un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Drama unui proprietar de Aston Martin

15 Oct 2009  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

E vorba despre un articol din Capital intitulat Cum rămâne un bancher roman fără bani şi fără un Aston Martin luat în leasing. Pe scurt, un român, fost vicepreşedinte al Bancpost, a cumpărat în leasing un Aston Martin de 190.000 de euro, a plătit 15% avans şi rate lunare de 2.000 de euro. Doi ani mai târziu din cei cinci de leasing a predat maşina înapoi pentru că “nu mai satisfăcea anumite exigențe tehnice”. A pierdut avansul, toate ratele plătite până atunci, firma de leasing a vândut maşina altcuiva, dar acum s-a sucit şi îi cere bancherului daune de 115.000 de euro, reprezentând ratele viitoare neachitate.

Am şi eu câteva mici idei notate pe baza acestui articol:

  • nu ştiu dacă să plâng sau să râd de respectivul bancher. Îţi iei maşina de 190.000 de euro, îţi iei şi nişte riscuri asociate, inclusiv acela de a fi executat chiar de sistemul pe care l-ai dezvoltat.
  • dacă firma de leasing se foloseşte de anumite clauze pentru a cere aceste daune şi au reuşit să dea țeapă printr-un contract bine făcut chiar unui bancher, oamenii normali ce şansă să mai aibă?
  • în acelaşi timp, mă gândesc câte astfel de daune cer băncile celor care iau un credit şi apoi nu-l mai pot plăti. Mai ales în cazul apartamentelor, unde banca rămâne cu o casă ce valorează poate jumătate din cât costa înainte să vină criza.
  • remarc că Aston Martin-ul a venit în mai 2007, când băncile erau pe val şi afacerile le mergeau de la sine, iar când a venit criza, în februarie 2009, n-a mai satisfăcut din punct de vedere tehnic. Total întâmplător perioada renunţării la maşină corespunde cu cea în care i s-a restructurat postul din Bancpost. Da, şi tot atunci nişte porci au fost văzuţi zburând, pentru că sărbătoreau Paştele Cailor şi aşa e obiceiul.
  • de ce ultima parte a articolului e un CV al respectivului bancher?
  • totuşi, ar trebui o mai bună supraveghere şi legislaţie pentru firmele de leasing şi creditare.
asus s5507

    5 comentarii

  1. Ca să vezi că dacă ai un teanc de diplome, nu înseamnă că ești deștept. Și mai are și master în managementul riscului =)) .

      (Citează)

  2. eu zic ca omul a jucat “by the rules” – adica a facut LEASING – definitia leasingului este “imprumutare” – adica banca trebuia sa fie multumita ca si-a primit banii pana la un punct si pe urma au reposedat bunul. ma pun in pielea omului, de ce sa mai platesc daune din moment ce mi-au luat masina ?

      (Citează)

  3. Nu se precizeaza exact clauzele. Uite de exemplu cazul creditelor pentru casa: tu ceri la banca un credit pentru cumpararea unui apartament de 100.000 de euro. Banca iti cumpara casa la banii aia si tu urmeaza sa o achiti in rate timp de 35 de ani. Dupa 1 an vine criza, scad preturile la case, tu nu mai poti plati creditul si iti ia banca apartamentul, dar valoreaza doar 50.000 de euro acum. Pot fi clauze care sa-ti ceara tie diferenta.

      (Citează)

  4. hmm, corect … dar stiam ca leasingul e destul de reglementat si lucrurile nu stau chiar asa.

      (Citează)

  5. Să zică mersi că nu avea o clauză de genul “îți vom tăia ouăle și le vom da la câini dacă nu plătești toate ratele”. Omul a jucat după reguli, problema e că a jucat după reguli proaste. Ori n-a citit cu atenție contractul, ori i-a crezut pe agenții de leasing care probabil i-au zis că “nuuu, clauza aia e așa, să fie, așa e modelul de contract dar nu se aplică niciodată, dormiți liniștit”. Problema nu e că firmele de leasing încearcă hoții de genul ăsta și nici că ăsta a fost idiot, vorba aia, hoți și proști sunt peste tot. Problema e ca băiatu’ ăsta făcea parte din elita financiară a țării așa că să nu vă mire căcatul în care ne aflăm.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus