un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cei doi presedinti

7 Dec 2009  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

La fel ca în viralul apărut săptămânile trecute, azi dimineaţă m-am trezit cu Băsescu încă 5 ani în fruntea României, dar nu cred că se va schimba ceva pe termen scurt şi mediu. Sunt optimist şi sper că măcar pe termen lung ne va fi mai bine, dar momentan e doar atât, optimism nesusţinut de nici o dovadă concretă a ultimilor 5 ani.

Cred că e mai corect să spunem că Geoană a pierdut alegerile decât că le-a câştigat Băsescu. Lumea a votat speriată ca PSD-ul va reveni la putere şi va fura şi ne va duce în comunism. Desigur că PSD-ul ar fi furat pentru proprii susţinători, aşa cum şi PD-L-ul fură pentru ai lor. Dar comunism? Neo-comunism? De ce? În capitalism se fură cel mai bine, aici vin firmele mari şi încearcă să cucerească piaţa, aici se dau comisioane semnificative, aici sunt licitaţii de aranjat şi contracte bănoase de alocat. Lumea se teme că ne-am fi îndreptat spre comunism de parcă ne-ar fi condus un regim precum cel din Coreea de Nord sau Cuba şi am fi trăit în frică şi ne-am fi denunţat unii pe alţii pentru că ascultăm Europa Liberă. Nu înţeleg de unde această gândire. Indiferent cine e la conducere, că e PSD sau PDL, ambele partide vor să-şi petreacă vacanţa pe plajele însorite din Mallorca, nu în frigul de la Kremlin, ambii conducători vor Mercedes şi Ferrari, nu Volga. Toţi cei ce vor să se îmbogăţească şi vor să o facă şi cu ajutorul diverselor relaţii sau şpăgi date “puterii” sunt conştienţi că oportunităţile de afaceri şi banii vin din deschiderea către lume, nu din întoarcerea la comunism. Să fim serioşi, acolo nu vom reveni prea curând, chiar şi din acest motiv cinic, că nu se fură la fel de bine ca în capitalism.

Dar pentru noi, oamenii de rând, nu se vor schimba prea multe. Poliţia tot nu îi va amenda pe cei ce parchează pe trecerea de pietoni sau blochează o bandă întreagă stând pe avarii, autostrăzile tot încet se vor asfalta, trenurile în continuare vor avea toalete împuţite, profesorii în continuare vor fi slab plătiţi, Lamborghini vor fi în continuare parcate pe Dorobanţi, în spitale va fi aglomeraţie şi mizerie şi lipsă de interes, câinii îşi vor face nestingheriţi nevoile pe trotuar. În viaţa de zi cu zi nu va fi mare diferenţă. Moguli vor fi în continuare, pentru că mereu vor fi oameni cu bani în spatele celor de la putere şi alţii în spatele celor din opoziţie, ca în orice ţară democratică. Văd pe mulţi spunând că ei în timpul lui Băsescu şi-au luat maşină şi calculatoare şi plasme şi concedii frumoase. Şi eu la fel, dar asta pentru că am terminat facultatea şi m-am angajat şi am economisit din salariu ca să-mi iau una şi alta, nu pentru că mi-ar fi dat altcineva bani nemunciţi cadou.

Ce e mai sus am scris ieri după anunţarea exit-pollurilor. Era despre Geoana preşedinte. N-am postat draftul pentru că am vrut să aştept dimineaţa, să văd dacă numărătoarea parţială confirmă trendul sondajelor. Iar dimineaţă la ora 8 n-am mai avut ce posta… S-a dovedit însă că singurele modificări pe care a trebuit să le fac în text au fost înlocuirea numelor Geoană cu Băsescu şi PSD cu PDL, iar mesajul s-a potrivit foarte bine şi aşa, ceea ce spune multe despre calitatea slabă a clasei politice din România.

Alte mici observaţii, acum că ştim rezultatul final al votului:

  • Geoană a pierdut pe mâna lui şi pe vizita din miez de noapte la Vântu. De asta spun că alegerile le-a pierdut el, nu le-a câştigat Băsescu.
  • Mi se pare un pic suspect comportamentul lui Băsescu de ieri seară. Când 3 exit-polluri te dau pierzător, accepţi asta. Dacă numărătoarea reală îţi face o surpriză plăcută, foarte bine, dar e ilogic să susţii că ai câştigat când toate informaţiile momentului spun contrariul.
  • Am ascultat la ora 21 cel mai bun discurs al lui Geoană şi al unui câştigător de alegeri în general. Cine l-a scris trebuie felicitat, iar entuziasmul lui Geoană a făcut să fie şi perfect rostit.
  • România are acum preşedinte dar în continuare nu are guvern. Văd aici două opţiuni, fie PDL face iarăşi alianţă cu PNL (poate chiar cu Antonescu premier), fie Băsescu, luând votul populaţiei ca pe o confirmare a politicii sale, desfiinţează Parlamentul şi face şi alegeri anticipate. Tare mi-e teamă că va lua votul şi ca pe o confirmare că poporul e de acord şi cu Udrea, Videanu, Berceanu şi Boc la putere.
  • Geoană cred că va pierde şefia partidului. Nu va fi iertat că alegerile s-au pierdut doar din cauza sa. Sunt curios cine îi va lua locul, iarăşi Năstase, sau Vanghelie sau Dragnea?
  • Johannis de la prima oră s-a spălat pe mâini de tot. Cum a auzit că în numărătoarea parţială e Băsescu în faţă, imediat a declarat că asta e, au pierdut, se întoarce să fie primar. Mie îmi place cum vorbeşte rar şi printre dinţi, de zici că ar vrea mereu să te înjure de mamă. Îmi pare rău că nu-l vom vedea premier, măcar pentru prezența scenică total opusă de a păcăliciului Boc.
  • Când Băsescu şi anturajul s-au retras în sediul cufundat în beznă, la ora 21, am crezut că vor să se sinucidă în masă. Sepuku de onoare.
  • Aşa de mult le pasă românilor din diasporă de ţara lor de origine, încât din câteva milioane de oameni plecaţi peste hotare, doar 147.000 au votat.
  • Am văzut pe Twitter mulţi oameni spunând că acum Ciutacu şi Gâdea şi Badea vor emigra de supărare şi că s-a terminat cu ei. Dimpotrivă, le va merge mai bine ca oricând. Tocmai s-au asigurat de încă 5 ani de audienţă mare şi emisiuni bine remunerate.

Misterul major al întregii campanii electorale rămâne gândirea lui Mircea Geoană: de ce s-a dus în acea noapte la Vântu acasă? Cum putea crede că nu e observat şi fotografiat? Pentru mine, a fost un mister. Orice cântăreaţă de mâna a 3-a, blondă şi siliconată, este fotografiată şi când îşi cumpără un covrig de la colţul străzii şi ajunge imediat în ziare. Cum te poţi aştepta ca un candidat la preşedinţie să nu fie urmat zi şi noapte de o armată de paparazzi, nu mai zic de servicii secrete şi interese potrivnice din umbră? Şi hai, trecând peste asta, de ce nu a avut pregătită o explicaţie clară şi raţională pentru acea vizită? Avea o zi întreagă să inventeze una. Consilierii ăia străini au fost degeaba.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Deci trebuie sa fii naiv sa crezi ca prezenta la vot a fost mai mare pentru ca s-a mobilizat romanul…la nici un rand de alegeri prezenta la turul 2 nu a fost mai mare ca la turul 1.
    Basescu a furat pe fata…cum naiba la turul I, si BEC si “numaratoarea paralela a PDL” a confirmat exit-polul Insomar…aproape la perfectie, la virgula…iar acum a gresit cu 2 procente, cand marja de eroare era de 1.5%…
    In strainatate, e mult mai usor sa fraudezi…iar numarul votantilor din strainate reprezinta aproape 1%…
    Nu mai zic ca in sectiile speciale au votat 700000…

    Totusi, e un lucru bun si in asta…mai avem 5 ani de show TV :)

      (Citează)

  2. Tăntălăul și gogomanul.
    Am rămas tot cu gogomanul.

      (Citează)

  3. Ce-mi place argumentul despre revenirea comunismului. Se uita ca PSD-ul lui iliescu ( partidul comunist periculos ) a predat de 2 ori puterea in urma alegerilor libere : in 1996 lui Constantinescu si in 2004 lui Basescu.

    Pana una alta, singurul care nu a respectat protocolul alegerilor si a vorbit inaintea celui care era aratat drept castigator ( de exit poll-uri ) a fost “democratul” Basescu.

      (Citează)

  4. Cel mai tare este ca in tara, Geoana a luat mai multe voturi decat Basescu…

      (Citează)

  5. Cu toate cele nspe televizuni, ziare, situri pe care Basescu le-a avut impotriva lui, uneori eronat, tot a reusit sa castige alegerile. Ar fi eronat sa spunem ca Geoana a meritat sa le castige, sau ca Geoana a fost mai bun sau mai stiu eu ce. Intotdeauna cine castiga este mai bun. Cel putin in acel moment. Nu stiu sincer cum ar fi fost rezultatul daca Basescu ar fi ajuns in turul 2 cu Crin

      (Citează)

  6. ar fi luat-o pe coaja rau…dar problema e ca domnul Crin nu putea ajunge in turul 2 decat daca vota exclusiv Romania Urbana. Acum avem un presedinte care vorbeste cu 4 minute mai devreme ca el e mai smecher ca toti. Halal exemplu. Credeti ca il amendeaza/sanctioneaza cineva?
    daca incerc sa gandesc si eu conspirationist, as zice ca s-ar fii putut fura prin voturile de afara, caci acolo partidele n-au avut observatori in sectii (ca in tara) si Puterea (deci PDL+serviciile) ar fii putut teoretic sa influenteze diverse raportari spre BEC.
    la ce fetze crispate si constipate aveau PDL-istii la ora 21 ai fii zis ca Basescu spune “am infrant!” :) e clar ca orice numaratoare paralela au facut pana la ora aia, erau sub Geoana … i-a salvat strainatatea.
    Trist ca nu vom avea guvern/stabilitate prea curand si fereasca Sfantu` sa pierdem si bani de la UE

      (Citează)

  7. @Geo: Nu intotdeauna cine castiga este mai bun.

      (Citează)

  8. Am votat la consulatul din Strasbourg si de cand am intrat pe usa pana cand am iesit gluma celor de acolo era: hahaha domnisoara sa ne dati datele corecte, sa stim de unde va luam daca mai votati pe undeva. Adevarul e ca puteam sa votez de 3 ori intr-o zi : Strasbourg, Frankfurt, Praga, si seara eram acasa.

      (Citează)

  9. Tiberiu Tofan

    08/12/2009 la 9:21 AM

    Mi se pare neinspirat comentariul legat de romanii plecati in strainatate, de cat le pasa lor de tara. Ei “voteaza” de fiecare data cand trimit o parte din veniturile lor si le investestesc in Romania SRL. O parte dintre ei stau la cateva sute de kilometri de ambasade/consulate, altii nu stau cu forme legale. Mi se pare deviata o judecata de valoare a celor care muncesc si traiesc in strainatate. Ei poate sunt cei mai obiectivi votanti ai Romaniei.

      (Citează)

  10. Suntem un popor de hoti si mincinosi…un popor de tigani…furam in strainatate, furam in tara, furam peste tot…

      (Citează)

  11. Faza cu intorsuyl la comunism trebuie privita nuantat. Nu mai crde nimeni ca maine devine PSD partidul unic si ii arunca pe toti ceilalti in puscarie. Dar reflexele comunismului sunt mai prezente la PSD decat la celelalte partide. Sa ne amintim cum a aratat in timpul guvernarilor lor libertatea presei. Sau cum functiona justitia. Ia sa vedem cum a evoluat sa spunem politia in ultimii ani. Hai, ca nu mai sunt ca acum 10 ani…

    Si banuiesc ca vroiai sa spui ca Basescu o sa dizolve parlamentul, nu ca-l desfinteaza. :) Nu prea cred, nu are nimeni nevoie de alegeri anticipate si nu vadcum s-ar rezolva. A, da, ar avea PDL cateva procente in plus, capitalizand infrangerea lui Geoana, dar tot n-ar putea guverna singuri sau doar cu ajutorul UDMR. Urmeaza zile interesante, dpdv al formarii guvernului. Si mi-a spus o pasarica mie la ureche un nume: Isarescu.

      (Citează)

  12. Am auzit azi de o metoda simpla de frauda electorala dupa inchiderea urnelor, unde toti zic ca nu se poate. Se ia un vot valabil de-al lui Geoana si se mai pune pe el o stampila cu Votat, invalidand buletinul. Poate de asta avem 100.000 de voturi anulate. Se poate sa fie si invers, nu neg, dar asta am auzit-o despre un observator al PD-L in sectiile de votare.

      (Citează)

  13. @Tiberiu: ei aduc in principal obiecte si masini in tara, nu bani. Iar daca trimit bani o fac pentru a-si ajuta familiile ramase aici, dar din acei bani nu cred ca se platesc impozitele. Sau tu cand primesti bani din strainatate te duci si declari asta la Fisc, ca sa-ti ia impozit pe ei? Banuiesc ca asa ar trebui sa se intample, nu?Daca le pasa asa mult si sunt asa obiectivi, sa voteze, ca momentan cam 2% din ei au facut-o.

      (Citează)

  14. hai ca apar din ce in ce mai multe dovezi si autodenunturi.

      (Citează)

  15. Banii trimisi de romanii din afara finanteaza deficitul de cont curent. Sunt bani pompati in economie, in consum. Parintii din tara sau rudele pun termopane, cumpara televizoare, construiesc case din banii aia. Si economia merge inainte. Ganditi-va asa: Vasile munceste in Spania si cheltuieste banii in Romania.

    Cat despre faza cu frauda prin metoda anularii, e simplu: sa-ti spuna observatorul PDL unde erau observatorii PSD, PNL, ETC cand face el asta si il cred. Am fost in comisie si credeti-ma, e greu sa faci chestii de astea. Si nu suficient cat sa ajungi la 70.000 de fraude.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus