un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum sa-ti protejezi cardul

17 Nov 2009  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Ultima aventură a lui Mircea Badea m-a pus pe gânduri. Dacă un om care nu utilizează deloc cardul și îşi scoate direct toţi banii de pe el imediat ce îi primeşte în cont, a fost păcălit şi i-a pierdut pe toţi, eu care fac majoritatea plăţilor astfel ce şanse am să nu păţesc nimic de acum încolo? Plătesc mereu cu cardul la benzinării, la orice supermarket, la orice magazin de haine sau bunuri, la cafenele şi pe cât posibil la restaurante, iar de la bancomate scot câte 90 de lei pentru a avea şi ceva cash la mine. Online am plătit pe vreo 5 site-uri româneşti şi vreo 2 internaţionale.

Cum eşti furat? Fie cineva cumpăra online cu cardul tău pentru că îi ştie datele (tip, serie, codul de pe spate, data expirării), fie pentru că îţi este clonat la vreun bancomat sau magazin și apoi golit de bani. Şi dacă la bancomat mai poţi să fii atent şi dacă ţi se pare ceva suspect poţi să pleci şi să nu scoţi bani de acolo, la magazine nu ai nici o şansă. Indiferent unde ai plăti și cat de renumit ar fi respectivul magazin, vânzătorul poate fi pus pe rele și îți ia cardul şi îl trece şi printr-un scanner de-al lui înainte să îţi bată plata. Iar PIN-ul introdus în POS poate fi uşor interceptat şi asta e tot, eşti mâncat.

Prin urmare m-am gândit la două metode simple de protecţie:

  1. Ceri un card de credit. Duci adeverinţă de salariu şi cam orice bancă îţi dă 2-3 salarii pe un card de credit. Mulţi zic că banii sunt ai băncii, aşa că dacă îi fură cineva e problema lor să-i recupereze, nu a ta. Nu tu pierzi bani. În practică însă nu e chiar aşa, cel puţin nu şi la Raiffeisen unde am întrebat. Fiecare caz se analizează, cu plângere la Poliţie, cu cercetarea vinei (poate ai fost tu neatent cu cardul, ai comunicat altora detalii importante, ai căzut victimă phishingului deşi banca trimite avertizări) şi stabilirea ei de la situaţie la situaţie. Pierderea ar putea fi suportată de ei, dar dacă e vina ta vei fi nevoit să returnezi banii.
  2. Faci un al doilea cont de debit şi cu un al doilea card ataşat lui. Să zicem că salariul îţi intră într-un cont în care ai mulţi bani şi dacă îţi este compromis cardul de debit e de rău. Mai deschizi la bancă un alt cont în lei şi ceri şi un card de debit ataşat lui, iar în acest cont transferi prin Internet Banking o sumă mică, să zicem 300 de lei, suficient pentru viaţa de zi cu zi când mai bagi benzină sau plăteşti ceva la un supermarket sau la un restaurant. Când se termină aceşti bani, mai transferi alţi 300 de lei. Dacă vrei să cumperi ceva scump, transferi pe moment cât ai nevoie. Ideea e că dacă acest cont e compromis, nu pierzi decât puţini bani şi poţi oricând să renunţi la el. Băncile de obicei nu cer comision pentru transferurile de bani între conturile proprii, iar Internet Banking probabil că aveţi deja. La Raiffeisen, unde am fost eu, deschiderea unui cont nou în RON costă 15 lei, iar un card de debit Mastercard are o taxă anuală de administrare de 20 de lei. Mi se pare cea mai simplă soluţie şi poate fi aplicată la orice bancă ce oferă serviciu tip Internet Banking.

Cum sună planul meu?

Că veni vorba de bănci, în aceste zile ING are o campanie pe net, când diverşi bloggeri povestesc cum au utilizat ei un card ING pentru a face cumpărături online. Parcă ar fi descoperit America, nu altceva! “Uau, am plătit online la eMag!”, “wow, mi-am luat ceva de pe Amazon” şi mult mai frecventul “din păcate magazinul respectiv nu permite plata online, nu se ştie de ce”. Ştiu eu de ce, sau cel puţin bănuiesc, deoarece taxele necesare implementării plăţii online sunt foarte mari. Iar plata online cu cardul, pe site-uri româneşti sau în străinătate, se face de ani buni, nu e că a inventat acum ING-ul roata.

asus s5507

    9 comentarii

  1. “Ştiu eu de ce, sau cel puţin bănuiesc, deoarece taxele necesare implementării plăţii online sunt foarte mari”

    http://www.epayment.ro/plati-online/servicii.php

      (Citează)

  2. Dacă ai 2 metri, 120 de kile și ai putea să reziști 3 runde cu Peter Aerts în ring dar crezi că phishing implică râme și undițe atunci mai bine îi ridici de la ghișeu imediat cum intră în cont și gata. Dacă ai 50 de kile, -2 la ochelari și știi care e diferența între http și https atunci mai bine folosești doar cardul. În orice caz nu există o soluție universală pentru că în fiecare zi se mai inventează o nouă metodă de furat banii altora. Și asta nu o să se schimbe prea curând.

      (Citează)

  3. Solutia a doua pare mai buna, cel putin eu o folosesc. Am al doilea cont curent la care am atasat un card de debit. Platesc la POS, scot la ATM, platesc online.
    Cardul de la ING este pentru plati pe internet (si nu numai). E certificat 3D Secure si in plus iti ofera si internet banking si money-back. Nu au inventat ei roata, e doar o promotie.

      (Citează)

  4. Daca au comisioane de 6% sau 4,9% pe tranzactie, inseamna ca aici e motivul pentru care multi comercianti nu introduc plata online. Cam atat e marja lor de profit, cel putin pe IT. Mi se par foarte mari taxele.

      (Citează)

  5. Da, dar pe de alta parte, ca si comerciant scutesti costuri cu personalul, cu chiria magazinului plus alte cheltuieli legate de spatiu comercial (lumina, curatenie, etc).

      (Citează)

  6. Mie alta mi se pare cea mai simpla solutie: separarea clara intre economii si banii de zi cu zi. Adica: ti-a intrat salariul, bagi in contul barosan de economii x% din bani, scoti de la bancomat cashul pe care il consideri necesar pentru o saptamana si tii ce a ramas pe card. Transefri din contul de economii pe cel de salariu doar cand ai de facut cheltuieli mari, pe care nu le faci in fiecare luna (de exemplu iti iei un HD2). Si nu platesti niciodata cu cardul atasat contului de economii. Mi se pare mai simplu asa.

      (Citează)

  7. si eu folosesc metoda 2. mai mult, pentru contul in care imi intra salariul nici macar nu am card atasat. imi transfer cam la 2 saptamani bani pe contul cu card

      (Citează)

  8. @Carcotasu: nu cred, majoritatea romanilor nu au incredere sau nu stiu cum sa plateasca online. Prefera sa astepte acasa coletul si sa-l plateasca atunci, sau sa-l ridice ei cu plata cash sau card in magazin. Plata online e o chestie care pe mine m-a determinat sa cumpar de la un magazin si nu de la altul, dar sunt putini ca mine sau ca tine. Iar pretul conteaza si el, un 5% in plus la un telefon sau laptop sau televizor nu e de neglijat.

      (Citează)

  9. 1. riscul e chiar mai mare, pentru ca de pe card pot fi luati mai multi bani decat ai pus pe el. Si iluzia ca restul banilor sunt ai bancii, e doar o iluzie. Nu e prea placut sa platesti dobanda pentru ca nu ai rambursat niste bani pe care nu tu i-ai scos, pana la solutionarea cazului. Plus ca exista intotdeauna posibilitatea unei solutionari in dezavantajul clientului.
    2. E complet nepractica varianta asta. Scopul cardului e sa poti oricand sa faci o plata, nu sa trebuiasca sa ai grija transferurilor pe cardul de cumparaturi. Altfel, situatia seamana cu aceea de dinainte de carduri: ai grija sa iei bani de acasa, atunci cand vrei sa cumperi ceva.

    Pana la urma, oricine poate sa fie furat. Doar ca in strainatate bancile reactioneaza mult mai bine la tentativele de furt, de multe ori blocheaza automat tranzactiile suspecte si raspund mult mai repede la plangerile clientilor. Mai mult, in tarile civilizate, vanzatorii evita sa puna mana pe cardul clientilor. Acestia din urma pot alege sa introduca singuri cardul in cititor. Noi din pacate mai avem de evoluat…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus