►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
În Bulgaria au ieşit în două săptămâni consecutive aceleaşi numere la loto. Probabil au uitat să schimbe setările de mânărit aparatul şi s-au făcut de râs. Mai amuzantă mi se pare fraza de la sfârşitul reportajului: la prima extragere n-a fost nici un câştigător, dar la a doua 18 persoane jucaseră acele numere. Adică 18 persoane au pariat pe numerele care au ieşit săptămâna dinainte. De ce ar face cineva aşa ceva? Oricum ai şanse mici să nimereşti numerele de la loto. Să crezi că vor pica tot cele de data trecută şi să le şi joci e dovadă de prostie, zic eu. De la acei 18 aş începe ancheta.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
17/09/2009 la 11:16 PM
Nu au dat dovadă de prostie.
O urnă nu are memorie şi nu va evita săptămâna următoare numerele care au ieşit cu o săptămână înainte. În fiecare săptămână orice combinaţie poate ieşi cu o probabilitate egală.
Andrei C.(Citează)
18/09/2009 la 1:28 AM
Probabilitatea de a ieși aceleași numere la două extrageri consecutive e egală cu probabilitatea de a nimeri tu, ca jucător, combinația câștigătoare la doua extrageri consecutive.
Teoretic e posibil, practic … e cel puțin suspect.
Sunt curios dacă or fi ieșit și în aceeași ordine la ambele extrageri.
nea_caisa(Citează)
18/09/2009 la 7:01 PM
O urna nu are memorie, dar bilele pot avea greutati diferite, de unde si repetitivitatea numerolor din bulgaria.
Bogdan(Citează)
19/09/2009 la 3:14 AM
@Bogdan: Dacă reciteşti comentariul meu vei vedea că eu m-am referit doar la incorectitudinea ideii de a nu juca aceleaşi numere care au ieşit cu o săptămână înainte pentru că “e puţin probabil” să iasă tot acelea (idee larg răspândită şi care vine din neînţelegerea ideii de probabilitate).
Andrei C.(Citează)
19/09/2009 la 9:51 AM
@Andrei: daca mai tin eu bine minte statistica, sa zicem ca sansa ca la loto sa-ti iasa anumite numere este de 1 la x (unde x e de cateva milioane sau asa). Sansa ca si a doua saptamana sa iasa tot aceleasi numere nu mai este tot 1:x, ci se coreleaza cu prima si se inmultesc, fiind 1:x^2. Sansa ca ca si in a treia saptamana sa iasa tot alea este 1:x^3. Eu cam asa stiam.
nwradu(Citează)
19/09/2009 la 4:23 PM
Simplificând, să zicem că aruncăm o monedă (nemăsluită) de 9 ori, şi de nouă ori iese stema. Ce şansă este ca acum, aruncând această monedă (nemăsluită) a zecea oară să iasă stema? Exact 1/2.
Ce spui tu trebuie înţeles în felul următor. În cazul cu moneda, când numărul de aruncări ale monedei tinde la infinit, numărul de cazuri în care obţii 10 steme la rând va fi aproximat din ce în ce mai bine de (numărul de încercări)*(1:2^10).
Andrei C.(Citează)
20/09/2009 la 12:09 AM
Desi as prefera sa nu amestecam aruncarea monedei aici, pentru ca un caz binar e mai greu de inteles, tu vorbesti de un sir de evenimente (10 aruncari) al caror rezultat partial il cunosti deja (ce a iesit primele 9 ori). Mai mult, imi spui ca sansa ca a 10-a aruncare sa fie stema este 1/2, perfect adevarata. Totusi, sansa ca de 10 ori la rand (deci luat pe intregul sistem, inainte de prima aruncare) sa pice doar stema este 1/1024, zic eu.
Sa luam exemplul cu zarurile, cand joci table. Sansa sa dai un 5-5 este de 1/36. Primul zar are sansa de 1/6 sa pice pe cifra 5. Al doilea zar are tot 1/6 sa pice 5. Faptul ca vrei sa pice impreuna, la aceeasi aruncare, ambele pe 5 este de 1/6*6, adica 1/36. Asta inainte de a arunca. Daca dai cu primul zar si a picat pe 5, da, in acel moment ai 1/6 sanse sa-ti pice un 5-5, ca mai ai de aruncat al doilea zar. Daca n-a picat 5, atunci ai sanse 0, ca nu mai conteaza ce pica la al doilea. Dar eu pentru loterie vorbesc de doua extrageri succesive si calculez probabilitatea ca ambele sa fie la fel. Am sansa 1/x sa fie numerele abcdef extrase, si sansa la 1/x*x ca si urmatoarea data sa iasa aceleasi numere. Eu asa vad lucrurile. Daca imi poti arata ceva scris clar despre statistica sistemelor, poate chiar cu referire la loto sau zaruri, ca sa-mi readuc aminte mai bine, ar fi excelent.
nwradu(Citează)
20/09/2009 la 12:29 AM
Acei oameni nu au pariat de dinainte că la loterie vor ieşi în următoarele 2 săptămâni aceleaşi numere.
Ei sunt exact în situaţia cu care ai fost de acord în primul paragraf.
În săptămâna 1 a fost o şansă de aprox. 1 la 13 milioane să iasă combinaţia aceea.
Acum, înainte de săptămâna 2 este o şansă de aprox. 1 la 13 milioane să iasă combinaţia aceea (egală cu şansa oricărei alte combinaţii).
Deci nu au dat dovadă de mai multă “prostie” decât ceilalţi oameni care-şi pierd vremea jucând la loto :P
Andrei C.(Citează)
20/09/2009 la 7:08 PM
sansa sa cada aceeasi combinatie la rand e sansa oricarei combinatii, te asigur de asta. problema cu studiul statistic se face corelat pe un interval. daca studiul tau incepe in ziua a 2-a, poti linistit sa consideri ca ai toate sansele egale, si nimeni nu-ti va putea opri aceasta logica. in plus, este mai usor de verificat ponderea fiecarei bile decat ponderea fiecarui grup de cate 6. nu de alta, dar nu avem destule “saptamani” la dispozitie sa studiem fenomenul :), mai si murim.
ps: cei 18 sufera probabil de afectiuni psihice si nu au realizat ca transmisia tv nu era o revelatie aparuta in vis, ci chiar se intamplase :).
koma(Citează)