►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am primit următorul mail astăzi:
iNSTIINTARE
Marija Kusity, presedinta Forumului împotriva înselătoriilor bancare, a comunicat, la Belgrad,
pe 5 februarie, împreună cu Raiffeisen Bank următoarele:“Dati-mi voie să vă atrag atentia asupra unei noi forme de înselătorie , apărută de curând, si care , din păcate ne-a atins si pe noi în Europa.
Mecanismul înșelătoriei este următorul: pe telefonul mobil apare o înstiintare privind un apel nepreluat.
Înstiintarea poate apărea chiar fără ca telefonul să fi sunat vreodată. Dacă proprietarul telefonului, văzând de ce număr e vorba, iar dacă acesta incepe cu +39…, +390…, +391…., +392…, +393…, +394…(în cazul depistat de noi era numărul +393193260045 ), îl sterge imediat nu se va întâmpla nimic. Dar dacă sună la acel număr va deveni victima infractorilor.
În cazul concret, titularul telefonului a sunat la numărul respectiv, nu a mai avut posibilitatea să întrerupă convorbirea, costurile înregistrate pe factură depăsind 2000 de euro.
Din informatiile primite de la Ministerul de Interne e vorba de mai multe astfel de cazuri.
De aceea vă rog, în ideea prevenirii altor cazuri, transmiteti această informatie cât mai multori oameni.”Iliuteanu Cicerone Aurel
Inspector Daune
Deseori mai circulă astfel de prostii pe email. Că maşina se poate descuia prin telefon. Că Marte va fi aproape de planeta noastră şi mare cât luna de pe cer, acum în 2009, după ce exact acelaşi text fals a circulat în 2007. Mereu mă întreb cum pot fi oamenii aşa creduli. Referitor la acest text de mai sus, o explicaţie lungă şi detaliată am găsit pe blogul În umbră, care vorbeşte despre prefixe din Italia şi faptul că acele numere de telefon nu există. Dar hai să ne uităm un pic la ce se spune în text.
“Forumul împotriva înşelătoriilor bancare” – există aşa ceva?
“Înştiinţarea poate apărea chiar fără ca telefonul să fi sunat vreodată” – da, poate dacă bei apă după Harry Potter să apară aşa ceva pe telefon.
“nu a mai avut posibilitatea să întrerupă convorbirea, costurile înregistrate pe factură depăşind 2000 de euro” – de ce? N-a mai mers butonul de End Call? Asta e imposibil. Şi în plus poţi scoate oricând bateria.
Cum câştiga infractorii de aici? Nu se specifică nicăieri că numărul la care ai suna ar fi cu suprataxă. Din ce scrie în mail, cineva a sunat, n-a mai putut să închidă, aşa că a vorbit vreo 500 de minute ca să se strângă o factură de 2000 de euro. Probabil avea telefonul mobil cu cea mai mare baterie din lume, de a rezistat 500 de minute de convorbire. De ce anchetează “Forumul pentru înşelătorii bancare” o înşelătorie telefonică? De ce au anunţat asta împreună cu Raiffeisen Bank? Ce treabă au ei aici? Poate dacă anunţau împreună cu Vodafone sau Orange suna mai veridic. “Din păcate ne-a atins şi pe noi în Europa” această înşelătorie. Da, şi stupiditatea. Semnează un domn care e Inspector Daune, dar unde? MAI? Vodafone? Raiffeisen? Forumul lui peşte?
Lumea ar trebui să-şi pună astfel de întrebări banale înainte să creadă şi să trimită mai departe astfel de mailuri. Amuzant este ca şi ziarul Gardianul a luat ţeapă, publicând acest mail în ziar, prin martie. E la ziar, trebuie să fie adevărat, nu? Profesionişti adevăraţi, le-a fost greu să dea măcar un search pe Google după numele Marija Kusity ca să vadă că nu există.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
03/08/2009 la 11:39 PM
asa cum am mai spus, mesajele astea se adreseaza in special romanilor privitori de OTV care cred in teoria conspiratiei pana la cel mai adanc nivel, sau care nu sunt stapani pe tehnologia pe care o utilizeaza zi de zi. cum naiba sa crezi ca asa ceva poate fi adevarat?!?
PS: ar mai fi o posibilitate la care niciunul din noi nu s-a gandit :) : tipul tocmai isi pune telefonul al incarcat, cand vede apelul pierdut [rezolvat misterul cu bateria]; cu telefonul pus la incarcat, suna la numarul respectiv fara sa-i pese ca e nr. international si la capatul celalalt “al firului” ii raspunde o voce suava care il hipnotizeaza in doua secunde, dupa care ii spune ca viata lui depinde de acel apel si se va sfarsi odata cu incheierea respectivei convorbiri [rezolvat si misterul cu “nu putea sa inchida”]. si uite o metoda inedita prin care companiile de telefonie se imbogatesc pe spinarea abonatilor naivi si usor hipnotizabili :)).
PPS: nu am reusit sa rezolv misterul cu “e posibil ca telefonul nici sa nu fi sunat” [asta se intampla de obicei cand primesti bip pe un telefon cu WM si nu ai setata alerta pt missed calls – dar se exclude, ca daca ai telefon cu WM nu mai crezi in basme de-astea :)], dar promit sa ma gandesc la ceva si pentru asta :))
seba18(Citează)
04/08/2009 la 3:30 PM
e spam. ai aici un link care explica destul de bine la ce folosesc spamurile de genul asta. http://civiq.blogspot.com/2009/02/te-rog-din-suflet-nu-ma-mai-trimite-mai.html.
PS. nu stiu de ce nu deschide Firefox pagina, asa ca o sa folosesc copy paste: 1. Ce este un SPAM?
Este un mesaj publicitar sau ceva de genul “Deveniti milionar in timp ce dormiti”. Prin definitie, este un mesaj NESOLICITAT.
2. Cum au aflat adresa voastra ?
Cel mai des, se fura adresele din mesajele care se trimit masiv – de exemplu bancuri, informatii politice, etc. si care, la randul lor, sunt retrimise CU TOATA LISTA DE ADRESE DE EMAIL VIZIBILA. Dupa care listele respective se vand sau se negociaza cu alti spammeri (autori si manipulatori de spam).
3. Ce-i de facut pentru a evita spamul ?
A. De fiecare data cand trimiteti un email la mai multi destinatari si nu este necesar ca acestia sa-si vada reciproc adresele, folositi modul BCC(Blind Carbon Copy). Modul BCC face ca lista destinatarilor SA NU APARA in continutul mesajului. FOLOSITI CAT MAI DES MODUL BCC !
B. Atunci cand dati un FORWARD (redirectionare) pe un mesaj, dedicati cateva secunde pentru A STERGE TOATE ADRESELE ce provin din emailul anterior. ESTE CAT SE POATE DE SIMPLU !
4. Ce sunt acele emailuri de genul: Salvati saraca fetita bolnava de cancer ?
Ei bine, multe dintre aceste emailuri care va cer sa faceti un FORWARD (redirectionare) sunt O MINCIUNA! Stergeti-le! Atentie: unele dintre ele sunt virusate sau contin alte surprize nedorite. NICIO COMPANIE (ca MICROSOFT, de exemplu) nu doneaza bani pentru redirectionarea acestor mesaje. NIMENI SI NICIODATA nu o face!
6. Si ce se intampla cu linkul REMOVE dintr-un spam ?
ESTE DE ASEMENEA O MINCIUNA! Adica, atunci cand vi se trimite un spam (email nesolicitat) si vi se spune ca, daca vreti sa fiti eliminat de pe lista, sa raspundeti cu REMOVE, este numai pentru a verifica, din lista, care emailuri sunt reale si valabile. Raspunzindu-le, in mod automat si indirect nu faceti altceva decat sa le confirmati ca adresa voastra este reala, iar ei nu numai ca va trimit spam in continuare, ba chiar vand adresa voastra de email altor spammeri. NICIODATA sa nu raspundeti.
clocks(Citează)
04/08/2009 la 7:40 PM
Spam = Mesaj nesolicitat, dar nu asta e important. L-am primit de la un coleg care a dat forward, nu de la vreun anonim. Ma intrebam de fapt de ce oamenii dau Forward la astfel de mesaje, in loc sa judece un pic daca sunt adevarate si sa le ignore in cazul in care nu par a fi veridice. Iar in cazul acestui mesaj, dupa cum se poate observa citindu-l, nu vad cine ar avea ceva de castigat. Nu-ti cere sa trimiti bani undeva, nu ai castigat nici un premiu, doar te face sa pierzi timpul si sa nu suni inapoi la numere de Italia.
nwradu(Citează)
04/08/2009 la 7:45 PM
Desi daca ai telefon cu Windows Mobile e posibil sa nu-ti mearga tasta de End Call :P
nwradu(Citează)