un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Legea falimentului personal

23 Mar 2010  ·

GÂNDURI  ·

1 comentariu

Legea falimentului personal se pare că a trecut de prima aprobare din Parlament şi o aşteaptă şi pe a doua. Mie mi se pare o idee bună (se referă în principal la faptul că dacă îţi pierzi locul de muncă sau salariu, nu vine banca şi te execută imediat pentru că nu le mai poţi plăti rata, ci îţi este oferită o perioadă de graţie, reeşalonare, etc), dar implementarea pare foarte greoaie.

Proiectul de lege, realizat după modelul legii falimentului personal din SUA, permite instanţelor să stabilească dacă o persoană se afla în insolvență scuzabilă sau faliment fraudulos.

Potrivit senatorului PD-L Iulian Urban, cel care a introdus această lege în Parlament, practic, o persoană va fi considerată de bună credinţă dacă, din motive care nu depind de el, precum concedierea sau micşorarea de salariu, nu îşi mai poate plăti datoria către bănci.

“Persoana respectivă va trebui să prezinte în faţa judecătorului şi a creditorilor un plan de redresare în care prezintă cum îşi va achita lunar 75% din datoria faţă de creditor. Judecătorul va decide care cereri vor fi aprobate şi care nu.”, a mai declarat Iulian Urban.

În cazul în care instanţa consideră că falimentul a fost fraudulos, respectiv persoană în cauză nu şi-a plătit ratele intenţionat, aceasta nu va mai putea prin lege să acceseze niciun tip de împrumut bancar pe o perioadă de cinci-şapte ani.

Citatele sunt de pe incont.ro. Se pare că judecătorul român este un superman, capabil să facă orice analize şi să dea decizii în orice privinţă, dacă acum este încărcat şi cu aceste noi responsabilităţi. Doar eu sunt sceptic când aud că fiecare om va trebui să se prezinte în faţa judecătorului cu un plan de redresare, despre cum îşi va plăti el datoria şi de ce merită un alt credit nou?

Cum ar trebui să arate acest plan de redresare?

  • Am fost dat afară deoarece firma în care lucram era în pierdere şi au redus personalul. Eu munceam bine şi cu spor, dar asta e…“. Şi cum se verifică acest lucru? O să sune judecătorul după referinţe? Ca de la sine nu va zice nimeni că a fost dat afară pentru că era leneş sau prost.
  • În următoarele două luni mă voi angaja“. Unde? Pe ce bani? Cum cuantizezi asta, prin numărul de joburi la care ai aplicat pe BestJobs? Prin numărul de interviuri la care ai fost? Poţi să te duci şi la 10, nu e nici o garanţie că vei fi şi angajat. Acesta e sistemul, nu e vina omului.
  • Din salariul primit voi plăti 50% la bancă în următorii 30 de ani, pentru a achita creditul luat“. Da, acelaşi calcul te-a adus în situaţia asta.

Şi apoi trebuie să te duci la tribunal, să-ţi stabileşti înfăţişare, să faci planul acesta şi să-l prezinţi, să convingi, să se dea decizia, să ţi se dea şi o hârtie despre ea în mână şi apoi să te duci la bănci și să o iei de la capăt. Care vor avea un mare chef să trateze cu tine, ştiind ce antecedente ai.

Oricum până la acel moment sunt sigur că băncile fie vor pune beţe în roate întregului plan (chiar dacă trece de Parlament, nu văd cum pot fi obligate băncile să accepte reeşalonări, decât dacă statul garantează pentru bani) fie vor mări ratele noilor credite ca un soi de backup pentru astfel de cazuri.

asus s5507

    1 comentariu

  1. Nu stiu de ce dar si din textul tau şi din ştirile pe această temă reiese că cel mai nasol lucru care ni se întîmplă este că nu vom mai putea accesa credite. De ce cred eu că acesta este un lucru bun? Eu mi-am propus ca la sfîrşitul creditului, ultima rată să o plătesc cu o întîrziere de vo 3-4 luni tocmai pentru a fi băgat în toate birourile de răi platnici şi tot sînt convins că dacă mă mai prind pe la ei, bancherii îmi vor da credit după credit. Frenezia cu care autorităţile statului (preşedinte, premier, gubernatorul BNR) ne îndeamnă la credite mă face să cred că e ceva putred la mijloc, niciodată cei mai sus amintiţi nu ne-au vrut binele cel mare, mai degrabă răul cel mic şi mult. Eu aş fi de părere că un stat sănătos ar trebui să aibă cel puţin în clasa de mijloc oameni care-şi pot întreţine familiile fără “ajutor” bancar, cu spinarea proprie. De ce trebuie să plîngem falimentarea băncilor? Chiar nu există viaţă după bănci?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus