►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mi-am făcut azi nişte nervi de am crezut că explodez, dar măcar am văzut cum funcţionează o parte din clasa muncitoare a ţării. Aveam nevoie de o piuliţă pătrată şi cu un filet atipic, aşa că am mers într-un atelier mecanic ca să-mi facă nişte meseriaşi una. Atelier mare, împărţit în mai multe camere, cu strunguri, frezi şi aparate de debitat metale. Oamenii munceau de zor când am intrat. Sau nu?
Un meseriaş tăia o ţeavă de 3 metri în bucăţi de vreo 20 de centimetri. Aparatul cu care tăia era pus în mijlocul camerei şi de-a curmezişul, aşa că toţi cei care vroiau să treacă pe acolo se aplecau pe sub ţeavă. La un capăt era prinsă într-o menghină, dar la celălalt îşi construise Meseriaşul o improvizaţie: un taburet pe care pusese 3 cutii de bormaşini şi peste ele 3 cutii de lemn de scule, ca să aducă ţeava la înălţimea aparatului.
Nu vă gândiţi că o tăia de parcă ar fi feliat salamul la alimentară. Nuu, ar fi fost prea simplu. Ar fi însemnat să muncească. Tăia o bucată de ţeavă (îi lua câteva secunde) apoi schimbă 2-3 vorbe cu un alt lucrător de pe acolo, deşi “lucrător” e mult spus, căci respectivul doar stătea să-l ţină de vorbă pe Meseriaş. Tăia o bucată de ţeavă, apoi observa cu celălalt ce bună e democraţia engleză. Mai tăia o altă bucată, mai discuta despre ce spectaculos e fotbalul englez: “aia în minutul 90 parcă abia au intrat pe teren!”. Hap încă o bucată. “Uite, nea Vali, ce bucşă mi-am făcut ca să-mi prindă ţeava asta aici! Am făcut-o eu cu piesele de la o presă”. Şi tot aşa, cu o parte muncă şi 5 părţi discuţie.
Apare omul care îmi face mie piulița. Îi arăt filetul pe care trebuie să intre aceasta şi îl cântăreşte din ochi vreo 3 minute, de parcă i-aş fi arătat o piesă de la Optimus Prime. La un moment dat m-am gândit că poate a adormit aşa, cu piesa mea în mână, dar gândurile s-au derulat încet spre concluzia lor, spusă cu regret în voce, “mda, pot să o fac”. Şi abia atunci a început chinul. S-a dezbrăcat încet, şi-a aşezat cu grijă scaunul la bancul de lucru, de parcă s-ar fi aşezat la un pian, nu la o masă de tablă, ba chiar şi-a dres şi glasul. Eu mă uitam mirat la el şi mă gândeam dacă nu cumva sunt în zona crepusculară. Încă nu eram. Pune filetul pe masă şi scoate de undeva un fel de microscop mai gros. Se uită şi prin el, dă cu unghia pe filet, îl întoarce pe toate părţile. Mda, e la fel peste tot. Ce surpriză! Caută un instrument de măsură şi îl vede undeva în spatele său, pe un dulap. Omul era gras rău, genul pentru care fiecare întoarcere de trunchi, fiecare aplecare şi fiecare pas sunt un chin al bătrâneţii şi al vieţii grele. Simţi din fiecare mişcare că e apăsat de salariu mic şi şefi nerecunoscători, deşi eu încep să-mi dau seama de ce. Se uită la mine… îi ofer o privire absentă şi cu o mutră un pic tâmpă… se decide că nu are rost să mă roage pe mine să-i dau instrumentul de măsură, că probabil n-aş şti să-l identific. Se ridică şi-l ia el însuşi, cu 3 oftaturi de rigoare. E instrumentul lui, mai bine să nu-l ating eu, că poate îl stric.
Eu îi zic instrument pentru că nu-mi vine acum în minte denumirea, oricât m-aș forța. E de fapt un set de mici bucăţi de metal, puse ca lamele unui briceag complex, măsurate şi etalonate, iar tu scoţi câte o lamelă şi o compari cu obiectul tău. Când se potrivesc marcajele, ai aflat dimensiunea. Avea şi un şubler, dar n-avea ochelari să-l vadă bine, iar lumina în atelier e destul de proastă. Meseriaşul cu ţeava tocmai termină de tăiat una întreagă şi se decide să ia o pauză mai lungă, că cele mici şi dese nu-i făceau bine. Vine lângă noi, să-şi dea cu părerea.
Grasul, care de 10 minute tot măsura cu lamelele şi se uită prin microscop la acel filet, dă verdictul: “20 de paşi pe ţol”, zice atotştiutor. “1 şi 2 pasul”, face Meseriaşul un alt calcul. “Uau, toate astea în 30 de minute”, m-am gândit eu, dar n-am zis nimic. Îmi veneau în minte numai câte lucruri fac eu în 30 de minute, atunci când lucrez rapid, şi cât de important e fiecare minut al zilei în această perioadă pentru mine, că sunt multe de făcut şi organizat, iar cei doi meşteri abia descoperiseră pasul filetului. Se ceartă între ei despre cât de groasă să-mi facă piulița. Se decid să-i dea 2 ganguri în 2 milimetri de grosime, sau ceva aşa. Eu reflectam intern asupra timpului necesar pentru a face efectiv piulița, dacă doar măsurarea unei piese simple a durat 30 de minute.
Grasul ia dintr-un dulăpior (mereu din spatele lui şi de la înălţime, ca să fie ca în legile lui Murphy) o cutie de lemn cu multe piese bine aranjate înăuntru. Se uită prin ele cu atenţie, dă la o parte una şi o aşează cu sfinţenie la loc imediat ce a căutat sub ea, ca să nu deranjeze un aranjament bine făcut şi doar de el ştiut. Din păcate nu ştie exact unde e tarodul pe care îl caută (sau e filieră?). O altă întoarcere de trunchi, o altă cutiuţă de lemn, iarăşi aceleaşi gesturi de blândeţe când caută prin ea, de parcă ar fi lucrat cu ouă sau cu moaşte. Nu e nici acolo. Dar ce frumos sunt toate aranjate în cutiuţă, perfect ordonate şi răsucite ca să ocupe cât mai eficient spaţiul… Păcat că nu exact şi piesa căutată. A treia întoarcere de trunchi, al 9-lea oftat, a treia cutiuţă, dar se dovedeşte nenorocoasă. Eu cred că am aţipit un pic, pe scaunul pe care mă aşezasem, aşa că nu mai ştiu dacă în a 4-a cutiuţă a găsit ceea ce căuta sau şi-a adus aminte că e în alt loc.
Meseriaşul s-a săturat de stat aşa că a decis să se apuce iarăşi de muncă, adică de tăiat ţevi în bucăţi mai mici. Aduce din camera cealaltă o ţeavă nouă… o pune de perete… se uită la ea… decide că a lucrat prea mult. Mai face o pauză. După câteva minute aduce încă o ţeavă, apoi iar pauză, apoi încă o ţeavă, apoi iar pauză şi ultima ţeavă o pune în aparat, dar nu-l porneşte. Pauză. Când în sfârşit se apucă de treabă, apare un şofer care nu mai avea ce face prin curte şi îl ţine de vorbă. Sunt prieteni vechi, nu s-au văzut de 2 ore, aşa că stau la bârfă. Munca mai încolo.
Grasul îmi pune întrebarea cheie “din ce material vrei să fac piuliţa asta?”. M-a încuiat. Care o fi materialul din care o poate face cel mai repede? Mai bine nu mai veneam deloc, la cât timp am pierdut. “Din tablă de 2”, îi zic. “Nu merge din tablă, că rugineşte în timp. O fac din alamă”. Ok, din alamă, numai să o facă şi să scap din zona crepusculară. Aprinde o veioză deasupra utilajului, îl porneşte şi după 20 de secunde îl opreşte. Asta o fi fost tot? Nu chiar. Îl porneşte iar pentru 10 secunde şi îmi termină piuliţă. Evrika! Artificii afară! Dacă aveam o şampanie, o deschideam. Meseriaşul se apucă de tăiat la ţeavă, dar se opreşte imediat şi vine nervos, uitându-se la ceva din spatele meu: “băi, de ce încă mai e pe perete femeia din luna ianuarie, dacă e februarie acum?!?”. Eu aplic iarăşi privirea absentă şi mutra tâmpă, aşa că Meseriaşul renunţă la a mă da la o parte doar ca să smulgă o pagină din calendarul cu femei goale care e în secţie. Va fi primul lucru pe care îl va face după ce plec, sunt sigur. Grasul termină şaiba, o infiletează pe suport, merge bine, e bună.
Doar că e hexagonală la exterior, iar modelul adus de mine e pătrat. “Păi şi tu-l vrei pătrat?”. Nu, am găsit din întâmplare pe jos modelul adus. Normal că-l vreau pătrat. Sau măcar pe una din lături să fie cât modelul, ca să intre în piesă cu care se cuplează. Pff, păi trebuie luat din ea. “Duh”, exclam intern. Oare câte ore durează asta? Îmi măsoară piuliţa mea pătrată, avea 13 mm latura. Măsoară piuliţa cea nouă, hexagonală, avea 17 mm. Grasul scoate o hârtie să facă nişte calcule şi după 1 minut de gândire şi la 58 de secunde după ce eu ajunsesem deja la rezultat, anunţă că trebuie luaţi câte 2 milimetri de pe fiecare parte. Meseriaşul se oferă să facă el asta şi lasă ţeava abia pusă în tăietor. Grasul nu poate pleca, pentru că toată camera e blocată de o ţeavă de 3 metri care stă la un metru înălţime în aer. După ceva momente de cugetare se apleacă şi trece pe sub ea, cu mare greutate.
Meseriaşul porneşte alt aparat, un fel de freză. Între timp comentează că după ce o plecă el, potopul, că cine mai munceşte ca el? Cine, într-adevăr, mă gândesc şi eu, că mai rar vezi ritm aşa lent. Dacă rugam un melc să-mi facă piuliţa, ar fi terminat până acum. O ţestoasă mi-ar fi făcut două, ca să am şi de backup. Durează o grămadă până măsoară piuliţa, până o prinde în menghină, până porneşte freza şi începe să-mi ia din piesă, pe fiecare parte. Într-un final e gata şi mi-o pune triumfător lângă aparat, ca să o examinez şi eu. Mă simt de parcă aş fi luat în mână un diamant, atât de preţios a fost timpul pierdut acolo. O iau, mă uit din ochi, decid că e bună. Putea fi oricum, tot plecam. Îi zic mulţumesc că a lucrat bine, îmi răspunde superior ca, după 45 de ani de muncă, ce i-am zis eu nu e mare compliment. Aş fi vrut să-i zic adevărul, despre cum cei 45 de ani de muncă ai lui probabil sunt doar 2 ani de lucru efectiv, dar ce rost are? Plec şi răsuflu uşurat. Am scăpat după fix o oră.
Oamenii au fost obişnuiţi cu munca într-un atelier mecanic de stat. Avea de tăiat 56 de ţevi, dar dacă făcea una şi ceva pe oră, nu văd prea bine proiectul acela, mai ales că e foarte urgent. Noroc că nu e al meu. După care va veni cineva, va vedea că nu a lucrat în ritmul estimat, Meseriaşul se va plânge că atâta durează, că e grea muncă, ba probabil va menţiona și că a făcut o piuliţă pentru mine. Ţevile însă trebuie tăiate, că e urgent. O să plângă tuturor că din munca lui trăieşte firma, că dacă n-ar fi el să taie ţevile şi cel din camera de alături să le sudeze într-o structură, nu s-ar termina contractul. Din munca lor se face totul. Iar şefii nerecunoscători, care încasează toţi banii şi sunt plătiţi regeşte, îl pun să stea şi peste program şi nici nu se plătesc orele suplimentare. Nu ar putea înţelege că din cauză că 1 minut lucrează şi 5 stă degeaba ajunge să stea peste program ca să termine treaba. Nu e vina lui niciodată.
Mai jos suportul improvizat de ţevi şi piuliţa care a durat o oră să se facă. Bine că n-avem vreo 500 de făcut.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
05/02/2010 la 9:45 AM
cat te-a costat?
add(Citează)
05/02/2010 la 9:47 AM
Si tu ai zis ca scrii posturi lungi, da totusi, 1903 de cuvinte? :d La ce iti trebuia piulita? Tin minte ca am folosit piulite similare sa fixez schimbatorul la bicicleta, dar aveau 10mm si le luase tata gata facute dintr-un loc gen obor din bucuresti.
simi(Citează)
05/02/2010 la 10:32 AM
Epic, pe cuvant!!! :))
Exact atitudinea mesterului roman, lipsesc texte de genul “nea cutare, n-ai o cheie de doos’patru?” “Ba da flacau, ti-o dau, dar sa ai grija, sa nu bati in ea”… Cum era imbracat grasul ala, ca eu mi-l imaginez in halat albastru si cu basca!
ipo(Citează)
05/02/2010 la 10:38 AM
@add: nu m-a costat nimic, e atelierul nostru. Doar o ora din viata.
@simi: piulita fixeaza un monitor. Intra pe o sina din monitor, iar pe filet e o alta piesa care vine si strange monitorul intre acea piesa si piulita mea, care tine o contra. Se pierduse piulita de la un astfel de suport…
@ipo: nu, erau mai relaxati. Ala mare era in pantaloni de bumbac, genul de care ai purta in casa, si un tricou mai gros si murdar. Au si halate, dar nu le purtau. Intamplator nu aveau nimic de protectia muncii, desi taiau fiare si sareau aschii in toate partile, dar asta e alta discutie…
nwradu(Citează)
05/02/2010 la 12:33 PM
Ei nu poarta echipamente de protectie pentru ca sunt barbati adevarati, nu pampalai. Ce le trebuie lor din alea. Asta e explicatia unora. Heh, bine ca la 30 de ani ai sa fii barbat pe jumate surd si cu cateva degete betege.
simi(Citează)
05/02/2010 la 3:30 PM
instrumentul ăla se numește leră (sau, mă rog, set de lere). nu știu cum se scrie, nu știu din ce limbă vine dar așa se aude. știu de la meșteru’ meu care e la fel de meseriaș și rapid ca al tău. norocul meu e că am o brumă de autoritate și din când în când îl pot iuți. aceeași autoritate îmi permite să’i zic că lucrează prost, dar nu ajută prea mult.
al_core(Citează)
05/02/2010 la 3:39 PM
Ce, astia sunt colegii tai de serviciu??? Lucreaza la o firma privata, sau lucrezi tu la stat? Drace, cred ca orice sef normal la cap fie ii batea cu biciul pe cocoasa, fie ii dadea afara!
ipo(Citează)
05/02/2010 la 4:48 PM
@al_core: da, ala e instrumentul.
Nu e vorba de autoritate sau de sefi, aia am si eu. Ideea e ca ei iti pot demonstra oricand ca atat dureaza munca. “Pai pana cari teava, o prinzi, o masori, o reglezi, stergi masina de aschii, etc… dureaza mult sefu”. O gramada de operatiuni insa se fac in cateva secunde, dar nu e interesul lor sa recunoasca asta. Iar sefii nu-si bat capul cu ei, le zic ce trebuie sa faca si pana cand. Dupa care oamenii o freaca si in ultima zi trag tare si peste program sau vin in weekend, apoi se plang ca vor sa fie platiti pe orele suplimentare si ca uite ce rai sunt sefii.
@ipo: e o firma mare in care toti suntem colegi, desi nu stiu exact de cine tin astia si cum e organigrama. Nu stiu nici ei prea bine, de asta mi-au facut piesa fara sa comenteze. Oricum e prima oara cand calc pe acolo si probabil si ultima, pentru ca in rest eu comunic cu un sef de productie care isi bate capul cu ei.
Si… voi toti ati citit articolul intreg? Nu ma asteptam.
nwradu(Citează)
05/02/2010 la 5:14 PM
Asa erau si stivuitoristii de la o firma la care am lucrat. Tin minte ca intr-o zi se plangea unul din sefii de echipa ca nu-si mai vad capul de lucru (aveam nevoie de unu’ sa faca ceva) asa ca nu poate sa se lipseasca de niciunul din oamenii lui. A trebuit sa numarat stivuitoarele cu care putea lucra (2 erau la reparat) ca sa-i demonstrez ca vorbeste prostii.
BTW, scula aia se numeste lera, parca ;)
Sabotor(Citează)
05/02/2010 la 6:55 PM
Cacat. Vroiam sa ma dau mare ca stiu ca aia se numeste lera dar vad ca au fost altii mai rapizi in comentarii.
Eu am alta problema cu ai mei, adica cu aia de la mine de la serviciu de la atelier: daca se face brusc si prin suprindere ora 12, ei brusc se pun la masa, la mancare. Nu conteaza ca mai au 10 minute de munca sa imi termine un (sa-i zicem) proiect, masa e sfanta. Nu conteaza nici faptul ca eu trebuie sa fac o ora pana la atelier si inapoi (e undeva intr-o comuna langa oras) si ca pierd inca juma de ora degeaba pe acolo, cat mananca ei.
nashu_mare(Citează)
05/02/2010 la 8:14 PM
Cum zicea un sef de atelier cand facea practica. “Eu si cu oamenii mei .” Dupa ceva timp ne reamintea . “Eu am oamenii mei , nu-i supraveghez ” . Propozitia “Eu si cu oamenii mei ” a devenit epica in facultate =))
SW(Citează)