un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Problema pretului cel mai mic

3 Aug 2009  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Alocarea prin licitaţie a unor contracte sau proiecte, câştigătoare fiind firma care cere cei mai puţini bani, este de multe ori o greşeală. Un exemplu clar este consolidarea pasajului Unirii, care se face în aceste zile şi va dura multe luni. La un astfel de proiect ar trebui să lucreze o armată de oameni, să trăbăluiască în pasaj ca furnicile, pentru a termina cât mai rapid munca. În schimb, de câte ori trec pe acolo, că e săptămână, că e weekend, sunt maxim 5 persoane care mai pun o placă de gresie sau schimbă un bec. Tot pasajul e plin de schele, dar oameni sunt puţini cât să lucreze pe o porţiune de 5 metri (trecem peste momentele când dorm toţi, aşa cum s-a văzut din diverse poze pe net). Mă întreb câţi lucrează noaptea, când pasajul se închide de tot.

De ce sunt probleme? Pentru că lucrarea a fost câştigată de firma ce a cerut cei mai puţini bani. Cum reduci costurile? În primul rând angajând puţini muncitori. Şi faci în ritm de melc totul. Evident, creşte timpul necesar, dar asta nu o declari în oferta tehnică. Zici acelaşi termen mic pe care îl băga şi concurenţii. În fond, dacă nu-l respecţi şi după un an de lucru se descoperă că mai ai nevoie de încă atât, se prelungeşte termenul şi gata, nu te dă nimeni afară dintr-o lucrare la care deja ai făcut jumătate.

asus s5507

    4 comentarii

  1. De aia trebuie sa pui conditii. Sa se faca in timp de X, la calitatea Y si in caz de intarzieri ai penalizari Z, sau mai rau in caz ca nu termina la timp nu le mai dai nici un ban. Si toti care liciteaza isi fac calculele cum cred ei de cuviinta. Tu il alegi pe cel cu pretul cel mai mic si daca depaseste termenul, il arzi la buzunar. In felul asta nu-si permite nimeni sa subevalueze lucrarea. Dar la noi, toti fac treaba pe ultima suta de metri, pe genunchi si daca depasesc termenul, beneficiarul ii iarta. De aia aici e Romania nu Germania.

      (Citează)

  2. Da, dar cand ai cheltuieli mici, probabil iti permiti si ceva penalizari, poate chiar cateva luni bune. Sunt sigur ca se face calculul de la inceput. Doar noi avem de pierdut cu adevarat.

      (Citează)

  3. Tu tii cu ursu’.
    Where there’s a will, there’s a way….

      (Citează)

  4. Stai sa iasa la iveala si ce materiale de “calitate” folosesc…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus