un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Rosia Montana da bani

21 Oct 2009  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

Din spoturile TV am aflat că exploatarea auriferă Roşia Montana poate aduce 4 miliarde de dolari beneficii în România, din care 2,2 miliarde fiind bani cheltuiţi în România. Părerea mea este că deja i-au cheltuit pe toţi pe spoturi TV, atât de des le dau şi pe toate canalele posibile.

Pe de altă parte, care e încrâncenarea cu Roşia Montana? De ce dau atâta reclama la TV, de parcă am vota noi, cetăţenii, dacă să exploateze sau nu aurul din subteran? Decizia o iau alţii. Dar în ce mă priveşte pe mine, cred că e mai bine să se exploateze aurul decât să stea degeaba în pământ. “Vai, ne iau americanii aurul nostru”. Aşa, şi noi ce facem cu el? Îl păstrăm pentru alte secole? Guvernul nostru nu e în stare să sape o groapă în nisip, darămite să facă ceva acolo. Dacă ce zice site-ul rmgc.ro e adevărat şi se iau măsuri de protecţie a mediului, de compensare prin plantarea şi îngrijirea altor zone, atunci să-i lase pe americani să exploateze. Statul câştiga, dacă vom câştiga şi noi ceva vizibil atunci să-i dea înainte la lopată şi târnăcop.

asus s5507

    2 comentarii

  1. Ca intamplare in vara asta prin august am fost la Rosia Montana la mina de aur care de 3 ani este inchisa si serveste doar ca punct turistic si are 3 angajati , directorul care face pe ghidul , un inginer extrem de pasionat de minerit care si el face pe ghidul si portarul .
    Zona respectiva este extraordinara ca peisaj , aer , mai putin case care multe cel putin in zona minei aratau destul de rau .
    Aurul din zona Rosia Montana se expoateaza de vre-o 2000 de ani , dacii au exploatat cat si romanii (aia de ne-au cucerit ) , cand intrii in mina , pe una din intrari pentru ca am inteles ca romanii l-au facut ca un cascaval swaiter (sau cum s-o scrie) , treci printr-un tunel paralipipedic de vre-o 100 m facut doar cu dalta si ciocanul de catre romani si aurul se scotea cu pumnul , pepite enorme , dupa un timp zacamantul nu mai avea pepite de dimensiuni mari si s-au cautat filoanele care si ele erau un numar foarte mare dar si ele au disparut in timp pe la 1700-1800 au inceput sa scoate pietre si sa e transforme in nisip pentru ca acum nu se mai gasea nici in filoane .
    In prezent se mai gaseste cam 1 gram de aur la 2 tone de piatra si singura modalitate e mineritul de suprafata sau macinatul muntelui , daca nu ma insel se vor folosii cianuri pt acest procedeu .

    Ca fapt divers daca imi aduc aminte mai sunt cam 1500 tone de aur in muntii aia , parca 2500 tone de argint .

    Zona aia a trait numai din minerit , a fost o afacere familiala din cate imi aduc aminte aveau si contract pe cate o gaura in munte de unde sa expoateze , acum nu mai e nimic din zona aia , e ca dupa razboi , totul e pustiu …

      (Citează)

  2. Nu va fi liniste in partile alea atata timp cat va mai exista aur. Nu oprirea exploatarii ar fi solutia ptr ca daca muntii vor avea aur cineva va fi cu ochii pe ei, iar oamenii din zona vor avea de suferit. Asa cum se inpampla acum. Corporatia Gold e singura solutie viabila, cu conditia sa-si respecte promisiunile.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus