca spera la un moment dat sa reporneasca afacerea. Acum, mai fac declaratii pentru 12.
Bogdan(Citează)
08/05/2010 la 9:46 AM
@Bogdan, tu nu stii ce e aia putere de consum. Da, e frumos ca angajatii, atat de la privat cat si de la stat, sa aiba salarii mari, sa se cumpere, sa existe consum, bla-bla, dar numai atat timp cat acei bani sunt in concordanta cu productia. De unde, pana mea, sa dai bani la bugetari, daca particularii o duc nasol, daca se platesc mai putine salarii, daca se imputineaza activitatea comeciala in economia producatoare?
Si reiau, atat timp cat spui ca banii bugetarilor fac economia sa se invarta, e de mirare ca ai IQ-ul necesar sa pornesti un PC. Banii bugetarilor vin de la particulari.(Cu exceptia Romgaz, Transgaz, poate si marile CETuri de pe Valea Jiului, Turceni, Rovinari – dar care oricum sunt trase pe dreapta acum, cu multe grupuri generatoare oprite din lipsa de consum in industrie).
nashu_mare(Citează)
08/05/2010 la 10:10 AM
Ciudat tare laptopul meu….dar pana la urma am reusit sa-l deschid. Se pare ca Nasu Mare a inteles putin gresit ceea ce am vrut sa zic…dar nu mai explic deoarece s-a descurcat de minune Bogdan la captolul asta. Cat despre nazuinta dupa privat…i-mi pare nespus de rau dar un sistem privat de invatamant si de sanatate are intiparit in el inechitatea sociala. Nu cred ca am aici absolventi de Harvard sau copii de familii atat de bune incat sa-si fi permis taticu’ sa-i tina la scoli afara. Asta inseamna ca cel cu studii(honorius prigoana, eba, etc.) ar valora mai mult decat cei fara studii, dar pe un palier egal sau superior de inteligenta al ultimilor. Eu nu zic ca e bine ca la noi, ca nu-i,dar nici sa exageram.
Am avut ghinionul sa muncesc la o multinationala, nu la noi, ci afara, Pot spune cu mana pe inima ca o companie de genul ala este mai kafkiana decat pare la prima vedere( mult mai kafkiana decat sistemul de stat socialist in care opera, stat de ala cu adevarat obez si-n toti ori toate).Cat despre cura de slabire pentru aparatul de stat…. Scumpii mei “dreptaci” explicatii voi ,lui bunica’miu, ca nu a muncit destul in SIDEX, in ture de noapte prin otelarii ca sa-si permita medicatia pentru alzheimer, sau unui pensionat pe caz de boala, care a facut cancer din cauza conditiilor de munca, faptul ca paraziteaza sistemul. Cat despre functionarime…chiar exista vreunul atat de slab cu duhul incat sa creada ca “cine trebuie” va fi cel dat afara?
aliosca(Citează)
08/05/2010 la 10:19 AM
Ti-a luat ceva timp sa il deschizi, nu? E din ala luat pe credit?
nashu_mare(Citează)
08/05/2010 la 10:32 AM
Nu chiar, e luat cu banii in mana, nu-mi plac bancile. Inainte de criza castigam destul de bine in privat.
aliosca(Citează)
08/05/2010 la 10:41 AM
Si apoi lumea ma intreaba daca vreau sa ma intorc in tara. Pai cand toate merg prost si guvernul, pardon, presedintele-jucator-premier, anunta aberatii ca astea, pai atunci imi place unde sunt, chit ca sunt departe de “patrie”. Macar am un trai decent si statul nu incearca sa ma asasineze.
ioana(Citează)
08/05/2010 la 12:22 PM
Faptul ca presedintele a anuntat scaderile mi se pare ok. Da, Guvernul ia masurile si le si aplica, dar presedintele e cel votat de oameni si o astfel de chestiune importanta de acolo trebuie anuntata. Are justificare in acest act.
Ah, ca stim toti ca a fost implicat si el puternic in decizie… nici nu cred ca mai conteaza.
nwradu(Citează)
08/05/2010 la 10:51 AM
@nashu_mare, amice scuza-ma ca-ti spun, dar esti bou (asta in replica la faza cu iq-ul).
Unde am scris eu “[..] banii bugetarilor fac economia sa se invarta, e de mirare ca ai IQ-ul necesar sa pornesti un PC” ?
Am spus “daca se reduce si mai mult puterea de cumparare (prin reduceri salariale, reduceri de personal, cresteri de taxe si cresteri de preturi) cine naiba o sa mai cumpere produse din magazin?” Iar cand am spus asta ma refeream in general, la reduceri salariale si reduceri de personal. Dar IQ-ul tau nu e suficient sa inteleaga asta.
Cel mai bine. Sa dam toti bugetarii afara, dar sa-i lasam pe aia care se ingrasa din comisioane din achizitiile publice.
Bogdan(Citează)
08/05/2010 la 11:02 AM
Nu cred ca are rost sa ne infierbantam aici! Pana la urma discutiile de pe acest(sau oricare altul) blog nu se materializeaza in mai nimic important. Nu vad aparatorii masurii salutand-o in ode si urale pe undeva prin Piata Universitatii si nu-i vad nici pe detractorii sus mentionatei masuri aruncand cu cocktailuri molotov in palatul Victoria. De ce sa ne inflacaram?
aliosca(Citează)
08/05/2010 la 12:16 PM
@Bogdane, ba exact asta ai spus. De unde crezi ca ar fi luat statul aia 25% pe care acum nu ii mai da? Nu tot de la particulari prin taxe si impozite? Banii nu apar din neant si nici nu dispar in neant. Aia 25% nu sunt “cadou de la tiparnita statului”, sunt bani pe care eu ca si particular (fie si apropiat al puterii si beneficiar de contracte cu statul) as fi putut sa nu ii dau statului prin impozite mai mari ci sa ii folosesc pentru plasme, ceapa, rosii, case si motorina.
nashu_mare(Citează)
08/05/2010 la 12:41 PM
Pai tocmai datorita implicarii a fost votat.
nashu_mare(Citează)
08/05/2010 la 5:06 PM
@nashu_mare
“De unde crezi ca ar fi luat statul aia 25% pe care acum nu ii mai da? Nu tot de la particulari prin taxe si impozite? Banii nu apar din neant si nici nu dispar in neant.”
da amice, insa Baselu in loc sa-i adune de acolo de unde se scurg ilegal, de la contracte supra umflate (gen cea mai scumpa autostrada din lume, reclame dubioase la nimic, spectacole de 2 bani in mijlocul Parisului, site-uri minune – care se pot face cu 10 % din banii alocati-, achizitii publice super umflate, etc) el s-a gandit sa ia de la aia care traiau din salariu si din munca lor.
Daca tot esti atat de inteligent raspunde-mi si mie la intrebarea: cum se va relansa economia Romaniei, daca doar se dau oameni afara si nu exista niciun program de creeare de locuri de munca? Asteptam sa ne scoata UE si SUA din cacat? US si SUA s-ar putea sa fie ocupate in primul rand sa se scoata pe ele din cacat si apoi sa scoata tari mai importante decat Ro din aceasi mizerie, tari ca Grecia, Spania, Portugalia, etc.
Si cum a spus nea_caisa mai sus, “dezbina si cucereste”. ii reuseste de minune lui Base chestia asta. Unii ii arata cu degetul pe bugetarii si spun ca din cauza lor am ajuns aici, altii ii arata pe pensionari, iar Base si echipa guverneaza in continuare si capuseaza bugetul.
Pardon, Base a fost votat (cel putin in 2009) pentru ca mers pe cartea anti comunismului, pentru ca a lasat senzatia ca daca nu este ales el vin comunistii cei rai peste noi si ne ia mama dracului, a castigat pe minciuni (gen vestea pe care a zis-o de cateva ori anul trecut prin noiembrie: “am o veste buna, sunt semne ca am iesit din recesiune” – citat aproximativ)
Bogdan(Citează)
08/05/2010 la 6:26 PM
Economia romaneasca se bazeaza pe productia de otel si chimie &oil&gas (nu extractie) si pe capsunari, asa ca fa tu un calcul sa vezi cand isi va reveni. In niciun caz insa, economia nu isi va reveni datorita bugetarilor (ca ei nu produc, sunt un fel de personal TESA) ci datorita particularilor.
Oricum, vad ca ai schimbat subiectul. Ce se mai aude cu scadearea puterii de cumparare? Dispar banii aia din economie sau cum?
el s-a gandit sa ia de la aia care traiau din salariu si din munca lor.
Nu el s-a gandit, s-au gandit patronii acum un an si ceva. Pe unii i-au dat afara, altora le-au micsorat salariile. Acum a venit si randul bugetarilor care rezistau cu stoicism cu aceleasi salarii in ciuda scaderii vanzarii pe produsul lor (impozite).
nashu_mare(Citează)
08/05/2010 la 9:36 PM
otel? Petrol si gaze? Chimie? Nashu Mare….tu visezi? Eu sunt din Galati, am lucrat in prospectiuni petroliere inainte de criza si am incercat sa ma angajez in acelasi domeniu in romania… Domeniul este muribund…asa a ramas din perioada de glorie a petrolismului romanesc, inainte de primul razboi mondial, atunci cand un baril de petrol se vindea cu 5 centi. Otel????? Poate se mai face pe undeva prin romania….dar nu la Galati… Romania este un stat capsunar ,ca nu cresc banane in Europa ca sa le culegem. iesirea din criza va fi facuta extrem de simplu….de catre altii. Cand iese lumea din criza( si creste iarasi pretul per baril la peste 100, ca sa plec si eu) iese si romania si bulgaria si albania si celelalte “republici capsunare”
aliosca(Citează)
08/05/2010 la 9:48 PM
alisoca: Cred ca nu ne intelegem. Astea sunt directiile industriale la care suntem traditional tari. Sau am fost, pana acum doi ani, cand Sidexul s-a oprit din lipsa de comenzi externe si pe cealalta parte toti romanii se bucurau ca se ieftineste benzina.
PS: Am zis ca nu vorbesc de extractie. Ce sa cauti in prospectiuni? :) Rafinare, prelucrare substante chimice, vopseluri, etc… Cine mai e ca noi cu 10 rafinarii? Plus una noua care se construieste acum…
nashu_mare(Citează)
09/05/2010 la 9:35 AM
Stiu ca multi lauda capacitatile de prelucrare ale romaniei, multi laudau candva continutul scazut de sulf al petrolului nostru….problema este ca aceste rafinarii ca tot restul bazei economice romanesti( SIDEX included) sunt detinute de altii care au posibilitatea sa-si exteriorizeze profitul. Statul roman a trait din vanzarea resurselor economice detinute, pana acum. Adica a furat ceea ce a construit Smintitul. O noua rafinarie nu ne va ajuta prea mult daca nu vom reusii sa luam si caimacul, banii pe care ii produce. In norvegia, petrolul este proprietatea statului, extractia, rafinarea si ,in orarecare masura vanzarea, sunt monopol. Banii nu pleaca din tara si asta se simte. Aceeasi corporatie pentru care munceam avea si prospectiuni pe coasta africii, petrolul se scotea , banii se externalizau si saracia ramanea, exact ca in romania rafinata.
aliosca(Citează)
09/05/2010 la 2:53 PM
@nashu_mare, hai sa-ti explic inca o data. (si in felul asta sa aduc discutia la subiect, nu aberatiile pe care le spui tu despre “motoarele” economiei romanesti).
Romania este un stat de servicii. Asta e rolul nostru in UE. Motivul pentru care am fost primiti atat de repede in UE (intr-un moment in care clar nu eram pregatiti pentru aderare ) a fost pentru ca pe piata noastra sa se poata desface mai multe produse din UE.
Fiind un stat de servicii, consumul populatiei este extrem de important. Practic, daca consumul scade, mor si privatii pentru ca nu au ce sa vanda, nu au cui sa mai ofere servicii.
In momentul asta, dupa aproape 2 ani de criza, dupa concedieri si reduceri salariale la privati, consumul este deja scazut. Da, stiu, consumul a fost incurajat artificial prin politica nebuna “credite pentru orice”, “credit doar cu buletinul”, “cumperi azi si platesti pentru 4 -5 luni”. Dar exista consum. Oamenii cumparau, guvernul strangea bani la buget din taxe, se angajau mai multi oameni pentru ca exista cerere in vanzari/trasport/banci/servicii adiacente (si chiar, pe ici pe colo, in productie).
Deja privatii au fost loviti de criza: concedieri, reduceri salariale, simpla necrestere a salariului (in faza in care preturile au cam crescut). Deci pe langa ca sunt ~ 900.000 de someri (care primesc ajutor de la buget), ceilalti sufera de reducerea puterii de cumparare, sufera de teama pierderii locului de munca, si-si reduc consumul la minimul necesar.
Si bugetarii au fost loviti de legea salarizarii unice, care pentru multi a insemnat reducerea salariului. Acum spui ca ii dai afara si/sau le mai reduci puterea de cumparare , FARA sa creezi premize pentru angajari in alte zone (la privati).
Deci consumul va scadea ( si mai mult ), iar in final, eu particularul care traiesc din vanzari, o sa mor si eu.
Sa-ti mai zic o chestie. In Bucuresti se discuta de scoaterea subventiei la apa (calda/rece). Asta se traduce prin dublarea facturii la intretinere. Inca o lovitura pentru puterea de cumparare.
Bogdan(Citează)
09/05/2010 la 8:51 PM
Exact punctul meu de vedere Bogdan, economia noastra este una de tip colonial. Exteriorizam profitul, producem forta de munca ieftina si nepretentioasa pentru afara, consumam productia realizata de emigrantii romani in strainatate. Da, avem nevoie sa consumam iar cei ce profita de pe urma noastra vor avea grija sa facem asta, asa ca nu ma mai ingrijorez in mod deosebit.
Pentru mine, deja astept cu speranta momentul cand ma pot intoarce fericit inapoi pe “plantatia mea” din nord vest, sa traiesc ca un emigrant, subliniez faptul ca TRAIESC, nu doar supravietuiesc de pe azi pe maine. Sarumana conase Sabiornsen!
aliosca(Citează)
11/05/2010 la 9:02 AM
Gata, v-ati saturat de certat? :P
nwradu(Citează)
17/05/2010 la 9:36 PM
Deci a zis si Butunoiu toate acestea:
http://www.gandul.info/news/expertii-in-resurse-umane-bugetarii-vin-in-mediul-privat-ca-dintr-o-alta-lume-6125400
via zoso
nwradu(Citează)
18/05/2010 la 9:17 AM
oh….oligofrenie rau in presa romaneasca.
Chiar toti sunt atat de dementi incat sa creda ca bugetar inseamna stampilator? De militari ati auzit? De politisti ori jandarmi? De pilotii fluviali si maritimi? Profesori, doctori, cercetatori in fizica atomica pe platforma de la Magurele?
Stiu ca cei ce lucreaza in “privatul” romanesc se cred un fel de trupa de soc dar nu este tocmai adevarat. Aici ,deocamdata, nu au prea aparut centrele de proiectare, de creatie intelectuala, a firmelor multinationale. Deocamdata suntem subsidiari productie ai firmelor straine. As vrea sa vad ce expert in securitate din privat pot sa faca fata unui cercetas militar cu experienta unor sejururi in Irak si Afganistan sau un expert in resurse umane fata de un profesor cu adevarat bun in mesrie( cate tipologi umane mananca pe zi un profesor si cat “duduia de la HR”?) Ce sa mai zic…Divide et Impera! Eu sper sa reusesc sa vin miercuri in capitala, vin pe cont prorpiu deoarece nu exista organizatie care sa reprezinte somerii, si sa le zic guvernantilor si pe romaneste si pe ruseste despre mamele lor. Sincer sper sa iasa rau si macar sa ma descarc de nervii care i-am inmagazinat.
aliosca(Citează)
18/05/2010 la 7:18 PM
@aliosca: n-are nimeni nimic cu militarii, politistii, doctorii si profesorii (desi primii au niste avantaje – preturi mici la popota, niste sporuri, concedii mai ieftine – decat urmatorii). Toti vorbim de aia care doar pun stampile. Am fost la adm financiara, o femeie m-a directionat la un anume ghiseu, alta mi-a pus o agrafa si o stampila de inregistrare, alta mi-a luat hartia si a trecut numarul ala si intr-un soft. 3 angajati pentru o operatiune de 15 secunde? Nu se putea face si online?
Sa stii insa ca am si colegi care au fost in Afganistan sau au fost profesori la politehnica. Ai dreptate mare la o chestie, ca nu exista o organizatie care sa reprezinte somerii si nici una care sa reprezinte pensionarii.
@ioana: exact, problemele le au stampilatorii. Soferii mai putin, dar secretarele da. Alea de la facultatea mea (si a ta, banuiesc) lucrau cu publicul 1 ORA pe zi, dar de fapt vreo 40 de minute. Si atunci cu mare sictir si flori si cafea cadou.
@aliosca, celalat comment :P Nu e nici o solidaritate la stat. Am vazut atatea meciuri si lovituri intre institutii de stat de nu ti-ar veni sa crezi. Ministerele intre ele, departamentele intre ele, agentia X cu comisia Y. Tocmai pentru ca multe posturi sunt date politic sau pe pile si e greu sa se impuna cineva prin merit. La privat te doare undeva, te certi cu toti si la o adica pleci la altii, ca te tine. Sau cine e capabil avanseaza si ii este recunoscut meritul, pana la urma, si e respectat pt asta. La stat sunt mai mari meciurile si interesele tocmai pt ca fiecare isi apara cu indarjire postul si pozitia si pt ca ii e greu sa se duca in alta parte.
nwradu(Citează)
18/05/2010 la 11:35 AM
Daca te muti de la o companie romaneasca privata la o multinationala, treci dintr-o lume in alta. Probleme de adaptare vin din alta parte. Daca dai afara un medic sau un profesor si apoi se duce sa lucreze la privat sau in alta tara, nu va avea pb de adaptare pentru ca are o pregatire, studii superioare, etc si va exersa tot pe aceeasi directie. Dai afara un cercetator, un securist, va gasi mai repede de munca dar va avea pb de adaptare pentru ca cerintele sunt altele.
Problemele cele mai mari vin la soferi si secretare si altii fara pregatire, pe care ii arunci pe piata muncii fara nici un fel de reconversie profesioanala. Ce ar trebui intarit la noi este sistemul de scoala “la seral”, de pregatire continua cum i se zice in strainatate, prin care capeti o diploma si te ajuta si sa schimbi cariera sau sa obtii una.
Si aia cu rsponsabilitatea se pierde pentru ca se disipa in institutie, o prostie. Ma uit la munca mea, la privat, multinationala, cum se difuza responsabilitatea si cum se amana proiecte pentru ca toti arunca vina unii pe altii, escaladeaza probleme ca doar de aia avem o mie de sefi.
ioana(Citează)
18/05/2010 la 3:26 PM
Regula numarul unu al unei multinationale: MEREU SA-TI ACOPERI POSTERIORUL.
La stat exista o solidaritate de casta pe care nu o vei gasii la privat deoarece o multinationala exista o doza sanatoasa de paranoia care sa tina angajatii in priza. Cat depsre stampilistii ce vor fi aruncati pe piata….eu nu cred ca vor ajunge ei, saracutii, capabilutii, in strada.
Am facut si eu politica la partidul lu ne’a Base (regret dar chiar am facuto din convingere) si stiu ca aplaudacii mei colegi au primit functii ca sa ii ai si la urmatoarea campanie electorala. Chiar crede cineva ca Boc (sau oricare altul) are tupeul sa-si decimeze propriile trupe?
aliosca(Citează)
18/05/2010 la 9:15 PM
Buna
As dori si eu o informatie. Tatal meu a fost dat afara de la SNCFR, ASTA NU MAI E DE COMENTAT, CA DOAR STIU TOTII CUM STAU LUCRURILE, DAI AI, NU DAI NU AI… aSTA E TARA IN CARE TRAIM. AR VREA SA GASEASCA DE LUCRU LA O FIRMA PARTICULARA DE TRE, DAR NU AVEM O ADRESA EXACTA. DACA STIE CINEVA VA ROG SA IMI DA-TI UN SEMN
ema(Citează)
18/05/2010 la 9:22 PM
Pache Protopopescu 109.
nashu_mare(Citează)
18/05/2010 la 11:34 PM
Eu stiu asa…cand a inceput sa adie duhoare de criza in multinationala mea de la capatul lumii. Au inceput sefii sa vaneze orice greseala, sa faca rapoarte si raportele despre cum scade randamentul muncii pentru ca un cutare ori cutare e asa si pe dincolo cand eu nu mai puteam sa fac nimic fara sa-mi sufle un miniboss in ceafa. Am mai vorbit si cu alti “multinationalisti” din petrol si gaze de acolo si toti mi-au spus la fel ( erau de la conncurenta) Umple hartiile oricat de idioate sunt, mereu apara-ti fundul si mai ales incearca sa-ti torni cu cumpatare colegul.
Cat despre stampilisti…da-i in sanatate ca aia oricum sunt mai intangibili decat casta PARIA din india. Cei ce vor platii vor fi cei ce nu au pila si spaga. Apropo…la Galati, este 1000 de euro spaga ca sa fi pus pe lista de asteptare penntru Afganistan. Asta e situatia roza in care se zbate soldatul armatei romane. La stat, in acelasi birou, o mana spala pe alta si amundoua spala fata. La privat….deja am spus ce fel am simtit si am fost sfatuit sa fac.
aliosca(Citează)