►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Nu înţeleg planul guvernului nostru, al mândrei țări România. Se împrumută de la FMI pentru a plăti nimic mai mult decât salariile bugetarilor. Pentru aşa ceva țara face un împrumut. OK. Îl face. Până când? Când prognozează țara că nu va mai avea nevoie de împrumuturi externe pentru a plăti salariile? Liniile de credit sunt o idee bună în sectorul privat, acolo unde o firmă prinde un contract bun, dar pe care îl va încasa abia peste câteva luni. Până vine încasarea firma obţine o linie de credit de la o bancă, iar cu banii primiţi de la aceasta îşi plăteşte angajaţii şi materialele necesare finalizării contractului şi încasării valorii sale. Banii sunt returnaţi la bancă împreună cu o mică dobândă, iar firma rămâne şi ea cu ceva şi cu un contract bun încheiat cu succes.
Foarte bine, dar cum dă guvernul nostru banii înapoi? Încasările la buget sunt destul de puţin variabile, cifra putând fi estimată destul de bine. Sunt la fel de mulţi plătitori de impozite, cam la fel de multe facturi emise de la care trebuie încasat TVA-ul, iar firmele, funcţie de cum le merge în fiecare lună, au de plătit mai multe sau mai puţine impozite către stat, dar pe termen lung nu sunt variaţii mari de la o lună la alta. Şi atunci când va ieşi guvernul, toată România, din situaţia în care este necesar să împrumuţi bani pentru salarii? Aşteaptă vreo încasare mare? Termină acum un contract şi vor fi plătiţi? Din contră, tot mai multe firme găsesc mijloace de a plăti şi mai puţine taxe şi impozite, chiar prin metode legale gen PFA-uri pentru angajaţi sau prime în loc de salarii. Şi atunci când ieşim din criză? La faliment?
Îmi place verbul “a fi bolând”. E amuzant.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
20/10/2009 la 8:53 AM
ideea din spate e simpla: “ne imprumutam acum cat sa trecem criza, apoi urmeaza cresterea economica => mai multi bani la buget => nu mai avem nevoie de credit => avem cu ce plati datoriile”
Ca treburile stau cu totul altfel, respectiv:
“imprumutam acuma sa platim salariile si pensiile votangiilor si mai vedem noi dupa aia”
e alta treaba
add(Citează)
20/10/2009 la 9:50 AM
Da, guvernul tocmai isi termina contractul pe care l-a facut cu alegatorii, in momentul in care si-a inceput mandatul. Si datoriile o sa le platim noi toti.
ipo(Citează)
20/10/2009 la 10:22 AM
neverending stoooooryyyyyy… stii cum era melodia aia; numai ca there upon the rainbow is the answer to a never ending debt
laur(Citează)
20/10/2009 la 4:18 PM
Expresia “a fi bolând” nu contine nici un verb nou, e doar verbul “a fi” + adjectivul “bolând”
Cred ca vroiai sa zici “a bolânzi”.
georgel(Citează)
20/10/2009 la 11:40 PM
Da, ai dreptate.
nwradu(Citează)
23/10/2009 la 10:42 AM
vine din ungurescul “bolond” care inseamna nebun.
“bolondozik” – a se prosti
despre guverne, ca si despre politica in general, mi-am confirmat faptul ca e indiferent cine conduce, rezultatele sunt sensibil egale. sistemul este uns si functioneaza pe orice anotimp.
koma(Citează)