un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Televizorul Sony 3D

17 Apr 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Taiju Ishikawa si unul din televizoarele 3D

Taiju Ishikawa si unul din televizoarele 3D

Ieri am participat la un workshop organizat de Sony şi agenţia Smartpoint, unde am văzut prototipul noului televizor 3D ce va fi lansat pe piaţă în “early summer”, cum a spus Taiju Ishikawa, Branch Manager România, cel care a prezentat nouă tehnologie şi felul în care Sony intenţionează să abordeze “3D-ul”.

Câteva idei pe care le-am notat în timpul prezentării:

  • se pleacă de la întrebarea “How can we entertain the customer?“, nu doar de la dorinţa de a fi în pas cu concurența în acest domeniu nou al televiziunii.
  • Sony va lansa televizoarele înainte de Campionatul Mondial de Fotbal, meciurile urmând să fie disponibile şi în 3D, chiar dacă nu în România.
  • ochelarii sunt de tip Active Shutter și au o baterie CR2032 în ei, care ţine cam 100 de ore (deci aproximativ 40 de filme, ceea ce e super ok având în vedere că una nouă costă 5 lei şi se găseşte pe toate drumurile). Principiul este următorul: televizorul afişează un număr mare de cadre pe secundă (200 Hz); ochelarii comunică prin infraroşu cu televizorul şi se coordonează pentru a afişa un cadru pe ochiul stâng, al doilea pe ochiul drept, al treilea pe ochiul stâng şi tot aşa, fiind astfel obţinut efectul 3D în sistemul vizual uman. Ochelarii erau mai grei decât cei LG pe care i-am purtat cu o zi înainte, dar foarte confortabili. Sony a investit şi în cercetarea ergonomiei, se poartă uşor pe nas, se adaptează bine la forma capului, au cauciuc moale, se pot purta şi peste ochelari de vedere; mi s-au părut confortabili şi nu mi-au obosit ochii în cele 20 de minute cât i-am purtat (se laudă cu un sistem Flicker Free).
  • unghiul de vizualizare e cam de +/- 60 de grade, distanţa optimă este de 2-3 metri, depinzând şi de diagonala ecranului. Transmiţătorul IR funcţionează cam la 5 metri şi cu un număr suficient de ochelari pentru o familie mare.
  • fotbalul văzut în 3D (nişte meciuri de la Cupa Confederaţiilor) este altceva. Eşti pe teren, îl vezi pe jucător în depărtare, vezi mingea cum îţi este pasată; dacă stai în spatele porţii începi să te fereşti de şuturi. 3D-ul ar putea revoluţiona toate transmisiunile sportive, nu doar fotbalul.
  • imagini incredibile au fost şi cele filmate în 3D la o grădină zoologică: un urs polar înotând mi-a lăsat cea mai puternică impresie, mă uitam la televizor ca la un acvariu, aşa cum aş fi văzut dacă aş fi fost acolo. E greu de explicat, trebuie să-l vedeţi fiecare dintre voi.
  • nu s-a precizat preţul televizorului şi nici numărul de ochelari cu care va fi livrat. O pereche de ochelari ar costa cam 50-60 de euro. Mă aştept ca televizorul să fie mai scump decât LG-ul, dar nu cred că e o surpriză pt nimeni: Sony mereu are televizoare scumpe, dar este şi pe primul loc la performante şi calitatea imaginii.
  • desigur, televizorul are USB, Internet, Full HD, de toate.

Am senzaţia că se va repeta povestea de la LCD-uri, cu LG având modele ok pentru cei cu buget mic şi Sony fiind pentru cei ce nu vor compromisuri la calitate şi nu-i deranjează banii daţi în plus pentru performanţă de top. Televizorul 3D de la Samsung nu l-am văzut deloc şi nu ştiu unde să-l plasez.

Cred totuşi că Sony va domina acest domeniu şi va impune nişte reguli. De exemplu Ishikawa spunea că unele proiectoare 3D din cinematografele din Bucureşti sunt Sony. Prin Sony Pictures îşi pot asigura singuri conţinutul 3D şi direcţia în care duc tehnologia, în combinaţie cu Sony Music pot aduce pe piaţă şi concerte filmate în 3D (imaginaţi-vă un televizor 3D împerecheat cu un sistem audio 5.1 de top, cum vezi la Hi-Fi Arena), iar plin Playstation pot asigura jocuri compatibile. Eu cred că jocurile 3D vor fi un instrument foarte bun de marketing şi adoptare a acestei tehnologii noi, unele din demo-urile văzute ieri fiind de acest tip.

Au fost acolo, din cei cunoscuţi de mine, şi Zoso, Victor Kapra şi Piticu.

Ochelarii activi Sony

Ochelarii activi Sony

Ochelarii, detaliu pentru a vedea grosimea

Ochelarii, detaliu pentru a vedea grosimea

Specificaţii

GAMA BRAVIA® 2010

GAMA SIGNATURE

LX900

  • Noua generaţie de divertisment TV
  • Experienţă integrată Full High Definition 3D cu  3D Sync Transmitter şi două perechi de ochelari
  • Acces Wi-Fi la conţinutul şi serviciile online
  • Tuner MPEG-4 AVC HD TV integrat
  • Dimensiuni disponibile: 60” (152cm)

GAMA CINEMATIC

HX900

  • Optimizate pentru ultima generaţie de filme home cinema
  • Imagini vibrante, contrast şi culori uimitoare
  • Posibilitate de redare a experienţei 3D Full High Definition prin intermediul 3D Sync Transmitter şi a ochelarilor 3D
  • Tuner integrat MPEG-4 AVC HD TV
  • Dimensiuni disponibile: 52” (132cm)

HX800

  • Tehnologia inovatoare “Dynamic Edge LED” pentru imagini cu un contrast puternic şi televizoare cu design compact
  • Detalii fine de derulare rapidă şi de acurateţe prin tehnologia avansată Motionflow 200Hz Pro
  • Perspectivă uimitoare Full HD 3D prin intermediul dispozitivului opţional  3D Sync Transmitter şi ochelarii 3D
  • Tuner încorporat MPEG-4 AVC HD TV
  • Dimensiuni disponibile: 40” (102cm), 46” (117cm)

Player-ele Blu-ray

BDP-S570

  • Acţiune 3D de următoare generaţie, pe un televizor 3D compatibil
  • Conceptul de design Monolith, un stil unic pentru camera dumneavoastră de zi
  • Bucuraţi-vă de serviciile de actualizare a emisiunilor TV şi de clipurile de pe Internet cu ajutorul funcţiei BRAVIA Internet Video
  • Wi-Fi integrat pentru acces facil la conţinutul online fără deranjul de a conecta cabluri
  • Foloseşte-ţi iPhone-ul sau iPod-ul touch ca telecomandă BD pentru player-ul Blu-ray Disc
asus s5507

    1 comentariu

  1. Din diferite discutii am aflat ca acesti ochelari ajung cam la 100-150 EUR. Efectele 3D sunt mult mai clare si mai vizibile la tehnologia activa fata de cea pasiva. Cat despre costul televizoarelor Sony, daca facem un calcul raportat la pretul practicat in USA, in Romania va fi peste 14 000 RON…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus