Cifrele serii: stau într-un bloc de 8 etaje şi tocmai am petrecut 90 de minute la o şedinţă a asociaţiei de proprietari.
- Celor de la etajul 6 şi mai jos nu le pasă de starea terasei blocului şi de faptul că cei de mai sus sunt inundaţi la fiecare ploaie. Nici nu vor să dea bani pentru reparaţia ei.
- Celor de la parter, etajul 1 şi poate şi 2 nu le pasă de lift şi starea acestuia. Nu vor nici să-l plătească la întreţinere, darămite să dea bani pentru reparaţia sau modernizarea cabinei.
- Orice şedinţă de bloc se lasă cu scandal, expresii obişnuite fiind “eu am zis asta? când am zis aşa ceva?”, “am dat banii pentru a rezolva problema X şi acum s-a stricat Y; de ce n-am dat de la început pentru Y?”, “vă arăt facturile doamnă, atât a costat!”, “găsiţi dumneavoastră pe unii mai buni, eu pe ăştia i-am găsit!” şi alte asemenea.
- 20% vor să se crească fondul de reparaţii pentru a se rezolva problemele blocului, 80% nu.
- E mereu un om cu gura mare care ştie mai bine decât toţi ceilalţi ce trebuie făcut şi le explică pe rând “vă zic eu dom’le… aşa se face… asta e soluţia… nu, aşa se face!“. Omul acesta are un “nemesis”, de obicei o femeie cu gura mai mare, venită doar să se certe cu toţi şi să se plângă că dăm prea mulţi bani în fiecare lună şi totuşi nu se face mare lucru prin bloc sau că priorităţile sunt greşite.
- Nimeni nu ştie legea, dar toţi au câte o părere despre ce ar trebui să facă administratorul şi preşedintele de bloc şi cum ar putea fi făcută o treabă mai bună. Nu înseamnă că se oferă ei să o facă, ci doar ştiu mai bine.
- E foarte uşor pentru o firmă angajată să facă o lucrare să dea o mare țeapă blocului. Ei știu că asociaţia e greu de organizat şi că nu vor fi daţi în judecată prea curând pentru că au făcut treabă de mântuială.
- Puţini vor să dea bani pentru înfrumuseţarea blocului. Nu le pasă că uşile sunt ruginite, cutiile poştale devastate sau scara blocului e mâzgălită de copii. Poate să arate ca o cocină tot blocul, câtă vreme nu le influenţează direct viaţa nu vor nici să dea bani pentru renovare.
- La sfârşitul şedinţei se fac întotdeauna mici grupuri de discuţie pe la fiecare etaj, de câte 2-3 oameni.
- Odată intrat în casă, constaţi cu stupoare câte ore au trecut şi concluzionezi că de fapt s-a discutat mult şi nu s-a decis nimic concret, decât să se dea mai mulţi bani la fondul de rulment şi reparaţii. Visezi la şedinţa în care administratorul îți va spune că e totul ok şi că nu e nevoie să se mai strângă bani pentru nimic.
Astfel de observații ar trebui strânse și publicate într-un roman care sunt sigur ca ar avea succes prin străinătate, pentru că oamenii de acolo nu cunosc viața la bloc. Poate un serial TV, dar nu în genul comediei de pe ProTV. Am mai scris și altădată de pasiunea mea secretă.
8 comentarii
10/03/2010 la 11:32 AM
asta cu “u cunosc viața la bloc” nu e chiar adevarata. o cunosc chiar f bine, nu o cunosc pe aia din Bucuresti. in paris 99% din populatie traieste in locuinte colective aka. blocuri. de la 2-3 etaje si 10 familii pana la 5 scari, 12 etaje, sute de familii (am locuit cam in toate variantele :) ). si aici sunt sedinte de bloc, doar ca sunt mult mai civilizate. exista si administratori (de fapt firme de administrare ce se ocupa de mai multe blocuri), etc,etc.
oamenii,modul lor de a gandi si de a-si vedea patrimoniul construit si legile (cum ar fi renovarea obligatorie a cladirilor) fac diferenta.
stefan(Citează)
10/03/2010 la 7:37 PM
@stefan: si aici e cu firma de administrare, ca daca se ocupa un om din bloc mereu se trezeste la usa cu plangeri, solicitari si acuze ca face manevre cu banii.
@ipo: parca Seinfeld statea cu chirie, nu e chiar acelasi lucru. Si la noi exista o lege bunicica a chiriilor si nu o respecta nimeni.
@laur: nasol la 4 etaje: mai putine familii care pot cotiza cu bani, dar terasa e la fel de mare ca suprafata si cost, de exemplu.
nwradu(Citează)
10/03/2010 la 12:18 PM
Si prin state e la fel cu administratia blocului (era sa scriu admin blogului), vezi Seinfeld. The “super” is the master of the building.
In alta ordine de idei, unora chiar le place sa faca tamtam la sedinte. Frati-miu vrea sa fie sef de scara!
ipo(Citează)
10/03/2010 la 12:34 PM
asta se intampla si la blocul nostru cu 4 etaje… iti dai seama la sedintele astea cat mai conteaza diferenta intre etajele parter si 1 si restul etajelor.
laur(Citează)
10/03/2010 la 1:54 PM
@laur: si ai mei stateau la 13 etaje! :) Acum stau la 2 si tot tre’sa mai negociem una-alta.
ipo(Citează)
10/03/2010 la 7:48 PM
Și totusi am reparat-o si la 4 etaje. Deci până la urmă trebuie doar să nu fii scârțar.
nea_caisa(Citează)
11/03/2010 la 12:37 AM
@nwradu…. hmda.. unde mai pui si ca eu stau chiar la 4? oh well. cel putin pot sa mai ascult muzica in tihna din cand in cand
laurik(Citează)
11/03/2010 la 9:31 PM
Aceiasi panarama cu terasa am avut-o si eu, stand la ultimul etaj, 4. Pana la urma s-a rezolvat dupa ce cei de la parter erau sa fie dati in judecata pentru altceva si au zis ca e mai bine sa dea banii. Ideea e ca pana ce nu au simtit amenintarea in freza erau foarte siguri pe ei.
simi(Citează)