un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Noile camera Sony NEX-3 si NEX-5

31 May 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

NEX-3. Observati body-ul foarte subtire. Click pentru imaginea full (4592x2576 px, 2,6 MB) in care observati rezolutia buna a dungilor de pe obiectiv.

NEX-3. Observati body-ul foarte subtire. Click pentru imaginea full (4592x2576 px, 2,6 MB) in care observati rezolutia buna a dungilor de pe obiectiv.

Cei de la Sony au adus în Delta Dunării modele aproape finale ale celor două camere foto pe care le vor lansa în iulie: NEX-3 şi NEX-5 din gama Alpha, ambele fiind DSLR-uri, dar cu o diferenţă fundamentală faţă de modelele tradiţionale din această clasă: sunt foarte mici ca dimensiuni.

Comparatie marime. Sursa: dpreview.com

Comparatie marime. Sursa: dpreview.com

Cât de mici? La fel de mici ca cele mai subţirele compacte point-and-shoot de pe piaţă. NEX-5 are 38 mm grosime, fără obiectiv, NEX-3 fiind chiar mai subţire. Faţă de un DSLR normal, e cam de trei ori mai mică la grosime. Celelalte dimensiuni sunt de aproximativ 10 cm lungime şi vreo 6 cm înălţime.

Este un DSLR? Da, are elementele care fac ca aparatele DSLR să obţină imagini mult mai bune decât cele compacte.

  1. Are senzor APS-C de 22,4 x 15,6 mm, că la majoritatea aparatelor DSLR de entry-level şi medium-level. Denumirea completă este Exmor APS HD CMOS şi are 14,2 megapixeli efectivi. Obţine imagini clare şi face şi efectul de adâncime de câmp specific DSLR-urilor.
  2. Obiectivele sunt detaşabile, aparatul fiind vândut în kit cu un obiectiv fix de 16mm/F2.8 sau cu un varifocal de 18-55 mm/F3.5-5.6 cu stabilizare optică în el. În viitor va fi disponibil şi un 18-200mm / F3.5-F6.3 stabilizat. Există adaptor pentru obiectivele celorlalte aparate Sony Alpha şi pentru obiectivele Konica-Minolta existente, iar cel mai probabil cineva va produce şi adaptoare pentru alte mărci de obiective de pe piaţă.
  3. Se duce până în ISO 12.800 şi face fotografii bunicele în condiţii slabe de iluminare, plus că are şi un mod de noapte în care combină mai multe expuneri într-o imagine clară şi bună.
  4. Fotografiază JPEG, RAW şi JPEG+RAW la maxim 4592 x 3056 pixeli. Stocarea se face pe card SD sau pe Memory Stick, că suportă ambele tipuri.
  5. Focalizarea se face pe bază de contrast, automat sau manual în 25 de puncte.
  6. Viteza obturatorului e de la 1/4000 la 30 de secunde, plus modul Bulb.
  7. În mod continuu fotografiază la 2,3 cadre pe secundă şi are şi un mod în care ajunge la 7 cps.
  8. Are mod Auto, modurile P/A/S/M, panoramic şi scena specială (portret, macro, landscape, sunset, sports, night portrait, night view şi handheld night view).
Informatiile afisate in modul Live

Informatiile afisate in modul Live

La ce au renunţat? Aparatul nu e atât de mic fără motiv. S-a renunţat la multe elemente clasice ale DSLR-urilor, precum viewfinderul (totul se face pe ecran, dar un viewfinder se va putea lua separat şi ataşa aparatului), flash-ul (e livrat în kit şi se ataşează când ai nevoie, dar nu face parte din carcasă) şi întreg sistemul de oglindă de reflexie, obiectivul proiectând lumina direct pe senzor. Distanţa de la obiectiv la senzor (“flange-back”) este mult redusă.

Da, puriştii DSLR-urilor vor strâmba din nas auzind acestea. Ceilalţi însă îşi vor da seama că nu s-a eliminat nimic esenţial pentru categoria de potenţiali clienţi ai camerelor NEX-3 şi NEX-5. A dispărut fizic până şi rotiţa cu care se selectează modurile, fiind disponibilă pe ecran la o apăsare de buton. După părerea mea toate aceste modificări au meritat, pentru că aparatul e foarte mic. Ca utilizator ai acum de ales: de toate într-o carcasă mare sau mai puţine, dar într-un corp de dimensiuni mici.

Fotografie facuta pe la ora 17 seara, mod Auto cu ISO200, 1/800. Click pentru a studia varianta mare (4592 x 2576 px, 2,7 MB)

Fotografie facuta pe la ora 17 seara, mod Auto cu ISO200, 1/800. Click pentru a studia varianta mare (4592 x 2576 px, 2,7 MB)

Ce face special? Câteva moduri de fotografiere mi-au plăcut foarte mult.

  1. Funcţia HDR automat. Multe aparate fac mai multe fotografii diferit expuse, iar apoi utilizatorul le combină pe calculator într-un soft precum Photomatix, dar NEX-urile fac combinarea în cameră, în aproximativ o secundă. Ce m-a impresionat e că rezultatele erau clare şi foarte reuşite, deşi ne aflam într-o barcă în mişcare şi diferenţa de la un cadru la altul era mare. Procesorul digital din cameră, Bionz, e foarte performant.
  2. Imagini panoramice. Din nou îmbinarea lor se face în cameră, în timp ce alte modele doar realizează mai multe fotografii şi apoi le îmbini tu pe calculator, cu un soft special. NEX-ul e simplu de utilizat, îl treci în modul panoramic, stabileşti direcţia în care vrei să te roteşti şi apeşi declanşatorul. Camera fotografiază în mod continuu şi pe ecran ţi se indică în ce direcţie să te învârți. Are accelerometru încorporat şi dacă te roteşti prea repede (sau deloc) se anulează totul. Procesorul îmbină imaginile şi scoate panorame de până la 220 de grade (cam 12.000 de pixeli).
  3. Fotografie nocturnă. La lumină slabă, dacă vrei totuşi să fotografiezi oameni, modul Handheld Night View face mai multe fotografii şi le combină. Fundalul îl face luminos prin combinarea imaginilor, iar elementele ce s-au mişcat (oamenii, de exemplu) sunt luaţi dintr-o singură imagine, pentru a avea claritate. Din nou, totul în aparat.
  4. Detecţie de fețe şi zâmbete. Chestia asta o au multe aparate foto din toate gamele, dar îmi place că Sony nu s-au zgârcit cu opţiunile disponibile. Poţi alege ca fotografia să fie făcută când zâmbeşte copilul sau adultul din cadru şi dacă vrei să se declanşeze la un zâmbet micuţ sau la un rânjet de joker.
  5. Defocusare fundal. În modul Auto poţi configura uşor cât de bine focusat vrei să fie fundalul obiectului fotografiat, chestie pe care la un alt DSLR ai regla-o din apertură. Aici învârți de rotița centrală și aparatul modifică automat obiectivul pentru a obţine rapid efectul dorit.
  6. Planul 1 este defocusat (dreapta imaginii), portretul e focalizat, fundalul este neclar

    Planul 1 este defocusat (dreapta imaginii), portretul e focalizat, fundalul este neclar

  7. Fotografii 3D, cu un firmware viitor. Tragi un cadru, camera îţi spune să o mişti câţiva centimetri mai în lateral şi tragi alt cadru de acolo, apoi procesorul le îmbină într-o imagine 3D. Asta e o chestie mai mult de marketing acum, dar pe viitor poate fi utilă.

Cum e construită cameră? Nu doar că au redus elementele unui DSLR, dar Sony a ţinut la un minim şi numărul de butoane. Există trei butoane centrale de tip smart, adică îşi schimbă funcţia după meniul şi modul de fotografiere în care te afli în acel moment. Toată interfaţa e pe ecran şi funcţionează bine, iar Sony marketează acest aparat ca fiind un DSLR ce face fotografii foarte bune în modul Auto, aşa că pentru cazurile normale nu ai de ce să umbli mult prin meniuri.

Ecran cu tilt

Ecran cu tilt

Când am luat prima oară aparatul în mâna nu credeam că mă pot descurca fără o rotiţă cu care să schimb modurile de lucru, dar apoi mi-am dat seama că în majoritatea cazurilor trebuie să apăs un singur buton şi acea rotită apare pe ecran, de unde o pot manevra cu tastele smart. Singura operațiune în plus față de un DSLR clasic este acea primă apăsare de buton. La fel cum smartphone-urile au înlocuit tastaturile fizice cu unele virtuale, acum Sony a făcut acelaşi lucru cu majoritatea controalelor obişnuite de pe camerele foto.

Senzorul are strat protector anti-praf si mecanism de vibratie

Senzorul are strat protector anti-praf si mecanism de vibratie

Camera e solidă şi bine închegată. NEX-5 are corp din magneziu, pe când NEX-3 este din plastic. Ecranul de 3 inci este cel mai bun pe care l-am văzut până acum pe o cameră foto, are luminozitate foarte bună în soare, culori clare şi o rezoluţie foarte bună datorită celor 920.000 de pixeli. În plus, se înclină între -45 şi +80 de grade, ca să poţi face fotografii cu aparatul ţinut deasupra capului sau la șold. Cum spuneam, nu există viewfinder, dar măcar ecranul are şi acoperire 100% a câmpului.

Camera are acumulator propriu care ţine 330 de imagini. Eu am făcut 260 de fotografii pe canale şi l-am dus în 26% disponibil, dar între imagini l-am şi frecat prin meniuri, că era prima oară când utilizam aparatul. Lângă acumulator e slotul de card SD sau Memory Stick Pro Duo, camera suportând maxim 32 GB de memorie. Pe lateral este un conector mini-HDMI şi un mini-USB pentru transfer.

1/125, ISO 200. Click pentru varianta gigantica.

1/125, ISO 200. Click pentru varianta gigantica.

Care e diferenţa între NEX-3 şi NEX-5? La partea de fotografie totul este identic, acelaşi senzor, aceleaşi opţiuni. Diferenţa apare la înregistrarea video, unde NEX-3 filmează 720p în format mp4, pe când NEX-5-ul urca la 1080i în format AVCHD la 17 Mbps. În plus, după cum vă spuneam, 5-ul are şi carcasă din magneziu, deci e mai rezistentă la şocuri. Asta e tot. Îmi place că are buton dedicat “Movie” pentru a începe instantaneu filmarea.

Cât costă şi când apar pe piaţă? NEX-3 cu obiectivul “pancake” fix de 16mm costă 500 euro, iar cu cel varifocal 18-55mm costă 550 euro. NEX-5 este cu 100 de euro mai scump, deci 600 şi respectiv 650 de euro kitul. La restul accesoriilor nu le ştiu preţul. Apar pe piaţa în luna iulie.

Modul macro cu focalizare manuala. Imaginea e acceptabila avand in vedere ca eram intr-o barca in miscare. Click pt mare 4592x2576, 2,5 MB.

Modul macro cu focalizare manuala. Imaginea e acceptabila avand in vedere ca eram intr-o barca in miscare. Click pt mare 4592x2576, 2,5 MB.

Cui se adresează aceste camere? Prima mea întrebare către Sony a fost în ce categorie le vor include, având în vedere că majoritatea magazinelor online au doar două: camere DSLR şi camere compacte, iar NEX-urile sunt un fel de hibrid. Răspunsul a fost că în categoria DSLR, deoarece, după cum m-am convins şi singur, are majoritatea avantajelor şi caracteristicilor acestor camere. Publicul ţintă este format din cei ce vor să facă trecerea de la compacte la DSLR-uri şi din cei ce deja au un DSLR, dar mai vor un al doilea aparat. Cu alte cuvinte, cei ce vor imagini de calitate bună, dar nu vor să care un aparat greu şi mare pentru a le obţine (eu, de exemplu).

Ce nu mi-a plăcut? Nu există nimic care să strice experienţa. Camera m-a surprins în mod plăcut la toate aspectele, deoarece nu mă aşteptam nici să fie atât de mică, nici atât de rapidă la procesarea imaginilor şi nici să facă fotografii atât de bune calitativ. Fiecare meniu şi mod de fotografiere are până şi sfaturi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti tehnică.

Un pelican in zbor, pe la ora 20, modul sport, ISO 400, 1/1000. Click pentru a studia detalii la 4592x2576 px

Un pelican in zbor, pe la ora 20, modul Sport, ISO 400, 1/1000. Click pentru a studia detalii la 4592x2576 px

Dacă ar fi să mă plâng de ceva, aş spune de priza cam mică pentru mâna dreaptă, dar problema nu e gravă, aparatul având o greutate redusă. O altă chestie ar fi structura uneori complicată de meniuri (de exemplu funcţia HDR se activează trecând aparatul pe modul Program (P) şi apoi intrând în meniul Brightness/Colors şi activând HDR-ul, apoi mai ai şi alte opţiuni privind intervalul de expunere pentru aceste fotografii). Probabil că cea mai gravă problemă este faptul că ai la dispoziţie un singur slot în care înfigi fie flash-ul fie viewfinderul fie vreun microfon extern sau o telecomandă. Nu poţi şi viewfinder şi flash în acelaşi timp. Totuşi, dacă sunteţi în categoria ţintă pentru aceste camere, nu cred că aceste detalii vor fi o problemă, calitatea imaginilor şi caracteristicile camerei compensând pentru toate aceste neajunsuri. N-am avut de ce să mă plâng şi niciunul din ceilalţi prezenţi nu a sesizat vreo problemă gravă.

Cam asta a fost… Într-un post viitor voi da exemple clare de utilizare a modului Auto-HDR şi voi analiza calitatea imaginilor făcute de mine.

asus s5507

    13 comentarii

  1. singura mare critica la articolul asta:
    DLSR = Digital single-lens reflex camera. aparatele astea nu sunt DSLR-uri, lipsindu-le componenta esentiala: oglinda. nu ai vizare optica si electronica. nu are nicio treaba cu purismul, pur si simplu pentru unii (mine inclus) este de negandit sa fac fotografie fara sa vad “ce se intampla” si nu un ecran nefericit.

    aparatele astea sunt f bune pentru amatori si oameni ce vor ceva mai mult de la o camera foto dar nu au nicio treaba cu DSLR-urile si nu vor reusi niciodata sa fie mai bune, doar daca se intampla vreo minune si inventeaza cineva o combinatie senzor-ecran care sa imite perfect realitatea.

      (Citează)

  2. “ci” electronica”

    mai e o observatie: aia cu “controale digitale” este cea mai mare prostie posibila. trebuie sa iti iei camera de la ochi sau sa tot apesi pe ea cu degetul, ceea ce e criminal pentru ergonomie. cand ai nevoie de ceva viteza in decizii si miscari sau macar un minim de confort in utilizare asa ceva e foarte nasol. practic scoate din discutie orice snapshot (asta decat daca stai in auto tot timpul).
    pacat, am vazut camere din astea “hibrid” cu mult mai reusite (vezi panasonic, olympus)

      (Citează)

  3. Tehnic nu prea e SLR, nu? Adica si mobilul meu e DSLR atunci, ca vad direct pe ecran ce pozez. :)

    Chiar mi-as lua o camera de-asta. M-am carat cu un Sony H1 sau H2 (nu mai stiu ce era) dupa mine prin excursii si nu e deloc comod. Nu am pretentii prea mari, doar sa faca zoom mult si sa iasa pozele clar pe auto.

    Mi-e lene sa caut specificatii. Zoom cât-x? Poti sa-mi zici daca are doua microfoane (pentru sunet stereo in filme) si bluetooth sau wifi pentru transfer? Ecranul este touchscreen, presupun?

      (Citează)

    • @stefan: daca sunt mai bune sau nu decat un DSLR nu prea are legatura cu oglinda, nu? Oglinda te ajuta pe tine sa vezi pe viewfinder exact ce va ajunge in sensor. Daca te poti lipsi de treaba asta, atunci gandeste-te ca aparatul are senzor de DSLR si obiective de calitate, deci imaginea iese la fel de buna. Tu nu cred ca esti in publicul tinta, pentru ca esti profesionist, decat poate daca vrei un aparat mai micut pentru ocazii lejere, dar nu vrei sa-ti iei compact. Plus ca la NEX controalele digitale nu te fac sa iei camera de la ochi… nu o duci la ochi ca n-ai de ce :P

      @Melk: Zoom-ul e in functie de obiectivul pe care il montezi. Cel din kit, un 18-55mm are zoom 3x (55/18 =~3). Daca iei 18-200mm, cand o aparea, o sa ai 11x zoom. Daca iei adaptor, poti folosi alte obiective din comert, functie de dorintele tale. La capitolul asta e ca un DSLR.

      N-are touchscreen, nici BT sau WiFI. Transferul e pe USB sau scoti cardul si il bagi intr-un cititor. Nu cred ca ai vrea sa transferi asa multa informatie prin BT sau WiFi oricum, o imagine are cam 2,5 MB. De microfoane stereo nu mai stiu. Inregistreaza stereo oricum. Am acasa un pliant mai detaliat chiar si decat ceea ce scrie pe net, la NEX-5 zicea ceva si de Dolby Digital, dar nu mai tin minte.

      http://www.sony.ro/hub/dslr/nex5-nex3

        (Citează)

  4. @radu: o stii pe aia cu “once you go black you never go back?” ? :) cam asa e si cu dlsr-urile. am folosit bridge/compact (adevarat, in paralel cu un SLR) vreo 3 ani inainte sa trec pe DSLR. nu poti sa compari confortul si calitatea vizarii. calitatea vizarii influenteaza IMENS calitatea imaginii finale, caci influenteaza modul in care “vezi” fotografia finala. in fine, trebuie sa te joci cu un DLSR cu acoperire mare la vizor (nu din aia de entry-level) ca sa intelegi incapatanarea astora cu vizor optic ;).

    apropo, si eu am un compact panasonic tz-7, 25-300mm, HD 720p, stabilizat, f mic, l-am luat pentru excursia din China, il am intotdeauna cu mine de atunci, am si publicat poze cu el, e f bun pentru ce este (un aparat de ~300 eur). nu se ridica la capacitatile lui sony asta dar oricum, e ok.
    faza e ca e mic, asta nu poti sa-l ti la piept cu obiectivele alea. in plus nu vad sensul obiectului “schimbabil” daca vrei sa il tii intr-un volum mic, oricum. alea trebuie carate, spatiu in plus, etc. in fine, parerea mea.

    apropo, eu nu contestam tipul asta de aparat, ci afirmatia ca e un dlsr. si nu e :) e un … nu stiu… ceva intre a si b.

      (Citează)

  5. Alex Barbulescu

    31/05/2010 la 5:35 PM

    daca ar iesi pe piata cu un pret acceptabil , atunci ar merita si bani.
    camerele compacte au ajuns la 5 mil iar dslr 20 mil , pret minim.
    edit:
    am cautat pe ebay , preturile sunt de la 450-650lire
    personal nu as da atatia bani pentru o camera ca asta :)

      (Citează)

  6. Articol fain da ai uitat partea interesenta: cine e tipa?

      (Citează)

  7. Daca ar fi putut sa creeze acelasi compromis ca pe GF1 cu EVF si blitz incorporat atunci era perfect.
    Cred ca noile revelatii system cameras cu senzor mare dar la dimensiuni reduse incearca sa se apropie cu pasi mici de Leica M9 – full frame intr-un corp compact cu o super optica. Nu au cum sa se apropie momentan ci doar sa intre in categoria “poor man’s Leica”. Asa a fost catalogat din cate stiu micro 4/3 de la Panasonic – GF1 si m 4/3 -urile de la Olympus.
    Motivul e destul de simplu si aici subscriu. Pot sa iau 5D Mark II sau D3x sau 1Ds cu obiective foarte luminoase dar cand vine vorba de cat de comfortabil e sa cari ditamai geanta cu caramizi dupa tine iti cam piere pofta. Iar pentru cei care fac fotografie de strada chiar e un calvar. Nu fac fotografie wildlife asa ca nu ma complic cu Bazooka Mark IV.
    Camera asta e foarte ok si de 2 saptamani de cand o am sunt multumit. Nu e clar M9 dar e o alternativa mai ieftina buna.

      (Citează)

  8. Mi-a cumparat-o un prieten din State si am dat 750 $ pe kit cu obiectivul de 18-55 mm.
    Urmeaza sa iau si obiectivul de 16.

      (Citează)

  9. Intrebare: care obiectiv este cel recomandat? Cel de 16 sau de 18-55?
    Care sunt diferentele dintre ele si pentru ce fel de fotografii este recomandat fiecare?

      (Citează)

  10. “Daca iei adaptor, poti folosi alte obiective din comert, functie de dorintele tale. La capitolul asta e ca un DSLR.”

    Ey, lucrurile nu sunt chiar atât de simple…
    Adaptorului Sony îti ofera posibilitatea utilizarii lentilor fabricate strict de Sony sau Minolta. Si doar lentile cu SAM sau SSM…

    În plus, multe lentile ‘3d party’ nu au Autofocus si esti obligat sa utilizezi Manual focus…

      (Citează)

  11. Buna.Am un Sony A700 si normal …mai multe obiective Minolta si Cz.Stie cineva daca Carl Zeiss 24-70 F2,8 se potriveste (cu acel adaptor) la nex-ul 5 si merge focusul auto ? Va multumesc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus