►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Diamond 2 este momentan vârful de gamă al firmei HTC pe partea de telefoane cu Windows Mobile şi mă bucur că am avut ocazia să-l butonez pentru mai multă de o săptămână. Aşa cum scriam atunci când l-am luat la mână, interesul meu a fost să văd dacă este mai bun sau măcar pe acelaşi nivel cu mai vechiul model Touch HD (pe care îl am eu din ianuarie), având în vedere că preţul ar fi în avantajul lui Diamond 2 cu vreo 500 de lei.
Încep direct cu concluzia, pentru cei ce cunosc deja telefonul şi vor doar să afle şi părerea mea. Da, Diamond 2 este cel puţin la fel de bun ca Touch HD-ul. Are aceleaşi specificaţii hardware, este mai micuţ dar pare mai bine construit şi dispune de o variantă mult îmbunătăţită a interfeţei TouchFlo 3D, sub care Windows Mobile 6.1 nu mai pare aşa un chin, iar cele câteva dezavantaje (punctate mai jos) sunt minore. Faţă de prima generaţia Diamond, “a doua venire” este atât de sus încât comparaţia aproape că nu-şi are rostul.
Întrucât un Diamond 2 este mai ieftin decât un HD, îl recomand tuturor utilizatorilor “obişnuiţi” de smartphone-uri. HD-ul (sau un Touch Pro 2) nu îşi justifică banii în plus decât dacă veţi utiliza mobilul în principal pentru navigare pe Internet şi pentru scris emailuri, căci un ecran mai mare înseamnă text mai uşor de citit şi o tastatură virtuală cu butoane mai mari. De asemenea, pentru cei ce ascultă muzică de pe mobil recomand tot HD-ul, deoarece are mufa standard de 3,5mm şi pot fi utilizate orice căşti, pe când la Diamond 2 veţi utiliza cele din handsfree-ul inclus (care sunt groaznice) sau veţi cumpăra un adaptor de la USB la jack audio. Touch HD-ul vine şi cu card microSD de 8 GB, în timp ce la Diamond 2 trebuie cumpărată memoria, dar costul e deja neglijabil.
Împachetarea nu mai are nimic special. Dacă primul Diamond venea într-o cutie elegantă, de forma unui trunchi de piramidă, al doilea are una standard, cu două compartimente, în cel mic fiind manualele şi cd-urile, iar în cel mare fiind un cofraj (mai ieftin şi decât cele de ouă) în care se găsesc telefonul, alimentatorul, un stylus de rezervă şi căştile de handsfree. Acestea din urmă, la fel ca la generaţiile anterioare, sunt groaznice, mult prea mari şi deloc mulate pe forma urechii şi cu suporţii difuzoarelor prea lungi şi pătrăţoşi. Vă vor durea urechile după primele minute de ascultat radio-ul la Diamond 2, dar din păcate nu există altă soluţie simplă. Tot rău este că pachetul nu conţine un card de memorie şi nici vreo husă pentru telefon (HD-ul include ambele), ce trebuie deci achiziţionate separat.
Îmi păstrez părerea iniţială despre telefon şi carcasa acestuia, când spuneam că are un aspect elegant, iar dimensiunile sunt tocmai potrivite pentru a te simţi bine cu el în mână, dar nu te incomodează în buzunar. Ecranul de 3,2 inci este înconjurat de o ramă metalică, gri închis, care îl face să pară mai bine închegat şi dă telefonului aspectul “două nuanţe”. Este o îmbunătăţire majoră faţă de primul Diamond, care era şubred, şi chiar şi faţă de HD, căci pare mai solid, iar butoanele de volum şi de Power pot fi apăsate mai uşor. Cele 4 butoane din partea de jos se simt uşor la deget pe întuneric şi se apasă fără probleme, plus că sunt şi iluminate faţă de cele capacitive de pe HD. Deasupra lor se află o zonă sensibilă la atingere cu rol de “zoom slider”, o funcţie ce lipseşte cu desăvârşire de pe HD, iar la primul Diamond se făcea din rotița centrală. Funcţia este foarte utilă în browser sau în albumul foto, unde poţi face un zoom rapid şi eficient atunci când este cazul. De asemenea, LED-ul telefonului este mare şi pus lângă difuzorul telefonului, de unde luminează puternic atunci când ai un apel pierdut sau o altă notificare. Asta spre deosebire de HD, unde LED-ul e mic de tot şi inclus în butonul de Power, de trebuie să mă uit cu atenţie la el ca să văd de clipoceşte sau nu.
Ecranul, dus la rezoluţia Wide-VGA de 800×480, nu pare îmbunătăţit la capitolul culori şi luminozitate şi în soare e la fel de greu de văzut ca şi la orice alt telefon de pe piaţă, dar mi s-a părut mai sensibil la atingere. Poate e softul făcut să răspundă la un prag mai mic de presiune, dar pe total mi s-a părut un pic mai bun decât cel de pe Touch HD. Am avut şi o problemă ciudată la modelul testat de mine, problemă de care mi-a spus şi Cristi Manafu atunci când mi l-a dat, anume că uneori trebuie să apeşi un pic (1-2mm) deasupra zonei pe care o ţinteşti de fapt, lucru pe care eu nu l-am sesizat la nici un alt smartphone văzut de mine până acum. Uneori pur şi simplu apăsam un buton sau o opţiune de pe ecran şi mă miram că nu se întâmplă nimic (de obicei în treimea centrală a ecranului, am remarcat). Mie mi se părea că apăs exact pe buton (la fel cum fac pe HD-ul meu) dar de fapt telefonul sesiza impulsul un pic mai jos. Nu ştiu dacă e o problemă doar cu terminalul testat de mine sau aşa sunt toate, dar cert e că nu mi-am imaginat-o.
La capitolul de comunicaţie, calitatea sunetului este foarte bună în timpul convorbirilor. E o impresie subiectivă confirmată apoi şi de câteva teste văzute pe alte site-uri, unde Diamond 2-ul ieşea în top la acest capitol. La capitolul reţea wi-fi stă un pic mai slab decât HD-ul: cu programul WiFi Monster şi cu telefoanele puse unul lângă celălalt, Diamond 2-ul avea o recepţie mai slabă a reţelelor wi-fi din zonă, uneori chiar şi cu 10 dBm, dar asta era de aşteptat având în vedere că e mai mic şi deci şi antena e probabil mai micuţă (sau poate semnalul e un pic atenuat de cadrul metalic). Când e vorba de reţeaua 3G, n-au fost niciodată momente în care să nu o detecteze cu succes în Bucureşti, de obicei chiar pe HSDPA.
Camera e de 5 megapixeli, crescută faţă de cei 3,2 MP de pe Diamond, dar la fel ca cea de pe HD. Face fotografii la 2592×1944 pixeli, dar calitatea este bună doar afară şi când nici fotograful şi nici subiectul nu se mişcă. Altfel îţi trebuie o mâna sigură şi nu te aştepta la minuni. Din păcate, nu are flash de nici un fel. Telefonul poate să filmeze la rezoluţie VGA 640×480, dar doar la 15 fps, ceea ce e o mare dezamăgire, mai ales că deja sunt mobile cu filmare la 1280×720 şi 30 fps.
Bateria nu e strălucită. Are o capacitate mai mare decât cea de pe Diamond, dar şi consumul a crescut prin ecranul de dimensiune şi rezoluţie crescută. Dacă îl freci aşa cum am făcut-o eu în teste sau doar vorbeşti mult la telefon, îl vei reîncărca zilnic. HD-ul tine un pic mai mult.
Interfaţa TouchFlo 3D, prin care HTC încearcă să ascundă meniurile normale (şi plictisitoare şi greu de utilizat cu degetul) din Windows Mobile, este mult îmbunătăţită în generaţia din care fac parte Diamond 2 şi Touch Pro 2. Prima ediţie “3D” a fost pe primul Diamond, apoi a fost îmbunătăţită pentru HD cu mai multe meniuri, iar acum a ajuns la versiunea 2, fiind ceva mai complexă şi cu multe noutăţi. Eu o ştiam de pe un ROM 3rd party bazat pe cel de pe Diamond 2 (e vorba de Dutty 3.7 acum, pe care îl rulez pe HD-ul meu). Am rămas totuşi surprins să văd că în mod nativ, pe Diamond 2-ul pentru care a fost creată, rulează mult mai rapid. Nu am găsit niciodată întârzieri în executarea unei comenzi sau în afişarea unui meniu nou, nici un “glitch” precum se mai întâmplă în alte versiuni. Pentru cei care vor să vadă câteva dintre meniurile noi, am făcut un film cu cât mai multe ecrane. Am impresia că am uitat să arăt noul Notification Manager, ce te informează într-un mod simplu şi eficient despre noile mesaje, mailuri şi telefoane pierdute.
Pe lângă avantajul adus de TouchFlo 3D versiunea 2.0 (sau 2.1, funcţie de când e fabricat telefonul), Diamond 2-ul mai are un avantaj faţă de HD şi celelalte generaţii trecute, anume că HTC a promis că va face un ROM bazat pe Windows Mobile 6.5 imediat ce noua versiune va fi disponibilă şi o vor testa şi implementa. HD-ul şi primul Diamond, deşi perfect capabile să ruleze WM 6.5, nu vor avea parte de upgrade-uri oficiale. E un mic avantaj şi acesta.
În rest, toate programele de care am scris pe aici de-a lungul timpului că le-aş fi instalat pe HD-ul meu merg şi pe Diamond 2. Există soluţii pentru orice, poţi citi şi trimite mailuri, poţi să foloseşti iGO 8 pentru navigaţie (GPS-ul e excelent), poţi să-ţi înregistrezi rutele pe care le faci în GPS Cycle Computer, poţi să identifici muzica prin MusicID, să rulezi aplicaţiile sau site-urile de mobil pentru Facebook, Flickr, Twitter, YouTube şi destule altele. Partea de browsing e asigurată de Opera Mobile 9.5, un browser completat de opţiunea de Push Internet adăugată de HTC în această versiune de TouchFlo. Push Internet înseamnă că telefonul accesează periodic nişte site-uri şi le stochează în memorie, această copie cache-ata fiind deci instantaneu accesibilă. Tu setezi adresele web şi perioada de actualizare a fiecăreia, opţiunea fiind bună pentru site-urile pe care le accesezi des, de exemplu cele de ştiri, blogul personal, etc. Sună mai bine în teorie decât e pusă în practică, deoarece deşi am avut pe toată perioada testului activată această opţiune pentru vodafone.ro şi nwradu.ro, cu actualizare la 3 ore, de câte ori le accesam site-urile păreau a se încarcă de la zero. O altă problemă este că acest Push Internet merge doar cu browserul default (care nu poate fi schimbat), anume Opera. Versiunea 9.5 are avantajul că este perfect customizată pentru afişare portrait şi landscape, zoom cu slider-ul de deasupra butoanelor şi un zoom inteligent pe secţiunile de pagină atunci când apeşi pe ele (de ex la un tap pe textul unui post de pe blog îl aduce pe acesta pe tot ecranul, dându-şi seama că sidebar-ul este o altă secţiune). Dezavantajul este că nu suportă Flash şi am simţit de multe ori nevoia sa. Puteţi instala alte browsere gratuite, precum Skyfire sau Iris, până când Opera va scoate versiunea 9.7 care mi se pare că va suporta Flash.
HTC a băgat şi o tastatură mai bine gândită pentru apăsarea cu degetul, având formă asemănătoare celei de la PC-uri. Din păcate, lipseşte caracterul ă, celelalte diacritice româneşti fiind însă prezente. Aceste caractere speciale sunt greu de introdus şi recomand instalarea aplicaţiei FingerKeyboard 2.1, care are şi profil românesc şi poate fi configurată la un nivel avansat. Telefonul de la Vodafone a venit şi cu o aplicaţie făcută de Sunnysoft Interwrite ce adăugă o tastatură românească, dar e greoaie şi nasoală.
Nu pot să mă abţin să nu fac mişto de traducerea în română a interfeţei TouchFlo 3D. E un exemplu clar de traducere făcută fără a vedea şi contextul în care apar termenii şi fără nici o adaptare la telefonul beneficiar. Astfel, opţiunea de Power a devenit Sursă, Communications Manager a devenit Director comunicare (traducătorul a crezut probabil că se referă la un post de Director de Comunicare în vreo firmă), Task Manager este Manager activităţi, Done şi Cancel sunt transformate în Efectuat şi Revocare, Audio Booster este Sporire nivel sunet. Sporire… Nu te distrezi cu telefonul atunci când apeşi pe Revocare, ci te simţi de parcă ar fi un dispozitiv făcut de borgi. În plus, softkey-ul tradiţional Contacts din Windows Mobile se numeşte Persoane de contact, text care evident că nu încape pe ecran aşa că intră doar “Persoane…” Rămâneţi la limba engleză, e mai sănătoasă pentru psihicul utilizatorului.
Repet concluzia mea, l-aş cumpăra pe Diamond 2 în locul unui HD, având în vedere că e şi mult mai ieftin. Îl recomand şi celor care au un mobil normal şi vor să facă trecerea la un smartphone. E bine făcut şi performant şi poţi face orice ţi-ai dori de la un mobil cu el.
Avantaje generale
Dezavantaje generale
Avantaje faţă de Touch HD
Dezavantaje faţă de Touch HD
Diamond 2 |
Touch HD |
Diamond 1 |
|
Specificatii | |||
Data lansare | februarie 2009 | septembrie 2008 | mai 2008 |
Dimensiuni | 107.9 x 53.1 x 13.7 mm | 115 x 62.8 x 12 mm | 102 x 51 x 11.5 mm |
Greutate | 117,5 g | 146 g | 110 g |
Procesor, memorie | Qualcomm MSM7200, 528 MHZ, 288 MB RAM, 512 MB ROM | Qualcomm MSM7200, 528 MHZ, 288 MB RAM, 512 MB ROM | Qualcomm MSM7200, 528 MHZ, 192 MB RAM, 256 MB ROM |
Camera | 5 MP, 2592×1944 px | 5 MP, 2592×1944 px | 3,2 MP, 2048×1536 px |
Ecran, rezolutie | 3,2 inci, 480×800 px | 3,8 inci, 480×800 | 2,8 inci, 480×640 |
Memorie | slot microSD, fara card inclus | slot microSD, card 8GB inclus | fara slot, memorie interna 4 GB |
Filmeaza | 640×480 @ 15 fps | 352×288 @ 30 fps | 352×288 @ 30 fps |
Baterie | 1100 mAh | 1350 mAh | 900 mAh |
Timp standby/convorbire | 500 h / 5 h | 450 h / 6 h 30 min | 285 h / 5 h 30 min |
Calificative | |||
Calitate camera foto | 4/5 | 4/5 | 3/5 |
Ascultare muzica | 2/5 | 4/5 | 2/5 |
Navigare pe Internet | 4/5 | 4/5 | 2/5 |
Usurinta in tastat | 3/5 | 4/5 | 2/5 |
Preţuri via eMag: Diamond 2 – 1900 lei, Touch HD – 2400 lei, Touch Pro 2 – 2500 lei, Diamond 1 – 1700 lei. Concluzia susţinută şi de tabel este că Diamond 1 nu merită deloc, iar Diamond 2-ul este mai rentabil decât un HD la aproximativ aceleaşi performante.
Mulţumesc lui Cristi Manafu şi programului Gadgeteer pentru că mi-au pus telefonul la dispoziție.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
14/07/2009 la 2:15 AM
Eu as zice ca varful de gama al HTC este Touch Pro 2 in momentul asta. Evident, daca ai buzunare largi in care sa incapa. ;)
Fara prea mare legatura – ai vazut TF3D 2.5? Aparuse un ROM si pentru X1 cu interfata asta peste un Windows Mobile 6.5, dar are un bug la trimiterea de SMSuri si nu l-am incercat inca. Si un video cu TF3D “2.5”.
Melk(Citează)
14/07/2009 la 10:59 AM
TP2 mi se pare un telefon specializat. D2-ul e mai generalist, pt toata lumea, in timp ce o tastatura qwerty reala are un target mai mic.
Bug-ul de care vorbesti e in versiunea 2.1 a TF3D. Chiar si ROM-urile Dutty, pe care le folosesc eu acum pe HD, au mai multe versiuni, 2.0 fara bug, 2.1 cu bug dar si alte imbunatatiri. Mie oricum nu-mi pasa pentru ca la SMS-uri folosesc interfata din WM, nu cea a HTC-ului, si acolo nu se maninfesta bug-ul. Am vazut 2.5, pare interesant, dar e doar un beta si mai e pana apare si o porteaza cineva pe HD. Cred ca viitorul Firestone (un fel de HD 2) o va avea.
nwradu(Citează)
21/07/2009 la 12:47 AM
Salut,
Am si eu un htc diamond 2. Sunt pe vodafone si de o saptamana ma chinui sa ii pun netu. Insa imi zice intruna cand sun la *147# ca nu exista setari. Ma potia juta cu un torial cum sa am net pe mobil.
Multumesc mult,
Cornel
Cornel(Citează)
21/07/2009 la 9:16 AM
@Cornel: nu mai suna la numere automate. Eu n-am facut niciodata configurarea manuala la telefon, primea automat setarile de la retea si mergea bine din prima. Trebuie sa treci pe undeva niste access pointuri si servere. Cel mai bine suni la serviciul clienti si le ceri manual setarile. Daca nu au inca pentru Diamond 2, cere pentru Touch HD sau Diamond 1, meniurile sunt identice fiind vorba de Windows Mobile.
Uite intra aici si ai in meniul din dreapta setari si pentru Vodafone Live si pentru Internet pe Mobil, functie de ce abonament ti-ai luat.
http://setari-telefoane.vodafone.ro/telefoane/?id=2065&content=specifications
nwradu(Citează)
30/12/2009 la 1:44 AM
ma poate ajuta si pe mine cineva cu o problema stresanta ? . Am un htc diamond si nu ma lasa sa trimit SMS-uri. Am tot rasfoit google cap coada, dar nu am inteles mai nimic. Il am de vreo 2-3 zile. Multumesc mult .
Mada(Citează)
30/12/2009 la 11:10 PM
De ce nu te lasa? Ce zice, ce se intampla? Nu poti trimite SMS-uri din interfata TouchFlo, sau nici macar din interfata clasica de Windows Mobile?
nwradu(Citează)
30/12/2009 la 11:19 PM
salut din nou. Cand trimit mesajul, primesc o eroare “Your Text Message cannot be sent” . Iar jos in stanga imi arata “Error Synchronizing” . Daca m-ai putea ajuta, ar fi extraordinar
Mada(Citează)
31/12/2009 la 12:43 AM
Vezi daca te ajuta ceva de aici:
http://www.expansys-usa.com/ft.aspx?k=105511
Aia cu GSM prefered ar trebuie sa fie o solutie, verifica si daca ai numarul corect al serverului de mesaje (iti pot confirma cei de la Vodafone sau Orange serviciu clienti). E posibil sa fie si o eroare de firmware care se maninfesta dupa un timp din motive necunoscute, un hard-reset te poate ajuta, dar pierzi toate datele din telefon si toate programele instalate si trebuie sa le pui de la zero. Fa backup la contacte macar cu PIMbackup macar.
Incearca sa trimiti mesaje si din interfata de Windows Mobile pentru mesagerie, nu din cea facuta de HTC. Vezi daca de acolo merg. Am mai auzit de astfel de probleme cu un firmware nou scos de HTC pentru cateva mobile, nu mai mergeau SMS-urile bine si s-a rezolvat cu un patch suplimentar. Daca faci update la ultimul ROM de pe site-ul HTC iar pierzi toate datele din telefon.
Daca l-ai luat de la un operator poti sa te duci la un magazin de-al lor si sa ceri sa-ti rezolve problema. Ma indoiesc ca vor putea, dar macar faci niste scandal.
nwradu(Citează)
31/12/2009 la 1:19 AM
ok am citit pe acolo ce au zis asiaticii aia :) . Dar eu nu am SMS service
Go to:
Start Menu
Settings
Connections Tab
SMS Service
Asa cum zice nenea asta aici .
Cred ca ma duc la un magazin pana la urma ca e super stresant . Mersi mult de ajutor .
Mada(Citează)
30/07/2011 la 6:06 PM
am primit de la cineva un diamond 2, OK, ştiu că sînt 2 ani de la acest post dar… unii se mişcă mai greu :-) serios acum, nu am simţit niciodată că îmi trebuie un smartphone, dar acum că l-am primit moca… vreau să mă joc cu el.
Acuma, ştiu că nu ai nici o obligaţie să-ţi ajuţi cititorii care pun mîna prima dată pe un smartphone să le “înveţe tainele” dar… eu întreb şi primesc sau nu răspuns. Poate îmi trimiţi macar un link către vreun tutorial sau forum relevant… cu google e un pic mai greu la început, sînt atîtea variante…
1) am instalat de pe site-ul HTC varianta de ROM care cica e W Mobile 6.5. DAAAAR… nicăieri nu văd acest lucru pe telefon, la pornire sau în nici un “settings” sau “about” sau aşa ceva. De unde ştii ce versiune de WM e instalată cînd ai smartphonul în mînă ? rom-ul are un cod cu totul diferit, RUU_Topaz_S2_HTC_WWE_2.53.405.5_Radio_Signed_Topaz_61.44etc.25.35_4.49.25.91_Ship.exe
2) un link, tutorial, ceva despre ROM-uri ? cum e cu ele, de ce-s mai multe, se pot schimba oricum, care-s avantajele ? la PC, windows e windows, şi e stas, aici, e cam ciudat… windows e inclus în ROM, aparent…
3) un link către ceva site/forum de unde se poate descărca (torrent, rapidshare…) acel iGo sau alt GPS cu harta româniei, dacă se poate actualizată? (eventual pe privat) Am cautat “windows mobile 6.5 GPS torrent” dar… nu e cine ştie ce selecţie… şi nu găsesc hărţi pt acele versiuni de soft… (eventual pe privat)… m-ar ajuta să intru în contact cu cineva care foloseşte CONCRET un soft pt ACEST telefon, că aşa descarc ca prostu’ tot felul de chestii incompatibile… merge softu’ şi nu merge harta sau invers…
Tnx…
alias(Citează)