un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Trei generatii de ruine

28 Oct 2009  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

România e plină de ruine, dar parcă le-aș putea ordona în 3 categorii cronologice:

Cele vechi abandonate

Întâi sunt clădirile construite în perioada comunismului, utilizate şi apoi abandonate după revoluţie, când au dat faliment şi au intrat în paragină. E plin de ele. Le vezi pe Trafic Greu, pe platformele industriale, pe la marginea oraşului şi în toată ţara sub forma a diverse hale şi depozite goale, murdare, cu geamurile sparte şi cu tot fierul furat dinăuntru. Arată ca ruinele Cernobîlului, doar că acolo a fost un motiv foarte bun pentru a abandona zona.

Cele vechi nefinalizate

La graniţa dintre cele două epoci sunt clădirile a căror construcţie a început în ultimii ani ai comunismului (sau mai bine zis ultimele zile, să nu uităm că Pasajul Unirii s-a construit în 34 de zile, Casa Poporului şi întreaga zonă în vreo câţiva ani) şi nu s-a mai încheiat. L-au împuşcat pe Ceauşescu, muncitorii s-au dus să facă revoluţie şi apoi nu s-au mai întors la macara şi betoane, n-a mai avut nimeni motiv să reia construcţiile în perioada nasoală de după revoluţie.

La exemple aş băga Biblioteca Naţională sau ce trebuia să fie lângă magazinul Unirea şi pe întregul câmp din spatele ei, staţiile de metrou dinspre Bucureştii Noi, imensă Casă Radio din apropiere de Eroilor, cele două blocuri înalte de la Piaţa Naţiunile Unite, acolo unde se termină Calea Victoriei în Dâmboviţa. A durat între 10 şi 20 de ani ca ruinele ce trebuiau să fie “Circurile foamei” să fie transformate în mall-uri. Câte or fi prin alte oraşe?

Cele noi falimentate

Ultima generaţie de ruine e cea mai interesantă. Sunt făcute chiar de noi, acum când teoretic oamenii ar trebui să ştie noţiuni avansate de economie, finanţe, piaţa imobiliară şi evoluţia ei. Cu toate acestea, oraşul este plin de ansambluri rezidenţiale parţial înălţate şi aşa vor şi rămâne, ruine moderne, dovezi ale idioţeniei. La asta se referea o ştire ProTV care mi-a dat ideea acestui post.

Undeva la D-na Ghica se înalță complexul Planorama, câteva blocuri înalte veşnic aflate în faliment. Eu zic că nu se mai termină niciodată. Problema este că sunt deja atât de înalte şi de masive încât nu se poate face nimic cu ele. Costă enorm să fie finalizate, finisate şi plasate pe piaţă, costă enorm să fie dărâmate şi să care departe tot molozul de acolo. Vor rămâne aşa cum le vedeţi acum. În Pipera, aproape de rond dar şi pe str. Fabrica de Glucoză, e plin de clădiri imense de birouri, neocupate. Nu mai au firmele bani să ocupe mii de metri de spaţiu de birouri. Sunt blocuri de apartamente cam părăsite şi pe prelungirea Ghencea şi în Militari spre autostradă, ba chiar şi ascunse prin pădurea Băneasa, de mă şi întreb cine ar vrea să locuiască acolo, în afară de Tarzan şi Robinson Crusoe.

Aceste blocuri sunt strict dovada tâmpeniei noastre. Doar pentru că preţurile au tot crescut nu înseamnă că nu urma să o ia şi în jos şi doar pentru că era cerere de locuinţe nu înseamnă că lumea era dispusă să dea oricât pe ele. 180.000 de euro pentru un apartament de 3 camere, făcut într-un bloc înghesuit şi cu balcoane de tablă ieftină! Până şi pe Wikipedia scria că preţurile o vor lua în jos şi bula se va sparge, dar n-a vrut nimeni să asculte.

În alte oraşe e la fel?

asus s5507

    2 comentarii

  1. Io stii ce le-as face astora. le-as da cu 15-20 de mii de euro si sa si le termine ei. Sau le-as transforma in camine de studenti pe cele care sunt aproape de centreles tudentesti, ca si asa urla studentimea ca nu are ocuri in camine si mai bine de jumatate prefera sa se cupleze cate 3-4 la un apartament de 2 camere!
    Sau le-as transforma in blocuri de garsoniere. Si sigur ca nu voi mai scoate 180.000 de euro, da’ macar imi scot materialele. Pentru ca valoarea lor reala e mica rau. Unchi-miu care e inginer in constructii mi-a spus ca valoarea reala a unei garsoniere e pe la 25 – 30 de mii cu un 30-40 % adaos! ;)

      (Citează)

  2. Nu poti sa le termini tu. Nu au utilitati, nu au ferestre, nu au lift, poate nu au peretii si podelele finalizate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus