un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Mobila lasata mostenire, alta ciudatenie

10 Mar 2010  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Am conştientizat recent faptul că oamenii trăiesc toată viaţa cu aceeaşi mobilă în casă, iar după o vreme vor să o lase moştenire copiiilor. De exemplu ai mei se simt foarte jigniţi că nu vreau biblioteca mare din sufragerie. “Dar de ce nu o vrei? E lemn bun, model frumos, uite ce mare e şi ce bine se potriveşte cu camera. N-are nici o zgârietură… cum să nu o iei tu? Pentru cine crezi că am păstrat-o şi am avut grijă de ea? Cine mai are biblioteca aşa frumoasă?

Păi… printre altele şi nişte proaste fete de pe pitzipoanca.org, în spatele cărora am văzut acelaşi model. Probabil alţi sute sau mii de oameni care au cumpărat aceeaşi mobilă, că doar e luată dintr-un magazin comunist al unei fabrici la fel de comuniste, care producea totul în serie. Nu e vreo antichitate valoroasă, n-a ţinut Napoleon cărţi în ea, nu e nici de la Regele Carol. E doar o bibliotecă. Dar cred că aşa sunt românii, pentru că în general pe la cine am fost am găsit mobilă de când lumea şi pământul sau ani la rând n-am observat nici o schimbare.

Eu vreau să fac altfel. Nu vreau să trăiesc toată viaţa cu aceeaşi mobilă în casă, aceleaşi forme, aceleaşi culori. O dată la 5, maxim 10 ani, aş vrea să schimb cât mai multe. Biblioteca veche cu una nouă, în care să aranjez altfel diversele obiecte, suveniruri, fotografii şi cărţi pe care le-am strâns. Faianţa şi gresia din baie şi bucătărie cu una de altă culoare şi alt model. Dulapul și patul albastru din dormitor cu unele verzi. Farfuriile. Covorul. Tablourile. Mi se pare demoralizant să îţi petreci toată viaţa înconjurat, în mare, de aceeaşi mobilă.

Partea a doua dintr-o serie începută aici.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Eu, sincer, mai bine mi-as schimba partenera periodic cu una mai la moda, dar cred ca merge si mobila…

      (Citează)

  2. nu rezonez cu tine aici radule…

      (Citează)

  3. Cu marea majoritate n-am nimic.. dar pt binele vecinilor tai nu schimba gresia si faianta odata la 5 ani.

      (Citează)

  4. Se vede ca nu te impovareaza prea multe carti pe raft. Eu vreu sa-mi gasesc o blestemata de biblioteca in care sa-mi incapa intreaga colectie de carti( si eu si doamna Aliosca avem o caruta de antichitati de-astea) si nu gasesc nicaieri. Jebus Crist! Toti sunt semiananlfabeti acuma? Parintii mei au o biblioteca de vreo 2000 de volume iar eu nu gasesc una in care sa incapa 200.
    Cat despre schimbat mobila prea des…stiu ca se poarta dar nici aici nu prea ma incanta. Prefer ceva bun si de calitate care sa ma tina o viata (masinaria visurilor mele este un Royal Enfield sau un Ural ca pot sa le repar fara un laptotp si un soft special) Cu schimbatul partenerei…parca aici incep sa…..Ups si nevastamia citeste blogul asta.

      (Citează)

    • Ba da, am sute de carti in sufragerie. Treaba e ca nu le-as mai pastra, pentru ca nu vad rostul. Citesti o carte si gata, la revedere. Pe foarte putine le tii ca sa le mai recitesti. In rest, ar trebui sa existe un serviciu gen buy-back sau sa faci schimb pentru altele. Ce rost are sa umpli atatea rafturi cu carti? Demonstrezi ceva cuiva? Iti pasa? Personal as vrea sa pun pe rafturi doar suveniruri si amintiri din diverse excursii sau de la diverse evenimente, mi-am facut deja un astfel de coltisor.

        (Citează)

  5. De gustibus non discutandum. Doamna Aliosca este profesoara de romana iar eu sunt “strangau” cand vine vorba de carti.
    A reciti este o mare chestie(eu o practic prea rar ,din comoditate acuta) deoarece ai un etalon la care sa te raportezi ca personalitate( ce fel am simtit atunci si ce fel simt acum)
    Partea cu schimbul de carti deja se practica, asa s-a facut in comunism circuitul culturii in natura. Acum de cand cu “el capitalismo forneo” a inceput sa moara ca obicei. Exista un sistem de redistribuire a cartilor( doneaza la o biblioteca atunci cand iti prisosesc carti, da-le inapoi la un anticar si cumpara altele in locul lor. Pretul per uitate scade la o faza de-asta)

      (Citează)

    • Mi se pare mai simplu (si mult mai ieftin) sa citesc unele carti online, luate de pe net. Nu e chiar asa chinuitor, mai ales ca pot regla marimea fontului ca sa fie lejer pentru ochi si nici nu trebuie sa tin lumina aprinsa.

        (Citează)

  6. Pentru unii merge ca metoda cititul de pe un ecran. Dar, cum am mai zis, eu sunt dislexic, e prea mare daraua ca sa ma chinui cu un monitor atunci cand pot citii o carte la fel de incet, jucandu-ma cu ea. Pe langa asta o carte miroase altfel, se simte altfel la pipait. De ce sa nu ma bucur de placerile conexe cititului? Cat despre cartile elctronice…nu iesi mai ieftin fata de o carte de la anticariat sau de la prieteni, un avantaj il reprezinta si faptul ca poti discuta cartea la sfarsit cu cel de la care ai facut rost . Placeri conexe.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus