un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cine era Bucur?

13 Sep 2009  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Zilele acestea sărbătorim 550 de ani de atestare documentară a Bucureştiului, dar eu mă întreb cine era acest om Bucur care a dat numele oraşului? Ştiu, vă aud pe toţi zicând în cor “era un cioban”. Asta ştiam şi eu. Dar ceva mai mult se cunoaşte? Totuşi, a dat numele unei capitale. A avut familie mare şi urmaşi? Creştea oi sau vaci? Ţinea cu Steaua sau cu Dinamo? De ce a vrut să facă aici un oraş?

Wikipedia nu zice multe, decât că probabil totul este o legendă iar cea mai veche referinţă la un Bucur este la câteva secole după ce acesta predase de mult oile (adică murise). Se pare că era atât cioban cât şi haiduc. Aici văd deja o problemă. Faptul că era cioban nu poate fi pus la îndoială, deoarece acest lucru se regăseşte clar în comportamentul bucureştenilor de azi. E clar de unde ne tragem. Dar haiduc de ce era? Ziua creştea oi, noaptea îşi punea masca de Batman şi se declară haiduc şi îi jefuia pe… pe cine? Pe cei care mergeau pe autostrada dintre Constantinopole şi Roma? Fura indicatoarele rutiere de pe drumurile făcute de Mircea cel Bătrân? S-a dus să-l răzbune pe ciobănaşul moldovean? Din moment ce el a fondat oraşul, e clar că zona nu era deja locuită de vreun boier, că altfel s-ar fi chemat Popescu-eşti sau ceva aşa. Iar dacă zona nu era locuită, dar totuşi existau în vecinătate alte sate, înseamnă că oraşul nostru e făcut în cel mai nasol loc, altfel l-ar fi luat alţii până să înfigă Bucur steagul în pământ şi să zică “j’y suis, j’y reste” sau “din Marea cea mare pe Pământul de Mijloc am venit” sau alt citat din acesta de poveste (bonus pentru cine ştie de unde sunt şi cine le-a zis). Privind situaţia 6 secole mai târziu, oraşul cam e făcut într-un loc anapoda, departe de munte, de mare, de Dunăre, pus aşa, în mijlocul câmpiei, de parcă o babă pe jumătatea chioară ar fi aruncat cu o săgeată într-o hartă a Valahiei şi aici a nimerit. Unde fugeai când veneau tătarii peste tine? Cred că a cam râs lumea de Bucur atunci când şi-a făcut casa într-o mlaştină, probabil acesta fiind şi motivul pentru care s-o fi făcut haiduc.

Oricum, în concluzie, nu se ştie absolut deloc cine a fondat oraşul şi de ce. Cel mai probabil toată treaba cu Bucur e o legendă şi atât. Ar fi culmea să se descopere că era ungur.

asus s5507

    3 comentarii

  1. Habar n-am cine era Bucur. Intotdeauna mi s-a parut cusuta cu ata alba toata fanfaronada cu ciobanul Bucur.
    Poate a fost inventata pentru ca romanii au nevoie de povesti frumoase, si i s-a zis Bucur ca sa rimeze bine. Ce putea fi? Cioban, ca nu doar general de armata sau fizician.
    Si pentru bonus: Dune/Leto Atreides si LotR/Elendil.
    Ai o pasiune pentru intemeietorii de dinastii?

      (Citează)

  2. are o pasiune fata de sf & fantasy :) ceea ce e de laudat :)

    e chiar trist ca nu stim mai multe despre istoria bucurestilor si cum de a devenit cel mai important oras al tarii …

    eu am invatat la scoala ca orice mit are un sambure de adevar – totusi de unde a capatat orasul denumirea de Bucuresti ?

      (Citează)

  3. Exista si o varianta mai interesanta, cum ca numele se trage de la capitala lui Dromihete, Helis (Cetatea Bucuriei) care se crede ca a fost identificata in niste ruine din sec. IV-III i.e.n din Bucuresti.

    Oricum, zona a fost locuita inca din paleolitic si in mod cert exista o cetate aici inainte de prima atestare istorica, deci nu-i pozitionat asa de rau (normal ca nu e la munte sau la mare, ca pe vremea aia se traia din agricultura, nu din turism). Cat despre Bucur, daca numele chiar se trage de la un asemenea individ, trebuie sa fi fost vreun nobil dupa care au redenumit la un moment dat un sat deja existent, partea cu ciobanul in mod cert e o elucubratie romantata (pe ghicite, as spune din timpul comunismului, dar nu e exclus sa fie si mai veche).

    O alta idee (personala) e ca numele vine pur si simplu de la “a bucura”, care mai inseamna si “a fi foarte cautat, a provoca interes” – foarte potrivit pentru un targ in plina dezvoltare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus