►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Uite câte catastrofe sunt! În 2012 chiar că se distruge lumea! Eu unul nu cred că sunt nici mai multe şi nici mai puţine decât în restul istoriei. Diferența e că acum are cine să le consemneze şi studieze, există televiziune şi Internet şi afli instantaneu de orice dezastru din orice parte a lumii. Sunt sigur că aveau loc şi înainte cutremure, probabil cu aceeaşi frecvenţă, şi inundaţii şi erupţii vulcanice şi zăpezi mari. Aşa este lumea în care trăim, dar acum sunt mai mulți oameni afectați de ele, că ne-am înmulțit ca iepurii.
Desigur, există şi dezastrele artificiale, făcute de om, ca să zic aşa. Din nou, acelaşi lucru. Au fost mereu dezastre, dar în Evul Mediu câţi aflau de ele? Sunt curios ce s-a aflat în Ţările Româneşti despre marele incendiu al Londrei din 1666 sau despre câte victime au făcut epidemiile de ciumă şi gripă. Hai să ne gândim mai recent: s-o fi auzit în România despre explozia unui vapor militar la Halifax, în Canada, în 1917, când au murit peste 2000 de persoane? [Halifax Explosion] Chiar şi Cernobîlul din 1986 a ajuns la noi doar sub formă de nişte zvonuri la început. Şi da, mor 200+ oameni într-un accident aviatic, dar acum s-au inventat avioanele, înainte nu avem cu ce să comparăm aceste cifre.
Câte războaie şi câţi morţi, maică! Ne ducem spre pieire! Nu, nici măcar. Desigur, sunt războaie şi terorişti şi mor oamenii, dar, din nou, afli imediat despre asta de la televizor şi acum moartea chiar şi a unui soldat este o tragedie naţională. Nu zis că n-ar trebui să fie, dar e de reţinut că luptele moderne se îndreaptă spre victoria printr-un număr minimizat de victime. Americanii sunt în plin scandal privind războaiele din Irak şi Afganistan şi asta pentru că au pierdut câteva mii de soldaţi acolo. Păi pe 1 iulie 1916, în bătălia de la Somme, englezii au pierdut 60.000 de oameni într-o singură zi, într-un singur atac. 1,5 milioane de victime la Somme, încă 1 milion la Verdun, 16 milioane de morţi în Primul Război Mondial [WW1 Casualties]. A fost numit Marele Război atunci, dar 20 de ani mai târziu a urmat unul şi mai mare: 60 de milioane de morţi [WW2 Casualties]. Încă mai trăiesc oameni care au văzut pe viu aceste lupte şi totuşi alţii susţin că războaie ca acum, în zilele noastre, n-au fost niciodată.
Mai devreme? Secole de cruciade, de cotropiri, de turci şi tătari, de lorzi luptându-se între ei, de canibalism, de sclavie, de boieri care-ţi luă până şi mâncarea de pe masă, dacă aşa vroiau ei, masacrări ale evreilor, Inchiziţie, sute de ani de război între francezi, englezi şi scoţieni, unificarea Chinei sau a Japoniei şi câte altele. Ştefan cel Mare s-a bătut de 48 de ori cu turcii. Să mai zic despre luptele din lumea antică? Acum sunt mai mulţi oameni şi metode mai bune de a-i omorî rapid şi în masă, dar la războaie nu cred că ne putem compara cu ce-a fost până acum.
Aşa nebună n-a fost niciodată lumea! Ne va pedepsi Dumnezeu pentru cât de păcătoși suntem! Ba a fost mereu aşa. Prostituţia e cea mai veche meserie din lume, mereu au fost târfe şi la drumul mare şi în orice han de pe marginea sa. Crimele nu le cerceta nimeni, tortura era la modă, ba chiar ardeam femei pentru că erau considerate vrăjitoare. Aţi citit Ion sau Baltagul? Dreptatea se făcea direct, cu toporul. Să mai zic de câte atrocități a făcut Biserica de-a lungul secolelor, ca abia acum recent să ajungă o organizație mai “cu frica lui Dumnezeu”? Au fost mereu şi crime şi furturi şi corupţie şi accidente, doar că înainte te mânca lupul pe drum, acum te calcă o maşină condusă de un şofer beat. În ciuda tuturor problemelor, cred că avem mai multă libertate, securitate şi ordine decât în trecut şi mai puţină decât în viitor.
Desigur, în Rwanda sau Somalia sau Kashmir e mai rău. Dar cele de mai sus le-am auzit de la oameni din România, iar la noi problemele cele mai mari sunt că avem gropi în drum şi emisiuni proaste la televizor şi miniştri enervanţi. Hai să fim obiectivi despre vremurile pe care le trăim atunci când le judecăm în contextul civilizaţiei umane.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
01/03/2010 la 10:10 PM
bravo
silviu(Citează)
05/03/2010 la 8:37 AM
Frumos articol, insa stii de la ce o sa ni se traga sfarsitul? tocmai de la graficul pe care l-ai pus tu cu populatia. O sa fim prea multi pe planeta, resursele se termina, poluarea creste, incalzirea globala exista si ea, asa ca din pacate “apocalipsa” va veni. Insa sa stam linistiti nu o sa pice intr-o marti sau joi, ci o sa fie o degradare a nivelului de trai in urmatorul secol (estimez ca degradarea va fi exponentiala). Apropo, stii ca este pe cale sa se nasca prima generatie care are o speranta de viata mai scazuta decat cea a parintilor lor?
NeaFane(Citează)
05/03/2010 la 11:37 PM
NeaFane, frumos răspuns dar n-ai înțeles nimic. Tocmai ideea subliminală a articolului era să nu mai crezi petardele de la televizor și să mai cauți singur. Mai plastic spus: mai ușor cu pesimismul pe scări. Suprapopularea e falsă (cel puțin pentru moment). Toate popoarele care trec de un anumit prag de civilizație regresează ca natalitate. Mai mult, sunt încă multe zone fertile pe planetă care sunt foarte puțin populate (inclusiv la noi). Dependența de combustibili fosili e aproape istorie (vezi supercondensatori, baterii cu nanotuburi de carbon, panouri solare, energie termală, etc.), trebuie doar să vrei.
La aia cu speranța de viață ai dat-o rău cu nuca-n baltă. Poate la noi că e o țară de idioți care se lasă furați de toți proștii. Totuși la oamenii cu altceva decât tărâțe în cap se mai descoperă una alta gen celule stem, matrice extracelulară, genom și multe altele . Chiar marele HIV se clatină (vezi CCR5-d32). În 10-20 de ani prindem nemurirea la propriu. De abia de atunci vorbim de suprapopulare.
Și ca să răspund la potențialele comentarii de genul “da domne’ da’ la noi nu vezi că e hoți toți și nu SE face nimica, că noi e cinstiți da’ ăștia e hoți și am face și noi da’ …” am atât de zis: fraierii, pardon, cetățenii or să fie furați până nu o să se mai lase furați. Întotdeauna culegi ce semeni.
nea_caisa(Citează)
06/03/2010 la 3:57 PM
Da, dar conteaza si cum supravietuiesti, nu doar sa o faci. Incalzirea, distrugerea planetei, poluarea, astea sunt reale si greu de corectat, cel putin cu tehnologia de acum. Nu m-ar mira sa ajungem in viitor sa traim in orase inchise, eventual ca cei bogati sa stea in zonele mai bune, mai curate, restul inghesuindu-se in megaorase.
Cresterea populatiei am pus-o pentru a arata ca acum cateva secole, cand erau cutremure sau razboaie, nu erau asa multi oameni care sa moara in ele. Abia in secolul 20 a explodat populatia, in sec 21 se va dubla. Loc de intins e si pe verticala, prin blocuri tot mai inalte, iar pe orizontala prin marirea oraselor (Bucurestiul sa inglobeze Ploiesti, etc).
Pe aia cu nemurirea in 20 de ani nu o cred. Si cum va fi viitorul nu stiu: poate fi o lume tot mai buna, pentru ca tehnologia te tine mai in siguranta, iti lungeste viata, etc (observa ca razboaiele de acum sunt doar in tari din lumea a 5-a), sau o distopie ca in unele carti SF sau cyberpunk, cu violenta si diferente tot mai mari intre cei bogati si cei saraci. Dar nu stiu de acum catre ce ne indreptam, nu mi se pare ca s-a decis inca.
Ideea insa era ca razboaie, cutremure, boli sau prostitutie au fost si vor fi mereu, nu e acum mai rau ca altadata, ci probabil un pic mai bine.
nwradu(Citează)
08/03/2010 la 11:49 AM
@NeaCaisa:
Suprapopularea e falsă (cel puțin pentru moment). Toate popoarele care trec de un anumit prag de civilizație regresează ca natalitate.
În 10-20 de ani prindem nemurirea la propriu. De abia de atunci vorbim de suprapopulare.
In commentul meu era destul de clar scris urmatorul secol. Nu sunt de acord cu tine cu nemurirea (sa fim seriosi descoperirea unui remediu la o boala nu insemna eradicarea ei si doi, nu are leg. cu imbatranirea) insa tu aici iti dai cu stangul in dreptul daca crezi ca nici macar daca ne ducem la 100+ ani speranta de viata nu avem probleme mari cu supra popularea.
“Dependența de combustibili fosili e aproape istorie (vezi supercondensatori, baterii cu nanotuburi de carbon, panouri solare, energie termală, etc.), trebuie doar să vrei.”
Si tie ti se pare ca e cineva care vrea (la nivel inalt)? Tu esti cel care vorbeste din TV (discovery and stuff) si nu vezi ca de fapt atat USA cat si China nu au ratificat nici macar toate acordurile existente privind poluarea, daramite sa fac alti pasi concreti in directia asta. Nu o sa se apuce nimeni sa interzica masinile pe benzina din senin (decat cand va fi prea tarziu). La fel si cu restul industriilor.
In rest numai de bine :)
NeaFane(Citează)
08/03/2010 la 8:23 PM
Eu rămân la părerea mea cu nemurirea în 20 de ani :D . Om trăi (sper) și om vedea. Ține minte că și aici ca in majoritatea domeniilor dezvoltarea e exponențială. Omul e o mașină, o mașină foarte complicată dar nu imposibil de descifrat.
La capitolul poluare nu trebuie să vină limbricii de la “nivel înalt” să-ți interzică ceva (nici n-o s-o facă vreodată cât timp nu le iese lor ceva din asta). Trebuie tu ca om să vrei asta. Ca exemplu arbitrar, cât timp concetățenii mei nu o să înțeleagă că nu trebuie să vină primăria să le dea de pomană ca să-și izoleze termic cașcarabetele proprietate personală (și astfel reducându-se consumul/poluarea/prețul la centralele termice), nu o să se rezolve nimic.
nea_caisa(Citează)